På fotot ser vi; Anders Pettersson produktionschef, maskinoperatörerna Julia Palmenius och Susanna Bergman, Andreas Andersson chef för maskinverkstaden och samt maskinoperatör Johan Nilsson. Lite fakta; Här kan nämnas att man bearbetar c:a 280 ton av ”flygplansaluminium” under ett år på verkstaden. Drygt 90 % av allt material blir spånor som man sedan återvinner och säljer.

Saabs affärsområde Aeronautics i Linköping erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Mest känt av dessa är stridsflygplanet Gripen där Aeronautics har ett helhetsansvar från utveckling till försäljning och även support på sålda flygplan.

På verkstaden för detaljtillverkning som vi på tidningens redaktion besöker idag arbetar man inom tre områden maskin, plåt och rör/svets. Här arbetar man med gränssnittet mellan konstruktion, inköp och produktion samt framför faktorer som påverkar produktionen.

Företag i alla branscher och över hela landet har allt svårare att hitta arbetskraft och det kan få allvarliga konsekvenser på lång sikt. Vart tredje företag uppger att problemen kan ha hindrat en planerad expansion. Att företag hittar rätt kompetens är en förutsättning för att de ska kunna expandera och möta framtida order.

Anders och Andreas i den helt nya svarvavdelningen.

På senare år har också tjejerna uppmärksammats mer i antagningsprocessen till industrijobben och uppskattas på den mansdominerade arbetsplatsen.

– Vi jobbar nu på flera fronter med att få in tänket att det finns tjejer såväl som killar med rätt kompetens för arbetet. Vi märker att det är bra om det blir mer blandat. Det blir en bättre miljö och alla bidrar med olika saker. Men det viktigaste när vi anställer är kompetens men också viljan att arbeta i en industrimiljö, säger Andreas Andersson som berättar att han arbetar mycket aktivt med att hitta ungdomar, gärna tjejer till produktionsgolvet på Saab i Linköping.

Många med mig menar att svårigheterna med att locka, framförallt unga till industrin, har mycket att göra med fördomar. Unga behöver därför komma ut på företagen och titta och bilda sig en egen uppfattning. Det är inte skitigt och dålig arbetsmiljö längre, utan det är rent och snyggt och bra villkor. Det är modernt i dag och inte vem som helst kan sköta en styrd maskin, utan det fodras kompetens men framförallt en vilja och ett intresse.

– Här på Saab kan man nästan säga att alla arbetsuppgifter är högteknologiska. Jag menar att vi är snabba och anpassningsbara och erbjuder stora möjligheter att utvecklas inom Saab koncernen. Här i Linköping finns det en mängd olika jobb så varför inte prova och se, ge det en chans.

– Nu tar vi stora teknikkliv i våra tillverkningsprocesser och med vårt nya plan Gripen E skall vi vara den ledande stridsflygplanstillverkaren i världen och har därför investerat rejält i en helt ny avdelning för svarvning och nya fleroperationsmaskiner med 5-axlig teknik.

– När det gäller stora detaljer har vi nu installerat tre 5-axliga fleroperationsmaskiner med höghastighetsspindlar för avancerad fräsning i aluminium, säger Anders Pettersson produktionschef.

– Vi ligger väldigt långt fram när det gäller modern tillverkningsteknik och implementerar smarta tillverkningsprocesser. Det ena är att vi med internutbildning höjer kompetensen på våra medarbetare samt automatiserar och effektiviserar med ny maskinteknik. Sedan arbetar vi också med nya tillverkningsmetoder och en som jag vill nämna är Poka-yoke, vilket betyder ungefär ”felsäkring” eller ”misstagssäkring”, och som är ett system och metod för att undvika eller upptäcka misstag innan de sker i våra produktionsprocesser.

