Redan 1989 insåg Soneruds behovet av en komplett redskapsfästeslösning för entreprenadmaskiner där man även helt automatiskt kunde koppla hydrauliska redskap direkt från förarhytten. Mekaniska och hydrauliskt opererade redskapsfästen för grävmaskiner och hjullastare började då bli en självklarhet i Sverige. Att även hydrauliska redskap skulle kunna bytas automatiskt från förarhytten var ett mycket logiskt och självklart vidareutvecklingssteg. Beslut togs att satsa på att ta fram ett redskapsfäste med så kallat automatisk slangsnabbkoppling för grävlastare.

Våren 1993 lanserade man OilQuicks första redskapsfästet för grävlastare. Samtidigt presenterades en OilQuick systemlösning med redskapsfästen både över och under en Rototilt. Men då var marknaden ännu inte riktigt mogen för detta. 1994 avled grundaren John Sonerud men hans framgångsrika innovationer, underfundiga lösningar och hans anda lever vidare i företaget, tack vare Åke och hans son Henrik Sonerud som fört traditionerna vidare in i ett nytt avsnitt av boken om familjen Soneruds entreprenörskap.

Nu befinner vi oss i Hudiksvall och tar del av ett styrelsemöte där företaget bestämmer sig för att ta över all kritisk tillverkning av sina produkter i egen regi.  Branschen är sådan att kopiering är legio och här behöver familjen Sonerud ta kontroll och skydda sina ”patent” och slå vakt om de konstruktionslösningar som bäddat för framgångarna. Omsättningen bara ökar och ökar, företagets lokaler blir större och större och de anställda blir fler och fler. Men än har Oilquick långt kvar innan de slår i taket om det nu finns ett tak.

– Det är farligt att slå sig för mycket för bröstet. Man ska vara nummer ett, men agera som man är nummer två, säger vd Henrik Sonerud.

Henrik Sonerud tar grävmaskinssegment som exempel, där de säljer cirka 4 500 system per år. Samtidigt säljs det runt 90 000 grävmaskiner på över sex ton i Europa, Japan och USA, så där ser företagsledningen på OilQuick AB stora möjligheter att ta marknadsandelar. Och då pratar vi bara grävmaskiner…

– Våra framgångar handlar också om att vi tillverkar redskapsfästen från ett helhetskoncept som innebär att produkterna kan användas och passar till alla typer av maskiner, grävmaskiner, hjullastare, kranar, skogsmaskiner, truckar, rivningsrobotar m.m., inflikar Tomas Wiberg produktionschef i Hudiksvall.

– Vi har en totallösning för alla typer av maskiner och branscher och våra konstruktörer letar hela tiden efter nya utmaningar, tillägger Tomas Wiberg.

Ute i produktionen

Vi återvänder till den intressanta historiken och förmedlar; 

Den första egna produkten blev Grab John-grävskopan med inbyggda hydrauliska gripklor. Den lanserades våren 1980 med stor framgång som stolppressningsskopa. Samma år blev Johns son Åke VD för företaget. Under början 1980-talet utvecklades ett helt program av Grab John-skopor för grävmaskiner upp till 35 ton. Med sina gripklor är Grab John ett mycket användbart multifunktionsverkyg som kombinerar funktionerna grävskopa, gripverktyg (grävmaskinens tumgrepp) och hydraulisk grip-snabb-koppling för speciella Grab John-redskap, allt i ett.

Under slutet av 1980-talet exporterades ca 45 % av produktionen utomlands till ett tiotal länder i Västeuropa. Ett hundratal skopor licenstillverkades i Japan. Totalt har mer än 3000 Grab John-skopor sålts och levererats till nöjda kunder runt om i världen.

Under år 2002 firar företaget sitt 50 års jubileum och byter samtidigt namn till OilQuick AB. Med samma namn på produkter och företag blir det nu lättare att bygga varumärke och tydligare profilera sig mot marknaden. OilQuick får också ett bättre anpassat namn för den internationella marknaden och den planerade expansionen.

Under Åke Soneruds innovativa och expansiva ledning har OilQuick AB under de senaste årtiondena utvecklats till världens ledande tillverkare och leverantör av fullautomatiska snabbfästessystem för olika typer av redskapsbärare. Företaget är idag en s. k. ”Full liner”, d.v.s heltäckande leverantör av automatiska snabbfästessystem till grävmaskiner, hjullastare, gaffeltruckar, materialhanteringsmaskiner och kranar.

