Zaventem, mars 2014: Haas Automation firar tillverkning och leverans av den 150 000:e CNC-verktygsmaskinen: en DS-30SSY-svarv med dubbla spindlar och Y-axel.

Vid en särskild överräckningsceremoni för att uppmärksamma händelsen närvarade Alain Reynvoet, VD för Haas Automation Europe, vid Manufacturing and Automation Expo 2014 i Stockholm, där han träffade ägarna till det svenska företaget Claesson Engineering – ett komplett finmekanikföretag grundat av tre bröder – och tilldelade dem en minnesplakett för att högtidlighålla deras köp av denna mycket speciella verktygsmaskin.

”Installationen av den 150 000:e maskinen är en betydelsefull händelse för Haas Automation,” sade Reynvoet. ”Det faktum att det har köpts av ett europeiskt företag i Skandinavien, som relativt sett är en högkostnadsregion, är ett ytterligare bevis på att våra nya produktgeneration, som kombinerar värde, prestanda, tillförlitlighet och support, är den rätta för varje marknad, oavsett hur hårda handelsvillkoren än är. Och till skillnad från andra tillverkare fortsätter Haas att tillverka sina värdefulla produkter i sin 93 000 kvadratmeter stora anläggning i södra Kalifornien, ett faktum som är lika revolutionerande idag som för över 25 år sedan, när Gene Haas presenterande sin första fleroperationsmaskin för mindre än USD 50 000.”

Företaget växer kraftigt och de årliga intäkterna uppgår i nuläget till omkring USD 1 miljard. Haas Automation fortsätter att regelbundet presentera nya verktygsmaskinprodukter och utöka sitt redan imponerande sortiment genom att tillämpa samma tekniska logik i syfte att kontinuerligt förbättra produktiviteten och sänka de löpande kostnaderna.

Så sent som i juni 2007 firade Haas att man hade tillverkat och installerat 75 000 stycken CNC-verktygsmaskiner, i och med att en sådan köptes av ett familjeägt maskinbearbetningsföretag i tyska Baden-Württemberg. Inte illa med tanke på att företaget, som är baserat i Kalifornien, började tillverka CNC-verktygsmaskiner för bara 20 år sedan. Företaget har otroligt nog tillverkat och levererat 75 000 ytterligare maskiner på en tredjedel av den tid man behövde för att tillverka de första 75 000. Över 50 % av denna tillverkning har exporterats till kunder på utländska marknader.

”Haas DS-30SSY CNC-svarven är en av maskinerna i vår senaste generation verktygsmaskiner,” tillägger Reynvoet. ”Den har utformats för att ge en prisvärd hög produktivitet till företag världen över som vill tillverka komplexa delar med så få inställningar som möjligt,”

DS-30SSY kombinerar dubbla spindlar med Y-axel, C-axel och aktiva verktyg till en kraftfull totallösning för maskinbearbetning. De motstående spindlarna stöder fullt synkroniserad svarvning, och möjliggör snabb anpassning av bearbetningen för att reducera arbetscyklernas tider. Maskinens Y-axlar har en rörelsesträcka på 102 mm (±51 mm från centrumlinjen) för excentersvarvning, borrning och gängning. Maskinen levereras i standardutförandet med aktiva verktyg för höga vridmoment och en servodriven C-axel för mångsidiga fyraxliga funktioner. Som namnet antyder gynnas den maskin som installerats på Claesson Engineering även av Super Speed-konfigurationen.

Haas CNC-verktygsmaskiner säljs i hela världen via företagets över 170 olika Haas Factory Outlets (HFO:er) – engagerad och fristående Haas-återförsäljare som håller den höga nivå på service och support som Haas Automation kräver. Den 150 000:e verktygsmaskinen från Haas CNC levereras och stöds av den svenska HFO-anläggningen , Edströms Maskin AB i Jönköping, som är en av världens mest långlivade och framgångsrika HFO-anläggningar.

”Det är en stor ära för oss att få vara med under detta firande,” säger Ola Andersson, ägare och VD på Edströms. “Claesson Engineering är en betydelsefull kund som under åren sedan företaget grundades år 2000 har investerat i flera verktygsmaskiner från Haas. Firandet var ett fantastiskt tillfälle att ge ett erkännande åt alla inblandades prestationer. Men det viktigaste är att Haas DS-svarven kommer att vara lönsam och tillförlitlig under många år hos kunden.”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here