Spanjorer har en speciell relation till motorsport, i synnerhet till MotoGP – den främsta klassen inom professionell roadracing. Med undantag från ett antal italienare, till exempel den framstående Valentino Rossi, kommer nästan alla de bästa förarna från Spanien. Alla har dock en sak gemensamt: en treaxlig sportmotorcykelsimulator som utvecklats och byggts av Haas ST-30Y-användaren Mecanitzats Muntada i Barcelona. De använder simulatorn vid inomhusträning och för att öva på några av världens främsta racerbanor.

MM-1a-redJoaquim Muntada – ägare: Jag började arbeta i en verkstad när jag var 14 år. Jag gick en tvåårig yrkesutbildning, och när jag var 16 år arbetade jag på ett företag som sysslar med plastformsinsprutning. Men till största del är jag självlärd. Jag gillade visserligen mitt arbete, men min sanna passion var rally, och jag var andreförare och kartläsare. Jag tävlade och vann flera stora tävlingar, exempelvis spanska mästerskapen.

Det var mitt intresse för motorsport som fick mig att upptäcka Haas – genom företagets roll i NASCAR. Vi har bara en Haas-maskin, en ST-30Y-svarv med motoriserade verktyg och en Y-axel, men den har haft en stor betydelse för vår verksamhet.

Den största delen av vårt arbete består av små volymer av avancerade delar för läkemedels- och flygindustrin. Vi tillverkar många stansverktyg och gjutformar samt några avancerade delar för motorsport, däribland vissa delar för rallylag. Men vi gör också höljen för de gyrostabiliserade kameror som fästs bak på MotoGP-motorcyklar.

Vi köpte Haas-maskinen i första hand för att minska antalet uppsättningar för varje enskild del. Med tanke på att vi arbetar med små volymer är det av stor betydelse att minska uppsättningstiderna.

För tillfället använder vi Haas-maskinen till att göra delar av en pump på en anordning som styr ingrediensdosering inom livsmedelsproduktionen. Toleranserna är höga och gör bara tretton delar, men materialet är rostfritt stål av typen Inox 316. ST-30Y är en väldigt stabil maskin. Till skillnad från de maskiner vi använt tidigare vibrerar den inte alls. När delen är tempererad omarbetas och färdigbearbetas den.

Haas aktiva verktyg ger höga vridmoment vid skärande bearbetning för excentersvarvning, borrning och gängning. Y-axelns rörelsesträcka är över 100 mm, vilket ger oss stor flexibilitet. ST-30Y har gett oss möjligheten att utveckla och förbättra kopplingsrörelsen i sidled för MotoGP-kameran. Kameran lutar när motorcykeln gör det, så bilden är alltid horisontell, vilket ger tittarna en god känsla för vinklarna genom kurvor.

Förutom maskinens specifikationer tycker jag att det är uppenbart att den är utformad och byggd för människor som förstår sig på maskinbearbetning och de utmaningar operatörer ställs inför. Den har massor av små funktioner som gör livet enklare, till exempel en verktygshållare på den främre panelen, som gör att verktygen finns till hands, samt en liten hylla bakom manöversystemet. Jag verkligen tänka mig att ingenjörerna på Haas lägger mycket tid på att studera hur en operatör arbetar på verkstadsgolvet, för att sedan införliva observationerna i utformningen av maskinerna.

MM-5-redMaskinbearbetning som underleverantörer har alltid varit vårt levebröd, men under lugnare perioder har jag känt behovet av större utmaningar. Det var vid ett sådant tillfälle jag bestämde mig för att designa och bygga MotoGP-simulatorn, som kallas CKU Sport Fitness, för att vi skulle ha en egen produkt.

När jag skulle utveckla simulatorn inledde jag ett samarbete med min vän Àlex Crivillé, en katalansk roadracingförare som vann världsmästerskapen i 500-klassen 1999, och Javier Ullate, som är mekaniker i Yamahas officiella MotoGP-team. CKU Sport Fitness är en officiell MotoGP-godkänd produkt, och Marc Márquez, Valentino Rossi och Tito Rabat använder den för att träna på olika banor.

 

Men vi utvecklar den kontinuerligt. Olika lags och förares sponsorer använder den också i marknadsföringssyften.

En domkraftsanordning som drivs av servomotorer förflyttar simulatorn längs två axlar för att simulera acceleration, inbromsning och kurvtagning. Föraren sitter vänd mot en skärm som i realtid visar MotoGP-förare som kör i tävlingsfart. Vi får en hel del användbar feedback från våra kunder. Valentino Rossi frågade om vi kunde få den att köra på bakhjulet!

Vi använder Haas ST-30Y-svarven för att göra axeln för bromsen och axeln för sidorörelser på simulatorn.

Vi är väldigt nöjda med ST-30Y-svarven och med supporten och servicen vi får från det spanska Haas Factory Outlet i Barcelona. Vi har inte haft några problem med maskinen, men det är ändå bara att veta att service, support och reservdelar alltid finns tillgängliga med kort varsel. 

För ytterligare information var vänlig kontakta:

MBMC – International Press and Publicity

+44 (0) 1603 283 601

press@mbmc-uk.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here