Under fyra dagar i november anordnade maskinleverantören Bromi Gruppen privata visningar för företag i sitt Technical Center i Värnamo. Förutom maskiner och teknik som förenklar och förbättrar tillverkningsindustrins produktion fanns möjligheterna att träffa och diskutera automation, produktionsteknik och vad Bromi Gruppen kan erbjuda inom planerat underhåll och service, det sistnämnda som blir allt viktigare idag.
– Kunderna bokade en specifik tid och var ensamma här som grupp och därmed skedde inga andra kontakter, vilket minimerade smittspridningen och alla kände sig trygga i det, sa platschef Anders Lindau.
Technical Center – allt under samma tak.
Här i Värnamo erbjuder man sina nuvarande och blivande kunder en permanent maskinutställning på 800 kvm och man är alltid beredd att visa den senaste tekniken genom ”live” demonstrationer och tester.
– Här finns våra applikationstekniker stationerade som demonstrerar maskinerna, testbearbetning, hjälper till med programmering och kör in detaljer före maskinleverans till kund, s.k Turn-Key lösningar/projekt som många gånger innehåller någon typ av automatiseringslösning t.ex. detaljhantering med robot.
– Vi erbjuder också våra kunder helhetslösningar, från förfrågan till produktionsstart och det blir allt vanligare då våra maskinaffärer idag till ungefär 90 % är med automation. Just det att vi har maskiner och kunskaper ”under samma tak” är vår styrka och går jämsides med de ökade kraven från våra kunder, speciellt i dessa tider.
Här har vi på redaktionen flera exempel på att svensk industri vill investera i helhetslösningar för bästa ekonomi och produktivitet. Maskinsäljaren Kalle Nyrén har initierat flera besök och artiklar i ämnet i tidningen och vad jag kan lista ut, så är det flera maskinprojekt från Bromi Gruppen som under den kommande tiden kommer att redovisas och kanske skrivas om.
– Utöver maskinförsäljningen har vi centraliserat övrig verksamhet till Värnamo som reservdelslagret. Det är en fördel att lokalisera det tillsammans med våra servicetekniker för en snabb support till våra kunder, säger Anders Lindau och fortsätter;
– Jag tänker på snabb konsultation med våra kunder och att vi faktiskt kan ha med oss reservdelen direkt till kund. Utöver vårt reservdelslager har vi naturligtvis tillgång till centrallager i Europa med 24 timmars leveranstid till många delar av Sverige.
– Här i Värnamo har vi givetvis ett antal applikationstekniker som ansvarar för våra projekt, stora som små, där man tar ett helhetsansvar. Och vi expanderar i nuläget i hela vår organisation och söker fler servicetekniker.
Brother M300X3 hade Sverigepremiär.
– I centrum och en av maskinerna som man frontades, fanns såklart den helt nya och supersnabba 5-axliga multitaskingmaskinen med svarvfunktion – allt i ett. Maskinen kombinerar den 5-axliga teknikens möjligheter med Brothers välkända snabbhet vilket är unikt, säger maskinsäljare Kalle Nyrén.
– M300X3 är Brothers bidrag i multitasking-segmentet och uppvisar samtliga deras DNA med mycket hög produktivitet kombinerat med energieffektivitet och låg investeringskostnad. Maskinserien ger oslagbar produktivitet med verktygsbyten och vridning i samtliga axlar simultant. Tiden från spåna till spåna tar endast 1,6 sekunder (verktygsbyten 0,8 sekunder). En riktig kvalitetsmaskin som både kan bearbeta stål eller större detaljer i aluminium kostnadseffektivt, sa Anders Isaksson applikationsexpert under demonstrationerna.
Citizen M32 hade Sverigepremiär
En annan maskin som fodrar uppmärksamhet är helt nya Citizen M32 som också visades för första gången i Sverige.
