Den hetaste kantpressen är även den minsta och smartaste. Xpert 40 från Bystronic har tagit marknaden med storm och varit en veritabel säljsuccé. Dess kompakta mått och hastighet när man ska bocka små komplicerade detaljer snabbt, har placerat den på mängder av verkstäder runt om i Skandinavien. Ofta som ett komplement till en större kantpress.

En liten stark storebror
Nu har den fått en storebror med dubbel presskraft och kan hantera lite längre bitar. Med 1,5 meters bockningslängd och en presskraft på 80 ton förutspås den bli en vanlig syn i produktionsverkstäder i framtiden. Först i Skandinavien med den nya kantpressen är WOG Metall i Skillingaryd.

Från enstycks till 1000-tal
WOG Metall är en renodlad komplett legotillverkare som levererar bland annat mycket inom höj och sänkbara bord samt butiksinredningar till sina kunder. Man har i Skillingaryd en komplett maskinpark med metallbearbetning på alla plan, samt rörlaser och en lackeringsavdelning. Ofta får de frågan om tillverka en prototyp. – Och det tackar vi gärna ja till säger Kristoffer Davidsson. – Ibland har vi större serier av små och medelstora detaljer, och då vill vi inte att den stora kantpressen på 150-ton ska bli låst, så nytillskottet kommer att underlätta ett ”snabbjobb” vid både enstyckstillverkning och stora serier av mindre detaljer. Just flexibiliteten är något som kunderna uppskattar. Och är man med på de snabba puckarna så blir det även lättare att räkna på serievolymerna.

The missing link
En Xpert 80 fyller det hålrum som en ”mittemellanmaskin” kan göra. Den är lika snabb som en Xpert 40 och har samma fulländade ergonomi. Bitarna som ska bockas placeras exakt i position med en imponerande snabb och repeterbar precision – fast nu med dubbel presskraft. Och fördelarna med den lilla maskinen är även att den är mycket snabb att starta upp för tjänstgöring.

Erfarna Esma
De två kantpressarna står sida vid sida. Nyanställde Felix Götesson sköter 150 – tonnaren. Esma Kasumovic med sina 20 år hos WOG har de senaste 4 åren varit kantpressoperatör, och hon ser skillnaderna med den nya maskinen Xpert 80 och den stora. – Den här ”lilla” är helt enkelt fantastiskt snabb! Om det är många små detaljer som ska bockas, så är den dessutom väldigt praktiskt att kunna sitta ner och arbeta vid. Jag har aldrig sett en bättre kantpress! Den tar förstås inte så långa bitar som den stora, men den är väldigt snabb och lättarbetad.

Kopplad mot Fiberlasern
I samma rum som de två kantpressarna står även en Bystronic fiberlaser med automation. – Det är än kraftfull trio vi har, och programmet BySoft 7 kopplar ihop alla enheter och de blir tillsammans en väldigt stark produktionsenhet säger en nöjd Kristoffer Davidsson.

Text & Foto
Industribilder.se

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Camilla Montén (VD). camilla.monten@bystronic.com

WOG Metall AB:
Kristoffer Davidsson (Marknad). kristoffer@wogmetall.se

Bolagsfakta
WOG Metall AB har anor sedan 1944. Företaget ingår i Götaströmsgruppen och ligger i Skillingaryd i stora generösa lokaler på 5000 kvadrat, har 32 anställda och en omsättning på 33 miljoner.

grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here