Företaget 3DVerkstan Nordic AB är en av flera starkt drivande krafter för additiv tillverkning i Sverige och Norden. Med ett sammansvetsat team på 23 personer med stor kunskapsbredd, möjliggör 3DVerkstan framgång för företag som vill skapa värde med additiva satsningar. 3DVerkstan Nordic AB har ett återförsäljarnätverk i hela världen genom sin roll som distributör och genom egna produkter, men säljer och installerar även direkt då de erbjuder service och support som är en lika viktig del av investeringen för företag. Förutom att sälja 3D-skrivare och scanners, erbjuder företaget tjänster såsom 3D-utskrift, CAD och utbildning.
Showroom och kontor finns i både Sverige och sedan 2021 även i Danmark. Vi hälsar på i de mycket fina lokalerna i Stockholm, som är belägna i gamla Filmstaden – Solna och träffar Lotta Lindblad marknadschef och Patrik Rosén försäljningschef.
– Våra kunder finns i alla branscher, och vi ser att kunskapen och intresset inom additiv tillverkning har ökat markant den senaste tiden. Det viktigaste för oss är att alltid ligga i framkant så att våra kunder kan utvecklas med tekniken, säger Patrik Rosén.
Tidningen Maskinoperatören vänder sig till en läsekrets inom den metallbearbetande industrin. Sedan starten 2002 har vi följt utvecklingen inom 3Dprint från polymer och plast, till för oss att på senare tid ett allt större inslag av det mer intressanta materialet metall för våra läsare. Industriell 3D-printing växer snabbt och intresset inom industrin likaså. Men trots att fler väljer att investera i teknologin finns fortfarande ett stort behov av ökad kunskap
Den tekniska utvecklingen inom 3D-printning går fort och maskintillverkare kan idag erbjuda en mångfald av intressanta, tillförlitliga och konkurrenskraftiga lösningar. 3D-printning i metall med hjälp av 3D-skrivare är också en tillverkningsteknik på frammarsch som ger stora tids- och kostnadsbesparingar vid tillverkning av verktyg och precisionskomponenter.
Med additiv tillverkning för metall kan metalldetaljer byggas utan behov av verktyg och med få begränsningar av geometrin. Och där man ofta fokuserar på revolutionerande design.
Tillverkningsindustrin kan hitta områden där additiv tillverkning för metall kan vara fördelaktig när det gäller att minska utvecklingstiden, produktionsstegen, kostnaderna och framförallt reducering av spill (vid exempelvis bearbetande tillverkning)där miljöaspekten blir allt viktigare.
3DVerkstan grundades 2014 och har gjort en expansiv resa genom flera nära samarbeten med industriledande tillverkare av 3D-lösningar. Idag skall vi fokusera på just metall-utskrifter och framförallt deras samarbete med den spanska tillverkaren Meltio som med hjälp av 3DVerkstan nu tågat in med stormsteg på den nordiska marknaden.
Skrivaren Metal X från Markforged med exempel på några av materialen som finns tillgängliga för systemet; koppar och inconel.
Meltio erbjuder något av en banbrytande 3D-utskriftslösning som möjliggör industriella applikationer med en process byggd runt svetstråd som ses som den säkraste, smidigaste och mest prisvärda råvaran inom additiv metalltillverkning på marknaden. Tekniken kommer förpackad i ett kraftfullt skrivarhuvud med sex lasrar som möjliggör simultan utskrift av två material, eller för utskrift med både tråd och pulver för att dynamiskt producera nya legeringar. Beroende på tillverkningsbehov har Meltio anpassat tekniken i olika varianter: antingen som fristående 3D-skrivare, CNC-integration för hybridtillverkning eller som robotintegration för stora komponenter. Nyligen har 3DVerkstan ingått samarbete med Spectram Technology i Karlshamn, som kommer stå för just robotintegrationen för Meltio-skrivaren, och 3DVerkstan hoppas snart kunna hitta även en integratör för CNC.
– Systemen från Meltio ger våra kunder möjligheten att snabbt, säkert och billigt ta fram delar som tidigare kanske beställdes externt via gjutning eller manuellt smide. Meltios uppdrag är att vara banbrytande i utvecklingen av prisvärda 3D-utskriftssystem för metall som är pålitliga, säkra och kraftfulla, säger Patrik Rosén på 3DVerkstan.
Här kommer vi verkligen in i den vardag som jag speglar i tidningens redaktionella miljö. Att effektivisera och utveckla produktionen, tänka utanför boxen med ny teknik.
Meltios standalone-lösning M450 är så pass ren att den kan installeras i ett vanligt kontorslandskap. Inga speciella anpassningar krävs av rummet där skrivaren ska stå. Två flaskor argon måste kunna ställas brevid skrivaren bara.
Detta är en enorm fördel som vi ser det, många kunder vi möter ute i fabrikerna vill gärna slippa pulverhanteringen med anpassning av lokal osv om det går. Systemen från Meltio och MarkForged kan aldrig ersätta SLS/PBF rakt av, men många applikationer är fullt möjliga att printa på dessa system, med enklare arbetsprocess, mindre risker, lägre kostnad/del och kortare ledtider, säger Patrik Rosén på 3DVerkstan
Detta är dock inte det första systemet för metall som 3DVerkstan säljer. Sedan ca 3 år tillbaka har de även sålt systemet Metal X från den amerikanska leverantören Markforged.
– Metal X befinner sig egentligen på andra sidan skalan när det gäller fart, upplösning/detaljnivå jämfört med Meltio. Vi ser att båda systemen kompletterar varandra väldigt bra och det gäller som vanligt att hitta rätt system till rätt applikation. Metal X systemet innefattar en trestegsprocess, man skriver ut sin del med FDM-teknik (metallpulvret är bundet i en filamenttråd), tvättar delen i en lösningsvätska och till sist sintrar delen i en ugn. En kombination av FDM och MIM kan man säga, avslutar Patrik Rosén på 3DVerkstan.
Resumé
ADDITIV INTELLIGENS – Bygga upp kunskap och erfarenhet
Branschen inom Additiv Tillverkning – AM- arbetar redan med att tänja på gränserna för de konventionella metoderna. Den fortsatta tillväxten inom additiv tillverkning är tydlig och många företag ser potentialen. Kvalitativ teknologi och expertis är viktiga framgångsfaktorer inom additiv tillverkning. Hög effektivitet, precision och driftsäkerhet såväl som repeterbarhet är alla förutsättningar vid serieproduktion med 3D-printing.
Mer information:
www.3dverkstan.se
På bilden ser vi en boett (klockdelar) före och efter bearbetning/polering – Materialet är Titan och varje boett tog 56 min att skriva ut. Den totala kostnaden för utskrift per boett landar på ca 120 SEK (inkluderat material, gas och elförbrukning). Med argon i flytande form ca 50 SEK. En stor fördel i applikationer som denna är självklart att man slipper en stor del restmaterial från bearbetning. Boetten behövdes endast bearbetas ned ca 0.5mm