Många i verkstadssverige känner säkert till Bors Verktyg som på 70-, 80- och 90-talet tillverkade och levererade bock- och klippverktyg och fixturer av högsta kvalitet. På 90-talet breddade man sig och började även tillverka hydrauliska specialmaskiner. Det var första steget till att man sedermera 2006 ombildade företaget och startade Bors Automation och Tool AB.

Allt startade som i de flesta fall i Småland med ett litet företag hemma i källaren hos Thure Henriksson som grundade Henrikssons Mekaniska Bors. 1958 kom sönerna Terje och Torgny in i verksamheten och Bors Verktyg var fött. Idag är det Anders Henriksson son till Terje som i 3:e generationen driver företaget vidare som nu helt blommat ut i en ny kostym.

Kända namn inom speedway

– Man sprang ofta omkring i verkstaden och fick alltid tillfälle att jobba på skol- och sommarlov och i kombination med familjens intresse för motorsport så fick jag efter tonåren möjligheten att köra speedway som professionell förare utomlands, säger Anders Henriksson och tillägger;

– Jag hade och brås på, då min far Terje var en mycket framgångsrik speedwayförare i Lejonen.

(Vi träffar Terje på vårt besök och han ger oss lite extra information om att han fortfarande har banrekordet på Malmö stadion, trots konkurrensen från Fundin och Michanek på den tiden).

Men 2004 var det dags för Anders Henriksson att komma hem och hjälpa till med familjeföretaget och han fick då ansvaret för ISO certifieringen.

– 2006 bestämde vi oss för att förändra verksamheten och satsa fullt ut på att bygga robotceller och specialanläggningar samtidigt som vi behöll verktygstillverkningen i huset. Men det krävde att vi omstrukturerade på verkstaden och nu har vi en helt ny fabrikslayout och nya maskininvesteringar.

Idag när vi kommer på besök har man helt och hållet implementerat den nya inriktningen som handlar om att Bors konstruerar, tillverkar och levererar automationslösningar inom rör, tråd och profiler. Ofta i form av specialmaskiner och även helt automatiska produktions- och robotceller utifrån kundens behov. Man är företaget som utmärker sig med ett genuint hantverkskunnande med traditionellt verktygsmakeri i kombination med ny teknik och alla dess möjligheter. Långtgående samarbete i krävande projekt har utvecklat dem till specialister på produktionslösningar för plåt- och rörbearbetning.

– Vi har i år tagit hem en order på en helt automatisk tillverkningscell som motsvarar vår hela omsättning. Så den stora utmaningen just nu är att baka in vårt genuina verktygs- och maskinkunnande in i framtidens produkter och följa med utvecklingen inom Industri 4.0. Maskinen är fortfarande grunden i alla automationslösningar men våra kunder ställer allt tuffare krav på intelligens som AI.

– Den här ordern triggar oss att fortsätta utvecklas både inom företaget och på orten. Vi vill investera och satsar nu på flera nya maskiner och ny personal för framtiden, ordern är också en utmaning för oss för på Bors Automation & Tool är vi i detta nu bara 15 anställda, så vi behöver bra samarbetspartners vid stora affärer och samarbete finns här i vår region, förklarar vd Anders Henriksson.

– En annan viktig aspekt för oss som vi nu också fokuserar på är behovet av att säkra kompetensen inom företaget. Här ser vi en nödvändighet av att vidareutbilda vår personal och anpassa kompetensen för våra framtida uppdrag och för att möta utvecklingen hos våra kunder.  Digitaliseringen och automatiseringen accelererar och förändrar vårt arbete i grunden. Vårt stora problem just nu är att det är så svårt att hitta folk att anställa. En lösning är att ge jobb till personer med bristande egen kompetens sedan utbilda dem hos oss men det är ofta en allt för stor investering för vårt lilla företag.  Därför försöker vi hitta personer med en grundkompetens och som vi över tid kontinuerligt kompletterar allt eftersom behoven ändras, säger Anders Henriksson.

Att visa sig är viktigt och syns man inte finns man inte och här har Anders Henriksson och Bors under många år ställt ut på internationella mässor under många år och Tube & Wire en av flera favoriter.

– Vi har ställt ut på mässan i Düsseldorf vartannat år sedan mitten på 2000-talet och här hittar vi och träffar internationell fordonsindustri från den skandinaviska och europeiska marknaden. Nu har vi även fått en liten favorit i Elmia Automation som är en bra svensk samlingspunkt för industrins inköpare av automationslösningar i olika former, menar Anders Henriksson.

