Redaktörens ögonblicksbild;

I dagens snabba produktionsmiljöer står svenska verkstäder allt oftare inför utmaningar när volymerna ökar. Företagen växer och behöver nya maskiner, investeringar i mer automation, för allt fler spindeltimmar och maskinutnyttjande och även fler maskinoperatörer. Därför resonerar många verkstäder att man måste åka ut i Europa för att se vad som händer inom teknikutveckling, kanske har man missat något viktigt för det gäller att hålla sig uppdaterad i den knallhårda konkurrensen som idag är på marknaden. Så det handlar om att lyssna på DMG MORI`s experter och specialister som står till förfogande på fabriken. Att resa med andra som delar samma intresse måste vara ett av de smartaste sätten att upptäcka nya perspektiv som stimulerar till nya tankar och nya idéer.

Många nyheter från DMG MORI släpps i samband med OPEN HOUSE i Pfronten och det är bra att se nyheterna direkt på plats i skarpa demonstrationer. Leveranstiderna är långa och det kan ta ett ½ år eller upp till ett år innan leveranserna når Sverige och då kan man ha tappat för mycket, så ser man en intressant maskinnyhet så gäller det att bestämma sig fort, sa en av de mest rutinerade besökarna som varit på plats hela åtta gånger i Pfronten och vid fem av tillfällena köpt maskin.

Vi ser alltmer att verkstadsföretagen anammar produktionsfilosofin som går ut på att enbart tillverka detaljer som kan göras färdiga i en uppspänning och en maskin. Därför det stora intresset för de nya maskinmodeller och teknik som avsevärt sänker cykeltiderna och gör även att man kan tillverka fler och mer komplexa detaljer på kort tid.

I år åkte 80 teknikintresserade inköpare och operatörer från 40 olika företag ( att jämföras med första gången 1995 då fyra kunder följde med Patrick Almquist till fabriken – DECKEL MAHO ) med på resan och man fick se höjdpunkter som världspremiären DMF 400/11, automationslösningen PH Cell 500 modulär paletthantering och det nya digitala styrsystemet CELOS X med ny databaserad mjukvara för optimering av tillverkningsprocesser.

Maskinsäljare Anders Malmborg visade senaste
maskintekniken från DMG
MORI för Per Nordengrim, Micromatic
International AB och Per Westberg, Matenco AB.
Maskinsäljare Anders Malmborg visade senaste maskintekniken från DMG MORI för Per Nordengrim, Micromatic International AB och Per Westberg, Matenco AB.

Från 22 januari till 2 februari 2024 och för 29:e gången fokuserades det på den senaste tekniken för framtidsinriktad produktion. DMG MORI OPEN -HOUSE och omvandlae sin största europeiska produktionsanläggning till en 4 200 m² stor utställningslokal, vilket blev 250 m² mer än förra året. Här uppvisade man sina banbrytande lösningar inom tillverkning av verktygsmaskiner. Med fler än 45 högteknologiska maskiner, fler än 15 automatiseringslösningar och teknisk expertis inom de ledande sektorerna för halvledarteknik, flyg- och rymdteknik samt medicinsk teknik kom detta ”centrum för innovation” att presentera den senaste och mest moderna utvecklingen inom hållbar processoptimering. Bland utställningens höjdpunkter noterades världspremiären för DMF 400|11, som är ett intressant exempel på processintegrering, och PH Cell 500 som är en innovation inom området modulär paletthantering. En annan höjdpunkt var och är CELOS X. Det holistiska digitala och databaserade ekosystemet ger ytterligare potential för optimering av tillverkningsprocesser. Utställningen för Lasertec kompletterar det tekniska utbudet av tjänster med effektiva produkter för friformsframställning och ett akademiområde erbjöd insikter i DMG MORI:s omfattande utbildnings- och vidareutbildningsprogram.

MX – Machining Transformation:
Hållbar processoptimering för en framtidssäker tillverkning

”Centrum för innovation baseras på de fyra pelarna processintegration, automatisering, Digital Transformation (DX) och Green Transformation (GX). Dessa pelare utgör grunden för Machining Transformation (MX), med vilken man hjälper sina maskinköpare att uppnå en framtidsorienterad produktion”. Det övergripande målet är att göra tillverkningsprocesserna mer effektiva och hållbara för att säkerställa att morgondagens industri kan möta den globala konkurrensen och vara framgångsrika på lång sikt.

