Viktor Park teknisk säljare och Daniel Hoof vd.

FIG Metall AB i Gnosjö grundades 1937 och är idag en högteknologisk producent av bearbetade detaljer. Detaljerna är ofta komplexa och avancerade i material som rostfritt och syrafast rostfritt. Sedan 2005 ingår de i Swemix-gruppen, en stark lokal ägare i Gnosjö. FIG Metall har ca 45 anställda med en bred kunskap inom svarvning, fräsning, trådgnistning, komponentmontering och konstruktion. Verksamheten är belagd på 5 000 kvm varav 3 500 kvm är produktionsyta.
– Våra kunder är svenska storföretag som är verksamma på en global nivå. Vi har valt att specialisera oss på kunder med avancerade produkter med höga krav. Till vår hjälp har vi en modern maskinpark, kunniga maskinoperatörer och produktionstekniker med breda kunskaper som gärna hjälper till att utveckla och optimera tillverkningsprocesserna. Vi automatiserar allt mer (det kommer vi till längre fram i artikeln) och företaget satsar på medarbetare vilket driver utvecklingen framåt för företaget, säger Daniel Hoof vd.
Industritekniker kallades förut vanligen för industriarbetare. De nya benämningarna är kanske ett tecken på att det traditionella industriarbetet förändras och blir allt mer specialiserat och kunskapsintensivt.
Ett industriarbete idag är helt annorlunda jämfört med hur det var tidigare. Man måste ha en annan kompetens och yrkesskicklighet.
Man tror att automatiseringen inom svensk industri kommer att förändra arbetsuppgifterna bland verkstadsjobben.

Vi behöver intressera fler kvinnor till produktionen

– Har man väl fått in några kvinnor brukar nyrekryteringen gå lättare. Då känner sökande att arbetsplatsen är dynamisk och verkar för mångfald. Så upplever vd Daniel Hoof situationen på FIG Metall i Gnosjö när vi träffas för att diskutera hur man generellt skall locka fler kvinnor till verkstadsgolvet.
– Här har vi sedan lång tid tillbaka ett stort antal kvinnor som arbetar och det finns flera förklaringar till det. Till att börja med har FIG Metall ett gott rykte att vara en bra arbetsplats. Våra anställda är våra ambassadörer och rekommenderar FIG Metall för vänner och bekanta vid nyrekrytering. Vi jobbar också aktivt med att visa oss på skolor och olika utbildningar för att både tjejer och killar som ännu inte har jobbat inom industrin, säger Daniel Hoof vd.

Han har flera teorier om varför det är svårt att rekrytera kvinnor till industrin:
– Det finns många teorier som går att spekulera i men vår viktigaste uppgift är att visa upp dagens industri och bevisa att det är en attraktiv arbetsplats oavsett kön. Vi ser ingen skillnad på kvinnor och män, det viktigaste är att du har ett teknikintresse och vill arbeta. Här på FIG är andelen kvinnor i produktionen nästan 50 % vilket ger en god atmosfär som genererar en högre produktivitet, genom det enkla faktum att män och kvinnor ofta kompletterar varandra, säger Daniel Hoof vd.
– Vi har vad som kan kallas för mer ”traditionella” arbetsuppgifter som t.ex. lödning och montering där kvinnor är överrepresenterade. Men fler och fler söker sig till arbeten som t.ex. maskinoperatör och här har vi valt ut två trotjänare som är bevis på hög kompetens. Helene Landström och Mona Melin är verkligen goda föredömen för yngre tjejer som funderar på att börja jobba ute i produktionen som maskinoperatörer.
– Vi är nu inne i en expansiv period med automatiseringar och maskininvesteringar. Här finns nu både förändrade och nya arbetsuppgifter som leder till och kräver ny kompetens. Detta sammantaget ger nya attraktiva arbetsuppgifter som kräver kompetens mot högskolenivå och här tror vi att fler ungdomar kan bli intresserade av att jobba på en modern verkstad, säger Daniel Hoof och fortsätter;
– Vi är också inne i en tid med stora generationsskiften där många 50-talister kommer att gå i pension. Detta kräver om något att vi som företag anpassar oss till Industri 4.0 för att kunna vara attraktiva för morgondagens medarbetare.
– Ungdomar idag har en mycket högre ambitionsnivå än vad min generation hade. Då var det många som kunde tänka sig att sluta skolan efter nian och börja jobba, vilket några gjorde. Idag när vi besöker skolor och pratar med elever så har de en helt annan ambition om och i vad man vill jobba med. Är man intresserad av teknik så är det högskola som gäller och efter det arbete på stora företag som kan erbjuda jobb i andra länder. Lära sig språk, resa och prova olika jobb och tjänster.
– Lägger man som ung många år på att utbilda sig vill man ha intressanta arbetsuppgifter och jag tror och hoppas att morgondagens verkstäder kommer att kunna erbjuda en ny generation välutbildade ungdomar intressanta jobb och arbetsuppgifter. Därmed menar jag att allt som nu handlar om digitalisering, automatisering och Industri 4.0 enbart är positivt och kommer att göra maskinoperatörsjobbet än mer intressant, säger Daniel Hoof vd.

