Modelltekniks målsättning är att alltid vara en av Sveriges ledande tillverkare av bearbetade kortserier, funktionsmodeller, designmodeller och gjutmodeller. Våra kunder finns i huvudsak inom Automotive-, Telecom- och generell svensk verkstadsindustrin. Modellteknik har kompetens att bearbeta material som stål, gjutgods, aluminium och plaster och vi producerar små och stora detaljer i fleroperationsmaskiner men kan även producera stora serier i vår robotstyrda multioperationsmaskin. När det ställs höga krav på noggrannhet kan vi klara toleranser utöver det vanliga.
På Modellteknik är vi vana vid att arbeta i hård konkurrens vilket ställer stora krav på oss att ligga i framkant när det gäller att finna nya och effektiva produktionsmetoder – utan att tumma på kostnadseffektivitet, kvalitet och leveranssäkerhet. Det klarar vi genom våra engagerande och kompetenta medarbetare. Vi jobbar alltid med korta ledtider, hög flexibilitet och bästa service.
Vi har en hög investeringsgrad i vår maskinpark och håller oss ständigt uppdaterade när det gäller våra maskinleverantörers senaste teknikutveckling, förmedlar företaget via sin hemsida.
– Vi är ett verkstadsföretag med spetskompetenser inom CAD/CAM, produktionsteknik och formtillverkning. Våra affärsområden omfattas av legotillverkning i korta serier, skärande bearbetning, 3D- konstruktion, produktutveckling och kontrollmätning. Tillverkningen är i huvudsak inriktad på modelltillverkning, fixturtillverkning, verktygs-tillverkning och prototyptillverkning.
Modelltekniks framgångar som en långvarig underleverantör till svensk industri baseras på våra medarbetares gedigna kunnande, flexibilitet och kundinriktad service, en avancerad maskinpark med 5-axliga fleroperationsmaskiner samt ett högt kvalitets- och miljötänkande, säger vd Roger Andersson.
Vi hälsar på hos vd Roger Andersson och hans medarbetare på Modellteknik i Eskilstuna. Här upplever man just nu en kraftig ökning av jobb till svenska verkstadsföretag men också till Automotive, den tunga fordonsindustrin. Och man har precis byggt ut sina lokaler. Här sprids produktionsteknisk glädje bland spetskompetens och avancerad teknik.
– Vi måste ge våra medarbetare verktygen som behövs för att utveckla oss. Står vi still går vi bakåt och de företag som inte investerar i ny teknik utan försöker spara sig ur en svacka går sakta under, helt enkelt. Så vi arbetar kontinuerligt med att motivera våra operatörer och tekniker att genomföra ständiga förbättringar för med den filosofin ökar vi personalens kunskaper varje dag och vi blir konkurrenskraftiga och lönsamma, ny teknik gör oss alla lyhörda och nyfikna, säger Roger Andersson.
Med på mötet är Göran Carlsson som är maskinsäljare för INDEX-TRAUB Nordic i regionen. INDEX och TRAUB maskiner ingår i företagets program men också HERMLE och BURKHARDT + WEBER.
– Här på Modellteknik ligger man verkligen i framkant när det gäller produktionsteknik, att tillverka verktyg, komponenter och detaljer med högsta precision ofta från gjutna modeller. Jag beundrar verkligen maskinoperatörerna här för de gör nästan underverk när det handlar om att utnyttja den 5-axliga bearbetningstekniken och man har spetskompetens inom CAD/CAM för här är komplexa geometrier vardag. För det är som jag brukar säga att hur bra maskin du än har så ställer maskinen inte sig själv och kör.
– Jag har fått äran och är ödmjuk inför det faktum att det företag jag representerar sedan 2008 levererat 6 stycken verktygsmaskiner från HERMLE till Roger Andersson och hans verkstad och jag vill mena att här har vi verkligen lyckats med våra ansträngningar att hitta rätt maskinkoncept till den verksamhet som man bedriver här som är prototyp- och enstyckstillverkning och effektiv kortserieproduktion.
– För att en maskininvestering skall lyckas måste det finnas en effektiv eftermarknad och här vill jag som alltid lyfta fram våra applikations- och servicetekniker i regionen som gör ett mycket bra jobb, säger Göran Carlsson.
– Här är vi riktigt nöjda med service och den hjälp vi ibland behöver med applikationsteknik och vi får även snabb hjälp om något skulle hända, för även en maskin från HERMLE kan gå sönder. Det här med kollisioner är alltid bara en fråga om när det händer och här är vi garanterad hjälp inom 24 timmar. För när man jobbar med 5-axlig teknik ja då rör sig allting i bearbetningsrummet, säger Roger Andersson.
Nu kan vi inte hålla oss längre utan vi vill sätta fokus på den nya maskinen som nu står på plats sedan i somras. Vi vet nämligen att företaget investerat i ytterligare en maskin från HERMLE, nya C 52 U-Milling Turning som flyttar fram gränserna för precision när det gäller att kunna både fräsa och svarva i samma uppspänning. Här kan man nu t.ex. fräsa/svarva större cylindriska detaljer i en uppspänning för bästa precision och kvalitet.
