Rototilt Group AB är världens ledande tillverkare av tiltrotatorer, tillbehör och system. Med tiltrotatorn Rototilt bryter man ny mark för entreprenadmaskiner genom att förvandla grävmaskiner till fullfjädrade redskapsbärare. Genom att samla alla resurser och all kompetens i Vindeln, erbjuder företaget en unik kombination av tekniskt kunnande, kvalitet, kapacitet samt förståelse för kundens affär. Så har det varit sedan starten och det är man stolta över.

– Vi på Rototilt Group tror på kreativa entreprenörer som vill göra ett bra jobb. Därför vill vi lyfta industrin för entreprenadmaskiner genom smarta innovationer. Kärnan i detta löfte är tiltrotatorn Rototilt som förvandlar grävmaskiner till fullfjädrade redskapsbärare och som ökar såväl säkerhet som effektivitet i arbetet. Denna innovation är byggd av våra värderingar och ambitioner både som leverantör och samarbetspartner, säger personalchefen Peter Strömberg.

Tord Johansson produktionschef tillsammans med personalchef Peter Strömberg och samordnare/CNC operatör Erik Lilja. På bilden ser vi tiltrotatorn som förvandlar grävmaskinen till en fullfjädrad redskapsbärare.
Tord Johansson produktionschef tillsammans med personalchef Peter Strömberg och samordnare/CNC operatör Erik Lilja.
På bilden ser vi tiltrotatorn som förvandlar grävmaskinen till en fullfjädrad redskapsbärare.

– Vi leder utvecklingen av tiltrotatorer, tillbehör och system. Våra kunder finns främst i Norden men också över hela världen. Vårt huvudkontor, vår produktion och produktutveckling finns här i Vindeln, en kommun med ca 5500 innevånare i Västerbottens län, 45 minuters bilresa från Umeå. I klassiska skogsbrukstrakter med Vindelälven runt hörnet. Med vild och vacker natur och bra fiske. Och med ett stort hjärta för företagande.

– Vi tror på kreativa medarbetare. Kompetens, engagemang och talangförsörjning är en viktig del för företagets fortsatta utveckling. Vår filosofi och ledarskap bygger därför på en positiv människosyn där medarbetarnas potential skall tas tillvara. Mångfald och jämställdhet på arbetsplatsen ses som en styrka som bidrar till effektivitet, lönsamhet och trivsel. Det skapar i sin tur en arbetsplats med kreativa och engagerade medarbetare som tar ansvar och egna initiativ. Genom att hålla det vi lovar hjälper vi våra kunder till ännu bättre resultat. Vi vill att de i alla kontakter med oss ska uppleva våra kärnvärden – precision, mervärde och engagemang, säger Peter Strömberg.

För 30 år sedan föddes en produkt som skulle sätta en hel bransch i förändring. Tiltrotatorn, som fick namnet Rototilt av Rune Norgren på Noreco i Umeå, uppfanns i mitten av 80-talet.

Uppfinningen som vuxit från en smart idé till en världsledande produkt som fått en sådan genomslagskraft att produktnamnet Rototilt, trots att det är ett skyddat varumärke, ofta används för att beskriva hela produktkategorin tiltrotatorer.

Här följer några axplock ur historien runt företagets grundare Allan Jonsson och hans livsverk, en historia som berör.

Allt har sitt ursprung i skogarna runt Vindelälven. Där i det lilla samhället Vindeln fanns en skogsentreprenör som hette Allan Jonsson och som sålde grävmaskiner. Verksamheten övergick till att tillverka skogskranar. Allan Jonsson startade Cranab som gick bra och senare såldes till Jonsered.

Företaget Indexator som var underleverantör till Cranab förvärvades 1973 och verksamheten övergick till tillverkning av rotatorer för skogsmaskinbranschen.

– Allt var inte en dans på rosor och företaget blödde stora pengar 1977, berättar produktionschef Tord Johansson och fortsätter Vi hade problem med rotatorerna och deras motorer. Men Allan vägrade att ge upp och i september 1977 samlade han alla anställda i matsalen och höll ett av sina berömda och karismatiska tal. ”Har vi inte lyckats att knäcka tekniken till jul så är det kört”.

– Alla klocka huvuden slogs ihop och man fick en idé om förenkling av ett lager och helt plötsligt började det rulla och motorn höll. Historien speglar väl på den tiden vad som hände på många företag som tog fram helt ny teknik. För som sagt; hade man inte klarat av det så hade fabriken idag varit tom, berättar Tord Johansson.