I februari 2012 tar Henrik över som ny VD efter sin far och blir därmed tredje generationen Sonerud som leder och driver familjeföretaget. I juni samma år firade företaget 60 årsjubileum.

Hösten 2014 beslutade företaget att starta produktion i egen regi av strategiska komponenter. Mellan åren 2014 – 2017 investerades det i drygt 60 miljoner i lokaler och en komplett maskinpark av svetsrobotar och fleroperationsmaskiner. Målsättningen är en högeffektiv produktionsanläggning i världsklass, som skall säkerställa företagets framtida konkurrenskraft och det är nu som mitt besök och reportaget om investeringsbehovet kommer in i bilden.

Tillväxt står på agendan, till 2020 är målet att öka försäljningen till 500 miljoner.

Stark framtidstro i Hudiksvall och OilQuick bygger ut med egen verkstad

Fler än 24 000 OilQuick system har fram till 2018 levererats till nöjda maskinägare runt om i världen. Företaget kommer även i fortsättningen att satsa hårt på att behålla och stärka sin position som ledande leverantör av automatiska snabbfästessystem och räknar med en fortsatt snabb tillväxt under de kommande åren. För att klara den förväntade produktionsökningen så har företaget nu beslutat att investera i nya maskiner och efter tre år på Granebovägen så är det dags att bygga ut sina lokaler igen.

Jag är på resande fot i Västernorrland och besöker flera intressanta företag som vi kommer att beskriva ur ett produktionstekniskt perspektiv i kommande nummer, där man nu förstärker sin lokala produktion i Sverige och fortsätter resan att tillverka mer och mer ”in-house”.

I området runt Hudiksvall finns flera verkstadsföretag med egna produkter som lever i en emotionell gränsvärld mellan hopp och tro. Duktiga entreprenörer som bygger företag (väldigt ofta familjeägda) som efter lång och tidskrävande kamp blivit världsledande men samtidigt bibehåller äldre generationers kamp för lokal förankring och produktion och att skapa arbetstillfällen i regionen. Man blir som utomstående helt enkelt imponerad och det följer fler exempel på företag i kommande nummer där man med hårt arbete och klurighet skapat värden och produkter som klår övriga världen.

Vi träffar Tomas Wiberg produktionsansvarig på OilQuick med lång erfarenhet av branschen, en chef som mår bra just nu och som upplever extremt bra orderingång, det har lossnat ordentligt för företaget och man tar marknadsandelar
i parti och minut.

– Vi växer med tvåsiffriga tal varje år och det är klart att det skapar många positiva problem för hur vi skall kunna hantera orderingången. Snittet för vår tillväxt är 25 % varje år de senaste fem åren. Detta betyder att vi måste och behöver automatisera vår produktion och investera
i nya maskiner, men också ständigt vara på tårna och hitta kompetenta medarbetare, förklarar Tomas Wiberg.

– Nu spänner vi bågen och investerar i ytterligare maskinkapacitet och vi bygger ut fabriken här på Granebovägen men det är bråttom, för det är ytterligare en stor fleroperationsmaskin med palettsystem på väg in, som beslutades i juni i år.

– Den stora fördelen är att vi får ännu bättre kontroll över produktionen och det ska i praktiken innebära kortare ledtider och snabbare leveranser till kunderna.

– Vi har valt att själva tillverka våra produkter. Detta gör att vi kan kvalitetssäkra och äga ledtider och på så sätt bli mer effektiva och konkurrenskraftiga. Det generar även ett bättre samarbete med vår konstruktionsavdelning och bättre möjlighet att utveckla våra produkter. Vi får kontroll över hela kedjan, från beställning till levererad produkt. Vårt mål är att 100 % av våra nyckelkomponenter ska tillverkas i egen regi, säger Tomas Wiberg produktionsansvarig på fabriken i Hudiksvall.

Första maskinen i Sverige

Tre års produktion har nu gett intressanta resultat om och hur man skall se ut i framtiden. Flera maskinfabrikat finns i fabriken men ett nytt fabrikat har fått fäste och det är DMG MORI som tar marknadsandelar i norr och mycket tack vare ett imponerande maskinmodellprogram men också att Gunnar Strömmer är ansvarig i regionen sedan tre år tillbaka. Gunnar har lång erfarenhet av skärande bearbetning som applikationstekniker i många år och med den gedigna kunskapen så har Gunnar axlat rollen som maskinsäljare i Norrland för DMG MORI.

