Tyska företaget Schunk, som har världens största sortiment av grip- och klämsystem, hade bjudit in före detta stormålvakterna Thomas Ravelli och Jens Lehmann till samtal om fotboll och greppförmåga. Lehmann är sedan 2012 ”Brand Ambassador for Precise Gripping and Safe Holding” hos Schunk. Foto: Pierre Eklund
Tyska företaget Schunk, som har världens största sortiment av grip- och klämsystem, hade bjudit in före detta stormålvakterna Thomas Ravelli och Jens Lehmann till samtal om fotboll och greppförmåga. Lehmann är sedan 2012 ”Brand Ambassador for Precise Gripping and Safe Holding” hos Schunk. Foto: Pierre Eklund

– Jag är otroligt stolt över att vi har lyckats skapa den här arenan för svensk automation, säger Manne Seifter, ordförande i Svenska Automationsgruppen, SAG.
I år arrangerades Elmia Automation för tredje gången och har sedan starten 2012 vuxit till Sveriges ledande automationsmässa för tillverkningsindustrin.
Årets mässa arrangerades parallellt med Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Verktygsmaskiner och Elmia Plåt.
– Det har varit en historisk mässa och vi har tillsammans med Elmia skapat en arena för industrin som inte tidigare har funnits i Sverige. Alla har varit här. Jag har träffat flera besökare som bara hade bokat in en dag, men som ändå kom tillbaka dagen efter, säger Tomas Berg, General Manager för Schunk i Sverige.
De fyra mässorna har gemensamt skapat en komplett arena som har gett nya impulser och idéer till såväl besökare som utställare.
– Det har varit en perfekt mix som har skapat stora synergieffekter och gjort Elmia Automation till en viktig marknadsplats. Mässan har varit en gigantisk succé med ett internationellt snitt på montrarna, säger Ulf Helles, vd på Aventics.
Flera utställare har ökat antalet leads från tidigare mässor och några har till och med skrivit under kontrakt i montern.
– Vi har slagit rekord varje dag i antalet leads och nu på förmiddagen slog vi målsättningen för hela veckan. En målsättning som jag nästan trodde var osannolik att nå, säger Tomas Berg.
Även för Aventics har det varit en väldigt lyckad mässa.
– Redan under torsdagen hade vi fördubblat antalet leads jämfört med förra mässan, och i dag slog vi det gamla rekordet. Helt fantastiskt, säger Ulf Helles.
I år har Industri 4.0 och smarta fabriker gått som en röd tråd genom hela mässan. Såväl utställare som föredragshållare har haft stort fokus på den fjärde industriella revolutionen med uppkopplade maskiner.
För att öka konkurrenskraften på en global marknad är det nödvändigt att svenska företag fortsätter att automatisera sin tillverkning och ta åt sig av den nya tekniken.
– En sådan här kraftfull marknadsplats har industrin kämpat för i tio år och nu har vi äntligen fått det vi har velat. Det känns enormt bra och vi ser redan nu fram emot 2018, avslutar Manne Seifter.

Framtidens robotik finns bland molnen

Nya utmaningar, nya möjligheter och nya chanser. Så avslutade Joacim Lorentsson, försäljningschef på KUKA, sitt seminarium ”Framtidens robotik” på Automationscentralen.
– Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år och nu finns produkterna här, sade han.
Det som händer nu är att produktionen går från att robotarna lever ett eget liv, till att de kopplas samman för nya möjligheter. Att de är intelligenta och uppkopplade är inte längre något nytt. Nu kopplas det även på tjänster via ett molnsystem.
KUKA Connect är systemet från KUKA och här kopplas produktion och underhåll samman helt sömlöst. Behovet finns eftersom industrin ständigt höjer kraven vad gäller arbetskostnader och snabbare ledtider.
– Det går att tjäna tillbaka pengarna väldigt snabbt på en sådan här investering eftersom det är flexibelt, modulärt och enkelt att använda, sade Joacim Lorentsson och fortsatte:
– Tjänsterna går att koppla till produkten precis så som man gör med en smartphone. På så sätt utökar man produktens värde och vad man kan göra med den.
Under 2016 ska KUKA lansera ett helt nytt användargränssnitt till sin kollaborativa robot LBRiiwa som är helt grafiskt. Med andra ord krävs det ingen programmering.
– Jag tror att det här är nästa steg i utvecklingen, avslutade Joacim Lorentsson på KUKA Nordic, Göteborg.

