3D Systems Capture scanner finns i två olika storlekar - Capture och Capture Mini.
3D Systems Capture scanner finns i två olika storlekar – Capture och Capture Mini.

Inom 3DS koncept ”digital design & manufacturing”, som omfattar både CAD, reverse engineering, additiv och skärande bearbetning samt 3D printning, är Geomagic Design X och Geomagic Wrap bolagets flaggskepp inom mjukvaror för reverse engineering, medan Control är lösningen för inspektion och mätning. ”Sedan vi startade i CAD/CAM branschen 1988 har vår fokus varit att tillhandahålla programvara som är lätt att lära sig och högproduktiv inom sin nisch. Genom att kombinera våra olika lösningar kan vi nu tillhandahålla en komplett så kallad Engineering Desktop innehållande både scanning, konceptuell design, reverse engineering och tillverkning”, säger Lars Bengtson, VD hos Fructus Data AB. Fructus Data AB är sedan tidigare nordisk distributör av 3D Systems mjukvara GibbsCAM för styrning av CNC maskiner och Geomagic Design för konceptuell design.  ”3D Systems lösningar inom reverse engineering segmentet är marknadsledande och blir ett värdefullt tillskott för många av våra kunder. Dessa lösningar kan förutom att scanna och reparera modeller även omvandla scannad modell till intelligent solidmodell – en unik egenskap som gör den inscannade modellen väsentligt mer värdefull och användbar, och därmed även lämplig för tillverkning i CNC maskin. CAM program och styrning av CNC maskiner är ju kärnan i vår verksamhet”, säger Mikael Bagge hos Fructus.

Scanna, reparera, modifiera, tillverka

Geomagic Design X – mjukvara för reverse engineering / omvandling av scannade data till parametrisk solidmodell
Geomagic Design X – mjukvara för reverse engineering / omvandling av scannade data till parametrisk solidmodell

Med Geomagic programvarorna och Capture scannern kan användaren scanna in modeller för att sedan replikera, förändra och utföra nyproduktion av detaljer som saknar korrekt ritningsunderlag. För scanning används med fördel vår Capture Scanner, eller annan valfri scanner på marknaden, Geomagic Design X och Geomagic Wrap stöder alla välkända scanner och kamera fabrikat såsom Nikon, Leica, Faro, Steinbichler med flera. Geomagic Wrap är idealisk för den som snabbt vill återskapa skal- och ytmodeller, exvis karossytor, råämnesformer, gjutämnen och liknande. Geomagic Design X används när behovet finns att skapa en intelligent och parametrisk solidmodell av det inscannade objektet. Design X kan köras som helt fristående programvara men finns även som app till både Solidworks, Solid Edge, Inventor, Siemens NX och PTC Creo. Tack vare Design X begåvas den scannade modellen med ”intelligens” som gör att den kan eftermanipuleras i valfritt CAD program, exempelvis i vårt eget CAD program Geomagic Design. Intelligensen innebär att modellens så kallade ”features” kan ändras, tas bort, adderas och justeras, toleranser kan ändras och så vidare. För att sedan tillverka modellen i styrd CNC flyttas modellen vidare in i GibbsCAM. I GibbsCAM programmeras sedan fräs- och svarvoperationer för valfri CNC maskin. Alternativt så väljer man att 3D printa modellen i metall, eller annat material. Efter tillverkning kommer Geomagic Control in i bilden, och ger användaren de verktyg och funktioner som krävs för kvalitetskontroll / mätning.

Geomagic Wrap – mjukvara för reverse engineering / omvandling av scannade data till ”skalmodeller” (ytor)
Geomagic Wrap – mjukvara för reverse engineering / omvandling av scannade data till ”skalmodeller” (ytor)

Cirkeln är sluten
Den ursprungliga modellen har nu med hjälp av lösningar från 3D Systems blivit scannad, modifierad, tillverkad och kvalitetskontrollerad. 

Se alla nyheter på ELMIA VERKTYGSMASKINER 2016

Fructus ställer ut samtliga produkter på ELMIA mässan i Jönköping den 10-13 maj. Besök monter B04:15 för mer information om GibbsCAM, Geomagic, ToolManager och ToolSpace.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here