– Här krävs kunskaper som säljare inom skärande bearbetning, för idag säljer man inte en maskin på data utan på påvisad produktivitet. Ett företag som OilQuick som äger sina egna produkter ger oanade möjligheter att planera och utveckla produktionsprocesser efter behov, säger Gunnar Strömmer och fortsätter;

– Här pratar vi hög automationsgrad och maskin med palettsystem för obemannad körning. Vad vi ser framför oss här idag är en DMG MORI modell NHX 8000. Till maskinen har vi kopplat ihop ett system från DMG MORI CPP 6 med således 6 paletter för produktion dygnet runt där man kan utnyttja 24 timmars produktion 7 dagar i veckan vid behov. Att ansluta robotik till dagens bearbetningsmaskiner är allt mer ett krav från kunderna och här har DMG MORI många olika intressanta automationslösningar.

– Kommer vi in på tekniska data så handlar det om 4-axlig bearbetning för större komponenter ofta svetsade konstruktioner som behöver bearbetas i flexibla och produktiva processer, säger Gunnar Strömmer och berättar vidare;

– En bidragande anledning till att NHX8000 är så stabil och produktiv är den så kallade DCG tekniken. DCG står för ”Driven at Center of Gravity” Den här patenterade konstruktionen har till uppgift att motverka byrålådseffekten i maskinens translationsaxlar, X, Y och Z. Med DCG tekniken minskar vibrationerna avsevärt, vilket också bidrar till en väsentligt ökad verktygslivslängd och en säkrare produktion.

Maskinoperatören Krister Ekbom visar ett rejält verktyg från det stura verktygsmagasinet som maskinen är utrustad med. – Just nu kör vi tuff dykfräsning så det gäller att rejäla hållare och verktyg, ofta med långa uthäng. – Mina arbetsuppgifter består i att programmera maskinen, göra ständiga förbättringar i körsätt och ändra i programmen ”posta om” och sköta palettsystemet, organisera och planera för ett bra flöde av detaljer in i bearbetningsmaskinen

– Ett dilemma med horisontala verktygsmaskiner har är en varierande stabilitet beroende var i arbetsområdet spindeln befinner sig. Det här har DMGMORI också eliminerat med ytterligare en patenterad lösning, den kallar vi ”Box-in-Box”. Enkelt uttryckt så innebär det att spindeldockan har samma stöd och stabilitet, oavsett var i arbetsområdet den befinner sig.

Maskinen som Oil Quick köpt har en s.k. ”Cartridge spindle”, eller ”kassett-spindel” på svenska. Det innebär att endast spindelns rotor byts ut vid ett spindelbyte. Kostnaden för det är ca. en tredjedel i jämförelse med ett komplett byte. Även tidsåtgången är kraftigt reducerad, vilket innebär att produktionen kan återupptas inom 4–7 timmar.

– Maskinen har även ett direktdrivet NC-bord, eller 4:e axel. Vi på DMGMORI kallar det DDM, ”Direct Drive Motor”. Bordet kan rotera med 100 varv/min. Det indexerar 90 grader på 1.8 sekunder samt har en minsta indexeringsvinkel av 0.001grader. Även det klart snabbast
i klassen, menar Gunnar Strömmer.

– Självklart är maskinen utrustad med mätskalor i samtliga axlar, som standard. Verktygsmagasinet på Oil Quick’s maskin är ett rackmagasin med 180 platser. Det största magasinet på NHX8000 har 330 verktygsplatser, det minsta har 60 platser.

Lite om affären:

– För att ett företag ska byta leverantör krävs att den nya aktören kan erbjuda något som bidrar till en väsentlig förbättring. Jag vill påstå att så var fallet när OilQuick bestämde sig för att välja DMGMORI som leverantör av ny horisontal fleroperationsmaskin.

