Siemens har invigt en ny verkstad för additiv tillverkning på sin industrianläggning i Finspång. Det är den första anläggningen i Sverige och inom Siemens globalt för utveckling, tillverkning och reparation av komponenter i metall för kraftindustrin genom den banbrytande tekniken additiv tillverkning, allmänt känd som ”3D-printing.” Endast ett fåtal företag i världen täcker alla dessa områden med denna teknik. Siemens är ett av dem och rör sig snabbt inom området.
Maskinerna i den nya verkstaden kommer att användas för att snabbt skapa produktprototyper (s.k. rapid prototyping), snabb tillverkning (s.k. rapid manufacturing) och snabba reparationer (s.k. rapid repair) av främst komponenter för Siemens serie av industriella gasturbiner. Ett 20-tal anställda arbetar i verkstaden, från operatörer till ingenjörer.
”Siemens ligger längst fram i Sverige och världen inom additiv tillverkning när det gäller utveckling och produktion av avancerade komponenter i metall till kraftindustrin. Det här är ett steg i en långsiktig satsning inom detta område, där vi ännu inte har sett alla möjligheter. Genom den här investeringen bygger vi upp kompetens och erfarenhet som kan leda till nya idéer och utveckling inom området.” säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery.
Additiv tillverkning möjliggör upp till 90 procent minskade ledtider jämfört med konventionella metoder, t.ex. gjutning, borrning osv. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till 10 gånger snabbare tillverknings- och reparationstider, och förkorta utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor. Förutom hastigheten är fördelen med additiv tillverkning jämfört med konventionella metoder dess förmåga att framställa praktiskt taget alla tänkbara former och inre komplexitet utan att behöva använda delkomponenter. Detta möjliggör för designers att tänka långt utöver de begränsningar som design inom konventionell tillverkning innebär. Tidigare komplexa komponenter bestående av flera olika delar kan nu tillverkas som en enda integrerad komponent, och uppnå både hög hållbarhet och förbättrad effektivitet i helt nya konstruktioner.
”Med den här investeringen kan vi utveckla nya och förbättrade komponenter och utföra reparationer, till exempel brännarspetsar för att serva våra industriella gasturbiner SGT-800, betydligt snabbare. Med hjälp av det här innovativa tillvägagångssättet, förkortar vi reparationstider från månader till veckor. Det är ett viktigt steg i vår förmåga att svara på våra kunders behov.” säger Thorbjörn Fors, global affärsområdeschef för Distributed Generation på Siemens.
Kort om additiv tillverkning – hur funkar det?
Med en additiv tillverkningsmetod byggs komponenter upp lager för lager. Ett tunt lager av ett speciellt sammansatt metallpulver sprids ut på en neutral yta. Efter det smälter en laserstråle lagret av metallpulver till önskad form. Processen upprepas sedan tills produkten är färdig.
Om Siemens
Siemens är ett globalt företag som arbetar med innovativa lösningar för intelligent infrastruktur, hållbar energiteknik, effektiv produktion samt hälso- och sjukvård genom elektrifiering, automation och digitalisering. Under verksamhetsåret 2014 omsatte bolaget 71,9 miljarder euro och har 343 000 anställda i över 200 länder. I Sverige har Siemens funnits sedan 1893 och har cirka 4 400 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Upplands Väsby. Det senaste affärsåret (2014) var omsättningen för Siemens i Sverige ca 20 miljarder kronor. Läs mer på Siemens.se.