ZOLLER visade ett komplett utbud av produkter och en hel del nyheter som tex – automatiskt nollpunktsval vid adapterbyte, Y-axel som tillval till de vertikala förinställningsmaskinerna Smile 420 och Venturion 450. Nyheter inom verktygshanteringssystemet TMS (Tool Management Solutions), fler CAM-interface och fler molntjänster. Allt med målet att effektivisera tillverkningen hos våra kunder och göra dem allt mer konkurrenskraftiga, säger Josef Axelsson och utvecklar;
– På årets mässa spände Zoller verkligen musklerna och visade upp en imponerande monter på 350 kvm. Som ansvarig för den nordeuropeiska marknaden blev jag extra glad över tillströmningen av besökare från den nordiska verkstadsindustrin. Vi hade många förbokade möten men vi träffade också många nya kunder varav en del slog till och köpte maskiner redan på mässan direkt efter att de fått en demonstration.
– Jag såg också en förändring jämfört med tidigare mässor när det kommer till intresset för dataöverföring från Zollers förinställningsmaskiner till bearbetningsmaskiner. Tidigare har de flesta kunderna velat börja med att köpa en förinställningsmaskin och sedan eventuellt köpa till dataöverföring vid ett senare tillfälle. Nu ser jag i större utsträckning att man vill sätta upp en helhetslösning på en gång. Under den här mässan har vi förvisso presenterat flera nyheter på just det här området så det har nog påverkat en del. Men jag tror också att företagen anammat ny teknik och blivit mer high-tech på väldigt kort tid vilket är superkul att se.
– Och för alla som redan har en Zoller så är det enkelt att komplettera med en av alla lösningarna och på så sätt få en snabb och säker dataöverföring. Under mässan har jag fått besök av flera gamla kunder som jag hjälpt med just detta.

Josef Axelsson framför en ZOLLER »cora« en robotlösning som levererar verktyg till och från förinställningsmaskinen för att sedan packa dem i ett skåp som med hjälp av en robot körs ut i verkstan och leverera verktygen till operatörerna vid bearbetningsmaskinerna.

Josef Axelsson visar nya mjukvaran Pilot 4 som visades för första gången på EMO. Den är än mer lättanvänd än föregångaren Pilot 3. Har man använt Pilot 3 kommer man att känna igen sig men uppleva många optimeringar. Prio 1 under utvecklingsarbetet har varit användarvänligheten

Utökat intresse för automatisering

– Jag ser ett utökat intresse hos företagen att effektivisera deras produktion med hjälp av automatiserade system och lösningar för att slippa lägga mantimmar och maskintimmar på saker som kan skötas helt av sig själv eller med mindre arbete. Inom området verktygshantering och produktionsförberedelser har ZOLLER produkter att erbjuda till företagen. Med relativt små investeringar kan företagen spara mycket tid och pengar. Produkterna ligger helt i linje med LEAN Production som de flesta företag anammar och jobbar med i dag. ZOLLERs produkter har funnits på marknaden länge och utvecklas kontinuerligt med nya funktioner och lösningar.

TMS – Tool Management Solutions
PRIO FRAMFÖR FÖRINSTÄLLNING:

– Vi ser faktiskt även företag som inte har förinställningsmaskiner än utan vill börja med att få ordning och reda
i deras verktygshantering. De inser; att inte har koll på deras verktyg och att sakna ett automatiskt system för verktygshantering och produktionsplanering innebär stora förluster och ett ineffektivitet arbetssätt. Därför vill en del företag få ordning och reda innan de börjar jobba med ett förbättrat system och arbetssätt som verktygsinmätning för att kunna optimera verktygsbyten och omriggar till nya artiklar, sa Josef Axelsson direkt från mässgolvet i Hannover.

Några av utvalda produktnyheter på mässgolvet;

ZOLLER CORA

ZOLLER visade att de har hunnit ikapp framtiden genom att visa upp en helt automatiserad förinställningsprocess med en transportlösning av verktyg ut till maskinerna. Med hjälp av ZOLLER CORA, CORA = Collaborative Robot Assistant, sköter roboten hanteringen av de hopmonterade verktygen, från att ladda förinställningsmaskinen, vidare till att packa in verktygen i en vagn som sedan förarlöst körs ut till bearbetningsmaskinerna och levererar verktygen.
ZOLLER använder samma ZOLLER CORA-lösningar i sin egen verkstad för att transportera komponenter mellan lager och montering.

ZidCode 4.0 – newgeneration

ZOLLER zidCode V1 är en lösning för överföring av ställdata som funnits till försäljning under senaste åren där verktygsdimensionerna har skrivits ut på en etikett med en tillhörande QR-kod med informationen. Den kan sedan läsas in i bearbetningsmaskinerna med hjälp av en QR-kod scanner från ZOLLER. Ingen mjukvara till styrsystemet i bearbetningsmaskinen är nödvändig, endast en USB-kontakt för att ansluta scannern.
ZOLLER zidCode 4.0 är en ny generation av zidCode ”zidCode 4.0” som med hjälp av permanenta QR koder på verktygshållarna för överföring av ställdata och all annan önskad data. Det är en likvärdig lösning som chip. Den här lösningen kan liksom chip föra över förutom verktygsdimensionerna; verktygslivslängder, hållarlivslängder, bytesfrekvens på skärskruvar med mera. Data kan också läsas tillbaka från bearbetningsmaskinerna som tex återstående verktygslivslängd. En fördel som tilltalar företagen är att jämfört med chip är initialkostnaden är en bråkdel av vad det kostar att installera chipläsare i bearbetningsmaskinerna.
Saknar företaget ett tillgängligt nätverk för kommunikation mellan ZOLLERs förinställningsmaskin och bearbetningsmaskinerna så har zidCode 4.0 ett alternativ med Blåtand där en enhet inklusive QR-kodläsare sitter på en verktygsvagn och som fungerar som databärare mellan förinställningsmaskinen och bearbetningsmaskinerna.

PILOT 4

Zoller visade för första gången upp nästa generations mjukvara Pilot 4 där fokus i utvecklingsarbetet har legat på att vidareutveckla användarvänligheten. Den kräver nu färre knapptryckningar, har en optimerad touch och en vidareutvecklad möjlighet att kundanpassa menyer med mera. Pilot 4 ersätter från och med nu Pilot 3.

Här syns roboten inuti robotcellen ZOLLER »roboBox« i färd med att automatiskt krympa i nya verktyg i verktygshållarna.

Josef Axelsson visar nyheten ZidCode 4.0 med inbyggd Blåtand. Här sitter den på en verktygsvagn som förutom att den transporterar verktygen även fungerar som databärare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here