– Vi befinner oss nu i en tid där en kraftfull automationsvåg sköljer över oss globalt. Det har gått bra för oss sedan vi gjorde omstarten 2006 med en finanskris som visst satte sina spår 2008. De lite större projekten har förstärkts sedan 2014 och idag har vi få trogna kunder inom främst tung fordonsindustri, tillverkare av maskin skydd och möbelindustrin där vi jobbar allt tätare med ett fåtal.

– Det är lite så vi vill ha det och allt börjar med en konstruktion där vi tillsammans arbetar fram en lösning. Stora, tunga och krävande projekt som tar tid, tid som främsta handlar om att på plats hos kund köra igång automationen, där ligger det svåra
i vårt arbete. Våra produkter är alltid kundunika och tillverkas i endast ett exemplar vilket betyder att det finns ingen referens att gå tillbaka och lära sig av. Detta är mycket spännande och utmanande för vårt företag och kräver stora resurser, tid och mantimmar, förklarar Anders Henriksson.

För att klara av stora detaljer och komponenter som i detta fallet idag när vi är på besök, väggar för en specialmaskin, så kan man också bearbeta större svetsade konstruktioner. Anders Henriksson förmedlar även att man kan ta emot legojobb i den nya portalmaskinen.

Uppgradering av maskinparken

Jag var här som reporter för tidningen och hälsade på hos Torgny och Terje för många år sedan och efter att jag gått runt i fabriken så är det inte mycket kvar av det gamla utan här har Anders gjort många förändringar.

– Vi har lyft ut alla manuella maskiner och även några av de äldre fleroperationsmaskinerna som inte riktigt passade in för vår nya inriktning. Vi måste ha maskiner som är på rätt nivå både prismässigt och tekniskt och här har vi nu samlat oss främst kring Hardinge-Bridgeport som är ”riktiga” maskiner för verktygsmakare som vi är i grund och botten. Det lever verkligen kvar i det nya då vi tillverkar verktyg och fåstycksdetaljer till våra automationslösningar plus att vi har kvar våra ben med verktygstillverkning och tillverkning av standardmaskiner.

– Idag är våra tre Bridgeport och vår nya portalfräsmaskin från Dahlih samlade under samma styrsystem Heidenhain och programmering i Mastercam. Det gör att våra operatörer kan gå mellan de olika maskinerna och de känner igen sig
i sin miljö. Det underlättar betydligt och sparar tid, säger Anders Henriksson.

2006 investerade Bors i sin första verktygsmaskin från leverantören Lichron och nu har man precis köpt en ny Hardinge-Bridgeport XR 1000 som blir deras tredje maskin.

– Vi går alltid igenom marknaden för att hitta rätt leverantör och rätt maskin för vår verksamhet och nu slumpar det sig så att Anders Ernér som är försäljningschef och säljare här i Småland bor i samma kvarter som mig så vi känner varandra även privat, säger Anders och fortsätter;

– Det betyder att vi kan lita på Anders det där lilla extra för vi vet att Anders gör sitt yttersta för att hjälpa oss snabbt om något krånglar. Men det viktigaste är att Lichron AB
i Skövde som företag är en etablerad maskinleverantör med premiumfabrikat och en väl utbyggd serviceorganisation. Dessutom är Anders Ernér erfaren och kunnig och i det visade han när vi skulle börja titta på att investera i en större fräsmaskin som blev en intressant resa runt teknik, innan vi hittade rätt lösning.

– Jag kan skriva under på att det är mer krävande att ha sin kund som granne än om vi hade bott långt ifrån varandra. Och här kommer vi också in på att vi som köpare och säljare måste klicka på det personliga planet och här har det varit en bra diskussion och relation som gör att med vårt breda och stora maskinprogram så har vi hittat rätt.

Vi tittar lite närmare på båda maskinaffärerna och börjar med köpet av en ny fleroperationsmaskin Hardinge-Bridgeport XR 1000.

– I detta fallet så handlade det om att fortsätta på den inslagna linjen med att köpa en bra verktygsmaskin. Vår erfarenhet av de två tidigare Bridgeport maskinerna var avgörande för investeringen i nya Bridgeport XR-1000. Maskinen är snabb och robust med bra ergonomi, dessutom väldigt driftsäker inflikar Anders på (Lichron).