Helen Landström

Frågor till Helen Landström

”Det är ett utmanande arbete med komplexa detaljer vilket skapar varierande arbete och en utvecklande miljö. Tack vare bra och kompetenta medarbetare så finns det mycket kunskap i huset och vi samarbetar för att skapa det bästa resultatet. En annan viktig faktor är ledningen, det är en bra ledning som tror på dig och vill att du utvecklas.” 

När började du arbeta på FIG Metall och varför blev det verkstad?
2008, har alltid varit intresserad av teknik.

Vad hade du för uppfattning om jobbet på en verkstad och hur mycket har det förändrats genom åren?
Jag trodde det skulle vara skitigare och tyngre än det är. Mer datorisering idag.

Vad tycker du är viktigt att dels förbättra och dels bibehålla för att locka kvinnor till industrin?
Attityden mot kvinnor. Jag har haft tur på de arbetsplatser jag har varit på.

Vad säger släkt och vänner som inte arbetar inom verkstad?
– Tyvärr rynkas det på näsan från en del håll, andra tycker det låter spännande.

Varför tror du att kvinnor hellre väljer yrken inom t.ex. dagligvaruhandel eller sjukvården?
– Av tradition och att det är lättare att få deltidsjobb inom de områdena.

Om du skulle rekommendera yrket till en tjej, vad skulle du trycka på för delar i arbetet?
– Att det är ett utmanande och utvecklande arbete.

Är det den tidigare generationens ”fel” att inte fler kvinnor sökt sig eller jobbar på en verkstad?
– Kan vara.

Slutligen tror du att det kommer att bli fler kvinnor generellt som jobbar i framtiden på verkstadsgolvet med mer digital/datorer och automation?
– Det tror och hoppas jag. Om man bara kan nå ut till tjejer/kvinnor att våga satsa på jobb inom industrin.

Vad behöver fler företag göra?
– Våga satsa på kvinnor.

Frågor till Mona Melin

FIG är en modern arbetsplats med moderna maskiner som uppmuntrar till eget ansvar och skapar möjligheter för dina egna idéer och initiativ. Det är ett fritt och omväxlande arbete tillsammans med härliga kollegor.

När började du arbeta på FIG Metall och varför blev det verkstad?
– 1980, jag var skoltrött och skulle jobba 1 år men upptäckte att det var roligt att arbeta med produktion.

Vad hade du för uppfattning om jobbet på en verkstad och hur mycket har det förändrats genom åren?
– Eftersom jag hade feriearbetat sedan 13 års ålder på en annan fabrik så visste jag en del.
Stora förändringar har skett som lyfthjälpmedel och datoriseringen av maskiner.

Vad tycker du är viktigt att dels förbättra och dels bibehålla för att locka kvinnor till industrin?
– Statusen på industriarbetare, man uppfattas ofta som mindre vetande om man säger att man jobbar på fabrik.

Vad säger släkt och vänner som inte arbetar inom verkstad?
– Eftersom jag föddes in i företagsklimat så är släkt och vänner i samma bransch. Ute i samhället om jag träffar nytt folk undviker jag att säga mitt yrke innan de lärt känna mig för att slippa fördomar.

Varför tror du att kvinnor hellre väljer yrken inom t.ex. dagligvaruhandel eller sjukvården?
– De tror att industrin är smutsig, bullrig och att man måste vara stark. Och det är svårt att jobba deltid inom industrin.

Om du skulle rekommendera yrket till en tjej, vad skulle du trycka på för delar i arbetet?
– Fasta arbetstider = samma lön varje månad.

Är det den tidigare generationens ”fel” att inte fler kvinnor sökt sig eller jobbar på en verkstad?
– Det har påverkats på många håll.

Slutligen tror du att det kommer att bli fler kvinnor generellt som jobbar i framtiden på verkstadsgolvet med mer digital/datorer och automation?
– Ja, det tror jag.

Vad behöver fler företag göra?
Kompetensutveckla (se de resurser som finns på företaget). Kanske gå ut mer i skolor och visa med praoplatser att det är bra att jobba i industrin

Tillverkningsindustrin blir allt mer automatiserad och det kräver smarta och effektiva maskinklösningar. FIG Metall har utökat sin kompetens inom konstruktion och maskinbyggnad och bygger numera sina egna skräddarsydda robotceller för att effektivisera sina tillverkningsprocesser.

– Detta skapar ett speciellt engagemang och en vilja att utvecklas bland våra medarbetare. Jobbet blir roligare och genererar mer kreativitet till våra processer. Våra kunder ställer allt högre krav på sina slutprodukter vilket gör att vi måste producera mer på kortare tid med bibehållen kvalitet och precision, säger Daniel Hoof.

– Vi producerar mer men i allt kortare seriestorlekar vilket gör att vi måste få ner ställtider och utnyttja fler av dygnets timmar med obemannad körning. Övergången till automation flyttar allt fler arbetsuppgifter mot produktionsteknik vilket ställer högre krav på nyrekrytering och vidareutbildning av våra medarbetare.

– Vi har nu många fler produktionstekniker i huset än tidigare och det signalerar både internt och externt att vi är ett industriföretag med stark framåtanda och att vi vill ligga i framkant när det gäller ny teknik inom mjukvara och maskinteknik, avslutar Daniel Hoof.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here