Detaljer på väg in och ut från robocellen.
Detaljer på väg in och ut från robocellen.

I januari togs den i bruk, cellen som består av en Trident vertikal flerop med svängpallett, en robotcell från Marab och med 6 st individuellt styrda pneumatiska skruvstycken från Schunk.

Kravet från Mattsson Metal var att kunna producera ca 30 olika detaljer fullt automatiskt i 4 axlar och i 3-skift.
För att minimera stillestånd i maskinen vid detalj- och verktygsbyten valde man en maskin med svängpallett för körning av 3 detaljer per pallett. Robotcellen som är utrustad med vision har transportbanor som medför obemannad körning i ca 120 min vilket i sin tur ger ca 120 detaljer.

”En stor fördel för oss med denna cell är att vi har effektiviserat produktionen kraftigt tack vare att maskinen är så snabb och att omställningstiden mellan olika detaljer är mycket kort. Man behöver bara rulla bort robotcellen som står på räls, byta backarna i skruvstyckena, rulla tillbaka robotcellen och därefter starta nästa jobb”, enligt Per-Erik Hägglund, produktionsledare på Mattsson Metal.

”Allt har flutit på väldigt smidigt, både installation och igångkörning av jobb. Med facit i hand har det visat sig att den här investeringen har överträffat våra förväntningar”, avslutar Per-Erik.

Faktaruta 
MaskinTrident TR56S
StyrsystemMitsubishi M70A
Palettstorlek600 x 425 mm x 2
Max bordsbelastning200 kg x 2
SpindelkonaBT40
Max spindelvarvtal12000 rpm
Max effekt spindelmotor11 kW
Spolning genom spindel20 bar
Antal verktygsplatser24 + 1
MätprobRenishaw OTS
BorrbrottskontrollRenishaw TRS2 (laser)
Rundbord x 2AutoCam AT160
Nettovikt maskin5500 kg
RobotcellMarab X12
SkruvstyckenSchunk KSP-LH Plus 160
Fr.vänster: John Ericson (VD MaskinFransson), Jonas Lindberg (operatör Mattsson Metal), Per-Erik Hägglund (produktionsledare Mattsson Metal)
Fr.vänster: John Ericson (VD MaskinFransson), Jonas Lindberg (operatör Mattsson Metal), Per-Erik Hägglund (produktionsledare Mattsson Metal)

För mer information kontakta:
Maskin AB A. Fransson, www.maskinfransson.se
Mattsson Metal AB, www.mmetal.se
Marab, www.marab.nu
Schunk Intec AB, www.se.schunk.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here