– Jag tog kontakt med ägare och produktionsledning och bokade in ett möte. Tiden var knapp då OilQuick AB expanderade kraftigt och DMGMORI kom in sent
i beslutsprocessen. Väl på plats presenterade jag mitt förslag och de möjligheter DMGMORI kunde erbjuda. Maskinens patenterade konstruktion samt den höga tekniska nivån, spelade naturligtvis en stor roll. Att DMGMORI är en av de ledande aktörerna i världen bidrar också till att skapa en långsiktig trygghet. Tack vare DMGMORI’s storlek, samt den dokumenterade kvaliteten kunde jag erbjuda 5 års garanti på hela maskinen. Dessutom tecknade vi ett avtal som innebär att OilQuick får service inom max 24 timmar efter anmält ärende. Efter lite armbrytning så kunde vi ta i hand och slutföra affären. En andra maskin, NHX800 med 7 palett-system, kommer att levereras våren 2019, dessutom finns ett optionsavtal på ytterligare en maskin. Det tolkar jag som att OilQuick AB gjorde rätt som valde DMGMORI som maskinleverantör, avslutar Gunnar Strömmer maskinsäljare region norr.

Vi träffar maskinoperatören Krister Ekbom som förmedlar följande;

– Jag har varit med från uppstarten här för tre år sedan då OilQuick beslutade att starta upp en egen produktion. Det kan man inte tro idag men här där vi står var det ett tomt verkstadsgolv.

– Jag har arbetat med den här typen av bearbetning tidigare och det ger mig en erfarenhet som är viktig när nu företaget expanderar med helt nya maskiner och utrustning. För som du vet så är det ytterligare en maskin med palettsystem från DMG MORI beställd och det är alltid roligt med nya maskiner, det tycker säkert alla maskinoperatörer, eller hur.

– Företaget har fler maskiner med palettsystem här
i fabriken så tänket med obemannad körning och en hög automatiseringsgrad gör att man blir produktiv. Här spelar givetvis ett stort verktygsmagasin sin roll och här finns 180 verktygsplatser och som du ser så är det nästan fullt. Att alltid ha systerverktyg tillgängliga är mycket viktigt för att kunna säkerställa obemannad körning under ett antal timmar, berättar Gunnar Strömmer.

– Mycket viktigt med god tillgång på verktyg när man arbetar med automationslösningar och man lägger mycket tid som maskinoperatör med att leta, hämta och byta verktyg. Vilket vi slipper här och det ger oss tid över till annat, säger Krister Ekbom och tillägger;

– En riktigt fin maskin, stor och stabil.

– Vi är mycket nöjda med vår nya maskinleverantör och det gör att vi nu har beställt ytterligare en till maskin av modell NHX 8000 nu med ett palettpoolsystem CCP 7, vilket betyder att vi får 7 paletter, för ökad automatisering. Paletterna är 800 x 800 mm och utrustade med våra egna fixturer som vi tillverkar själva. Vi kör här stora detaljer i ett tiotal varianter, vilket är våra maskinfästen med tillhörande komponenter. Filosofin och vårt produktionstänk handlar om att varje gång en komponent kommer ut från våra bearbetningsmaskiner så skall den vara helt klar för montering, en uppspänning i fixturen och klar i en smäll, förklarar produktionschef Tomas Wiberg.

OilQuick är ett automatiskt snabbfästessystem för entreprenadmaskiner som kopplar hydrauliska redskap direkt från hytten. Föraren kan snabbt byta mellan olika typer av redskap såsom: hydraul hammare, stål- och betongsax, sorteringsgrip, hydraulisk magnet, vibrosläde, sorteringsskopa, släntskopa, tiltrotator mm.

– Vår nya DMG MORI NHX 8 000 installerades under sommaren 2017 och nu har vi beställt en till som vi inte vet var vi skall ställa den, jo det vet vi och vi startar nu med en utbyggnad av fabriken så vi får mer plats. Vem trodde att vi behövde bygga ut efter enbart tre år men så är det och vi är otroligt glada för detta. Vår ägare har på kort tid kraftsamlat och satsar nu med stora investeringar för att vi skall kunna tillverka alla våra produkter lokalt här i Hudiksvall och i egen regi. Vi måste vara väl förberedda för den volymuppgång som signaleras från marknaden.

– Som sagt när vi startade upp här för drygt tre år sedan och jag kom hit första dagen var det en tom lokal. Maskiner beställdes och vi trodde att vi max skulle vara 6 – 10 anställda här men framgångarna med försäljning av våra produkter så har vi vuxit med fler maskiner och idag är vi 25 anställda här som främst arbetar med skärning, svetsning och bearbetning. Nu ser vi verkligen framåt och är väl rustade för ökade volymer nu när försäljningen ökar för oss globalt, avslutar Tomas Wiberg produktionschef på OilQuick AB i Hudiksvall.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here