Varför är maskinen extra intressant, jo modell M532-VIII är den japanska maskintillverkaren Citizens nya flaggskepp inom längdsvarvning, här pratar vi gang tool och revolver för flera verktyg i ingrepp samtidigt, styrd B-axel och magasin med 80 verktygsplatser. Nya styrningen Mitsubishi M830W med nytt HMI gör det enklare att producera i en svarv med många möjligheter som 5-axlig simultan bearbetning och balanssvarvning. Se fotos nästa sida.
Kalle Nyrén går runt bland de högteknologiska produktionsmaskinerna och reflekterar.
– Vi har ett bra agenturprogram med bl.a Citizen och Brother, två maskinfabrikat med flera tekniska nyheter som jag tycker sticker ut lite extra bland mängden.
Om vi återvänder i tiden, till ett av de senaste reportagen så kommer vi in på det som numera är allt vanligare, nämligen projekt inom Turn-Key – nyckelfärdiga totallösningar där Nyströms Pressgjuteri i Gnosjö, anammat den hjälp och support som Bromi Gruppen kan ge.
Kalle Nyrén berättar;
– I detta fall fanns redan tankarna om att producera mer i egen regi. Efter att ha bekantat sig med vårt utbud av maskiner och olika automatiseringsnivåer föll valet på en maskinkonfigurering med Brother Speedio R650 X1 palettmaskin tillsammans med en standardiserad automationslösning. I leveransen ingick även fixturer för fem detaljer, verktyg, programmering och igångkörning av detaljer.
– Framtiden är automatisering i någon form. När vi säljer en verktygsmaskin så är det till 90 % med någon form av automation. Idag styr cykeltiderna, produktivitet och antalet maskintimmar per dygn.
– Med korta cykeltider som här på Nyströms måste det till en automationslösning för att hinna med. Då hinner inte operatören med att ladda och plundra manuellt, helt enkelt.
Så vad är kundnyttan med investering i en nyckelfärdig produktionscell?
– Rent allmänt kan man säga att man får reducerad kostnad för skärande bearbetning med tekniken in-house. Minskade ledtider och ökad förädlingsgrad med allt under samma ”tak”. Man kvalitetssäkrar själv en större del av sin produktion och ökar sin framtida flexibilitet vilket genererar nya order, säger maskinsäljare Kalle Nyrén.
–Tittar vi specifikt så har Nyströms fått en produktionscell på plats som är klar att köra tillverkning av detaljer från dag ett. Programmen är klara och inkörda, fixturering och verktygsval är klart och det är egentligen bara att trycka på knappen för cykel-start.
Vi kan inte skriva en artikel där Citizen nämns utan att belysa;
LFV ”Low Frequency Vibration”, den japanska maskintillverkaren Citizen har efter ett utvecklingsarbete som pågick i tre år, nu under en tid, lanserat en helt ny teknik för bearbetning som förbättrar prestanda, ytfinhet och bryter spånor så att inte spånproblem uppstår lika lätt. LFV tekniken kan användas i de flesta processer såsom svarvning, ändbearbetning, borrning, djuphålsborrning och gängskärning. Och även vid riktigt små diametrar och tunnväggigt material. Bearbetningsprover visar förbättrade skärdata i flera material inte bara exotiska sådana utan även vanliga stålkvaliteter som är svåra att bryta spån på. Livslängden på skärverktygen har också markant kunnat ökas i flera fall.
LFV bearbetningen aktiveras via en G-kod i CNC programmet. LFV är fullt programmerbar och kan aktiveras eller avaktiveras vid önskad bearbetningscykel var som helst i programmet. Maskinens servodrivna axlar ”vibrerar” i matningens riktning och är synkroniserade med spindels rotation. Resultatet blir små dynamiska rörelser som bryter spånorna i små bitar, minskar värmen och förhindrar spånnystan att bildas.
I flera fall har man genom bearbetningsmetoden kunnat eliminera behovet av högtrycksspolning liksom behovet av brandsläckningsutrusning. Dyra investeringar i dylik utrustning liksom onödig strömförbrukning kan på detta vis undvikas. Så fördelarna kan sammanfattas, bättre spånbrytning, längre verktygslivslängd, mindre värmeutveckling och lägre energiåtgång.