– Bridgeport är ett gammalt välkänt fabrikat och står för fleroperationsmaskiner med hög kvalitet. Hardinge-Bridgeport har idag ett Europakontor i Düsseldorf med service och support. Maskinerna finns i många verkstäder på svenska marknaden. Modellprogrammet sträcker sig från små till stora fleroperationsmaskiner maskiner från 3 till 5-axlar, berättar Anders Ernér.

Nöjda herrar till 100 procent, Anders Ernér Lichron AB, i mitten maskinoperatören Niklas Gren och Anders Henriksson, vd Bors Automation & Tool AB.

Lite tekniska fakta om XR 1000 Heidenhain TNCi 640

Rörelseområde X/Y/Z 1020/610/610 mm. Bordstorlek 1200 x 600 mm, snabbtransport X/Y 43 m, 48 verktygsplatser, 12.000 varv, 21 kW, 134 Nm. Kylvätska genom spindel, ECO-Cooling kyld spindel. Kompensationssystem för temperaturavvikelser, nätverkskort.

– Våra maskinoperatörer gillar verkligen Bridgeport så för dem var det inget svårt val, det är ett väletablerat maskinfabrikat med teknik på rätt nivå för vår verksamhet, säger Anders Henriksson.

Operatör Terje Freij och Anders Ernér.
Här borras hål i en stålplatta för maskininbyggnad.
Detalj bearbetad i den nya fleroperationsmaskinen från Hardinge-Bridgeport.

Ny vertikal portalfräsmaskin från DAHLIH

En maskinaffär är aldrig sig lik från en till en annan. När det handlar om vad man skall köpa så finns det en stor marknad av maskinfabrikat och teknik.

– Vi behövde ersätta en äldre lite större maskin och började sondera marknaden på bäddfräsmaskiner. Flera fabrikat var intressanta och vi förde även en dialog med Anders på Lichron där det finns ett flertal internationellt väletablerade fabrikat med stora modellprogram.

– Vi tittade på olika alternativ av modell bäddfräs men kom in i en diskussion med Anders Ernér där han föreslog att vi borde även titta på tekniken med portal. Fördelar är bättre stabilitet generellt men framförallt slaglängd i Y-axel och några andra viktiga incitament för att träffa rätt maskin så gillade våra maskinoperatörer som var med i processen även detta med att maskinen var inkapslad och man slipper stänk av skärvätska och spånor som gjorde att allt satt rätt i våra maskinkrav, förklarar Anders Henriksson.

– Idag kan vi konstatera att vi valde rätt maskin och teknik från DAHLIH och sedan maskinen installerades och kördes igång under januari i år så har vi sett en stor produktivitetsförbättring ute i produktionen.

– Alltid kul med ny teknik och nya grejer så har vi nu en maskin där vi får in stora detaljer, vi har ett stort verktygsmagasin så man inte behöver ödsla tid på att byta verktyg för ofta och sen att vi kan köra på med upp till 10 000 varv i 50-kona jämfört med den gamla maskinen där vi kom upp i 2 000 varv gör att det går undan nu för tiden, säger en nöjd operatör Niklas Gren.

Tekniska fakta om DAHLIH Portalfräsmaskin DCM-3216

Bordstorlek 3200 x 1500 mm, max bordsbelastning 8 000 kg. Rörelseområde X/Y/Z 3200/1600/800.

Spindel BT-50, 10 000 varv, direktdriven, styrsystem Heidenhain, 40 verktygsplatser.

Kylvätska genom spindel. Mätprobar för detalj och verktyg, vikt 30 ton

Dahlih är en av Taiwans största maskintillverkare och har ca 40 modeller på sitt program som har sålts i Sverige sedan i början av 80-talet. De bygger robusta och tillförlitliga ”arbetshästar”. Fleroperationsmaskinerna sträcker sig med ett rörelseområde från 500 – 4 200 mm. Dahlih har hög tillverkningskontroll, all maskintillverkning sker inom egna väggar från fundament till spindlar och växellådor. Därmed är Dahlih ej beroende av utomstående leverantör vid tex behov av en reservdel, -allt finns i huset. Lichron levererar ett par portalfräsmaskiner per år till svenska marknaden. Styrsystem kommer från Fanuc, Siemens, Heidenhain och Mitsubishi.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here