Johan Sandflo och Peter Smith ansvarig maskinsäljare på DMG MORI i regionen, tar i hand på en mycket lyckad maskinaffär.

Passionerad golfare, ägare av ett företag inom tillverkningsindustrin och kunskaper inom datorstyrd produktion, så kan man beskriva Johan Sandflo.

Det här med att idrottare har vinnarskalle och är tävlingsmänniskor kan man lätt överföra på företagande och entreprenörskap. Och att man inom alla lagidrotter behöver ha en god stämning i gruppen (teamkänsla) och givetvis en plan (taktik) för hur man skall kunna besegra sina motståndare och nå de målen är en förutsättning för att lyckas och för att bli en vinnare.

Därför passade det alldeles utmärkt och var välplanerat att Sandflo Mekanik AB hade ett öppet hus för att visa sin nya maskininvestering samtidigt som man visade VM i fotboll, Sverige mot Mexico, en varm dag i juni. Här serverades även god mat och dryck till ett trettiotal inbjudna.

För det handlar som sagt om att ska man lyckas så måste man tro på det, se möjligheterna och inte se hindren. De flesta av oss som driver företag har säkert mål och visioner och ser vi på det svenska landslaget, så hade man mål som skulle uppnås och man skulle göra det tillsammans. Den filosofin att egentligen allt är möjligt har även Johan och hans medarbetare men man måste göra det tillsammans. Så vad som krävs i de flesta fallen är en stark ledare med kompetens och visioner och som är orädd för framtiden och utan självförtroende kommer man ingenstans.

– Jag tyckte att det var en mycket god idé att slå ihop vårt öppna hus samtidigt som vi ordnade ett event och visade det svenska landslagets äventyr under fotbolls-VM, och som du skriver här så handlar det om vad man kan åstadkomma om man är väl förberedd både mentalt och med kompetens, precis så handlar det även om att driva ett företag idag, säger Johan Sandflo.

2005 knackade Johan på hos sin far på Sandflo och frågade om det fanns arbete. Han hade jobbat tre år på GKN, för att sedan plugga och jobba igen. Vad som nog var meningen som tillfälligt jobb hos sin far men blev något helt annat. 13 år senare kan Johan inte tänka sig att jobba med något annat än skärande bearbetning. Johan har tagit över familjeföretaget i ett generationsskifte men pappa Bosse är fortfarande med på ett hörn, men ansvaret och ledarskapet ligger på Johan, som tittar framåt på nya möjligheter. Att växa under kontrollerade former är en ambition.

– Jag älskar att fräsa och svarva, det är det bästa jag vet, säger han med ett skratt, jag är nog en riktig nörd som gillar teknik och framförallt CAD/CAM.

Idag är det fem medarbetare på verkstadsgolvet där huvuduppgifterna är att hitta specialtillverkade lösningar till kunder. Det kan vara prototyper till allt från motordelar till specialfixturer eller annan mekanisk utrustning. Ofta kommer användaren själv in och har önskemål och tankar kring vad som behövs, sedan hittar Sandflo en lösning.

– Vi har idag ett 50-tal kunder som utnyttjar våra tjänster regelbundet. Allt från mindre lokala företag till större internationella koncerner.

Maskininvestering i 5-axligt

Verkstaden är liten men det finns potential. Där det tidigare stod pallar med material har man nu installerat en verktygsmaskin från DMG MORI, en 5-axlig precisionsmaskin DMU 50.

– Här har vi nu fått en förstärkning till vår kapacitet som är efterlängtad. Maskinen installerades under mars månad i år och vi är nu mitt i en inkörningsperiod där vi lär oss något nytt varje dag, säger Johan.

Företaget befinner sig idag i en fas där vi nu satsar stort på teknisk utveckling och produktionssystem.

– Vår nya maskininvestering handlar om precision och åter precision. Vi vill nu kunna erbjuda våra kunder mer utvecklade och komplicerade produkter, komplexa detaljer och därför tar vi också hjälp av den 5-axliga tekniken med komplett bearbetning.

Är det svårt att köpa maskin idag?

– Det finns mycket att välja mellan men man kan lägga sig i olika segment. Och i vårt fall så handlade det om att hitta en precisionsmaskin med 5-axlig teknik. I min beslutsprocess så handlar det om bemötande och intresse från maskinleverantören, första intrycket, service och allt runtomkring. Detta var en stor anledning till att det blev DMG MORI då jag direkt fick ett bra bemötande och förtroende för maskinsäljaren Peter Smith.

– Vi har känt sedan drygt ett år tillbaka att det var dags för oss att investera i en ny maskin. Spara tid och mer obemannad körning med fler skärtimmar och färre uppspänningar och då är 5-axligt det bästa man kan ha.

