Drivlinepaket till BMW:s 3-serie.

Vertikalsvarvens moder ligger numera i framkant inom olika områden som digitalisering med IoT lösningar och ligger väl framme i fordonsindustrins elektrifiering med smarta maskin- och tekniklösningar.

Vi träffar Martin Karlsson på mässgolvet på EMO Martin som är försäljnings ansvarig för EMAG i Sverige, nu sedan mer än ett år tillbaka.

Det är ett högkvalificerat startfält på mässområdet med många duktiga maskinbyggare och fabrikat från världens alla hörn. Hur är trenderna och marknaden i industrin, vilka segment är intressanta för er och vad arbetar era utvecklingsingenjörer med på fabriken och huvudkontoret i tyska Salach.

– Av vårt primära kundsegment som är främst Automotive så efterfrågas idag maskinlösningar för framtidsprojekt kring E- Drives dels av OEM men även av underleverantörsledet kring hur man skall tillverka framtidens hybrider och elfordon, säger Martin Karlsson.

– Det handlar mycket om nya motorer och komponentsystem och man vet att EMAG är väldigt långt framme och vi arbetar redan idag med de stora biltillverkarna som Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler m.fl.

– Vi har en uttalad strategi kring elektrifieringen och EMAG har varit tidigt ute tillsammans med globala biltillverkare att identifiera de nya krav som ställs vid tillverkningen. För att hitta optimal maskinteknik har vi varit mycket delaktiga i projekt gällandes elmotorer och dess komponenter, framförallt axlar och kugghjul. En stor utmaning är rotoraxlar som beroende på konstruktion ibland behöver ny maskinteknik och som ställer helt andra krav än traditionella växellådsaxlar.

– Att vi är duktiga maskinbyggare och ligger i framkant ger oss ovärderliga kunskaper och kompetens när vi nu bygger framtidens maskinkoncept inom många olika områden och tekniker, säger Martin.

Elfordonens tid är här, transportsystemens elektrifiering är en global utveckling där inte bara personbilar utan även bussar, båtar, tunga transporter och anläggningsmaskiner kommer att elektrifieras i framtiden.

Vi ser oss om i den stora montern som är uppdelad i två med en gång emellan, där besökarna tar sig fram och det går inte att missa EMAGs monter som sammanlagt är på närmare 800 kvm.

Trenderna nu när man bygger en monter är att det måste finnas stora ytor för besökarna att sitta ner och få träffa experterna, vila en stund och få något att äta och dricka.

– Vi har valt detta konceptet men också att ha många maskiner för kunderna att se och lära sig mer om våra kunskaper som vi har om hela processen. EMAG bygger maskiner som lämpar sig mycket väl för de allt högre kraven ute i industrin. Vi har här i montern maskiner som täcker upp hela processer, det kan vara härdning, slipning, hård- och mjuksvarvning, kuggfräsning och lasersvetsning. Helhetskunskapen vad som krävs för att tillverka en stor flora av produkter besitter vi sedan lång tid tillbaka, säger Martin Karlsson.

Industri 4.O – Årets mässa har mantrat att generellt visa bredden på EMAG. Ett annat mantra man har är ”Smart Manufactoring Solutions”. Mycket digitalisering och IoT är på tapeten. Vi presenterar ett nytt HMI – interface mellan maskin och människa – detta för att dels kunna dra nytta av alla funktioner digitaliseringen medför men även för att möta den modernisering vi ser sakta men säkert komma inom tillverkningsindustrin. I bakgrunden på detta HMI ligger en Siemens eller Fanuc och arbetar som vanligt och det kommer i framtiden vara valbart med nya HMI-skärmen eller Siemens/Fanuc standard. EMAG är dessutom en av huvuddeltagarna i den gruppen som skall definiera framtidens i/f för Industri 4.0, Umati, säger Martin Karlsson
Under EMO-mässan premiärvisade EMAG sin senaste maskin, VL5DUO. Det är en vänster och höger maskin som är sammankopplad med vårt TrackMotion-system för att ladda, vända detaljer, växla mellan OP10 och OP20 samt plundra maskinen. Förutom det attraktiva DUO-konceptet och ökad flexibilitet så är maskinen utrustad med den senaste tekniken EMAG utvecklar och tillverkar in-house.
Förutom många maskiner så visade EMAG många kundartiklar för att ge en förståelse kring utmaningar och lösningar. Även om merparten av en typisk EMAG-detalj är rund så finns det många lösningar i deras maskiner för detaljer man generellt sett inte svarvar utan fräser – pick up konceptet inspirerar många att tänka utanför boxen för att förenkla och effektivisera automationen.

