Juli 2019 : AMADAs nya fiberlaser -VENTIS 3015AJ – är den första lasermaskinen som har företagets unika teknologi LBC (Locus Beam Control), vilken förbättrar både bearbetningskvalitet och produktivitet i rostfritt stål och aluminium. Ventis är utrustad med en nyutvecklad fiberlaserkälla och har endast en högeffektiv diodmodul på hela 4kW fiber – vilket sätter en ny världsstandard för lasermarknaden.
I konventionella skärningssystem för fiberlaser minskar energitätheten i stålen när materialtjockleken ökar, vilket leder till en bristande effektivitet och behovet av att fokusera ut laserstrålen.
Den revolutionerande LBC-tekniken, som är den enda i sitt slag på marknaden för skärande lasermaskiner, erbjuder istället en flexibel strålstyrning med bibehållen energitäthet som anpassas efter olika material och tjocklekar. Detta uppnås genom att laserstrålen styrs i ett oändligt antal olika locus-mönster som ger högeffektiv skärprestanda.
Vid tillverkning av konventionella fiberlasermaskiner är det enda sättet att motverka förlusten av energitäthet att öka uteffekten på laserkällan. Men detta innebär givetvis ökade kostnader, både vad det gäller investeringsnivå och förbrukning vid el vid användandet. Ventis, som är försedd med endast en diodmodul på hela 4 kW och LBC-teknik, kan minska elförbrukningen med 30 %.
LBC teknologin som Ventis är utrustad med har tre primära funktioner:
Productivity Mode – Ökad produktivitet
Quality Mode – Förbättrad kvalitet på skärsnittet
Kerf Controll Mode – Pålitligare produktionsflöde
Productivity Mode ger användaren en betydande förbättring av skärkapaciteten, främst vid skärning i rostfritt stål och aluminium med nitrogen. Exempelvis skär Ventis rostfritt stål dubbelt så fort som en konventionell fiberlasermaskin med samma effekt och aluminium upp till tre gånger så snabbt. Med dessa nivåer av prestanda, tillsammans med lägre energiförbrukning, kan man i vissa fall minska produktionskostnaderna med upp till 75 %.
Quality Mode ger, precis som namnet antyder, en klart förbättrad snittyta och reducerat slagg (”skägg”) på undersidan av plåten. Man får förbättrad skärkvalitet med en snittyta med 50 % mindre grovhet och slagget på undersidan är minimerad till mindre än 10 mikrometer. I de senaste studierna genomförda på Amadas anläggning i Japan visade det sig att man skär 15 mm rostfritt helt utan slagg på undersidan. Detta resultat innebär att användarna kan minimera, eller helt ta bort, sekundära processer och tempon såsom gradning, vilket minskar den totala produktionskostnaden av detaljen. Noterbart är att vid drift av Ventis i Quality Mode ger en snabbare skärning än en vanlig fiberlaser med samma effekt.
Slutligen ger Kerf Control Mode ökad pålitlighet och stabilitet vid automatiserad produktion. Genom den kontrollerade styrningen av stålen i locus-mönster kan snittbredden regleras och ökas upp till 2.3 gånger gentemot en konventionell fiberlaser. Faktum är att systemet styr snittbredden för optimal effektivitet baserat på den materialtyp och tjocklek som bearbetas. Resultatet är konsekvent och förenklad borttagning av detaljer och därmed en ökad pålitlighet under drift. Företag med automatiserad drift med detaljplockning behöver inte längre kämpa och oroa sig för detaljer som sitter fast i plåtarket på grund utav den smala strålvidden.
Den nya AMADA VENTIS, med innemåtten 3070 x 1550 x 100 mm i X-, Y- och Z-axlarna, styrs utav den nyutvecklade och effektiva NC-kontrollen AMNC 3i och programmeras via den tillhörande och kraftfulla offlinemjukvaran.
De mest påtagliga vinsterna med den integrerade LBC-tekniken finns på rostfritt stål upp till 20 mm tjockt och aluminium upp till 18 mm. VENTIS kan också användas för bearbetning av många andra material, inklusive stål (upp till 25 mm), mässing (10mm) och koppar (8mm).
VENTIS-3015AJ kommer att lanseras på skandinaviska marknaden av AMADA Scandinavia, Alingsås, mellan 9-11 oktober 2019. Detta i samband med ett öppet hus som kommer att vara det stora öppningsevenemanget för AMADA Scandinavia och då kommer olika delar ur AMADA:s produktsortiment att visas.