En till två gånger per år samlar kinesiska världstillverkaren Gesac samarbetspartners från hela världen för att presentera nyheter i sitt breda sortiment. Verktygsspecialisten Edeco Tool var ett av totalt drygt 400 företag som i mitten av oktober strålade samman för att under två välfyllda dagar lyssna och ta del av det nya.

Det är en entusiastisk och upprymd Anders Höögh, VD för Edeco, som berättar om sin senaste resa i österled. Tillsammans med produktchefen Patrick Proksch har han nyligen återvänt från kinesiska verktygs- och hårdmetallpulvertillverkaren Gesacs lanseringsmöte G-PAK 17.1. De drygt 400 samarbetspartners från hela världen som samlats behövde inte åka hem besvikna. Det som presenterades gav tydliga signaler om en spännande framtid.
– Evenemanget var, som vanligt, välorganiserat och oerhört professionellt genomfört, berättar Anders. Det märks att Gesac är en av de riktigt stora.
Under två innehållsrika dagar visades nyheter inom svarvning, borrning och fräsning. Gemensamma demonstrationer varvades med enskilda konsultationer för var och en av besökarna.
– Såväl Gesac som de verktygskollegor vi möter visar oerhörd optimism, fortsätter Anders. Gesacs övriga partners är, liksom vi, positiva och nöjda med den offensiva satsningen på nya och förbättrade produkter. Satsningen ger också resultat. Gesac växer över hela världen.

Vändskär för svarvning av rostfria material

En högintressant nyhet för den svenska marknaden är Gesacs nyutvecklade serier av vändskär för bearbetning av rostfria material och superlegeringar.
– Gesac har även tidigare arbetat med svarvskär för bearbetning av rostfritt, men det man nu presenterar lyfter produktområdet till en helt annan nivå, berättar produktchef Patrick Proksch, som sedan hemkomsten fördjupat sig i sortimentet. Programmet blir bredare samtidigt som man använder sin marknadsledande spetskunskap inom materialtekniken till att utveckla produkter med högsta prestanda.
Redan i oktober lanserades LM- och LR-serien som omfattar skär med nya geometrier, nya hårdmetallsubstrat och nya beläggningar.

WNMG080408-LM
TNMG160408-LM
SNMG120412-LR
DNMG150408-LR

 

 

– Båda serierna innehåller dubbelsidiga skär för bearbetning i rostfritt och värmebeständiga superlegeringar, fortsätter Patrick Proksch. De
nya vändskären har utvecklade geometrier som ger låga skärkrafter och utmärkt spånkontroll.
Skären är PVD-belagda vilket innebär hög värme- och förslitningsresistens. Under hösten lanseras produkter med CVD-beläggning liksom skär i substraten GM1115 och GM1125. De nya sorterna kommer – i kombination med CVD-beläggningarna – att innebära förbättringar i applikationer som kräver höga bearbetningshastigheter.
LM-serien omfattar vändskär för fin och semifin bearbetning med spånbrytare som möjliggör skärdjup från 0,8–3,5 mm (ap). LR-serien innehåller skär avsedda för grovbearbetning i spannet 1,5–5 mm (ap).
Runt årsskiftet lanseras ytterligare två serier. Vändskär i LF-serien har utvecklats för att användas inom finbearbetning.
LV-serien omfattar universella skär för semifin till grov bearbetning och är ett slagkraftigt alternativ för användare som söker ett vändskär som fungerar inom ett stort antal områden.

Testresultaten ger råg i ryggen

Edecos samarbete med Gesac har nu pågått i nära två år. Anders Höögh känner därför att han har nog på fötterna för att förutse de nya produkternas prestanda och kvalitet.
– Lanseringen av nyheter inleds för vår egen del alltid med noggranna tester. Detsamma gäller Gesac själva som inför lanseringen av de nya vändskärsserierna testat produkterna bland ett stort antal kunder över hela världen.
Resultaten är entydiga. Ur protokollen från totalt 124 tester visar Gesacs vändskär – i jämförelse med produkter från andra tillverkare – lika eller bättre resultat i 81% av testtillfällena.
Den svenska lanseringen är påbörjad och produkter ur LM- och LR-serien finns redan på Edecos lager.
– Det nya sortimentet är en stark och prisvärd förstärkning av vårt tidigare program och vi känner nu att vi har utmärkta alternativ för varje användningsområde, avslutar Anders Höögh.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here