Tommie Rebert (t.v.) och Magnus Nilsson (t.h.) visar upp några produkter från nystartade avdelningen SMW ELECTRONICS.

När italienska Autoblok 1993 förvärvade tyska SMW Spannsysteme skapades ett varumärke med ett mycket omfattande sortimentet av högkvalitativa produkter för fastspänning.

Det blev också startpunkten på det som, via ytterligare företagsköp av bland annat italienska OML och Mario Pinto samt brittiska Telbrook, idag är SMW-AUTOBLOK GROUP. Företaget finns representerade över hela världen, något som märks när man kommer till deras utställning på EMO 2019 i Hannover. Här diskuteras det på en rad olika språk. Även svenska.
– SMW-AUTOBLOK täcker mer än 42 länder och har 18 direkta dotterbolag, säger Tommie Rebert från svenska SMW-AUTOBLOK Scandinavia. Genom vår närvaro på alla dessa marknader kan vi erbjuda en hög service-grad till våra kunder och samarbetspartners. Vi ansvarar, som namnet antyder, för Sverige och Norge.
– Företaget växer och utvecklas också hela tiden, säger Tommie vidare, både geografiskt och produktmässigt. Senaste tillskottet bland länder med dotterbolag är Polen och Turkiet, och vi har nyligen bland annat utökat med avdelningar specialiserade på automatisering och elektrifiering. SMW ELECTRONICS är den nya avdelningen som enbart ska fokusera på att ta fram elektriskt styrda och manövrerade chuckar, dragcylindrar och skruvstycken, som dessutom arbetar med induktiv kraftöverföring. Dessa produkter tillhör definitivt framtiden.

– En annan gren som vi satsar på är kompletta fixtureringslösningar för automatisering. För det ändamålet startades en helt ny produktionsenhet upp i Petacciato förra året. Där har vi sett till att samla den allra bästa kompentensen genom nyanställningar av de främsta på området.
Det finns också en hel del andra nyheter i produktkatalogen. En spännande nyhet som finns i sortimentet för stationär uppspänning är det helt nya skruvstycket IMG.
– IMG serien är så ny att jag inte ens sett dessa på bild förrän precis nyligen, säger Magnus Nilsson som också finns på plats, och fick för första gången se dem i verkligheten så sent som igår. Jag tycker att man ska vara försiktig med att ta till för stora ord, men här har vi faktiskt ett helt unikt skruvstycke. Flexibiliteten är helt oöverträffad, man kan använda det på nästan alla sätt man kan tänka sig. Namnet IMG är också en förkortning av order IMAGINE.
– Egentligen är det tre skruvstycken i ett. Med några enkla handgrepp förvandlar man det från självcentrerande till att ha en fixerad back eller till att vara dubbeluppspännande. Dessutom har man med den patenterade skruven full kompensation mellan de två sidorna oberoende av storlek. Har man arbetsstycken av varierande storlekar kan man ändå spänna upp dessa utan att behöva justera backarna, till skillnad från andra dubbelspännande skruvstycken.
– IMG-skruvstyckena levereras också med våra SinterGrip-backar. Med SinterGrip spänner man lika bra på 3,5 mm som det annars krävs 30 mm i traditionella backar. Detta utan att man behöver bearbeta materialet i förväg. Man kan spara väldigt mycket tid, material och förstås pengar med dessa. SinterGrip som finns tre olika varianter beroende på vad det är för material man ska spänna kan enkelt monteras i befintliga skruvstycken.

Det helt nya superflexibla skruvstycket IMG lanserades på EMO.
SMW-AUTOBLOK´s nya koncept med nollpunktsystem, paletter, gripfingrar och hyllor. Det helt nya superflexibla skruvstycket IMG lanserades på EMO. Ett av

Ett av företagets, i dubbel mening, stora produkter. SMW-AUTOBLOK är en av de ledande tillverkaren i världen av självcentrerande stödlager för svarvar.

En annan nyhet som SMW-AUTOBLOK valde att presentera på mässan är de nya självcentrerande och kompenserande 4-backiga chuckarna Centco4, som finns både som kraftmanövrerade för svarvning och manuella för bearbetning i till exempel fleropar och bäddfräsar.
– Genom att backarna arbetar i par och är utjämnande kan man spänna upp arbetsstycken med i stort sätt vilken form som helst. Man kan förstås hålla en fyrkantig bit men också en rund, något som annars är svårt i en 4-backig chuck.
– Kompenseringen gör också att det blir enklare att ladda eftersom när det ena backparet, exempelvis back 1 och 3, ligger an mot arbetsstycket väntar dessa in det andra paret innan spännkraften går in fullt, säger Tommie. Detta gör att materialet lätt kan röra sig så att det blir centrerat i chucken.

I SMW-AUTOBLOK´s arbete med automatiseringslösningar har man tagit fram ett helt nytt koncept med eget palettsystem där interfacet använder sig av nollpunktsystemet APS. Även detta visar man, så klart, upp på mässan. I monterns ena hörn står en industrirobot och arbetar oförtrutet med att byta mellan chuckar och skruvstycken i en nollpunkts-platta och ett hyllsystem. Roboten byter också själv mellan olika huvud och fingrar.
– Vi har utgått från vårt nollpunktsystem APS när vi utvecklat detta, berättar Magnus. Genom att vidareutveckla en produkt i vårt sortiment som vi redan har provat ut får vi inte bara en snabbare process, vi får också en mycket hög tillförlitlighet i den nya produkten.

Medan vi står och tittar på robotens evighetsarbete ansluter SMW-AUTOBLOK´s ”grand old man”, Piermauro Bronzino och presenterar sig. Piermauro som är 78 år hade egentligen kunnat dra sig tillbaka för flera år sedan, men är istället fullt aktiv i det dagliga arbetet på huvudkontoret i Caprie, som ligger strax utanför Turin i norra Italien, får vi veta.
– Faktiskt är det så att det är Piermauro och hans yngre bror Walter Bronzino, 72 år och president i företaget, som är kvar längst på kontoret varje dag. Walter leder det dagliga arbetet och Piermauro är engagerad i att ta fram nya produkter och tekniska lösningar, bland annat det vi ser här framför oss, säger Tommie och pekar på robotcellen.
– SMW-AUTOBLOK är, trots sin ständiga expansion, i mångt och mycket fortfarande som ett familjeföretag där alla känner alla, och även ifall vi finns över hela världen har vi en tydlig bas i italienska Caprie och tyska Meckenbeuren, säger Magnus. I stort sett all produktion är förlagd till Tyskland och Italien, med tyngdpunkt på de två orterna. Det ger oss en stabilitet och trygghet gällande kvaliteten på våra produkter, något som är mycket viktigt eftersom det är en av de saker vi är starkast förknippade med.

Den kompenserande och centrerande 4-backiga chucken Centco4 klarar de flesta former.
SMW-AUTOBLOK´s monter på EMO surrar av all världens språk. Längst till höger ses företagets ålderman Piermauro Bronzino.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here