Experternas svar om kollaborativa robotar.

Vad kan man egentligen göra med en kollaborativ robot och vad innebär det för produktionen? Två övergripande frågor när Automationscentralen hade paneldebatt om just kollaborativa robotar på Elmia Automation. Här kommer några svar.
– Vi ser ofta att den hanterar någonting i närheten av en människa. Men vi måste skilja på en kollaborativ applikation och en kollaborativ robot. En kollaborativ applikation kan vi ha i traditionella robotar medan en kollaborativ robot är trygg i sig själv, sade Robert Bickö, YASKAWA Nordic.
– Det första steget är ganska traditionellt och man sätter upp en robot utan staket. Sedan kan människan komma in när det behövs. Nu gäller det att komma närmre roboten för att på så sätt skapa värde och nytta med maskinen, sade Göran Manske, ABB.
– Det stora utvecklingsområdet är att öka värdet i produktionen genom att assistera en operatör vid tillverkningen, sade Joakim Lorentsson, KUKA Nordic.

Framtidstro på Elmia Automation

Redan i förra numret av Maskinoperatören kom en rapport från industrimässorna på Elmia i mitten av maj. I år valde tidningen att även göra en närmare bevakning av Elmia Automation som 2016 arrangerades för tredje gången. Mässan lockade den nordiska marknadens största aktörer inom maskinbetjäning som presenterade sin verksamhet och en och en annan nyhet.

TEXT & FOTO // PIERRE EKLUND

Jonas Bülow, försäljningschef på SVIA och Henrik Saldner, vd på SVIA, var förstås nöjda med att kunna släppa nyheten att ABB har förvärvat SVIA som har sina rötter i just Jönköping
Jonas Bülow, försäljningschef på SVIA och Henrik Saldner, vd på SVIA, var förstås nöjda med att kunna släppa nyheten att ABB har förvärvat SVIA som har sina rötter i just Jönköping

En av de största nyheterna på Elmia Automation stod ABB och det svenska teknikföretaget SVIA för. Under mässan offentliggjordes att ABB har förvärvat SVIA, som är specialister på robotbetjäning av maskiner.
– Reaktionerna från kunderna har varit positiva. Även många integratörer inom robotbranschen har sagt att det är positivt att kunna köpa vårt visionsystem och moduler under varumärket ABB. Även om ABB tillverkar robotar har de saknat de kompletta robotlösningar som vi nu tillsammans kan erbjuda. De största fördelarna är att vi nu kan skala upp vår produktion av moduler samt nå en större marknad på kort tid, säger Jonas Bülow, försäljningschef på SVIA.
Idag går cirka 30 procent av SVIAs produkter på export, och resterande del säljs inom Sverige. Jonas Bülow räknar med det omvända förhållandet om ett par år, det vill säga 70 procent export.
– Från att ha haft en målsättning att bli bäst i Sverige på maskinbetjäning kan vi nu höja blicken och sikta på att bli bäst i världen.
På Elmia Automation presenterade SVIA en lätthanterlig automation för att visa att det inte behöver vara så komplext att använda automation vid maskinbetjäning som många kanske tror.
– När du ska bearbeta en detalj matar du in vilka mått ämnet har som råämne, och vilka mått den har när den är klar. Sedan startar man laddningen. Många vet att man borde automatisera, men är rädda att investera stora pengar i en automationsanläggning utan att veta vad den tillför. Vi gör oftast en kalkyl med kunden för att visa vilken intjäningsförmåga anläggningen kan ha. En robotanläggning kostar exempelvis 20 000 kronor
i månaden i leasing, men genererar kontinuerliga intäkter på 60 000 kronor per månad.

Pär Tornemo, vd för Yaskawa Nordic, visade tillsammans med marknadskommunikatören Katarina Ketzenius upp MotoLogix som gör det möjligt för plc-användare att sköta robotstyrningen.
Pär Tornemo, vd för Yaskawa Nordic, visade tillsammans med marknadskommunikatören Katarina Ketzenius upp MotoLogix som gör det möjligt för plc-användare att sköta robotstyrningen.

