Flera järn i elden numera för produktionstekniker Emma Johannesen som nu även arbetar som testledare med utbildning av framtidens maskinoperatörer via Stenbergs Akademien.
   – Jag har själv gått utbildningen, Grönt Certifikat CNC-Teknik 2012, då jag pluggade på Scania Industrigymnasium i Södertälje.
Grönt certifikat säkerställer grundförståelsen för CNC-teknik och en yrkeskompetens för att

självständigt kunna arbeta med gott omdöme och använda maskiner, verktyg och utrustning på ett säkert sätt samt producera enligt gällande kvalitets- och produktivitetskrav.
   – Man läser 14 ämnen och måste ha godkänt i alla ämnena, säger Emma.
   – Vi har även en utbildning som heter OKUMA Pilot som är mer avancerad och fyller en viktig funktion i nästa steg för att bli en kompetent maskinoperatör.

I dessa Covid-19 tider, så är försöken många att anordna event och möten mellan verkstadstekniker och leverantörer av produktionsutrustning som maskiner och verktyg. Teknik skall ses på plats och möten mellan människor är viktigt men just nu svåra att genomföra. Det har vi blivit varse när pandemin drog in över världen med tusentals möten, hundratals mässor och öppna hus som blev inställda.

Men många företag jobbar envist vidare och försöker få till någon form av informationsträffar med den senaste tekniken som finns på marknaden. Stenbergs i Jönköping är en leverantör av verktygsmaskiner och lösningar för krävande industri. Den tekniska utvecklingen framförallt inom mjukvara gör att man behöver ha en kontinuerlig kontakt med industrin.

Tyvärr så var det nya restriktioner i Sverige under november månad som gjorde att många företag valde att inte komma till Stenbergs fina teknikcenter.

– Vi förstod ganska tidigt att det inte var möjligt att anordna ett traditionellt event, så vi gjorde istället en digital lösning där man på ett tryggt och säkert sätt kunde ta del av vårt arrangemang på nätet, säger vd Jonas Wihlborg.

 Vi var ändå några som tog oss till Jönköping på ett säkert sätt och med munskydd och ”friskhetsintyg” så var vi välkomna.

Temat var: Hur kan svenska verkstadsföretag effektivisera sin verksamhet med hjälp av OKUMAs smarta lösningar och funktioner.

På inbjudan till redaktionen stod det att man skulle visa bland annat;

OKUMA OGL, Connect Plan, 5-axis Autotuning, 3DVM & CAS, TFC och Cycle Time Reduction, rena “grekiskan” för den oinvigde men vi skall reda ut alla begrepp lite kortfattat. Det handlar i mångt och mycket om digitalisering av produktionsprocesser inom konceptet för Industri 4.0.

– Det är många gånger vi har fått höra från våra kunder” vi köper en maskin direkt om ni skickar med en operatör också”. Det där är en sanning med modifikation men vi har tagit oss en funderare på det och kommit fram till att vi vänder på steken och det har resulterat i att vi gör en satsning på utbildning för maskinoperatörer hos våra befintliga kunder, vi satsar på ett kunskapslyft för den som är intresserad av att utveckla sig som maskinoperatör, som sagt man kan ha en annat jobb på verkstaden men visar ett intresse för att ”köra” maskin. Då kan man gå vår kurs i akademien, förslår Pierre Huss försäljningschef OKUMA.

Stenbergs har sjösatt en helt ny utbildningsplattform – Stenbergs Akademien. Utbildningen innefattar flera delar. Tanken är att Stenbergs drar sitt strå till stacken när det gäller att råda bot på kompetensbristen inom verkstadsindustrin.

– Det kan handla om att hjälpa kunder vid rekryteringar så att de hittar rätt typ av kompetens till sina företag. Vi kan också kartlägga kunskapsnivån på kundernas maskinoperatörer och deras utbildningsbehov, säger Pierre Huss.

Ansvariga för de olika utbildningspaketen är idag produktionsteknisk chef Martin Thörn och produktionstekniker Emma Johannesen.

– Jag och Martin har gått en utbildning för att kunna vara ledsagare till de som vill utbilda sig vidare i maskinoperatörsyrket. Det är också meningen att alla produktionstekniker på Stenbergs skall gå utbildningen.

– Att arbeta som maskinoperatör är på många företag ett högteknologiskt arbete som kräver kunskap, erfarenhet och fördjupningar i många olika ämnen.

Inom Stenbergs Akademien kommer även valideringar att utföras, bland annat grönt certifikat i CNC-teknik
i samarbete med Skärteknikcentrum. Det finns även ett ytterligare steg i utbildningen inom akademin och det kallas OKUMA Pilot.

– Här lär man sig mer om hela kedjan från ritningslära, beredning, den skärande bearbetningen till färdig produkt, säger Emma.

Produktchef Mathias Zingmark förklarar vad Connect Plan handlar om.
   – Detta är en mjukvara/system som OKUMA tagit fram där du kan övervaka din maskinpark. Man kan i realtid med systemet visuellt få fram statusen på maskintid, produktionsuppföljning och annan intressant statistik för att därigenom effektivisera sin produktion.

Produktionsteknik är ett viktigt ord i verksamheten för svenska verkstadsföretag

– För att öka konkurrenskraften för våra kunder håller vi en hög standard på vår produktionsteknik. Vi söker hela tiden efter förbättringar av både nya och befintliga produkter. Resultaten blir korta ledtider, bättre produktkvalitet och lägre totalkostnad – bättre lönsamhet, säger Mathias Zingmark

Här kommer vi nu in på ”rena grekiskan ” som jag kallade ett antal tekniska uttryck i början av texten som alla handlar fördjupningar i OKUMAs maskiner och produktfloran av smarta funktioner.