– Här handlar det om att utveckla och vara bäst i världen på HSM – höghastighetsfräsning i den 5-axliga tekniken för att skapa helt nya former med skärande bearbetning. Svetsade konstruktioner är idag minimerade och vi tar hjälp av ny CAD-teknik som 3D-modeller för att tillverka komplexa detaljer och komponenter att bygga framtidens flygplan med. Och här vill vi att alla skall tänka nytt, säger Andreas Andersson och tillägger;

– Allting är böjt idag som vi tillverkar, det finns knappt några raka detaljer längre. Konstruktionsarbete har gått framåt enormt och då behöver vi ny teknik för att kunna tillverka det som våra konstruktörer ritar.

– På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt och för detta behöver vi den allra bästa arbetskraften, vinnarskallarna, gärna kvinnliga sådana. Vår flygplanstillverkning är av tradition oerhört mansdominerad men här tror vi att gamla och nya kompetenser kan utveckla vårt arbete. Det behöver vårt företag ändra på för det behövs blandade arbetsplatser med både män och kvinnor och för att nå dit måste vi öka vår attraktionskraft bland kvinnor och vi har idag flera olika projekt igång för att synliggöra och uppmärksamma ute
i skolor, på bemanningsföretag och arbetsförmedlingen där vi belyser hur annorlunda och mycket bättre ett maskinoperatörsyrke är idag jämfört med för 20 år sedan, säger Andreas Andersson chef för den 5-axliga bearbetningen
i maskinverkstaden och fortsätter;

– Här sysslar vi med tillverkning i världsklass och med ökad automatisering och digitalisering vilket gör att vi skapar mycket intressanta arbetsuppgifter för det ”nya” maskinoperatörsyrket. Jag började arbeta här som operatör 1997 och det kan jag lova, det har hänt enormt mycket sedan dess. Ett maskinoperatörsjobb är idag ett kreativt arbete där man förutom kör en helt datorstyrd verktygsmaskin samtidigt bevakar och påverkar varje detaljs tillverkningsbarhet samt ämnesbereda artiklar i syfte att minimera och optimera bearbetningstid och materialåtgång.

Maskinoperatörerna Julia Palmenius och Susanna Bergman

Tre unga tjejer som går i fronten för att fler tjejer skall utmana sig själva och arbeta som maskinoperatörer i framtiden svarar här på frågor som säkert många är nyfikna på hur man trivs med arbetet och hur man ska kunna locka fler till jobbet.

Julia Palmenius

När började du arbeta på Saab och varför blev det verkstad?
Jag började jobba på Saab i augusti 2017 via ett bemanningsföretag. Jag valde Saab eftersom jag dels har en utbildning inom verkstad och Saab är känt för att vara en bra arbetsgivare.

Vad hade du för uppfattning om jobbet på en verkstad och hur mycket har det förändrats sedan du började?
Till en början var jag lite skeptisk. Jag är ju inte så muskulöst byggd så jag var orolig att jag inte skulle orka allt som mitt arbete innefattar. Men samtidigt så lockade det mig då jag själv tyckte att det verkade tufft att lilla jag skulle jobba med det jag gör idag och även få lite utmaning i min vardag.
Nu, ett år senare, så känns det helt rätt. Mitt jobb är ibland ganska tungt, men jag har så fantastiska kollegor och medarbetare som alltid hjälper mig när det är tunga grejer att lyfta. Jag får alltid hjälp när jag ber om det. Samtidigt så låter alla mig försöka själv. Det är ingen gubbe som kommer fram och ska visa ”var skåpet ska stå” och tar över det du gör utan har du bett om hjälp.

Vad tycker du är viktigt att dels bibehålla och dels förbättra för att locka kvinnor till industrin?
Jag tror det är väldigt viktigt att försöka få kvinnor att förstå att ett jobb inom verkstad är precis som vilket annat jobb som helst. Jag tror vi måste börja neutralisera hela grejen med att verkstad skulle vara en mansdominerad arbetsplats där kvinnor inte hör hemma. Att jobba i verkstad är jätteroligt och det har utvecklats så mycket. Allt ifrån maskiner till arbetssätt. 