– Med den nya C 52 U-MT presenterade HERMLE 2012 sin nya generation av den välrenommerade C 50 U-MT. Den nya C 52 kommer nu till sin fulla rätt i branscher med mycket höga krav, som Aerospace (med mycket fräsning och svarvning i samma uppspänning), form – och verktygstillverkning (tunga, stora detaljer) eller inom maskintillverkning/lego (hög avverkningsprestanda).
– Med ett arbetsområde X-Y-Z på 1000 x 1100 x 750 mm och ett maxavstånd från spindelnos till bordsyta på 950 mm, kan detaljer med Ø 1000 mm och en max höjd på 810 mm bearbetas utan begränsning. Rörelsen i vaggan (A-axeln) är hela +100°/-130°, vilket ger mycket hög bearbetningsflexibilitet, informerar Göran Carlsson.
– Det här är ledande teknik i världen och man har under åren utvecklat maskiner i nya storlekar och modeller där man även kan svarva i maskinen – MT. Man följer utvecklingen och kundernas önskemål inom industrin väldigt bra. En stor milstolpe var när HERMLE tog fram den numera patenterade C modellen. Beteckningen står för 5-axlighet och kompakthet och med den modellen grundlade man sitt goda rykte i branschen. Förr hade vi universella maskiner typ modell U renodlade för verktygsavdelningar. På senare år har C modellerna tagit över helt och HERMLE vänder sig idag till en bredare marknad med maskiner anpassade även för produktion. Därigenom har intresset och behoven från industrin ökat väsentligt och man har även utvecklat egna automationslösningar för att tillgodose marknaden på ett optimalt sätt. Satsningen på 5-axlig teknik har byggts och bygger traditionellt från ett grundkoncept, säger Göran Carlsson.
– De vertikala fleroperationsmaskinerna i C-serien övertygar med ett unikt maskinkoncept (en vagga) med upp till 5 axlar för simultan bearbetning av såväl enstycksdetaljer som serieproduktion. Dessutom erbjuder HERMLE ett eget program för standardiserade automatiseringslösningar, hanteringssystem, palettväxlare, individuella tillbehörspaket och innovativa styrsystem runt om maskinen.
Åter till Modellteknik i Eskilstuna och vi går ut på verkstadsgolvet för att ta en titt på maskinparken.
– Sekretess är A och O i vår bransch, så sådär värst många detaljer får du tyvärr inte fotografera men jag visar dig gärna vår fina maskinpark. Och det beror på att här hos oss ser man hur framtidens produkter kommer att se ut, då vi arbetar mycket med våra kunders utvecklingsavdelningar, säger Roger Andersson och vi stannar till vid en HERMLE C 40 med automation.
– Detta är en del av vår framtid, att kunna tillverka under dygnets alla timmar, så obemannad körning är en av våra prioriteringar inför framtiden. Vi ser ytterligare en automationscell till längre in i fabriken – HERMLE C 22.
Nästa maskin på verkstadsgolvet C 40 U opereras av Duc Ly som har stora kunskaper i programmering, fixturering och 5-axlig teknik. Här har Modellteknik två maskiner som står mitt emot varandra, så operatören kan betjäna två maskiner samtidigt.
HERMLE C 52 U-MT i fokus
– Det gäller att ha en stabilitet i maskinen och nu har HERMLE utvecklat sitt koncept med MT – fräsning och svarvning där man kort sagt byter hållare HSK 63 A till HSK 63 T när man skall svarva och borra för att få en bättre noggrannhet.
– Bordet kan rotera upp till 500 varv i svarvfunktionen. Maxvikten på bordet är 1 000 kg vid svarvning och 2 000 kg vid fräsning. Dessutom är bordet lika stabilt och noggrant som ett vanligt fräsbord.
– Mekaniskt finns det en hydraulisk anordning som avlastar spindellagren vid svarvning, förklarar Göran Carlsson.
– Här öppnas stora möjligheter för oss att tillverka avancerade och komplexa större frästa detaljer i kombination med svarvning i en uppspänning. Vi behöver alltså inte byta maskin för att få en helt färdig detalj, säger Roger Andersson och meddelar att man redan är igång med ett projekt i den nya maskinen, men det är såklart hemligt.
Vi ber slutligen Göran Carlsson att med tre ord förklara sanningen bakom framgångarna för den tyska maskintillverkaren.
– HERMLE är kvalitet och noggrannhet och flexibilitet, där har du dina tre ord som du frågade efter, skrattar Göran och fortsätter;
– Framförallt är det, det modifierade Gantry-konceptet som HERMLE var först med 1995 och att man fortfarande bygger maskinerna efter samma koncept och material även idag. Jag brukar hänvisa till min förra kollega Olle Pettersson som skämtsamt brukade säga att maskinerna är stendöda. Maskinbädden består av 92 % sten, resten är bindemedel typ harts för dämpande effekt. Detta betyder att maskinbädden har minimal värmeupptagningsförmåga och maskinerna behåller därför sin noggrannhet över tid. Maskinerna är ergonomiskt bra uppbyggda för operatören och oavsett storlek så står man alltid nära med bra åtkomlighet. Maskinerna byggs ”Just in Time” och man har 100 % mätning av samtliga komponenter.