Processintegrering minskar cykeltiderna och tiden för inställningar genom att mer och mer teknik kombineras inom samma arbetsyta. I Pfronten demonstrerade DMG MORI att hur svarvning, fräsning, slipning och kuggskärning kan utföras integrerat tillsammans med mätning för en konsekvent kvalitetskontroll. Produktivitetshöjande och flexibla automatiseringslösningar visades, både för serieproduktion och bearbetning av små batcher. DMG MORI visade även lösningar för Digital Transformation (DX). Det tillhandahåller ytterligare stöd för processoptimering – från orderplanering och programmering till kvalitetskontroll och dokumentation. Mot bakgrund av resursknapphet och klimatskyddsmålen bidrar dessa tre pelare till den fjärde: Green Transformation (GX). Genom energibesparande åtgärder på över 30 procent skapar eftermontering av automatiseringslösningar och maskinrenoveringar en ny potential för en ökad produktivitet samtidigt som det sparar resurser.

Varbergs Precision är stora köpare av DMG MORI olika maskinmodeller. På fotot ute i en av utställningshallarna nere i Pfronten träffade vi Peter Jansson, Joakim Engelin, Mattias Jönsson och Ola Jansson.
Varbergs Precision är stora köpare av DMG MORI olika maskinmodeller. På fotot ute i en av utställningshallarna nere i Pfronten träffade vi Peter Jansson, Joakim Engelin, Mattias Jönsson och Ola Jansson.

Världspremiär:
DMF 400|11, utbyggnad av DMF-serien till en ny dimension

DMF 200|8, DMF 300|8 och DMF 300|11, som utvecklats från grunden, är ytterligare exempel på DMG MORI:s kreativa kompetens, vilket har påvisats upprepade gånger under de senaste åren. Baserat på detta banbrytande koncept med rörliga pelare presenterar verktygsmaskintillverkaren nu även den största modellen i serien: DMF 400|11. Jämfört med den föregående modellen DMF 360|11 imponerar denna världspremiär genom en X-axelns rörelse som utökats med 400 mm och med 150 mm för Z-axeln. Konstruktionen är solid genom en maskinbädd av gjutjärn, tre linjära gejder i X-axeln samt precisionsslipade kulskruvar. Det gör den rörliga pelarfräsmaskinen till den perfekta lösningen för bearbetning av krävande stora komponenter – från bärande delar och långa balkar till komponenter för tillverkning av verktyg och formar. Med ett rörelseomfång på 4 000 x 1 100 x 1 050 mm erbjuder DMF 400|11 många möjligheter för universalbearbetning. En valfri skiljevägg kan användas för att dela upp bearbetningsområdet i två separata arbetsområden, vilket gör att komponenter kan ställas in under pågående bearbetning. Det modulära systemet kompletteras genom ett FD-rundbord för krävande fräs- och svarvoperationer. Det gör DMF 400|11 intressant för processintegrering och Machining Transformation (MX).

Företag i samverkan; Fredrik Lindahl WS Mekaniska, Anders Hansson
ABES Verktyg & Mekaniska och Henrik Johansson VK Mekaniska.
Företag i samverkan; Fredrik Lindahl WS Mekaniska, Anders Hansson ABES Verktyg & Mekaniska och Henrik Johansson VK Mekaniska.

Innovation: PH-cell 500
Modulär paletthantering som klarar vikter på upp till 500 kg

DMG MORI visade på plats i Pfronten möjligheterna till Machining Transformation med hjälp av automatisering med PH Cell 500. Denna innovation bygger vidare på serien av modulära paletthanteringssystem genom en kompakt modell för överföring av upp till 500 kg. Systemet är kompatibelt med DMU 65, DMU 75 monoBLOCK 2:a generationen och DMU 65 H monoBLOCK. Beroende på konfigurationen av rackmodulerna kan PH Cell 500 ha plats för upp till 32 paletter. Det största måttet för arbetsstycket är 500 x 500 x 750 mm. Överföringsvikten är upp till 500 kg. Precis som de andra modellerna i serien är PH Cell 500 ergonomisk och enkel att använda tack vare programvaran Pallet Master. Genom den konsekventa vidareutvecklingen av palettshanteringssystemet understryker DMG MORI vikten av automatisering som en stadig pelare inom Machining Transformation (MX). Den nya palettautomatiseringen möjliggör en mycket flexibel, automatiserad produktion av små serier och enstyckstillverkning. Anledningen till det är systemets modularitet, som möjliggör en anpassad konfiguration.