Vad säger släkt och vänner som inte arbetar inom verkstad?
Från början var min familj ganska så skeptiska över mitt karriärval. Min mamma hade inte en aning om vad en CNC-maskin var eller hur man svetsade. Mina systrar var nog i stort sätt helt ointresserade tills jag fick jobb på Saab. Då började de förstå att det jag utbildat mig till gav mig ett jobb där jag bygger delar till flygplan och då helt plötsligt var min utbildning jätteintressant. 

Mina vänner tycker väl inte att det är någon större grej. Många är bara väldigt glada för min skull att jag fått ett bra jobb och jag får jobba med något som jag faktiskt utbildat mig till. Men sen så finns det ju självklart de som blir väldigt överraskade och undrar hur jag orkar med ett verkstadsjobb.

Varför tror du att kvinnor i större utsträckning väljer yrken inom ex. dagligvaruhandel eller sjukvården?
Jag tror att mycket ligger i hur skolor och företag marknadsför sig. Det verkar vara svårt att visa och förklara vad en utbildning inom verkstad kan leda till för konkreta arbeten. Tyvärr är nog inte så många tjejer intresserade av ett jobb där man blir lite smutsig. Jag minns själv hur svårt det var att locka till sig tjejer när jag var med på gymnasiemässor. Det som lockade var skolor där man kunde bli frisör eller stylist. Jag tror mycket grundar sig i att man inte har så bra koll som tjej vad man kan jobba med om man väljer en verkstadsutbildning.

Om du skulle rekommendera yrket till en annan kvinna, vad skulle du trycka på för delar med arbetet?
För det första hade jag nog sagt mina arbetstider. Jag gillar att jobba skift och att ha omväxling i vardagen. Sen hade jag nog försökt att berätta vad vi gör här på min arbetsplats. För visst låter det tufft att säga att man bygger stridsflygplan?
Sen hade jag nog tryckt mycket på att det inte är ett så hemskt jobb som många tror att det är. Det är ärligt talat väldigt skönt att jobba på en arbetsplats med många killar om du frågar mig. Många tycker att det är riktigt häftigt när jag berättar vad jag är utbildad till och vad jag vill göra i mitt liv.

Är det den tidigare generationens ”fel” att inte fler kvinnor söker sig till eller jobbar på en verkstad?
Jag vill spontant säga nej för på ett sätt så tror jag alltid att kvinnor varit välkomna i verkstaden. Sen var kanske inte alltid guld och gröna skogar på den tiden, utan som kvinna så fick du nog höra både det ena och det andra. Och jag tror tyvärr att detta levar kvar än idag.
Tyvärr kan jag tycka att det pratas för lite om att vi på Saab har total nolltolerans mot sådant beteende. Jag kände att jag verkligen var välkommen hit och om någon var elak eller sa något åt mig, ja då visste jag att Saab skulle ta tag i det direkt.

Vad behöver företag att göra för att locka yngre kvinnor till sig?
Jag tror det är viktigt att försöka visa vad företaget gör, vad du blir en del av och visa upp det företaget jobbar med. Vi behöver visa alla fördelar som finns med att jobba i verkstad. För tro mig, jobb kommer du alltid kunna få om du väljer en verkstadsutbildning. Arbetsmarknaden kommer att ”slåss” på om att få anställa just dig.
Sen tror jag att det är vara viktigt att arrangera ”öppet hus” eller anordna mindre evenemang som ”tjejkvällar”. På min förra skola anordnade vi tjejkvällar och det var en succé!

Tror du att det i framtiden generellt kommer att bli fler kvinnor som jobbar på verkstadsgolvet i och med mer digital/datorer, automation, fler högutbildade?
Ja, det hoppas jag verkligen. Sen önskar jag att det inte bara är tekniken som styr om man vill jobba med något eller inte. Jag hoppas att vi kan bli fler kvinnor som visar att vi klarar verkstadsjobbet precis lika bra som någon annan, avslutar Julia Palmenius.

Susanna Bergman

När började du arbeta på Saab och varför blev det verkstad?
Jag blev anställd maj 2018, jag har alltid haft ett stort tekniskt intresse och efter att ha jobbat som urmakare i 8 år kändes steget från liten finmekanisk verkstad inte så stort. 

