Chris Schmidt och Niclas Axelsson WhizCut tillsammans med Jonny Andréasson och Fredrik Hammar ATORP.

Man känner direkt som besökare, reporter, tidningsutgivare och gammal elitfotbollsspelare att man befinner sig på ett verkstadsföretag som vill ligga högt upp i serietabellen, gärna högst upp i Sverige och varför inte i Europa.

Första intrycket är inte det första, för jag har varit här ett par gånger tidigare och rapporterat om ATORP och verkstadsföretagets väg mot toppen av tabellen. Och ute på de stora teknikmässorna i Europa är det en självklarhet att man springer på företagsledningen med Fredrik Hammar i spetsen lite då och då. Och företaget är en frekvent utställare på Elmia Underleverantörsmässan i Jönköping.

Våren är på väg och med det lite varmare väder och sol. Vi har med oss det redaktionella temat längdsvarvning i bagaget, när vi beger oss till Bredaryd och ATORP Automatsvarvning igen. Vi skall träffa företagsledning på ATORP men också få sällskap av den svenska verktygsutvecklaren WhizCut som är en mycket intressant och viktig leverantör om man framförallt håller på med längdsvarvning och där man som verktygsanvändare gärna vill kunna komma ett eller flera steg längre i sina produktionsprocesser i det lilla och det stora perspektivet.

 Uppdragen för ATORP Automatsvarvning AB i Bredaryd är komplicerad bearbetning av mindre och medelstora detaljer med snäva toleranser. Detaljerna bearbetas från stång i de flesta material såsom stål, aluminium, mässing, plast mm. Det strävas efter och filosofin är den, att få detaljerna helt färdiga direkt i maskinerna för att undvika eftertempon.

– Nyckel till framgång för oss och våra kunders fortsatta utveckling är god förståelse och kunskap om hur komponenter och produkter kommer att tillverkas i framtiden. Det måste vi alla ta reda på så noga som möjligt för att överleva i den tuffa konkurrensen som numera är global för våra svenska verkstadsföretag, säger Fredrik Hammar som från att vi träffades första gången för 15 år sedan, så har hans företag och verksamhet tagit stora teknikkliv in i en hårt konkurrensutsatt bransch som varje år kräver sina offer men där överlevnad och utveckling speglar ATORP.

– Jag har lärt mig skärande bearbetning från grunden då jag kom från plåt- och robotbranschen. Börjat från grunden med kamstyrda maskiner men insåg snabbt behovet av att investera i moderna längdsvarvar och automation, säger Fredrik Hammar och menar ödmjukt att han gjort många misstag och fått tänka om och tänka till när saker och ting inte fungerat.

Att självkritiskt bedöma fel och brister är antagligen anledningen till att Fredrik till slut har tagit sig igenom de tuffa och arbetsamma uppbyggnadsperioderna när många säkert stannar i teknikutvecklingen och inte vågar eller orkar ta sig mot nästa nivå inom fleroperationssvarvning och längdsvarvning.

– Jag har aldrig gett mig utan hela tiden försöka att hitta lösningar på problem. Min produktionsfilosofi har smittat av sig på mina medarbetare och idag har vi många skarpa maskinoperatörer och produktionstekniker ute i produktionen, helt självgående och som jag ofta upprepar i den dagliga styrningen av våra processer, tanken är fri, ta egna beslut, samarbeta och ge inte upp. Jag kan inte allt och kommer inte att kunna allt men jag kan entusiasmera mina medarbetare att tänka utanför boxen, framförallt när det handlar om inkörning av nya artiklar. Sen har vi som de flesta i branschen att vi arbetar med ständiga förbättringar och då är en verktygsleverantör och liten tillverkare som WhizCut oerhört viktig för oss, säger Fredrik Hammar och tillägger;

– För Chris Schmidt och hans utvecklingsavdelning har korta beslutsvägar och kan i princip hjälpa oss med en ny verktygslösning som även kan vara special, mycket snabbt. Vi kan bli bättre, vi behöver bli bättre, ibland har vi gjort fel men vi hittar alltid lösningarna.

Samtalsämnena är många och
vi känner en nyfikenhet till
nytänkandet och ett driv att vilja utvecklas.

Idag är ATORP en underleverantör till svensk och europeisk verkstadsindustri och tillverkar komplexa detaljer ofta i svårbearbetade material med tuffa krav inom de flesta svarvmoment. En av produktionsgrupperna består av 16 st längdsvarvar med hybridfunktion, avancerad bearbetningsteknik i upp till 8 axlar. Detaljerna kan vara långa, upp till 600 mm eller korta, gärna med fräsning, borrning, gängning både vertikalt och horisontellt. Man kan bearbeta stångämnen i alla material med en diameter från 3 – 38 mm. Företaget mäter löpande leveranssäkerheten till kund och senaste åren har den varit närmare 100 %.

Och pratar vi omsättningen så ser vi en stadig tillväxt där man från år 2012 framtill 2022 dubblerat omsättningen på 10 år och visst kittlar tanken om att omsätta 100 miljoner om 10 år.