Innovation: CELOS X
Den framtidssäkrade lösningen för företag inom tillverkningsindustrin

Omkring tio år efter presentationen av världens första APP baserade maskinkontroll bygger DMG MORI vidare med tillverkningstekniken på nytt med CELOS X. Syftet är att implementera Machining Transformation (MX) och bana väg för Digital Transformation (DX) för tillverkningsföretag och tjänsteleverantörer. CELOS X är den mest avancerade DX-tekniken och gör det möjligt för användare att skapa deras egen tillverkningsframtid på ett fokuserat och säkert sätt. Ekosystemet CELOS X erbjuder en helhetslösning för digital omvandling av tillverkningen och vertikal integrering inom ett företag. Systemet inkluderar både plattformarna CELOS Xperience och CELOS Xchange. Interaktionen mellan dessa två möjliggör en omfattande och sömlös digital upplevelse för användarna. Genom den stora mångfalden av funktioner erbjuder CELOS X en modern enhetlighet för alla varianter av kontroller från DMG MORI. Oavsett vilken NC-kontroll som används för verktygsmaskinen finns innehållet i CELOS X tillgängligt på alla kontroller i nästan samma utsträckning.

Willy Karlsson maskinsäljare på norra distriktet hade flera kunder med sig till Pfronten.
   – Maskinförsäljningen har verkligen tagit fart för DMG MORI i norra Sverige och vi ser rent allmänt att det går väldigt bra för många verkstadsföretag i Norrland, sa Willy Karlsson. 
På fotot ser vi Willy tillsammans med Linus Söderström och Jörgen Westerlund från HYDAC Nordhydraulik, Peter Grip och Mikael Eriksson Alfta Component.
Willy Karlsson maskinsäljare på norra distriktet hade flera kunder med sig till Pfronten. – Maskinförsäljningen har verkligen tagit fart för DMG MORI i norra Sverige och vi ser rent allmänt att det går väldigt bra för många verkstadsföretag i Norrland, sa Willy Karlsson. På fotot ser vi Willy tillsammans med Linus Söderström och Jörgen Westerlund från HYDAC Nordhydraulik, Peter Grip och Mikael Eriksson Alfta Component.

CELOS Xchange fungerar som det multifunktionella kontrollcentret för applikationen och datahanteringen för CELOS Xperience i CELOS X-ekosystemet. Genom att vara ett molnbaserat datarum möjliggör CELOS Xchange även en dubbelriktad integrering av verkstaden med företagets IT-avdelning och, i framtiden, ett öppet och säkert utbyte av data med partners längs leverantörskedjorna och inom globala värdeskapande nätverk. CELOS Xperience fungerar som den digitala verktygslådan för alla CELOS-appar och programvarusystem inom CELOS X-ekosystemet. De tillgängliga lösningarna visar tydligt det holistiska mervärdet som CELOS X ger för kunden. Det öppnar upp en lång rad möjligheter eftersom alla applikationer och arbetsflöden syftar till att förenkla maskindriften, öka drifttiden och samtidigt optimera energieffektiviteten.

En titt på framtidens tillverkning

Innovativa tillverkningslösningar på utställningen i Pfronten och det omfattande stödprogrammet gav besökarna ett helhetsintryck av framtiden inom tillverkning.

– CELOS X är en viktig byggsten som kommer att stärka plattformen inom Digital Transformation (DX) ytterligare. På så vis bidrar vi på ett betydande sätt till våra kunders konkurrenskraft och vi tar hållbar produktion ytterligare ett steg framåt, sa försäljningschef Patrick Almquist nere i Pfronten till tidningens redaktör.

I samband med resan till Pfronten, så fick tidningens redaktör till sig en trevlig nyhet. Det Karlskrona baserade verkstadsföretaget Stålmännen skall under 2025 bedriva modern produktion i en helt ny fabrik. Företaget har investerat i en tomt på 6 000 kvm och här tänker man bygga en ny och modern fabrik.

– Vi expanderar och behöver mer produktionsyta, så nu planerar vi i första skedet att bygga 1 300 kvm. Idag huserar vi på 500 kvm vilket gör oss allt mer trångbodda för varje månad som går, berättade vd Patrik Karlsson.

Vi besökte företaget i mars 2022 och smittades av den positiva anda som genomsyrar företaget.

Patrik Karlsson, Fredrik Sandkvist och Peter Thalin.
Patrik Karlsson, Fredrik Sandkvist och Peter Thalin.

”Det gaur inte”, är ett uttryck som många säger men Patrik och hans medarbetare menar att det ”gaur visst” och det har man bevisat med råge.

Och nu har företagarna och verkstadsägarna Patrik Karlsson och Peter Thalin bestämt sig för att ta nästa steg.