Yaskawa Nordic

På 80 kvadratmeter visade Yaskawa Nordic upp sin verksamhet utifrån segmenten MotoWeb, MotoSim, MotoLogix och MotoFit. Pc-mjukvarorna MotoWeb och MotoSim används vid fjärrövervakning och offlineprogrammering vilket ska göra det lättare för kunder att få ut det mesta av robotsystemet. Många besökare var intresserade av MotoLogix som gör det möjligt för plc-användare att sköta robotstyrningen
– MotoLogix programmeras och styrs av plc, vilket förenklar hela processen. Den har varit väldigt populär här på mässan, säger Katarina Ketzenius, marknadskommunikatör vid Yaskawa Nordic.
Företaget presenterade även två robotceller, en tvåarmad robot och Motoman-MPP3 deltarobot. Den sistnämnda är en fyraxlig plockrobot som används i förpackning- och plockindustrin.
– Den slimmade designen gör att den snabba roboten kan användas för krävande plockarbete i trånga utrymmen. Roboten kan plocka upp till tre kg i hög hastighet. Kablaget är draget centralt för att undvika hängande sladdar.
Den andra tvåarmade robotcellen visade gripdon och svets. En liknande, Yaskawa Levanto, är framtagen vid företagets nordiska huvudsäte
i Torsås i ett samarbete med danska Teknologisk Institut och kunden Stibo Graphic i danska Horsens. Roboten togs fram för grafisk produktion där det förekommer många tunga lyft.
– Det är inte ovanligt att en medarbetare får lyfta upp till fyra ton på sitt skift, och roboten har både förbättrat produktion och arbetsmiljön hos kunden. Det är en väl fungerande industrirobot som är avsedd för industrin och klarar den tyngd som finns där.

På mässan meddelade Cerold Andersson att han blir ny General Manager för FANUC Nordic.
På mässan meddelade Cerold Andersson att han blir ny General Manager för FANUC Nordic.

FANUC Nordic

Den japanska koncernen FANUC Nordic visade upp sin styrka och bredd. Det kan inte ha varit många besökare som missade företagets centralt placerade monter där de visade upp världens största robot M-2300. Många besökare samlades vid montern för att se när M-2300, som lyfter upp till 2,3 ton, lyfte en bil.
– Det är första gången som roboten visas i Europa, men FANUC har redan sålt ett exemplar på den nordiska marknaden. Det finns många potentiella kunder i bland annat fordonsbranschen där du kan behöva lyfta eller flytta på bilar i tillverkningen. Istället för att bygga dyra liner för korta serier kan M-2300 lösa uppgiften, säger Cerold Andersson som den 1 juli lämnar sin tjänst som försäljningschef på FANUC Nordic RM.
Cerold Andersson blir istället General Manager för FANUC Nordic som inkluderar Sverige, Danmark, Finland och Baltikum.

Cerold Andersson framför världens största robot, M-2300, som lockade många nyfikna mässbesökare.
Cerold Andersson framför världens största robot, M-2300, som lockade många nyfikna mässbesökare.

– Det är en stor utmaning och min ambition är att vi ska öka både robot- och maskinförsäljningen. Vi kommer även satsa vidare på service med vårt koncept Service comes first.

På Elmia Automation var det även mycket intresse kring FANUC Nordics kollaborativa industrirobot CR35iA som kan lyfta stora vikter utan att behöva stå innanför ett stängsel.
– Det här är världens starkaste kollaborativa robot som exempelvis kan användas av möbeltillverkare för att paketera möbler i lådor, vilket vi demonstrerar på mässan. Vi visar även upp robotmodeller med så kallad bin picking där roboten plockar enskilda detaljer med hjälp av kamera.
FANUC Nordic demonstrerade även sin fleroperationsmaskin Robodrill, som finns i tre olika storlekar med treaxlig till simultant femaxliga modeller.
– Vår styrka är att vi gör allt – styrsystem, maskiner och robotar – som jobbar bäst med varandra. Vi ser att många kunder har behov av mindre maskintyper vid bearbetning av små detaljer för att sänka investerings- och energikostnader och öka tillgängligheten.

Stjernberg Automation

Stjernberg Automation, som ägs av Magnus Stjernberg, visade upp vad en kund kan göra i en laserprocess i kombination med automation.
Stjernberg Automation, som ägs av Magnus Stjernberg, visade upp vad en kund kan göra i en laserprocess i kombination med automation.

