CNC-maskiner har en noggrannhet och en skärkraft som är svår att överträffa av en industrirobot. Inget konstigt med det. Men jämfört med robotar har de nackdelar som att de mindre flexibla och det innebär förhållandevis större investeringskostnader. Så på seminariet var det fokus på möjligheterna som finns med att låta en robot ta över moment med något mindre krav på exakthet.
– Vi ville visa att en robot som står i en cell kan göra så mycket mer än bara ladda och plundra detaljer. Vi talar om en noggrannhet i storleksordningen tiondels millimetrar, sa Niclas Fager, Key Account Manager på KUKA under sitt anförande på seminariet.
– En CNC-maskin klarar noggrannheter som är hundra gånger exaktare. Men robotar kombinerat med rätt mjukvara och verktyg blir ett kostnadseffektivt komplement som kan hantera något enklare operationer, som borrning, gradning, gängning och enklare fräsning. Förutom bearbetning av metall är robotar lämpade för exempelvis att fräsa ut modeller i frigolit som används vid tillverkning av betongelement, förklarade Niclas Fager.
Med en KUKA fräsrobot kan produktionsprocessen utformas ännu flexiblare.
Ska en robot överta fräsningen, inga problem enligt KUKA. Företagets industrirobotar fullgör bearbetningsuppgifter som verktygsmaskiner och de ännu mer flexibla och mångsidiga. Dessutom är de lätta att programmera tack vare robottillverkarens egna teknik-programpaket
Den högprecisa robotfräsningen är en kärnkompetens hos KUKA. Man bearbetar CFK- och GFK-komponenter med en noggrannhet på cirka +/- 0,4 mm. På grundval av tidigare erfarenheter utvecklar man en övergripande lösning tillsammans med övriga partner och då pratar vi integration och vidareutveckling av CAD/CAM processkedjan, integration av verktygsmaskinens styrsystem med motsvarande användargränssnitt och vidareutveckling av olika kalibreringsmetoder.
Hur är en 6-axlig industrirobot att programmera?
– Axlarna fungerar förvisso totalt annorlunda än i exempelvis en 3- eller 5-axlig fräsmaskin men programmeringstekniskt kan man använda samma verktygsbanor och samma CAM program som man använder för fräsarna. Det handlar bara om en enkel konvertering med hjälp av programvara avsedd för detta, värre än så är det inte, teknologin är enkel att lära sig.
– Det finns förvisso begränsningar i form av noggrannheten och stabilitet, men i gengäld finns inga gränser för vad du kan hitta på. Sätt arbetsstycket i roboten eller sätt arbetsstycket i en fixtur, flexibiliteten är mycket stor. En kaptrissa, sliptrissa eller pinnfräs i roboten, och du kan grada, renskära och kapa med en frihetsgrad som är väsentligt högre än i någon fräsmaskin. Robotprogrammet kan dessutom hantera en 7:e axel såsom ett extra rundbord eller en linjär axel. Möjligheterna är nästan ändlösa…, förklarade Niclas Fager Key Account Manager.
– Med vår erfarenhet och expertis erbjuder vi en hög flexibilitet med våra fräsrobotar samt variabla kombinationsmöjligheter av robot- och verktygsmaskiner. Som kund hos KUKA kan du välja mellan olika systemlösningar, från mindre detaljer till stora komponenter, från stationär användning och multipel bearbetning till mobila robotlösningar i andan hos Industri 4.0., sa chefen för det nya Technical Centret Andreas Verga på seminariet.
Vi fick en intervju med Niclas Fager på KUKA Nordic under ett seminarium i Göteborg där man från den tyska robot- och systemtillverkaren ville framföra sin syn på att robotfräsning kan vara en effektiv bearbetningsmetod för svenska verkstäder.
TEBIS Scandinavia var en av medarrangörerna och här handlade det då om mjukvaran i form av olika CAM lösningar. Även ISCAR fanns på plats och visade skärande verktyg och System 3R som informerade om uppspänning.
Du kommer från maskinleverantörsbranschen och har varit maskinsäljare i många år så min första fråga blir, vad lockade dig till automations värld?
– Den hör ihop med ”CNC världen”. Här får man möta samma kunder som jag har byggt relationer med under årens lopp. Och samtidigt blir det ett nytt område för mig själv, en ny utmaning som jag tycker är spännande.
Och vilka tankar och erfarenheter vill du ta med dig till ditt nya jobb?
– Att ha haft lyckan att själv arbetat som CNC operatör och även arbetat som säljare av CNC maskiner under många år, ger mig en bra förståelse för kundernas behov.
Vi är inne i en tid då man automatiserar för fullt, kan man automatisera bort sig och hur kan KUKA hjälpa till att få ”balans” i sin investering?
– En bra fråga, för det är jätteviktigt att man väljer rätt lösning, så lätt att man skjuter över målet och att man får en automation som inte utnyttjas korrekt eller fullt ut. Tyvärr så står där en del automations-lösningar där ute som inte används på rätt sätt, just pga. att man valde en för komplicerad lösning. Viktigt att det både är en enkel lösning och att slutnotan på investeringen blir relevant.
Vilka idéer fanns det bakom att arrangera ett seminarie om robotfräsning?
– Jag har tidigare haft nöjet att samarbeta med både Tebis och System 3R och tyckte det kunde vara spännande att göra ett event tillsammans.
