LKAB Wassara, som till hundra procent är ägt av LKAB, har under tre decennier levererat spjutspetsteknologi till komplexa borrprojekt världen över, t.ex. Nya Slussen och Gamla stan i Stockholm. Själva hjärtat i Wassara-tekniken är en borrhammare som drivs av vatten till skillnad från konventionell teknik med komprimerad luft. När man i fabriken i Huddinge stod inför en investering i ny maskin för bearbetning av de noggrannaste toleranserna valdes Okuma LB4000 med ett ”hårdsvarvnings-kit” för stabil produktion och måttstabilitet. Peter Westberg som är operatör i nya Okuma upplever maskinen som bra, speciellt styrsystemets enkelhet, t.ex. verktygsinmätning, larmsignaler, editering i NC-program mm. LKAB Wassara använder GibbsCam för att ta fram NC program och bearbetar sina detaljer med keramiska skär. I dagsläget har fabriken i Huddinge levererat ett stort antal kolvbussningar och slagkolvar till LKAB med mycket gott resultat.

STENBERGS som har levererat, installerat och kört in maskinen tillsammans med Wassara tycker att det var ett intressant och spännande projekt. ”Vi förslog Okumas standardmaskin LB4000 som vi har mycket god erfarenhet av. Vi utrustade maskinen med de extra noggranna optionerna och får på så sätt en måttstabil maskin som ersätter slipning”, säger Thomas Åkermark på Stenbergs.

Okuma LB4000 EX SPACETURN är en 2-axlig flexibel svarv som har funnits i Okumas maskinprogram sen lång tid. Ett flertal referenser finns i hela landet både som stand-alone och helautomatiserade celler. I den senaste utgåvan av styrsystemet OSP Suite finns all information samlad med skräddarsydda inställningar för olika operatörer:

https://www.youtube.com/watch?v=Qk9AbmE3cl8

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here