På plats på Elmia Automation var även Stjernberg Automation som berättade om sina produktionslösningar med automation och laserprocesser. Företaget visade upp vad en kund kan göra i en laserprocess
i kombination med automation.
– Vi är specialister på att kombinera laser, mekanik, el och mjukvara till ett komplett system. Våra lösningar kan till exempel användas för selektiv laserlödning för att löda tjockare bläck mot smala mindre lödöar. Allting görs automatiskt på ett eller annat sätt uttan behov av manuella moment, säger Magnus Stjernberg, vd och grundare av Stjernberg Automation.
Han berättar att när det kommer till laser är Stjernberg Automation duktiga på att ta fram lösningar för alla typer av laserprocesser, som svetsning, märkning, härdning och skärning. Lasersvetsning sker
i plastmaterial och detaljer som stål, aluminium och koppar medan laserskärning kan genomföras i keramik, trä, plast och metaller. Vid lasermärkning framställs text och grafik med hjälp av fokuserat ljus som flyttas av speglar över materialet och åstadkommer ytlig märkning eller djup gravering.
– Vi gör både delsystem och kompletta kundanpassade anläggningar för allt från fartygsbyggnation och leksakstillverkning till livsmedelshantering och medicinteknik. Just nu har vi ett fantastiskt tryck med många ordrar och det ökar hela tiden då fler och fler ser de fördelar vår teknik kan ge.
På mässan lyfte företaget fram sina nya färdiga koncept som med mindre modifieringar kan anpassas för nästan vilken typ av produktion som helst.
– Elmia är ett bra forum där vi kan visa kund vad vi har att erbjuda. Som mötesplats för kollegor kan mässan även leda till intressanta samarbeten.

KUKA

Marknadsansvarig Carola Andersson och Christer Börjesson, regionansvarig för försäljning på KUKA Nordic, presenterade den nya slimmade roboten Cybertech. I bakgrunden skymtar sexaxliga KR 1000 Titan, som en gång i tiden var världens största robot.
Marknadsansvarig Carola Andersson och Christer Börjesson, regionansvarig för försäljning på KUKA Nordic, presenterade den nya slimmade roboten Cybertech. I bakgrunden skymtar sexaxliga KR 1000 Titan, som en gång i tiden var världens största robot.

En av världens ledande tillverkare av industrirobotar KUKA representerades av det nordiska dotterbolaget KUKA Nordic som slog sitt försäljningsrekord i Norden 2015. Företaget var på plats för att visa upp sin bredd och flexibilitet. I november förra året lanserades Cybertech som är den första roboten i en ny serie av slimmade robotar från KUKA.
– Trots att den är så liten kan den lyfta upp till 14 kg. Roboten kan användas i olika branscher som har små utrymmen för pick n place, palletering, plock och hantering. Vi ser att den med fördel kan nyttjas vid maskinhantering där den smidigt kan röra sig in och ut ur en maskin, säger Carola Andersson, marknadsansvarig för KUKA Nordic och berättar att de första Cybertech precis har kommit ut till kunder över hela världen.
I montern var Cybertech placerad bredvid sexaxliga KR 1000 Titan, som när den släpptes 2007, var världens största robot. Titan har än så länge sålts i ett tiotal exemplar i Norden.
– Den kan användas till tung industri, men även som lägerställare. Den kan lyfta upp till 1300 kg och väger bara 4,5 ton, förklarar Christer Börjesson, regionansvarig för försäljning på KUKA Nordic.
På Elmia Automation visade företaget även upp KL 100 som är en separat enaxlad linjärenhet som monteras på golvet, väggen eller i taket och drivs som extern axel på en robot.
– Vi har också lagt fokus på mjukvaror och framtidens robotar, det vill säga kollaborativa robotar som vår lättviktsrobot LBR iiwa som kan jobba bredvid en människa och användas som monteringsassistent, berättar Carola Andersson.

Marab

Familjeföretaget Marab representerades av Matilda Bastman, med ansvar för projektledning och marknadsföring. På mässan demonstrerade företaget färdiga lösningar för maskinbetjäning.
Familjeföretaget Marab representerades av Matilda Bastman, med ansvar för projektledning och marknadsföring. På mässan demonstrerade företaget färdiga lösningar för maskinbetjäning.