Norrland-Mars-2016-230Norrland-Mars-2016-235Norrland-Mars-2016-075Norrland-Mars-2016-073

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I mitten av 80-talet började Indexator, med Allan Jonsson i spetsen, se sig om efter ytterligare ett affärsben. Man ville utveckla rotatorerna och sneglade på entreprenadbranschen. Det var också då man kom i kontakt med Noreco och tiltrotatorn. Hemma i Vindeln började man fila på en egen tiltrotator. Man hade flera prototyper ute hos kunder och gensvaret var mycket positivt. När så den enomomiska krisen slog till i Sverige hamnade Noreco, som många företag under denna period, i ekonomiska svårigheter. 1992 fick Indexator möjlighet att göra en inkromsaffär och köpte produkträttigheterna, namnmärket Rototilt samt flera tekniska lösningar.

Hos Indexator satte man ihop den egna prototypen och den mångåriga kunskap som fanns inom rotatorer med hydraulik, tribologi och materialval tillsammans med de tekniska lösningar som förvärvats genom Noreco samtidigt som man förädlade och utvecklade tiltrotatorn ytterligare. På marknaden fanns nu ett sug efter en tiltrotator..

– Självklart gick inte allt på räls, medger Tord Johansson, själv gammal maskinoperatör. Det var en tuff och utmanande period. Samtidigt har vi fortfarande nytta av denna innovationslust som präglat utvecklingen. Vårt testlabb var och är fortfarande en viktig del i vår produktutveckling och hur vi byggt upp kunskap runt produkten och dess användningsområden.

Utvecklingen av Rototilt och intresset för produkten tog fart. Detta ledde till att ägarna satsade 100 miljoner på en ny fabrik som stod färdig 2007. Satsningen i Vindeln var ett tufft beslut då andra geografiska orter funnits med i funderingarna.

– Om det skulle gå åt skogen med satsningen så kunde man i alla fall sälja mark och byggnader om fabriken låg i Umeå. I Vindeln hade det vid nedläggning blivit norrlands största skotergarage, skrattar Tord Johansson. Han menar att satsningen visar på ägarnas tro på orten, dess människor samt de möjligheter som finns i Vindeln. Det handlar också om ett långsiktigt och medvetet strategiskt val.

Hösten 2014 togs ett viktigt steg i denna framtidssatsning då företaget, som från början var en del av Indexatorkoncernen, ställde sig på egna ben med Anders Jonsson i spetsen. Under 2015 bytte man namn och varumärket Rototilt lyftes till att även ingå i företagsnamnet. Bakom denna till synes odramatiska förändring låg ett större mer långsiktigt beslut om en fortsatt och mer fokuserad produktutveckling, företagen var för sig och en målmedveten internationell satsning.

– Vi ser en utmanande och spännande potential bland annat
i Europa där tiltrotatorer ännu inte används i samma utsträckning som här hemma. Steg för steg börjar den marknaden utvecklas, berättar Tord Johansson.

– Det vore fantastiskt spännande om de kommande åren blir det stora genombrottet för produkten på den internationella marknaden. Nordiska maskinförare kan ju redan idag intyga hur tiltrotatorn förvandlat deras vardag till att bli både mer lönsam och säkrare nu vill vi ge nya marknader samma fördelar. Vi har de senaste åren arbetat systematiskt för att utveckla vårt erbjudande både med nya produkter men även med en starkare organisation och struktur för att ge största möjliga trygghet för våra kunder att investera i en tiltrotator från Rototilt. Idag har vi dotterbolag i ett flertal länder och vi är redo för en ökad försäljning utanför den Nordiska marknaden. Det är fantastiskt spännande att få vara med på resan som vi gör med våra produkter. Med Norden som hemmamarknad där produkterna är en självklar del av grävmaskinen menar vi, är vi nu redo att ta ytterligare steg ut i världen, säger Peter Strömberg personalchef.

Tiltrotatorn förändrar hela arbetssituationen för en maskinförare. Arbetet blir effektivare och säkrare för alla runt omkring och
i grävmaskinen när den arbetar.

– Vi ser nu en häftig utväxling där utvecklingen går snabbt med ny elektronik, nya styrsystem och säkerhetssystem. Allt blir mer och mer datoriserat inne i hytten på grävmaskinen, förklarar Tord Johansson och säger att det är en spännande resa med konstant utveckling inom företaget och utav produktportföljen.