– Vi har som sagt tittat på 5-axligt ganska länge och varit runt och ”sparkat däck”. Vi har studerat marknaden, varit på olika mässor, pratat med DMG MORI och givetvis andra maskinleverantörer men det föll på DMG MORI och det är vi jättenöjda med, säger Johan.

Vi ber Peter Smith att ge oss lite fakta runt maskinen.

– Maskinen är en DMU 50 3rd Generation, kompakt universell fräsmaskin för simultant 5-axlig bearbetning.

– DMU 50 modellen utvecklades för 20 år sedan och är den mest sålda 5-axlig fräsmaskinen på marknaden. Den tredje generationen av DMU 50 släpptes under 2017 och möter behoven hos moderna företag med 5-axlig bearbetning. Den präglas av innovativ maskinteknik baserad på många års erfarenhet av just 5-axlig bearbetning. B-axelns större arbetsyta och svängningsområde utökar användningsområdet för maskinen. Snabbmatning på 42 m/min och en indexeringshastighet på 30 m/min garanterar dynamisk bearbetning och upp till 30 % kortare cykeltider. Spindeln är DMGMORIs egen speedMaster cartridge som från och med Januari 2018 kommer med 3 års garanti oavsett drifttiden.

– Här erbjuds även det senaste inom kontroll- och styrsystemteknik med ERGOline® Control med en 21,5-tums multi-touch-skärm och CELOS® som garanterar optimal användarvänlighet, precision och tillförlitlighet. DMU 50 3rd Generation är ett av de mest perfekta och kostnadseffektiva inträde till en värld av 5-sidig och till och med 5-axlig simultan bearbetning, menar Peter Smith.

– Det var ett väldigt roligt och intressant projekt när vi tillsammans skulle hitta den bästa maskinlösning för Sandflo Teknik. Johan är otroligt noggrann och påläst vilket jag som säljare uppskattar väldigt mycket. Vi var tillsammans på EMO i Hannover i september 2017 där DMU50 3rd Generation visades och Johan fick möjligheten att diskutera maskinen med mina kollegor från fabriken i Tyskland. Det blev många samtal om olika maskiner och olika optioner och vid vårt eget öppnahus i Göteborg i oktober så bestämda Johan sig. Det är väldigt kul att var med när växande mindre företag investerar och satsar på ny teknik och vi på DMGMORI är stolta över att Johan Sandflo valde just oss som leverantör. Vi vill önska Sandflo Mekanik AB en lyckad framtid och ser fram mot ett fortsätt framgångsrikt samarbete framöver.

Bosse Sandflo representerar den äldre generationen med alla fördelar som det innebär. Han startade företaget 1994 med mer än 30 års erfarenhet av verkstad i bagaget som anställd. - Här kör vi tillverkning på den konventionella vägen med ritningsläsning och svarvning och fräsning i äldre maskiner. Jag bidrar med min kompetens och klurighet så gott jag kan och det uppskattas, då det blir riktigt fina resultat, säger Bosse stolt.
Glada tekniker i verkstaden. Från v. Johan Sandflo, Yahya Sasaane och Stigbjörn Juthberg

Även Johan Sandflo vill ge lite av sitt perspektiv runt maskinaffären.

– Jag tycker att affären blev väldigt lyckad, Peter på DMG MORI har varit väldigt förstående att det är en stor affär för ett företag som oss, att vi behöver ha tid att tänka igenom saker och ting och att ingenting görs utan grundliga analyser. Peter har lyssnat på våra funderingar och varit tillmötesgående när det kommer till frågor osv.

– Då det finns väldigt kunniga servicetekniker som bor i Trollhättan så var detta ett ytterligare plus för att vi skulle välja just DMG MORI

– Då detta är den första maskinen från DMG MORI ( vi har Mori Seiki maskiner sen tidigare) så ser vi att vi gärna vill fortsätta på den banan som vi har startat nu, så det kommer säkert att bli fler maskiner från DMG MORI i framtiden.

Tror du att ägande av ett företag inom tillverkningsindustrin skiljer sig från att äga t.ex en golfklubb eller tillverka godis, likheter / olikheter? 

– Självklart krävs branschkunskap så det skiljer sig åt men i grund och botten handlar allt om passion och tro på affärsidén, viljan att driva företaget framåt och att lyckas skapa ett gott team som vill följa med dig på resan.

Hur effektivt kan en liten verkstad bli, finns det några gränser, utmaningar och hur ser din filosofi ut för framtiden med ditt företag?

– Jag ser inga begränsningar för hur stort mitt företag kan bli. Just nu är vi i ett expansivt skede där vi tagit sikte på en femårs-period.  För två år sedan tog jag över Sandflo Mekanik från min far, ett företag som han skött med bravur. Jag är dock redo att lägga ner det arbete som krävs för att ta det ytterligare en nivå, att skapa det företag som är min dröm. Det är självklart en lång väg dit och tillsammans med min styrelse och personal så jobbar jag med strategier och strukturer för att göra det möjligt.

