ByStar Fiber är en allround-maskin på en helt ny maskinplattform med både en nyutvecklad maskinkonstruktion och ett nytt styrsystem. Fiberlasern har ett användargränssnitt med pekskärm och maskinen finjusterar avstämningen mellan lasereffekt, hastighet och fokusering.

ByStar Fiber tänjer på gränserna för det möjliga. Med ett i grunden nyutvecklat maskinkoncept omdefinierar den schweiziska maskinkonstruktören fiberlaserskärningens möjligheter och utökar dramatiskt skärningsteknikens tillämpningsområde.


Fiberlaserskärning utan kompromisser

Tunt eller tjockt spelar ingen roll. Med den nya fiberlasern ByStar Fiber presenterar Bystronic en avancerad allround-maskin som utnyttjar fiberlaserteknikens fulla potential

Lika effektiv med tunna och tjocka plåtar: ByStar Fiber är den nya högpresterande fiberlasern från Bystronic.
Lika effektiv med tunna och tjocka plåtar: ByStar Fiber är den nya högpresterande fiberlasern från Bystronic.

Utvecklingen av den nya fiberlasern har sitt ursprung i den avgörande frågan: Vad behöver egentligen användarna i framtiden för att lyckas med produktiv laserskärning? Bystronic Scandinavias VD Camilla Montén svarar: «En allround-maskin.» Alltså en fiberlaser som skär tunna plåtar i oslagbar hastighet. Men som presterar på topp även i tjockare plåtar. Och det med lägsta tänkbara driftkostnader och blygsamma underhållskrav.

Med sin kompromisslösa prestanda riktar sig ByStar Fiber till alla företag som konsekvent satsar på fiberlaserteknik. Det är användare som i framtiden kommer att utföra alla sina skäruppdrag med fiberlaser: allt från rostfritt stål, aluminium och konstruktionsstål till icke-järnmetaller som koppar och mässing. I alla plåttjocklekar, allt med samma högklassiga skärkvalitet.

Innovation in i minsta detalj

En nyutvecklad maskinkonstruktion med en kort skärbrygga möjliggör högsta tänkbara skärdynamik, i synnerhet vid komplicerade konturer.
En nyutvecklad maskinkonstruktion med en kort skärbrygga möjliggör högsta tänkbara skärdynamik, i synnerhet vid komplicerade konturer.

Den stora innovationen hos ByStar Fiber ligger i den konsekventa konstruktionsprincip som Bystronic har tillämpat i sin nya fiberlaser. Varenda detalj i maskinen är helt inriktad på fiberlaserskärning, utan några eftergifter. Hög skärningsdynamik, sömlös koppling till automationslösningar, intelligent sensorteknik och integration i de senaste programsystemen … allt detta har ByStar Fiber.

En nyutvecklad maskinkonstruktion med en kort skärbrygga möjliggör en dynamik som man hittills bara kunnat drömma om, i synnerhet vid komplicerade skärkonturer. Den oöverträffade skärkvaliteten är ett resultat av ByStar Fibers nyutvecklade styrsystem, som finjusterar avstämningen mellan lasereffekt, hastighet och fokusering.

Bystronic har ytterligare förhöjt fiberlaserns mångsidighet genom att göra skärområdet åtkomligt från maskinens långsida. Genom en stor skjutdörr kan användaren under pågående större uppdrag när som helst foga in mindre expressjobb och restplåtar: Det är bara att avbryta det löpande jobbet, öppna luckan och lägga in restplåten – klart! En uppenbar fördel för den som vill vara flexibel gentemot kunderna.

Enkelt som en smartphone

I det nya användargränssnittet ByVision Cutting har Bystronic samlat alla laserskärningens funktioner på en och samma pekskärm.
I det nya användargränssnittet ByVision Cutting har Bystronic samlat alla laserskärningens funktioner på en och samma pekskärm.

Att köra ByStar Fiber är inte svårare än att använda en vanlig smartphone. Bystronic har utrustat fiberlasern med ett helt nytt användargränssnitt. I ByVision Cutting finns alla viktiga funktioner för laserskärning samlade på en och samma pekskärm.

Så klarar operatören av hela skärningsförberedelsen med några få fingersvep: Sortera jobblistan, tilldela skärningsparametrar och definiera automationsläge. Sedan är det bara att starta processen och ByStar Fiber skär.

Med ByVision Cutting kommer det också att finnas många fler möjligheter för användaren att ingripa interaktivt i skärprocessen. Till exempel när man behöver anpassa skärningsparametrarna till speciella materialegenskaper: man klickar helt enkelt på den aktuella skärplanen på pekskärmen, definierar nya parametrar och fortsätter skärprocessen. Alltihop med tre klick.

Camilla Montén förklarar att målet för ByVision Cutting är att operatören ska ha full frihet att arbeta i ett intuitivt användargränssnitt utan att begränsas av komplicerade åtgärdssekvenser. I princip går laserskärning till på enklast tänkbara sätt: lägg upp plåten, starta maskinen och skär. Operatören har också mycket stor handlingsfrihet. En kund arbetar delvis manuellt och har starkt varierande uppdrag. En annan kör med helautomatisk tillverkning, med på- och avlastningssystem och ett anslutet materiallager. ByVision Cutting har utformats för att hantera alla sådana varianter i ByStar Fiber.

((Infobox: Facts))

Laserkälla: 6 kW

Plåtdimensioner: 3000 x 1500 mm

Maximal simultan positioneringshastighet: 169 m/min

Om Bystronic

Bystronic är en global leverantör av högklassiga lösningar för kostnadseffektiv bearbetning av plåt, andra plana material och rör. Våra kunder drar nytta av våra användarvänliga system och tjänster för laser- och vattenskärning samt bockning. Bystronic står för tillförlitlighet, effektiva innovationer, ett oöverträffat förhållande mellan pris och prestanda samt användarvänlig hantering. Vi fokuserar särskilt på automatisering av alla material- och dataflöden inom skärnings- och bockningsprocesserna. Som affärspartner erbjuder Bystronic trygghet, kontinuitet och transparens. Vi representeras lokalt av kompetenta medarbetare som talar ditt språk.

Bystronic Scandinavia AB

Camilla Montén

Managing Director

Metallvägen 30A

195 72 Rosersberg

Telefon: 08 594 415 59

E-post: camilla.monten@bystronic.com

Internet: www.bystronic.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here