– ALPAB har tagit ett rejält teknikkliv i nästa steg i vårt familjeföretags utveckling inom plåtformning av tunnplåt. Installation och igångkörning skedde i januari 2017 och nu är man igång med produktion av vissa detaljer. Vi programmerar för fullt och lägger in nya program i maskinen, säger Christer Johansson som kör den högteknologiska bock automaten.
– Med vår nya investering från den italienska tillverkaren Salvagnini maskinmodell P4Xe-3125 har vi nu den största panelbockningsmaskinen i Sverige. Med en bockningskapacitet på 254 x 3 100 mm och med helt eliminerade ställtider kan vi bli mer effektiva i vår tillverkning. Det innebär att vi kan producera det antal detaljer kunden har behov av ner till enstycksdetaljer utan att förlora någon cykeltid till ställ, säger Magdalena Isaksson.

Vi frågar Christer Isaksson vad som ”lockat” fram investeringen?

Christer Johansson och Matilda Isaksson.

– Vi måste ligga steget före kunden och kunna erbjuda komplexa detaljer formade på ett effektivt sätt där vi inte är beroende av seriestorlekar utan kan tillverka det kunden behöver för stunden, ”just in-time”. Maskinen erbjuder också ett utökad antal timmar i produktion tack vare obemannad körning.
– Att få tag på duktiga medarbetare som vill arbeta med kantpressning är svårt idag och här har vi nu en ny helautomatisk bockmaskin som gör att vi kan öka kapaciteten med färre mantimmar och det betyder också att vi på en detalj som vi nu kör i maskinen i valfri seriestorlek sparar mycket tillverkningstid per detalj, säger Magdalena Isaksson och fortsätter;
– På detta sätt har vi blivit av med ett problem när det gäller betjäning av kantpressning samtidigt som vi tillverkar vissa av våra produkter på ett mycket effektivt och tidsnålt sätt. Och speciellt när det gäller långa och stora, tunga detaljer så sparar vi många ryggar och axlar på våra medarbetare och på oss själva, vilket ger en stor ergonomisk fördel och vi får en attraktiv och intressant arbetsplats där vi kan behålla och attrahera teknikintresserade medarbetare och vårt företag kan växa.

Pelle Wallin på Salvagnini och Christer Johansson diskuterar plåtformning.

– Tittar vi rent teknisk på vår nya investering i bock automaten från Salvagnini så har vi ett konkret exempel på en detalj som vi tillverkar med 26 olika bockar vilket är tidskrävande. Man hinner att köra detaljen på kortare tid då man kan köra detaljen obemannat, säger Matilda Isaksson.

Vi får även en kommentar i sammanhanget från Christer Johansson som arbetat på ALPAB i fyra år och säger;
– Vår nya maskin är fantastisk och ett under av teknik som ger oss stora möjligheter att sänka tillverkningstiderna radikalt, och den klarar av många olika bockningar och är enkel och smidig att programmera. Jag som inte har så mycket erfarenhet av plåtbearbetningsmaskiner tycker att man lär sig snabbt hur maskinen fungerar. En väldigt imponerande maskin som klarar av det mesta som vi begär av den, högsta betyg i teknik, säger Christer Johansson.

Vilka är ALPAB?

– ALPAB i Brandstorp är ett familjeföretag med inriktning på legotillverkning i plåt. Vi finns i en liten ort 45 minuter norr omJönköping på Vätterns västra sida. Vi har en bred och modern maskinpark som ger oss stor flexibilitet och korta ledtider. Vi arbetar inom laserskärning, stansning, svetsning, automatpressning, kantpressning, svarvning, fräsning, kapning och montering.
– Med vår nya investering så har vi tagit nästa steg inom bockning av tunnplåt. Vi flyttar även över detaljer från kantpressning för att få snabbare ställ och bättre repeternoggrannhet. I vår strävan att ständigt förbättra arbetsmiljön så blir detta en stor förbättring jämfört med

Universellt bockningsverktyg

att lyfta, ofta stora och tunga plåtar för var bock som vi gör idag. Valet av Salvagnini som leverantör kom sig av att vi sedan några år har ett gott samarbete med Salvagnini och att vi i tycker att Salvagnini är referensen vad det gäller panelbockning.
– P4Xe-3125 maskinen som man investerat i är en välbeprövad modell i Salvagnini´s program av panelbockningsmaskiner som har sitt ursprung i vår originalmaskin som lanserades 1977, informerar Pelle Wallin som är maskinsäljare för Salvagnini.

Bockning av ”brutna bocklinjer.