Vi ställer frågorna och försäljningschef Pierre Huss kommer med svaren. Vi skall även längre fram få svar av produktchef Mathias Zingmark som blir mina ciceroner, när vi går runt bland de högteknologiska verktygsmaskinerna i demohallen.

Vad betyder OKUMA OGL?

– Just detta är en portalladdare, därav namnet Okuma Gantry Loader som vi bestyckat en svarv med. I detta fall en 2SP-2500H som är en 2-spindlig CNC-svarv för komplett bearbetning av kutsdetaljer. Kan utrustas med integrerat laddningssystem och drivna verktyg ( se foto sid 14). Detta är en del i det vi kallar Stenbergs Automation och är inga konstigheter, utan helt enkelt en integrerad automationslösning signerad OKUMA, hela vägen, säger Pierre Huss.

– Många företag står inför utmaningen att automatisera kortserieproduktion. Vi har märkt att när det finns frågeställningar kring automatisering beror det mestadels på osäkerhet runt robotprogrammeringen. Därför jobbade vi för många år sedan fram ett standardkoncept där vi integrerat robotens styrning i bearbetningsmaskinens styrsystem för att underlätta vardagen för operatören vilket blivit en succé och lett till många levererade anläggningar, säger Pierre Huss.

Produktionstekniker Dennis Möllergren.
Här i Okuma MB-5000H demonstreras med några enkla knapptryckningar bl.a. Cycle Time Reduction och Servo Navi som är funktioner för att spara cykeltid och energi på ett snabbt och enkelt sätt.
Produktionstekniker Ola Eriksson framför Okuma 2SP-2500H med integrerad portal OGL.
Produktionstekniker Corneliu Lucas visade;
– OKUMA Genos M460-5AX här framför oss är utrustad med 5-axis Auto Tuning. En smart mjukvara som med några enkla knapptryckningar automatiskt mäter och kompenserar maskinen geometriskt för att uppnå högsta möjliga noggrannhet i alla 5 axlar. Detta kan vara en bra hjälp om man som rutin vill säkerställa att maskinen alltid är geometriskt ok.
– Man monterar helt enkelt en kula någonstans på maskin bordet och placerar därefter maskinens mätprobe precis ovanför och startar därifrån programmet som sedan mäter in maskinens alla axlar helt automatiskt och kompenserar eventuella avvikelser direkt i systemet, berättade Corneliu Lucas.
Uppåkra Mekaniska var på plats för en ”privat visning” där kunnige maskinsäljaren och tidigare produktionsteknikern Jimmy Jensen briljerade med sina kunskaper och kompetens, efter mer än 14 år som maskinsäljare av OKUMA.

Finns det en risk att verkstadsföretag ”överautomatiserar” i sin iver att bli effektivare?

– Självklart men här har vi noggranna genomgångar med våra kunder så att dagens och framtidens beläggning i maskinen är relevant ekonomiskt och ger den lönsamhet som man strävar efter. En överautomatisering som du kallar det kan bli väldigt dyr så det gäller att hitta rätt automation till rätt detaljer. Här kan kunderna känna sig trygga då vi har en lång erfarenhet av automatiseringar både hos större och mindre verkstäder, säger Pierre Huss.

3DVM & CAS

Med mjukvara 3DVM kan kollisioner inne i verktygsmaskiner undvikas. Man kan i realtid checka sina NC program, d.v.s. ISO-koden och all geometri i bearbetningsutrymmet via en digital kopia av sin maskin i datorn, 3D-simuleringar kan köras. Antikollisionssystemet bidrar till att förkorta riggningstiderna och öka tillgängligheten i en OKUMA.

– Mer teknik är att maskinerna är utrustade med OKUMA antikollisionssystem CAS där man i realtid kontrollerar programmering och all geometri i bearbetningsutrymmet på maskinen. Man kan köra 3D simulering men tanken med CAS är att köra skarpt läge direkt utan simulering, det sparar tid, säger Pierre Huss.

Vi avslutar med Thermo-Friendly-Concept (TFC).

Här har vi på tidningen skrivit en hel del om detta i olika artiklar men för dem som inte läst dem så kommer här en kortfattad förklaring.  

Nya maskiner från OKUMA är byggda enligt Thermo Friendly Concept, vilket bl.a. innebär att temperaturförändringar kompenseras av styrsystemet. Detta möjliggörs av en symmetriskt byggd maskin där man kan förutse de termiska förändringar som sker och ger i slutändan maskiner som kännetecknas av enastående bearbetningsnoggrannhet och hög tillgänglighet. Skillnaden försvinner mellan en kall och en varm maskin.

Tidningsredaktörer på plats hos Stenbergs.
– Vi är tacksamma att ni inom fackpressen skriver om nyheter och utveckling av nya och smarta maskinlösningar. Skall vi
kunna konkurrera om jobben med övriga världen, så behöver vi en industri som är väl rustad med det allra senaste inom maskinteknik, tyckte produktchef och teknisk chef Mathias Zingmark på Stenbergs.
Svaren har varit kortfattade men för den som vill veta mycket mer, så är det bara att kontakta Stenbergs via:
www.stenbergs.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here