– Vi skall ha och har en hög investeringsgrad i vår maskinpark och ständigt hålla oss uppdaterade när det gäller våra maskinleverantörers senaste teknikutveckling. Vi är nu inne i en fas i vårt arbete att skapa en tekniskt högmodern och attraktiv arbetsplats för dem som väljer att arbeta med oss. Verkstad ska inte vara tråkigt och är inte tråkigt, om vi arbetar mot både kortsiktiga och långsiktiga mål i en kreativ anda, sa de båda herrarna vid vårt besök i mars 2022.

Innan vi gick ut genom dörren vid vårt besök, sa Patrik Karlsson;

FUCHS är partner till DMG MORI och på plats under utställningen träffade vi två representanter från Sverige; Thomas Bertou och Mattias Hess.
FUCHS är partner till DMG MORI och på plats under utställningen träffade vi två representanter från Sverige; Thomas Bertou och Mattias Hess.

– Du kan väl skriva i tidningen att ett större mål som vi har, är att bygga en ny verkstad om några år.

Tidningens redaktör tror att oddset emot är mycket lågt, alltså inget för en spelare, pengarna tillbaka, knappt…

Och det visade sig att det var en riktig lågoddsare…

När det handlar om maskinval så har man hittat en maskinleverantör som man känner sig trygg med. Stålmännen är även nöjda med hur leverantören DMG MORI sköter installation och utbildning.

– Vi satsar på ny maskinteknik och vi satsar på DMG MORI och deras breda maskinprogram. Vi handlar gärna 5-axligt och här kan vi nämna DMG MORI DMF 200/8 som är utrustad med CELOS / Heidenhain TNC 640, SpeedMASTER spindel 15 000 rpm HSK-63, integrerat rundbord D=800 mm, vilket gör maskinen simultant 5-axlig. 40 verktygsplatser, 40 bar genom spindeln, säger Fredrik Sandkvist.

Joakim Persson och Fredrik Johansson från Forsells Mekaniska i Grästorp är frekventa besökare nere i Pfronten. Bakom herrarna skymtar vi deras senaste maskininvestering en DMG MORI NLX 2 500/700 som nu i skrivande stund är på plats i verkstaden när denna tidning är tryckt.
Joakim Persson och Fredrik Johansson från Forsells Mekaniska i Grästorp är frekventa besökare nere i Pfronten. Bakom herrarna skymtar vi deras senaste maskininvestering en DMG MORI NLX 2 500/700 som nu i skrivande stund är på plats i verkstaden när denna tidning är tryckt.

– Verkstadsföretaget har höjt och höjer kontinuerligt tekniknivån otroligt mycket med deras investeringar på både svarv och fräs sidan. Stabila och högproducerande maskiner och att de nu kan köra detaljerna färdiga i en uppspänning. DMF maskinen innebär även att de kan hantera stora detaljer som deras kunder efterfrågar.

– Det häftiga med denna kund och deras investeringar är att de vågar satsa och tror på sin verksamhet och strategi, viket är ganska osvenskt. Personalen är intresserade av ny teknik och vill utveckla sig inom detta, säger Anders Wikström maskinsäljare DMG MORI.

Vi får en pratstund på plats i utställningshallen med Magnus Andersson och Christian Persson från Örebroföretaget Total Innovation AB. Det är första gången som man besöker OPEN HOUSE i Pfronten och vi vill gärna veta varför man är här.

– Vi letar efter en 5-axlig maskin som det går att köra 500 mm paletter i, inklusive ett integrerat paletthanteringssystem. Vi har höga krav på noggrannhet i maskinen. Även en god ergonomi är viktig för oss, både vid paletthanteringen och i maskinutrymmet.

Tidningens redaktör har vid flera tillfällen besökt företaget och vet att Magnus Andersson är väldigt teknikintresserad och det ”smittar” han av på sina medarbetare. Vi kan till exempel ta ett uttalande från vår senaste artikel på företaget som säger;

”Jag söker alltid efter den senaste tekniken när det gäller olika sätt att bearbeta, för vi är nischade mot komplicerade former, fina toleranser och höga ytkrav och då behöver vi specialisera vår produktion och implementera det som våra kunder efterfrågar”.

Intressant inställning, så med meningarna ovan som utgångspunkt, vad kan det vara för intressant med DMG MORI?

– Vi upplever att DMG Mori har ett brett och komplett maskinprogram med genomtänkta väl integrerade lösningar för automation samt god ergonomi i de flesta maskiner.

Vad finns det för behov framåt i verkstaden och upplevde ni maskintekniken som presenterades?

Christian Persson och Magnus Andersson Total Innovation AB.
Christian Persson och Magnus Andersson Total Innovation AB.

– De nya hybridmaskinerna med 3D-printning integrerade tillsammans med bearbetningsmöjligheten är väldigt imponerande och spännande.

