Tritan, den 3-skäriga borren från MAPAL, gör fler hål, har längre livslängd och lägre bearbetningskostnad jämfört med två-skäriga borr. Tritan-borren gör det möjligt att köra med betydligt högre matning. Finns både i standard och specialutförande och ger mycket god processsäkerhet och prestanda. Det är en universal borr som går att använda i flertalet olika material och ger rundare hål samt reducerad gradbildning. Det goda resultatet uppnås med hjälp av den nya geometrin som ger en optimal spånavgång och låg axiell skärkraft. Tritanborren fungerar även bra i långspånande material p.g.a. den ­­speciella spånformen som den nya geometrin ger.

Vid väldigt svåra bearbetningar så som korsande hål och sneda ingångar har Tritanborren visat sig vara mycket effektiv. Många praktiska exempel från fältet talar för sig självt:

Avsevärt mer bearbetade hål, 45 % fler jämfört med en två-skärig borr vid bearbetning av cylinderhuvud i material GG25 (gjutjärn). Tidigare användes en två-skärig stegborr Ø 15 / Ø 16 som hade en livslängd på 1800 hål med följande skärdata v=100 m/min och f=0,2 mm/r. Med den 3-skäriga Tritan stegborren kunde inte bara skärdata ökas (v=130 m/min, f=0,34 mm/r) även livslängden ökade väsentligt till 2600 hål (ökning med 44 %).

Ett annat exempel på det breda användningsområdet för Tritan-borren är bearbetning av VA-rail. Denna detalj är utsatt för hård mekanisk belastning vid höga temperaturer vilket gör att den är tillverkad av värmebeständigt stål med austenitisk struktur. Denna legering tillåter att man kan belasta materialet vid höga temperaturer upp till 1050 °C vilket gör att materialet är svårbearbetat. Tritan-borren är användbar även i denna applikation. Jämfört med en 2-skärig borr som har en livslängd på 48 meter vilket motsvarar 3200 hål, så klarar Tritanborren 63 meter vilket motsvarar 4200 hål (ökning med 31%). Även detta är kört med en hög matning.

Den säkra bearbetningen av turbo-aggregat som är gjorda av värmebeständigt stålgjutgods är också en lyckad applikation med Tritan-borren. Tidigare kördes detta med en 2-skärig borr Ø 8,3 med en maximal livslängd på 60 detaljer. Med Tritan-borren uppnår vi 140 detaljer vilket ger en ökad produktivitet på 130 %.

Tritanborren för bearbetning av stål, gjutna material och icke-stål material finns som standard program och är således tillgänglig från lager. Borren finns tillgänglig från Ø 5 – Ø 20 upp till 8xD. Tritan-borren finns även tillgänglig i special utförande med en relativt kort leveranstid.

För mer information kontakta Colly Verkstadsteknik AB, 08-703 01 00,
www.collyverkstadsteknik.se som saluför hela Mapals produktprogram i Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here