Henrik Holmberg, Anders Kock och Michel Kuzsli.

…Och Colly Verkstadsteknik är en av de leverantörer som vi vänder oss till när vi behöver hjälp. De ser till att vi är uppdaterade med den senaste tekniken, säger Henrik och Michel på Kuszlis Mekaniska Verkstad i Kolsva.

Verkstadsföretaget arbetar med skärande bearbetning, svarvning och fräsning i de flesta förekommande stål, metaller och i plast. De flesta uppdragen är serietillverkning men även enstyckesuppdrag som fixturer är vanligt förekommande.

– Vi har under de senaste åren begränsat antalet verktygsleverantörer och idag är Colly Verkstadsteknik en av de som är kvar. Vi handlar verktyg som skall vara prisvärda, bra kvalitet och viktigt, ha en förutsägbar utslitningstid. Och här pratar vi svarvskär, korthålsborr, långa borr och solida pinnfräsar och vändskärsfräsar.

– Vår verkstad jobbar med generell skärande bearbetning från 2-axligt till 5-axligt och slipning. Kunderna kommer främst från svenska företag inom gruvindustrin och verktygstillverkare, berättar Henrik Holmberg.

Vad är trenderna inom er bearbetning idag?
– Vi stirrar oss inte jätteblinda på skärhastigheter. Och det beror på att här är det mest korta och medelstora serier här på Kuszlis som inte kräver en totaloptimering. Och då är det bättre verktygen håller efter plan och vi har säkra processer. Här kör vi också flera maskiner samtidigt per skalle och då ger säkra processer en trygghet och vi tycker inte att vi behöver trissa upp skärhastigheter och matningar, extra snabbhet hjälper oss inte utan snarare stjälper oss om ni förstår vad jag menar, säger Michel Kuzsli.

Här idag är Anders Kock från Colly Verkstadsteknik med på mötet, han är här ibland och ger råd, presenterar nyheter på verktyg och då handlar det om;

– Noggrant val av skärdata, spånbrytare och verktyg, testa, testa och åter testa. Vi vill bli bättre på allt för vi är kunskapstörstande, vi blir aldrig fullärda, därför lyssnar vi på Anders för att också få nya infallsvinklar, säger Henrik och Michel.

Intressanta verktygslösningar från Anders och Colly och som ger bättre produktivitet, här ber vi Ander välja ut några verktyg;
– Mitsubishi iMX är ett pinnfrässystem med lösa huvuden som kombinerar fördelarna med både solida hårdmetallfräsar och vändskärsfräsar.  iMX-seriens prestandafördelar och besparingar kan uppnås när långa ställängder krävs. IMX-serien är ett hållbart alternativ då mindre hårdmetall förbrukas i och med att skaftet används flertalet gånger. Samt att dom flesta IMX-huvuden är omslipningsbara på Colly Slipservice.

 – Smart Miracle-belagda huvuden i hårdmetallsorten EP7020. Detta ultrafina och extra hårda substrat har en innovativ (Al, Cr) N Smart Miracle-beläggning som levererar avsevärt bättre slitstyrka än konventionella beläggningar. Ytan på beläggningen har också fått en polering, vilket resulterar i bättre bearbetade ytor, minskat skärmotstånd och förbättrad spånevakuering. Denna senaste generation av Smart Miracle-beläggning ger en mycket intressant prestanda och verktygslivslängd, speciellt vid bearbetning av rostfritt stål och andra svårbearbetade material.

Mitsubishi MPS1;
– Vi har rönt många framgångar med generation två av den omtyckta borrserien MPS i och med lanseringen av MPS1 Superlong. Genom att kombinera det bästa av beprövade egenskaper tillsammans med den allra senaste toppmoderna tekniken. Minskad avböjning med 20%, Tri-coolant kylkanaler och Miracle sigmabeläggning.

– Våra tester hos kunder som Kuszlis med flera har i många fall visat på upp till dubbla bordsmatningar och livslängder vilket får ner kostnaden per tillverkad detalj rejält.

– Självklart kan vi erbjuda våra kunder full service i form av omslipning och ombeläggning av alla borr, vilket sker i vårt eget sliperi
i Huddinge certifierat av Mitsubishi, varje borr slipas om ca. 3 gånger, så borrkostnaden per hål blir mycket låg, samt att det blir en vinst för miljön, varje gång. berättar Anders Kock teknisk verktygssäljare på Colly Verkstadsteknik.

Verkstaden växer i yta och kapacitet

– Vi bygger ut och har nu på senaste tiden investerat i flera nya maskiner från OKUMA som Stenbergs levererat. Företaget utökar sin maskinpark med en fleroperationsmaskin av modellen OKUMA MB-4000H som är den senaste. Det blir maskin nummer 10 från OKUMA hos Kuszlis Mekaniska, säger Michel Kuszli och fortsätter, – Vi har idag 16 styrda verktygsmaskiner på verkstadsgolvet.

– Anledningen till investeringarna är att det går bra för våra kunder, vi har ett ökat orderläge och då är det läge för att satsa. Med mer att göra så ökar givetvis verktygsförbrukningen och här har vi hittat många nya lösningar från Anders och Colly. Och hittar vi nya effektiva verktyg så kan vi sänka priserna till kund och får därmed mer jobb till svensk industri.

Ser vi tillbaka så är Kuszlis Mekaniska Verkstad AB ett litet familjeföretag som idag är lite större. Man har tredubblat antalet maskinoperatörer sedan finanskrisen 2009. Företaget grundades 1976 av Andras Kuszli i Munktorp och flyttade 1988 till Kolsva. Idag ägs och drivs företaget av sonen Michel Kuszli som sedan han var 15 år jobbat i verkstan som operatör och det gör han än idag.

– Jag sover i Kolsva och bor här, skrattar Michel och vi förstår att skall man nå framgång och ett gott rykte på marknaden som Kuszlis har, ja då gäller det att ligga i… och att ha bra maskin – och verktygsleverantörer som man kan lita på. ■

Michel Kuzsli visar verktyg och hållare. Stora verktyg får inte plats i det digitala verktygsskåpet
Michel Kuzsli visar verktyg och hållare. Stora verktyg får inte plats i det digitala verktygsskåpet
MPS1-borr: MPS1-borr är nya generationens borr, omslipningsbar flertalet gånger för bättre livslängd och hållbar produktion
Komponenter tillverkade med precision och finish.
Verktygskataloger på kontoret ger en fingervisning om att det finns mycket att välja bland på marknaden men Henrik och Michel har dragit ner på antalet leverantörer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here