– Problemen som vi har är givetvis att hitta kompetent personal och få folk i allmänhet att upptäcka vårt företag. Vi ser oss inte som en industri utan som ett teknikföretag och det förmedlar vi ut i vår kontakt med gymnasium och högskolor. Kan inte vi attrahera nya medarbetare så får vi problem. Och det var som vår förra VD sa, apropå manliga och kvinnliga medarbetare ”Vi måste kunna erbjuda kvinnor bra arbetsmöjligheter här för vi har inte råd att missa halva Sveriges befolkning.

Idag är det Allan Jonssons söner som driver familjeföretagen vidare. Indexator Rotator Systems AB som tillverkar rotatorer ägs av Hans och Pia Jonsson. Rototilt Group AB ägs av Anders Jonsson och tillverkar förutom tiltrotatorer även olika redskap, styrsystem och andra tekniska lösningar för grävmaskiner. Med familjeägda företag och utanför börsen eliminerar man kortsiktiga beslut och att produktionen flyttas utomlands. Och man har dessutom ett stort samhällsengagemang.

– Vi har som mål att alla grävmaskiner runt om i världen skall vara utrustade med en tiltrotator från Rototilt. Höga mål, men som sagt: för en västerbottning är ingenting omöjligt, avslutar Tord Johansson produktionschef på fabriken i Vindeln.

Produktionen

Norrland-Mars-2016-245I centrum för hela produktionen i fabriken finns ett FMS- system som är 100 meter långt och 10 meter högt, ett av de största
i Norden. Det installerades 2007 när fabriken byggdes. Till FMS-systemet är åtta CNC fleroperationsmaskiner kopplade. I och med att man integrerat processer som tvätt, lackering och viss montering i den automatiska tillverkningskedjan så har man på Rototilt Group tagit automatisering ett steg längre än de flesta.

– Vår FMS-anläggning sover aldrig utan här tillverkar vi våra produkter ”just in time”, hela vägen, i en automatiserad process. Kraven från våra kunder gör att vi nu mer och mer går mot kundorderstyrd produktion.

– Vi är ett team på 15 maskinoperatörer som arbetar i skift. Här handlar det om skärande bearbetning i fleroperationsmaskiner i material som stål, gjutgods och aluminium. Vi samarbetar med vår konstruktionsavdelning för att få en så smidig bearbetningslösning som möjligt. Konstruktionen av vårt nya modellprogram av tiltrotatorer har gjort att vi fått tänka till i våra bearbetningsprocesser. Det blir mer och mer borrning och gängning, förklarar Erik Lilja.

Norrland-Mars-2016-090– Vi har idag ett stort fokus på metoder och arbetssätt. Ett stor jobb som vi också arbetar med är ständiga förbättringar, Lean Produktion. Här är engagemanget stort och det handlar mer om huvud än om händer. Alltså att varje individ använder sina kunskaper och sitt inre tänk till att göra små förbättringar i och runt sin arbetsplats och i sina arbetsuppgifter, säger Erik Lilja och här fyller personalchefen Peter Strömberg i.

– Här pratar vi outnyttjad kreativitet då det inte bara handlar om händer och fötter utan vi vill att alla våra medarbetare tänker till och bidrar till ständiga förbättringar som aldrig ska ta ”slut”. Vi känner och tror att med en stark lokal förankring av företaget i bygden kan vi växa med engagerade människor. Det handlar om vårt ”know-how” som inte går att kopiera av våra konkurrenter. Vår tiltrotator firar 30 år i år och det betyder att företaget och medarbetarna har 30 års erfarenhet av utveckling av tiltrotatorer. Tillsammans med ett stort hjärta för Vindeln och vår gemenskap här på företaget så är vi nu redo att ta oss an framtidens utmaningar.

Vi ber slutligen om en kommentar från automationsleverantören Fastems Scandinavia där ansvarige Henrik Brodén har följande kommentar om FMS-anläggningen hos Rototilt Group i Vindeln;

– Fastems har tillsammans med Indexator sedermera Rototilt utvecklat och anpassat detta system efter Rototilts produktion och förutsättningar. Vi fanns med i diskussionerna redan innan bygget av fabriken. Vi tog fram layouter på systemet, inklusive de tänkta bearbetningsmaskinerna, för att få rätt mått på byggnationen. Detta är något som är viktigt för att kunna anpassa och nyttja sin lokal på bästa sätt. Systemet är mjukvarumässigt designat för att passa in i Rototilts produktion på bästa sätt. Kan även nämnas de många olika storlekarna på maskinpaletterna som systemet hanterar samt europallar för råmaterial och färdigt material som distribueras in till monteringsavdelningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here