Familjeföretaget Marab från Dalarna har specialiserat sig på att utveckla, konstruera, bygga samt installera lösningar för automatisering inom tillverkningsindustrin. Matilda Bastman, med ansvar för projektledning och marknadsföring, var på Elmia Automation för att visa upp färdiga lösningar för maskinbetjäning.
– Vi gör hela kedjan, från idé till färdig installation, med programmering, gripdon och säkerhet där utbildning för operatören är en viktig del. Mycket är standard, men vår kunskap gör att vi kan genomföra speciallösningar. Det hade varit kul att visa upp en sådan lösning på mässan, men de var för omfattande för att ta med i montern.
Marabs automationslösningar karaktäriseras av stora härdade glaspartier där operatören kan se detaljen och enkelt rengöra cellen. I montern på Elmia demonstrerades två standardlösningar i Q7, som med hjälp av bin picking plockade dalahästar, och storsäljaren Q12, som betjänade en svarv från Mazak som tillverkade jojon åt en kund.
– Q7 är flexibel och kan användas för bin picking, vanligt vision och palett. Våra lösningar passar metallindustrin och framförallt svarvar och fräsar. Många av våra kunder är legotillverkare.
Matilda Bastman berättar att företaget har haft mycket beställningar ända sedan 2014 och att 2016 har börjat i samma höga takt.
– I år ska vi dessutom flytta till nya lokaler i Orsa som är mer anpassade efter vår verksamhet.

AVT Industriteknik

Martin Book, vd för AVT, berättade att företaget jobbar med monteringsutrustning, maskinbetjäning och produktionsutrustning.
Martin Book, vd för AVT, berättade att företaget jobbar med monteringsutrustning, maskinbetjäning och produktionsutrustning.

Alingsåsföretaget AVT Industriteknik är en systemleverantör inom automation och produktionsteknik för industrin. På Elmia Automation förevisade företaget sin kompetens i maskinbetjäning och montering med en robotcell som automatiskt serverade kaffe med biologiskt nedbrutna kapslar från Sjöstrand Coffee.
– På mässan ville vi visa upp vår kompetens inom monterings och produktionsutrustningar. Vår robotcell serverade kaffe, men man kan också se det som en monteringsmaskin där kaffekapslar monteras i maskinen eller maskinbetjäning av en kaffemaskin. Vi levererar något som mässbesökarna vill ha och kundnytta är något vi generellt fokuserar på i våra vanliga projekt. Vi jobbar mycket med monteringsutrustning, maskinbetjäning och olika produktionsutrustningar för främst den tillverkande industrin inklusive medicinteknik. Vår fabrik är komplett med alla delar i processen såsom konstruktion, programmering, projektledning och egen verkstad för bearbetning och montering, säger Martin Book, vd för AVT.
Förutom roboten, som köps in från bland annat ABB, görs allt i robotcellen som stativ, verktyg, fräsningar och tester i AVT:s lokaler.
– Det gör att vi kan jobba nära kunden, ha korta ledtider på reservdelar och snabbt modifiera om något inte passar i fixturerna.
Nyligen har AVT investerat i en femaxlig bearbetningsmaskin för tillverkning av verktyg, detaljer och maskindelar till automationsceller. Företaget har även en nisch inom täthetsprovningsmaskiner som är ett av deras specialistområden där leveranserna sker globalt. Målsättningen är att 2016 ska bli minst lika bra som förra året.
– Det har varit bra med intresse på mässan och förhoppningsvis håller det i sig när vi följer upp de möten vi haft här.

Yrkes-SM i fräsning och svarvning

I år arrangerades Yrkes-SM 2016 den 11 till 13 maj på Malmömässan, men två grenar – CNC-fräsning och svarvning – avgjordes på Elmia. Under tre dagar fick deltagarna tävla i olika moment som poängsattes av fem tävlingsledare. Efter tre dagars kamp blev det dubbelt Småland i topp. Vinnare i CNC-fräsning blev Felix Persson från Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda som Maskinoperatören har träffat i ett tidigare nummer. Klasskamraten Nam Pham tog guld i CNC-svarvning. Vinsten innebär att Felix och Nam kommer representera Sverige i WorldSkills 2017 i Abu Dhabi.