– Vi ville berätta för våra kunder att det kan vara ett bra alternativ med en robot i produktion, mycket för att man kan använda sig av traditionell programmering.
Hur okänt eller känt är robotfräsning, jag menar är det en ovanlig syn i Sverige jämfört med t.ex. Tyskland?
– Känns som att det är relativt okänt här Sverige. Tanken har nog funnits hos våra duktiga kunder, men de har nog varit tveksamma till stabiliteten och om man kan nå acceptabla toleranser. Idag talar det mer för en 6-axlig robot, då man har utvecklat de skärande verktygen, nya användbara CAM-system och att man har byggt robotar som är anpassade för fräsning.
Vad handlar det om enligt dig/er på KUKA för att ta investeringen i robotfräsning, vilka är incitamenten/sporrarna för att satsa, handlar det om innovation eller produktivitet eller båda?
– Det finns många applikationer ute i industrin som passar för en 6-axlig robotlösning. Både för att kunden får en flexibel lösning, men också att investeringskostnaden blir lägre om man jämför med en CNC fräsmaskin. ”Dumt och onödigt om man investerar i en Ferrari om du ändå aldrig kommer passera 100 km/h på mätaren…,”
Öppnar steget mot robotfräsning till mer kreativitet att testa nya metoder, tänka nya idéer (utanför boxen) och hur får man investeringen att gå ihop rent generellt?
– Har haft möjligheten att få besöka kunder som arbetar med dels manuella operationer, där man fått ner arbetskostnaden och fått en mer stabil kvalité på den bearbetade detaljen. Ett annat exempel är att man har en applikation, t.ex modeller etc., då kan man klara sig lika bra med robot som både ger större rörelseområde och en betydligt lägre investeringskostnad.
Hur såg produktupplägget ut, det här med 6-axlig robot?
– Ingen CNC maskin är givetvis inte så mycket att använda utan sina skärande verktyg, ISCAR har ett brett kunnande inom området. Att kunna utnyttja en fleraxlig fräs på ett optimalt sätt så behövs CAM system och här har TEBIS många smarta lösningar. Att spänna fast detaljen är enkelt men att få det med samma precision om och om igen kan System 3R riktigt bra, säger Niclas Fager.
Hur var responsen på seminariet, vad sa man i pauserna och under demo och vad sa man efteråt?
– Blev positivt och över förväntan. Är stolt och glad över att fått hit så många kunder som vill lägga sin tid hos oss. Det gav också ett bra utbyte för oss som höll i eventet, vi fick en bra känsla på vad som är viktigt för kunderna. Det planeras redan efter en ”uppföljare” .
Hur ser då strategin ut för framtida event och vad sa ni efteråt när ni sammanfattade dagen?
– Vi kommer att ”finslipa” eventet och kommer definitivt att göra det igen. Troligtvis blir det ännu mer praktiska exempel och kanske mer specifikt mot en applikation.
KUKA Tech Center öppnar i Göteborg
KUKA Tech Center är anläggningar där kunder kan lära sig mer och testa möjligheterna med KUKA:s robotar. De finns redan på en rad olika platser i världen och den 1 oktober öppnar KUKA sitt första Tech Center i Norden med placering vid kontoret i Göteborg.
Ansvarig för KUKA Tech Center i Göteborg är Andreas Verga som de senaste två åren varit stationerad i USA.
– Närmast kommer jag från en tjänst som Technical Account Engineer på KUKA i San Fransisco. Där har jag jobbat med de flesta stora tech-företagen i Silicon Valley, säger Andreas Verga som nu alltså flyttar tillbaka till Göteborg. Idén med KUKA Tech Center är att komma närmare kunderna och hjälpa dem att reducera tiden det tar att starta upp en robotiserad produktion.
Fler av KUKA Tech Center i världen är specialiserade på demonstrationer anpassade för särskilda branscher exempelvis Energi, svetsning eller elektronik. Men det nordiska centret i Göteborg har en mer allround inriktning, med möjlighet att ge service åt alla förekommande industrigrenar som finns representerade bland kunderna i Norden där metall- och plåtbearbetning är stora segment.
– Våra KUKA Tech Center är ytterligare ett steg för att stärka relationerna till våra partners och skapa tätare samarbeten för att lösa utmaningar i deras produktion, säger Andreas Verga.
Hans eget arbete i USA har på grund av placeringen i närheten av Silicon Valley haft en slagsida mot elektronikbranschen.
– Det som inte har varit inriktat direkt på produktion har handlat om forskning och utveckling, med många nya typer av utmaningar. Mycket virtual, mixed och augmented reality samt wearables (bärbar utrustning), där våra robotar används för kalibrering och liknande.
För Joacim Lorentsson, försäljningschef för KUKA Nordic, ger satsningen på KUKA Tech Center i Göteborg nya spännande möjligheter i samarbetet med de nordiska kunderna. Placeringen är enligt honom strategiskt helt rätt, med närheten till företagen inom fordon och läkemedels och medicintekniska företagsklustren i Göteborg. Han är också mycket nöjd med att Andreas Verga är den som ska driva och ansvara för utvecklingen av centret.
– Med sin tidigare bakgrund inom bolaget och sina erfarenheter från USA är han helt rätt person för uppdraget. Vi är glada över att ha honom tillbaka hos oss här i Göteborg, säger Joacim Lorentsson.