Spänningen var stor och förväntningarna höga då produktchefen Fredrik Carlsson-Reis och Edecos VD Anders Höögh, en tidig morgon i mitten av mars lämnade Arlanda flygplats. 16 timmar senare landar man på Gaoqi International Airport i Xiamen på den ”kinesiska rivieran”, där en välkomstdelegation från Golden Egret Special Alloy Co – GESAC – tar emot. Efter en intensiv vecka lämnar paret Kina med ett nysignerat partneravtal med en av världens största hårdmetallaktörer i portföljen.

Tillverkning i modern maskinpark
Tillverkning i modern maskinpark
Vändskär för svarvning

 

Lyckosamma omständigheter

I själva verket påbörjades resan nästan ett år tidigare då de inledande kontakterna togs.

– GESAC kontaktade oss under sensommaren ifjol, i ett läge då vi aktivt sökte ett tillskott till vår leverantörspark, berättar Anders Höögh. En från början avvaktande hållning från vår sida utvecklade sig snabbt till ett seriöst intresse då vi förstod vad företaget hade att erbjuda.

För att vidimera produkternas kvalitet har Edeco under senaste halvåret noggrant testat GESAC:s verktyg hos ett urval av sina kunder. Resultaten har övertygat.

GESAC_vandskar_friHandslag med världsetta

GESAC är världens särklassigt största aktör inom utvinning av volfram/hårdmetallpulver. Under en knapp 30-årsperiod har företaget, utifrån egen gruvdrift, byggt upp en högteknologisk värdekedja där man utvecklar och producerar hårdmetallpulver av olika typer till industri över hela världen.

I företagets moderna produktionsanläggningar förädlas pulvret till bl.a sintrade hårdmetallämnen, formverktyg, slitdelar och precisionsdetaljer.

Ett högprioriterat område är också det egna sortimentet av skärande verktyg. Programmet växer snabbt och omfattar idag solida hårdmetallverktyg, PCBN/PCD-verktyg samt ett stort utbud av vändskärsverktyg.

– GESAC:s vändskärsprodukter övertygar verkligen sett till både kvalitet och ekonomi, säger Anders Höögh. Det är också på vändskären vi kommer att lägga vårt skarpaste fokus vid uppstarten av samarbetet.

QFSF

Börsnoterad gigant

GESAC – med bas i Xiamen i de sydöstra delarna av Kina – är det ledande bolaget i den gigantiska XTC-koncernen som är noterade på Shanghai-börsen.

Under en händelserik vecka fick Edeco lära känna flera av grenarna i GESAC:s verksamhet. Man besökte bland annat den nyinvigda Tongan-fabriken, det senaste av företagets flaggskepp.

– Mycket imponerande, konstaterar Anders och Fredrik samstämmigt. GESAC visar suverän teknisk kompetens och använder en maskinpark som flertalet europeiska tillverkare skulle känna sig oerhört stolta över.

Den höga tekniknivån gäller även kvalitetskontrollen som utförs minutiöst med senaste teknik från både Europa och USA.

Nu börjar matchen

Under högtidliga former avslutades veckan med ett klassiskt handslag mellan GESAC:s General Manager Wu Qishan och Anders Höögh samt av gemensam signering av samarbetsavtalet.

På hemmaplan väntar arbetet att introducera det nya sortimentet på marknaden. Lanseringen kommer att påbörjas i Sverige, med startskott vid Elmias verktygsmässa i Jönköping i början av maj. Agenturen ger därefter Edeco möjligheter att gå vidare i övriga Norden samt Baltikum.

– Samarbetet med GESAC känns högintressant, avslutar Anders Höögh. Vi ges chansen att bygga på vårt redan starka sortiment med nya kvalitetsverktyg som dessutom har en prisnivå som vi vet att svensk industri kommer att gilla.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here