Vad hade du för uppfattning om jobbet på en verkstad och hur mycket har det förändrats sedan du började?
Jag försöker att inte lyssna så mycket på vad ändra säger. Det finns så mycket fördomar om de många yrken. Är man intresserad av något är det inte svårare än att man undersöker på egen hand. Det är ju i slutändan du själv som ska trivas.

Vad tycker du är viktigt att dels bibehålla och dels förbättra för att locka kvinnor till industrin?
Jag tycker att man vi ska lyfta fram yrket. Jag visste inte vad CNC och den här typen av verkstad var för något innan jag råkade snubbla över det. Mitt sikte var egentligen åt ett annat håll, men jag har inte ångrat mig en sekund.

Vad säger släkt och vänner som inte arbetar inom verkstad?
De ser att jag är glad och att jag har möjlighet att utvecklas inom ett område jag trivs inom. Det är något som jag själv önskar att se hos mina nära och kära. 

Är det något jag borde missat att fråga skriv gärna kring det nedan?
Helt ärligt vet jag inte varför det är så uppdelat med kvinnor och män i yrkeslivet, eller när och hur det uppstått. I en perfekt värld borde man väl söka sig till det man trivs med och har intresse för, svarade Susanna Bergman.

Jenny Harrysson

När började du arbeta på Saab och varför blev det verkstad?
Gick produkt- och maskinteknik på gymnasiet, Framtidsgymnasiet och hade praktik och sommarjobb på Saab i 2:an och 3:an. När sommarjobbet var slut blev jag erbjuden anställning i augusti 2014. 

Vad hade du för uppfattning om jobbet på en verkstad och hur mycket har det förändrats sedan du började?
Jag tänkte att det skulle vara tungt och skitigt. Men så var det inte alls. Ibland är det tunga saker, men då frågar man någon om hjälp eller använder hjälpmedel så som travers eller liknade. 

Vad tycker du är viktigt att dels bibehålla och dels förbättra för att locka kvinnor till industrin?
Att vi syns i media är en bra grej! Även att tjejer följer med på event och pratar, så folk ser att det inte bara är män som jobbar i verkstäder. 

Vad säger släkt och vänner som inte arbetar inom verkstad?
De tycker att det är kul och bra. 

Varför tror du att kvinnor i större utsträckning väljer yrken inom ex. dagligvaruhandel eller sjukvården?
De tror att det ska vara tungt och smutsigt, att man inte kommer passa in eftersom det är ett mansdominerande yrke. De är kanske oroliga för att bryta normen och har fördomar om att tjejer inte ska jobba i verkstäder.

Om du skulle rekommendera yrket till en annan kvinna, vad skulle du trycka på för delar med arbetet?
Mitt arbete är ganska varierande. Jag gör inte samma sak hela dagarna utan många olika saker. Jag har många bollar i luften samtidigt, med bra kollegor och positiv stämning på arbetsplatsen. 

Är det den tidigare generationens ”fel” att inte fler kvinnor söker sig till eller jobbar på en verkstad?
Jag tror det, det var nog en helt annan stämning förr kan jag tänka mig, ett hårdare klimat. Kvinnor ska vara i köket och ta hand om familjen typ och männen ska arbeta. Tjejer som ville arbeta i en verkstad uppfattades nog som lite konstiga. De som gjorde det hade det gissningsvis rätt tufft om jag jämför med hur det är idag. 

Vad behöver företag att göra för att locka yngre kvinnor till sig?
De behöver visa upp att det finns yngre tjejer i verkstaden och att det inte bara killar.
Gå dit tjejer befinner sig och prata och visa upp saker. Jag själv fastnade för maskinerna för att jag kunde göra egna smycken och skyltar.

Tror du att det i framtiden generellt kommer att bli fler kvinnor som jobbar på verkstadsgolvet i och med mer digital/datorer, automation, fler högutbildade?
Jag tror att det kommer komma in fler tjejer i verkstaden. På mina fyra år här har det börjat ett tiotal nya tjejer. Det är ett kvitto på att Saab aktivt söker fler tjejer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here