– Vi har inte satt några mål på det sättet men visioner finns och måste finnas. 100 miljoner är en intressant omsättning och ett mål som sagt men vi får se. Nu under år 2022 bygger vi ut fabriken med dubbla produktionsytor som ger plats för fler maskiner och det ska givetvis ge en effekt på ökad omsättning och kapacitet. Vår bransch är investeringsintensiv och vi behöver satsa stora belopp och ett enormt arbete för att nå, som du kallar målet, 100 miljoner, säger marknadsansvarige Jonny Andréasson.

– Annars är vår vision väldigt tydlig. Vi vill helt enkelt anstränga oss lite extra för att ge våra kunder plusvärden och skapa förtroende. För att kunna ge det där lilla extra behöver vi ett långsiktigt samarbete med våra kunder. Dessutom vill vi jobba med slutkunden av produkten som då har kontroll på hur detaljen används och kan diskutera förbättringar. Detta är viktigt för oss för att kunna utveckla oss, kunden och produkten ihop över tid. Vårt kundlöfte “We give more” är att se kundens uttalade, såväl som outtalade, behov och svara upp mot dem med råge i alla led. Det tar sig många olika uttryck”, säger Jonny Andréasson marknadschef.

Tillväxt i fokus och tekniken finns där

Idag skall vi prata och skriva om verktygslösningar och processer som är dagliga ingredienser i en modern produktion. Den imponerande maskinparken ber vi att få skriva om en annan gång. Fokuset i detta reportage är på längdsvarvnings skärande verktyg i process. Och vi märker redan från start av mötet att här kommer det att gå åt mycket kaffe för vi har samlat mycket kompetens runt bordet när vi skall diskutera, förklara och presentera det senaste produktionstänket kring längdsvarvning.

WhizCut är specialisten och en av de ledande tillverkarna av skärverktyg speciellt utvecklade för CNC-automatik för längdsvarvar. Företaget erbjuder ett komplett sortiment av hårdmetallskär för svarvning, borrstänger, gängfräsar och mikroborrar. Med precisionsverktyg hjälper tillverkaren sina kunder att förbättra produktiviteten och minska avbrott i produktionen. Och man är samtidigt en problemlösare som tillsammans med sina kunder utvecklar speciallösningar och kompletta processer med ett starkt kundfokus.

Atorp köpte den första ATC maskinen från Citizen i Sverige och är en av de senaste installerade längdsvarvarna på Atorp. Den har förutom de vanliga verktygsbärarna för drivna och fasta verktyg mot huvudspindel och motspindel ett verktygsväxlarsystem med 12 st verktyg i ett magasin. ATC systemet med frässpindeln är blixtrande snabb, den byter verktyg på ca 4 sekunder och kan dessutom bearbeta 5-axligt. Fördelarna är givetvis fler verktygsplatser, förbättrad 5-axlig fräskapacitet och kontinuerligt varvtal upp till 12 000v/min.

Tillverkningsindustrin lever i ständig utveckling. Ofta styrd av teknikomvandling och en ständig ström av nya produkter som utvecklas i takt med nya teknikskiften i en rad olika branscher. ATORP verkar inom många olika av dessa segment som medicin, fordonsindustri, jordbruk, hobby/fritid, handikapp, mm

Och detta gör att man behöver vara bred i sitt teknikkunnande och utveckla processer som passar olika produkter och branscher.

Brett sortiment av vassa verktyg speciellt utvecklade för längdsvarvar

– Vi tillverkar just nu 1 200 olika artiklar i våra hybridlängdsvarvar under ett år. Det betyder att vi ställer om
1 200 ggr. Skall detta fungera tillfredsställande och effektivt (vilket det gör) så behöver vi kompetens bland våra maskinoperatörer. Och är man intresserad så kan man lära sig något nytt varje dag. Detta kan man inte lära sig på skolbänken utan det måste ske ute i produktionen genom självinlärning, hjälp av våra tekniker och/eller ta hjälp av sina kollegor, säger Fredrik Hammar.

Samtalsämnen runt kaffebordet är uppfriskande och andas stor optimism inför framtiden. Vi bollar med tekniska ord och ett språk som jag som reporter inte hört förut men som är vardagsord i en modern fabrik med högt teknikinnehåll.

Efterfrågan på produktion av små detaljer och komponenter runt om i världen ökar kontinuerligt. Högre förväntningar och mer press på kostnadsbesparingar läggs på tillverkarna av dessa delar.

– Det är här vi på WhizCut kommer in. Vi förstår de dagliga utmaningarna som användare som ATORP står inför och vi är engagerade i att göra livet enklare ur ett produktionstekniskt perspektiv och då främst verktygslösningar. Så vi försöker i samarbete med våra kunder att hitta nya lösningar på befintliga problem inom bearbetningsvärlden för smådelar. Vårt företag är baserat på dessa nya produkter som kommer att göra produktionen snabbare, mer exakt och effektiv, berättar Chris Schmidt.

Produktionsutrustningen på ATORP i Bredaryd förnyas regelbundet och lokalerna har i dag med den pågående utbyggnaden vuxit till ca 3 000 kvm.