– Salvagninis modellprogram av panelbockningsmaskiner består av 11 olika grundmodeller som kan konfigureras och anpassas för kundens behov/önskemål.
P4Xe-3125 har en max bocklängd på 3,1 meter samt är utrustad med helt automatisk inställning av tillhållarsegmenten, (ABA – Automatic Blankholder Adjustment). Den har även utrustning för bockning av ”brutna bocklinjer” / flikar, steglös rotation, samt klipputrustning av profiler. Tillhållarens profil och funktion kan ändras med den automatiska ”T-verktygs” växlaren. Från start så har maskinen en automatisk inmatning. De färdiga panelerna ackumuleras på ett vippbord, klippta ämnen samlas upp i en behållare.
Jämfört med en traditionell kantpress/vik maskin så har man med denna investering helt eliminerat ställtiden i maskinen. Det innebär att man kan producera det antal detaljer man har behov av, ned till enstycksdetaljer, utan att förlora någon cykeltid till ställ.
– P4:an är också utrustad med Salvagninis unika och patenterade ”Cut Option”, vilket innebär att man effektivt kan tillverka smalare profiler/ paneler och med ”Cut Option”, klippa loss detaljen, för att sedan fortsätta bockningscykeln till nästa klipp. Kapaciteten är profiler som ryms inom 160 x 160 mm med en maximal längd av 3,1m. ”Oerhört effektivt om man har många klippdetaljer och genom det får vi en mycket kostnadseffektiv tillverkning utan massa detaljer som är under bearbetning i verkstaden, mot normalt manuella tempon i gradsax/stans/kantpress,” fortsätter Pelle.
– Salvagnini erbjuder 3 olika nivåer för programmering av sina bockautomater, Manuell programmering i ett makrobaserat språk, interaktiv programmering med EditP4 eller helt automatiserad programmering med CAM Bend.
Bockningsverktygen som är universella, tillsammans Salvagnini´s programmeringsmöjligheter, gör det enkelt att t.ex. kunna radiebocka samt att få till innovativa lösningar, som annars kräver både specialverktyg och längre processtider, informerar Pelle Wallin på Salvagnini Scandinavia i Värnamo.

Fiberlaser finns i huset.
– Mycket bra åtkomlighet i maskinen, berömmer Christer Johansson.

Vi avslutar vårt besök med en kopp kaffe och den unika svenska ”fikarasten” tillsammans med företagets grundare och ägare Christer Isaksson och frågar honom om hur livet som verkstadsägare har blivit?
– Jag startade en verkstad på vinst och förlust 1984, direkt efter avslutade tekniska studier.
– Hårt arbete sju dagar i veckan i början och under lång tid har givit ett gott resultat och vi expanderade egentligen från första dagen fram till finanskrisen 2009 som var en katastrof för all
i industrin. Men som tur var blev krisen kort i alla fall för vår firma och sedan 2011 har vi haft mycket att göra och vi har expanderat med flera medarbetare, utbyggnad av våra lokaler och ny maskinutrustning i en lugn och planerad takt, berättar Christer Isaksson.
– Framtiden ser ljus ut och vi tittar redan på nästa maskininvestering som kommer när den kommer. Christer avslutar med att berömma Pelle Wallin som med sin bakgrund som servicetekniker tänker precis som Christer gör.
– Det är jätteviktigt att man hittar varandra i en process när det handlar om en maskininvestering på många miljoner. Det blir personligt och att känna en trygghet under hela projektet är väldigt viktigt och Pelle Wallin och Salvagnini har verkligen ställt upp och utfört en mycket professionellt arbete från start till mål.
Sedan 2012 har man samarbetat med Salvagnini Scandinavia representerad av Pelle Wallin och här finns även en fiberlaser från Salvagnini på verkstadsgolvet, en höghastighets fiberlaser modell L5 med en 4 kW laserkälla med full automation. Kringutrustningen är unik på marknaden den både laddar plåt och staplar skurna detaljer på pall. Små eller stora serier spelar ingen roll då staplingsutrustningen är ”självprogrammerande”.
– Vi ökar vår produktionskapacitet kontinuerlig med fler och olika tekniksteg och här har vi sedan några år en fiberlaser som har ökat vår produktionskapacitet radikalt. Vi levererar plåtdetaljer till företag inom bl.a. ventilation, belysning, entreprenadmaskiner fordonsindustrin och kontorsmöbler, säger Christer Isaksson och berättar vidare att det var och är som alltid efter en noggrann utvärdering av teknologi, expertis och totalekonomi som man väljer maskinleverantör och med automatiserings- och hanteringsutrustningen eftersom det ger en flexibel tillverkning och möjliggör en helautomatisering även vid små serier, avslutar Christer Isaksson på ALPAB i Barndstorp.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here