Fordonsindustrin testar ständigt nya gränser och man kräver högeffektiva maskiner och processer.  EMAG levererar kundanpassade produktionslösningar för tillverkning av komponenter till drivlinor, differentialväxlar, kamaxlar, styraxlar och andra fordonskomponenter.

Svensk industri

– Ser vi Sverige som marknad så är vi stora leverantörer av multifunktionella vertikalsvarvar. EMAG grundades redan år 1867 och började med horisontella svarvar men lanserade 1992 den första VSC-maskinen med pick-up spindel vilket revolutionerade högvolymsproduktionen. Sedan dessa har man levererat nästa 14 000 enheter vilket ger oss drygt 35% global marknadsandel inom vertikalsvarvning. Det gör oss även till världens största tillverkare inom segmentet.

 Man såg tidigt fördelarna med vertikalsvarvning där kunden får en snabb och ”enkel” automationslösning in och ut när vi pratar högvolymsproduktion och Martin utvecklar;

– Det handlar om Pick-and-Place med spindeln. I en normalstor maskin, dvs. 250-400 mm i diameter, så kan vi ladda och plundra mellan 6-10 sekunder vilket är svårslaget med automationslösningar som robot eller portalladdare.  Pratar vi om axelsvarvar så har vi smarta lösningar där vi kan växla in och ut detaljerna med revolvern.
I våra dubbelspindliga axelsvarvar kan man få upp till tre revolvrar, stödlager, dubbdocka, slipskivor och även ändbearbetning. Du kan alltså klara alla processer i en maskin.

– Våra VSC och VTC maskiner har likt övriga modellprogrammet maskinbäddar i ett polymerbetongsmaterial som kallas MINERALIT®. Materialet är oslagbart när det kommer till vibrationsdämpning och stabilitet vilket är ett krav när man kombinerar tuff mjuksvarning med hårdsvarning och slipning samt för att få en hög maskintillgänglighet över tid, även maskiner som är 10-15 år gamla ska kunna producera 24/7.

I segmentet oil and gas och tung fordonsindustri har vi ett antal maskinkoncept där EMAG valde att visa VMC450 -5MT vilket är en vertikal 5-axlig Millturnmaskin med verktygsväxlare.
EMAG Eldec tillverkar maskiner och tar fram processer för induktionshärdning. I just denna maskin visade man en teknik för kugghärdning där man använder dubbelfrekvens i samma spole för att kunna styra härddjupet.

– EMAG breddar nu sitt utbud av maskiner med något vi kallar Modularstandard. Likt många andra branscher måste även vi ständigt se över ledtider och prisbilder vilket resulterat i ett koncept med färre möjliga speciallösningar och återanvändande av befintlig teknik (upp- och nedskalning). Denna maskinserie som vi kallar VL (chucksvarvar) och VT (axelsvarvar) har betydligt större flexibilitet, kortare leveranstider samt ett mer attraktivt pris. De har större slag, flexiblare automation och är mer operatörsvänliga för att kunna hantera en bredare produktpalett. Mer än hälften av de maskiner vi säljer idag är dedikerade en, två eller tre komponenter i massproduktion, det blir specialmaskiner och det passar OEM kunden, ofta är maskinerna dedikerade lineproduktion. När det gäller underleverantören så behöver man en mycket mer flexibel maskin för här pratar vi en mycket större produktflora. Här säljer vi nu bra av våra modularstandardmaskiner där det är större krav på flexibilitet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here