– Alla våra senaste maskininvesteringar som vi gjort när det gäller längdsvarvar är i s.k. hybrider, vilket betyder att vi kan köra med styrbussning eller också tar vi bort styrbussningen och svarvar direkt med spindeln framkörd i bearbetningsutrymmet. Längdsvarven blir då en ”vanlig” CNC-svarv där vi kan vi bearbeta material som inte har den utvändiga tolerans som normalt krävs vid bearbetning genom styrbussning samtidigt som vi behåller snabbhet och komplexitet hos maskintypen.

Sveriges minsta längdsvarv finns givetvis hos ATORP.
   – Atorps minsting Citizen R04 kan hantera detaljer från Ø1mm – Ø5mm med fräsoperationer, borrning, fräsning, gängning både axiellt och radiellt. Dessutom en motspindel för komplettbearbetning för att få detaljerna helt färdiga trots att de ibland inte är mer än någon millimeter långa. När det gäller verktyg till så här små detaljer blir det ofta en fråga om att titta på special. Små detaljer kräver små och vassa verktyg, säger Jonny Andréasson.
   – Små detaljer kräver vassa verktyg med god spånkontroll, som ger minimala skärkrafter för att bibehålla ytfinhet och rundhet på detaljen. WhizCuts minsta system, storlek 11, är utvecklade för denna maskin- och detaljstorlek, förklarar Chris Schmidt.

Verktygsutvecklare, tillverkare och leverantör

Vi skall prata med Chris och Niclas på WhizCut om hur man ser på den svenska marknaden och om hur företaget positionerar sig in i framtiden.

– Vi växlar upp vårt engagemang på den skandinaviska marknaden efter att ha skördat stora framgångar på flera exportmarknader med kontor i USA, Hong Kong och Thailand för den asiatiska marknaden, startat försäljningsbolag i Tyskland – Prestera Tool System GmbH. Nu tänker vi satsa mer på den svenska marknaden med individuella verktyg men framförallt turn-key lösningar och vi har även anställt Niclas Axelsson som ny försäljningschef och breddar även vårt sortiment med den tyska tillverkaren av hållare, Mas Tools som vi berättar om i artikeln. Och inte att förglömma Inopart hållande verktyg och hylsor.

Verktygsplattan från MAS Tools i Tyskland som gör det snabbare och mer precist att byta verktyg i längdsvarven, med kylning utan många slangar.
På fotot Fredrik Hammar och Chris Schmidt.

MAS Tools GmbH, uppfinnare av PZ©turn snabbväxlingshållare för längdsvarvar av schweizisk typ, har överträffat sig själva med detta stabila och hållbara snabbväxlingssystem. Den avsmalnande polygonen ger mycket bra stöd och repeterbarhet.
   Mas Tools, med huvudkontor i sydtyska Leonberg, har gått från att tillverka specialverktyg till den tyska fordonsindustrin till att idag utveckla nyskapande verktygshållare. PZ©turn som har en snabbbytesinfästning, är ett av Mas Tools mest framgångsrika verktygskoncept. WhizCut ser stor potential i PZ©turn-hållaren och har valt att implementera den i sitt eget produktsortiment, tillsammans med WhizCuts egna skär.
   -Vår gemensamma produkt, WhizAdapt, tar fasta på Mas Tools innovationsrikedom och WhizCuts mångåriga expertis i längdsvarvning och skärgeometrier.
Med den nyutvecklade hållarplattan GANG©plate ges möjligheten att snabbt byta förinställda verktyg och återgå till produktion på nolltid.

– Behovet ökar för oss som verktygsleverantör till en expansiv bransch där antalet sålda längdsvarvar i Sverige under 2021 ökade med 48 %, berättar Chris Schmidt och säger vidare att man är beredd och utökar sitt lager i Helsingborg samtidigt som man även ökar sitt sortiment av verktyg till längdsvarvar till närmare 20 000 artiklar inklusive alla verktygslösningar som skär, gängskär, hållare, svarvbommar gängfräsar i solid hårdmetall, mikroborr, även hylsor, chuckar och kylkopplingar. Inom arbetsmiljö har man numera också agenturen för italienska AR Filtrazioni oljedimavskiljare.

Så slutligen kan vi konstatera att produktionsutveckling är något som aldrig stannar upp hos ATORP i Bredaryd. Utnyttja snabbheten i längdsvarvningens tekniska under och bygga allt kring automatiska processer med minimal ställtid och korta stycketider. Svarva och varför inte även fräsa, gänga och borra från stångmaterial, metoder som gör detaljen färdig i en uppspänning med rätta toleranser. Som också gör att man slipper bemannade moment i mångt och mycket. Vi lär återkomma till ATORP och WhizCut för förstår vi saken rätt så fortsätter man utveckla sin verksamheter var och en för sig men också tillsammans.

Atorp mäter mycket i sin produktion och många gånger kräver detaljerna att de mäts i en styrd mätmaskin typ koordinatmätmaskin eller formtracer. För dessa detaljer bygger man bygger egna produktspecifika mätfixturer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here