I Lund finns MAX IV som är världens första fjärde generationens synkrotronljuskälla. Anläggningen öppnar upp en värld av möjligheter för att bättre förstå allt från material och kemiska processer till fenomen inom livsvetenskap.

MAX IV har ett mer precist och upp till hundra gånger starkare ljus än tidigare generation ljuskällor.

Forskare använder den intensiva ljusstrålen för att undersöka sina prover.

Med hjälp av ljuset från MAX IV kan forskare under mer realistiska förhållanden och med större detaljrikedom än någonsin tidigare förstå hur ett material påverkas eller kan användas.

Anläggningen är öppen för forskare från hela världen som kommer för att studera allt från hållbara förpackningar och elektronik till läkemedel.

Tekniken som MAX IV bygger på är utvecklad i Lund och används för att uppgradera ljuskällor världen över.

MAX IV-laboratoriet är en nationell forskningsanläggning med Lunds universitet som värduniversitet. Forskare från hela världen kommer varje år till labbet och använder röntgenstrålarna i vetenskaplig forskning för att göra det osynliga synligt.

De forskar inom bland annat fysik, kemi, geologi, ingenjörs- och materialvetenskap, strukturbiologi, medicin och nanoteknologi.

MAX IV-laboratoriet invigdes i juni 2016 en och ersätter det tidigare MAX-laboratoriet som släcktes ned 13 december 2015. Ungefär 300 personer är idag anställda vid MAX IV-laboratoriet I nuläget är 16 strålrör, de experimentstationer där forskningen bedrivs i drift.

Totalt finns plats för ca 25 strålrör och just nu tar MAX IV emot 1700 användare per år (2023 siffror).

Allt måste kontrolleras  och mätas

Från det stora till det lilla och vi hälsar på hos prototyp- och underhållsverkstaden på MAX IV där både underliga och fantastiska komponenter tillverkas efter behov och uppdrag.

Lars Christiansson är ansvarig för att allt som tillverkas och att alla mått på det man tillverkar verifieras med en kontroll. Det handlar om forskning och hit kommer forskare från hela världen med sina projekt och under två veckor har man tillgång till de resurser som MAX IV har tillgång till vilket betyder för Lars och hans medarbetare att det ofta är väldigt bråttom att hinna med de jobb som man får till sin verkstad. På anläggningen finns flera konstruktörer som hjälper forskarna att omvandla ritningar och idéer till CAD filer som sedan tillverkas i CNC-maskinerna.

Det mesta skall kontrollmätas och med allt ”tajtare” toleranser, vilket numera kräver en mätmaskin.

Verkstaden som den ser ut idag fanns tidigare inhyst i Tekniska Högskolan här i Lund, men man flyttade till MAX anläggningen där vi idag är och hälsar på.

– Själv är jag verktygsmakare i grunden och har arbetat på Åkerman/Volvo i Eslöv.

2010 började jag på verkstaden på Högskolan och här har jag nu arbetat i 5 år, berättar Lars Christiansson.

– Tittar vi i stort så kommer MAX IV att utvecklas och expandera då det finns en stor efterfrågan på våra tjänster. Forskningsprojekten avlöser varandra och vi har för närvarande för många för vår kapacitet. Dock är skönt att vi nu efter vår flytt från Högskolan har utrymme att bygga ut för att möta denna efterfrågan. Anläggningen drar till sig de skarpaste hjärnorna i Världen vilket betyder att vi har bara skrapat på ytan när det gäller att utveckla nya idéer och produkter.

– Här är inget omöjligt och blandningen av visioner och verklighet är inspirerande och jag har slutat att förvånas över många av ritningarna vi får till oss med många konstiga önskningar. Vi har ett uppdrag som innebär att kunna tillverka nästan vad som helst i olika material och former.

Theis Tanning Nordkvist och Lars Christiansson.
Theis Tanning Nordkvist och Lars Christiansson.

Dock är det inte säkert att det blir något revolutionerande utav det, men det handlar om forskning och det är ju det som driver människan framåt, eller hur, säger Lars.

Så vi går ett år tillbaka i tiden och Lars och hans medarbetare konstaterade att de eventuella fel som uppstod upptäcktes för sent och som vi skriver i artikeln så är det ofta bråttom och forskaren har bara två veckor på sig att tillverka sin idé.

– Så vi kom fram till att vi behövde en mätmaskin. Vi studerade marknaden och hittade mätmaskinen från NYLI i en annons i Tidningen Maskinoperatören.

Det visade sig att maskinen var lättstartad, enkel att programmera och det gick snabbt att få fram ett mätresultat, samt var storleken passande för vår verksamhet.

– Vår nya mätmaskin hjälper oss att förstärka tillverkningskapaciteten och att avsevärt reducera tiden för att kontrollmäta komponenter för att hålla maskinerna i drift.

Det finns såklart hela tiden något att förkovra sig i, man lär sig något nytt varje dag och fastnar man så får man mycket bra support från Andreas Thorn samt hans tekniker på Nyli Metrology.

– Vi känner oss trygga i mjukvaran på mätmaskinen från Aberlink då vi är flera som använder den. Med alltmer avancerade detaljer i tillverkning behövde vi en mätmaskin helt klart. Vi måste kunna mäta på ett smidigt och snabbt sätt för mätningen får inte bli en flaskhals där vi inte upptäcker eventuella fel i tid, för vår styrka är snabba leveranser där vi måste kunna ta oss vidare hela tiden, säger Lars Christiansson.

Vi ber Andreas Thorn säljchef för mätmaskiner hos NYLI Metrology i Uddevalla att ge oss lite input om Aberlinks position på marknaden och sedermera tekniska fakta kring mätmaskinen på MAX IV i Lund.

– MAX IV är ett typiskt företag som behöver kunna få snabba svar men där mätningen inte sker varje dag och timme i veckan.

Aberlinks mjukvara och mätmaskinen Extol 520 i synnerhet är konstruerade med detta i fokus. Användarvänligheten i mjukvaran Aberlink 3D gör att fler anställda på företagen kan hantera mätmaskinen utan att vara en dedikerad mättekniker. Mätmaskinen Extol 520 är en kundfavorit, då den är anpassad för produktionsmiljö såväl vilket gör att den inte kräver mycket underhåll samt tar väldigt lite plats. Vi har precis lanserat möjligheten att hyra mätmaskin efter ett par kunder efterfrågat detta. Detta koncept skulle vi inte erbjuda utan att vara riktigt trygga i mätmaskinens funktion och hållbarhet, säger Andreas.

”Alla åsikter i artikeln är personliga och representerar inte MAX IV eller Lunds universitet.” Not,Redaktionen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here