Kan du berätta lite mer om CAD/CAM och Fusion 360 som produkt?

– Genom användandet av molnbaserad CAD/CAM ges möjligheten till stor flexibilitet och mobilitet. Likaväl som jag kan utföra mitt arbete på plats i företagets lokaler, likaväl kan jag vid besök hos kund enbart ta med min mobiltelefon och visa framstegen i produktens design. Vid arbetsdagens slut kan jag om jag så önskar starta upp min dator hemma och fortsätta där jag slutade utan några bekymmer.

När det kommer till verktygsbanorna som CAM-delen producerar, håller dessa mycket hög kvalitet och är av den senaste teknologin vilket medför snabbare produktion.

Hur har industrin förändrats om man ser 20 år tillbaka, är det helt andra premisser nu eller pratar vi fortfarande om sunt förnuft, här kan du väl prata med din far och få lite input från honom?

– Ett företags viktigaste resurser är människorna och det är inget som har förändrats över de senaste 20 åren. Med en tydlig målbild och bra dialog med teamet så finns det egentligen inga gränser för hur stort företaget kan bli. Självklart har dock stora förändraringar sett till de tekniska delarna i vår bransch, det som idag anses vara standard fanns inte ens i tanken för 20 år sedan så där märks en stor skillnad.

Hur ser framtiden ut för firman och nu med den senaste viktiga maskininvesteringen?

– Vi är i ett expansivt skede och självklart är investeringen av den nya maskinen en del av den plan som vi har med det nya Sandflo, den ger oss möjligheter att nå nya kundsegment.  Vi har idag en bred kundkrets och fokus är självklart att fortsätta leverera högkvalitativa jobb till befintliga kunder och här jobbar vi med att utöka jobben hos den kundstock vi har idag.  Parallellt jobbar vi också med få in fler kunder som ser Sandflo som rätt leverantör. Målsättningen är även att hitta en eller flera kunder där vi tillsammans samarbetar kring större serier.

Personalen är en viktig del av verksamheten, tänker du som andra eller finns det lite tankar utanför boxen. Jag menar t.ex. automation och som jag vet, att du har tagit in en flykting från Syrien.

– Som jag tidigare nämnt är personalen och det team som vi har A och O för att ha en lyckad verksamhet och för att kunna nå de mål som vi satt upp. I dag är vi ett relativt litet företag men i takt med att vi växer så vill jag ha en bra mix mellan både manligt och kvinnligt samt olika kulturer, jag är övertygad om att olikheter är väldigt positivt för mitt företag. Yahya som jobbar hos oss idag drev en liknande verksamhet i Damaskus och jag ser det som en stor tillgång att få in personal i mitt företag som kan dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.

Jag är övertygad om att ett problem eller en fråga har fler än ett rätt svar och vill driva ett företag där all personal oavsett position känner att förslag på lösningar eller förändringar enbart ses som positivt.

Svarar du samma på dessa frågor om fem år?

– Många av svaren kommer absolut vara detsamma med tanke på att vi precis påbörjat en resa med planering fem år framåt i tiden. Jag kommer fortfarande vara av min fulla övertygelse om att utan passion och tro på det vi gör så kommer inte bolaget att fortsätta att utvecklas i den takt som vi önskar. Min filosofi kring personalens betydelse för att nå framgång är jag helt övertygad om att den kommer vara detsamma, jag enskilt kan inte bygga upp ett framgångsrikt företag utan det är något som vi gör tillsammans i ett team.

Däremot är tekniken svår att svara på, med tanke på den utveckling som sker idag, vette tusan vart vi befinner oss om fem år, avslutar Johan Sandflo.

Sandflo Golf har funnits som varumärke sedan 2015 och ett 90-tal färdiga klubbor har lämnat verkstaden för kunder i främst Sverige och Europa Men även för mottagare i USA, där kunderna dessutom gärna vill ha en svensk flagga och ”Made in Sweden” präglat på klubban. Johan har nu även fått en förfrågan från Australien.

Just puttern verkar ha en särställning i Johans egen golfbag. Han medger att han har tio stycken, minst.

– Av alla klubbor finns det få som framkallar så starka känslor som din putter. Spelet på green är ofta avgörande för vilken känsla som du bär med dig till nästa hål.

Klubban tas fram i dialog med kunden från skiss till färdig produkt. Totalt tar det en till två månader. Varje putter är unik och kunden har möjlighet att välja material, design, viktfördelning och mönster. Klubbor tillverkas i stål, koppar, mässing, aluminium, titan och till och med trä. Vissa kunder har en klar bild av vilken design och gravyr som deras putter ska ha, medan andra låter Johan komma med ett förslag. När designen väl är på plats görs en 3D-skiss som sedan skickas till kunden för en slutlig bedömning, därefter startas tillverkningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here