 

Året SM-vinnare i CNC-svarvning Nam Pham studerar en ritning under tävlingen.
Året SM-vinnare i CNC-svarvning Nam Pham studerar en ritning under tävlingen.
Felix Persson, SM-vinnare i CNC-fräsning, lämnar in sin detalj till tävlingsledningen.
Felix Persson, SM-vinnare i CNC-fräsning, lämnar in sin detalj till tävlingsledningen.
IMG_1947
Under Yrkes-SM, som arrangerades av Skärteknikcentrum Sverige, intervjuade Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare, bland annat Anne-Maj Öström från företaget Conveyor 22.

 

 

 

 

 

 

Det nydesignade intuitiva operatörsgränssnittet är optimerad och designad för att passa dagens arbetssätt med smarta telefoner och läsplattor, kommando sker direkt på maskinens touchskärm, ingen separat skärm för robot behövs, de är nu alltså sammanlänkade i samma operatörspanel.
Den designade operatörspanelen anpassas delvis för varje enskild maskinmodell så operatören känner trygghet och kan identifiera sig med maskinutrustningen. Med några enkla knapptryckningar på touchskärmen programmeras roboten på ett intuitivt sätt för att lätt komma igång med utrustningen.
Detta är en riktigt stor nyhet inom integration i styrsystem mot externa robotutlösningar.
Peter Lidqvist, Applikationstekniker på Ravema berättar: ”Många besökare var imponerade av det nya styrsystemet Smooth. De uttryckte också hur smidigt det är när man kan få robotinställningar integrerade
i maskinen styrsystem.”

Mer information: www.ravema.se

Översikten ger en helhetsbild över robotcellen och den viktigaste informationen finns naturligtvis alltid tillgänglig här
Översikten ger en helhetsbild över robotcellen och den viktigaste informationen finns naturligtvis alltid tillgänglig här
Med mindre än 15 numeriska värde programmeras roboten med det nya intuitiva grafiska operatörsgränssnittet.
Med mindre än 15 numeriska värde programmeras roboten med det nya intuitiva grafiska operatörsgränssnittet.

Opiflex mobila robot möjliggör automation i småserietillverkning

OpiFlex vann i april 2015 EU-kommissionens stora innovationspris ”Business Innovation Observatory Award” för sin mobila robotplattform. Genom att enkelt flytta hela robotcellen så går det att lönsamt automatisera även lågt och ojämnt utnyttjade maskiner samt småserietillverkning. EU kommissionen säger: ”OpiFlex löser en viktig utmaning för Europas tillverkande industri”.
Nu har OpiFlex tagit nästa steg. OpiFlex visade mobil robot med säkerhetslösning utan staket samt förenklad robotprogrammering på ELMIA Automation.
– Våra kunder säger att vi löser deras automationsutmaningar och att våra lösningar är genomtänkta och flexibla. För oss är det viktigt att skapa en helhetslösning för flexibel automation med mobil robotik utan staket och förenklad programmering. De order vi får in är en härlig bekräftelse.”, säger Johan Frisk, VD OpiFlex.
Stor flexibilitet är nyckeln till att automatisera, att snabbt ställa om och enkelt ta in nya produkter själv är viktigt. Många företagare har länge velat automatisera, men det har varit svårt med en fast robot. Med OpiFlex flexibla lösning kan nu även företag med småserietillverkning och ojämn beläggning dra fördel av det kraftiga ökade täckningsbidraget och konkurrenskraften som automation ger.
– Vi summerar mässan med nio sålda robotceller under Elmia Automation. Med företagets flexibla automationslösning kan även mindre företag räkna hem investeringen, säger Johan Frisk, som är vd för det robotföretaget OpiFlex.
– Vi hade väldigt mycket att göra under mässan alla dagar. Många mindre verkstadsföretag som vi ursprungligen byggt konceptet för visade stort intresse men också några av de största företagen i Sverige uppskattade konceptet. Vi var i hjärtat av Småland och det kändes helt rätt för här finns många små mekaniska verkstäder som behöver automatisera och förbättra sin flexibilitet, man ökar sin produktivitet på mellan 20 – 60 % med våra produkter så det var helt rätt besökare här, avslutar Johan.

Elmia-2016-2-041

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here