Att ta in ny maskinteknik är djärvt och kräver hårt arbete och med det så följer helt nya bearbetningsmetoder i sina processer. Det är inget som räds Magnus Andersson, ägare till verkstadsföretaget Total Innovation i Örebro. Så även om han i princip aldrig använt tekniken eller metoden tidigare så är inget omöjligt. Gnistning och längdsvarvning är exempel på detta och som idag är implementerade i produktionsprocesserna. Så känner vi Magnus och hans personal rätt, så är det inte omöjligt att det står en hybrid maskin där om några år och printar metallkomponenter.

Vad det något som stack ut lite extra?

– För vår del är det en DMU75 med tillhörande PH300 cell som är mest intressant just nu.

Många av de som reser med tycker att nätverkandet med alla medresenärer är uppskattat och intressant. Vad tyckte ni och fick ni någon intressant kontakt på resan?

– Ja, det var ett glatt gäng med många mycket kompetenta CNC tekniker som vi diskuterat och utbytt erfarenheter med.

Christian och Magnus sammanfattar resan;

– En väldigt imponerande och välordnad fabrik som ligger fantastiskt vackert. Vi vill även ge en stor eloge till DMG:s maskinsäljare som visade oss fabriken. Han var väldigt insatt och påläst, avslutar grabbarna från Total Innovation AB
i Örebro.

I år var det snöbrist nere i Pfronten men man fick ändå uppleva en form av ”snöbollseffekt”, i det mänskliga mötet tekniker emellan. Att åka på en inköpsresa med en idé eller en tanke att hitta något enkelt eller något komplext inom produktions- och maskinteknik, är ofta kärnan i samtalet och mötet mellan människor. Och visst är det betydligt trevligare, än att sitta hemma på kontoret och klicka runt ute på Internet. Vi behöver mötas IRL och samtala utifrån den situation vi befinner oss i. Är man i en kreativ miljö tillsammans med andra, så väcks idéer till liv, relationer utvecklas, man får hjälp av andra med samma intresse och då blir det lättare att fatta sina beslut. För besluten man gör få alltid konsekvenser och då gäller det att ta hjälp av expertis när det som oftast handlar om att optimera sina tankar kring automation och maskinsystem.

Emil Svensson och Ahmad Domani från Mastec Precision i Ulricehamn tillsammans med maskinsäljare Peter Smith där samtal kring automatisering var grundämnet.
Emil Svensson och Ahmad Domani från Mastec Precision i Ulricehamn tillsammans med maskinsäljare Peter Smith där samtal kring automatisering var grundämnet.
Kända ansikten i Pfronten. Joakim Olsson och Stefan Gullbäck från LG Verktyg i Tumba.
Kända ansikten i Pfronten. Joakim Olsson och Stefan Gullbäck från LG Verktyg i Tumba.
Det var inte första gången och inte heller sista gången som Henrik Fredriksson på Pretak i Kil och Jimmy Korsbeck från Speedtool i Habo besökte DMG MORI Open-House i Pfronten.
Det var inte första gången och inte heller sista gången som Henrik Fredriksson på Pretak i Kil och Jimmy Korsbeck från Speedtool i Habo besökte DMG MORI Open-House i Pfronten.
Johan Kastbom och Rahim Peci från Motala Maskinteknik besökte Open-House i Pfronten för första gången.
Johan Kastbom och Rahim Peci från Motala Maskinteknik besökte Open-House i Pfronten för första gången.

Samarbete näringsliv och skola

En rubrik som betyder ingenting om man inte har människor med engagemang i bakgrunden. I Vetlanda finns Njudungsgymnasiet som erbjuder utbildningar för nästa generations industritekniker och här fokuserar på det industritekniska programmet. En utbildning som hamnat under luppen för verkstadsföretagen runt om i östra Småland.

Vi träffade Brian Gustafsson nere i Pfronten, Brian är chef på verktygsavdelningen på Beslag & Metall i Ekenässjön, som ständigt söker efter nya medarbetare för att företaget kan ta sig an framtidens utmaningar.

– Arbetskraftsinvandringen har i princip försvunnit och vi kommer att få stora pensionsavgångar samtidigt som vi expanderar och behöver fler medarbetare. Var hittar vi en verktygsmakare imorgon. Här har Njudungsgymnasiet nu gjort och gör en storsatsning på sina 4-åriga teknikutbildningar och man har anställt nya och fler lärare och nya maskiner finns på plats, säger Brian och fortsätter;

– Här kommer vi och några andra industriföretag in i bilden och erbjuder praktikplatser där intresserade elever får 10 veckors utbildning hos oss. Då handlar det inte om att städa och titta på utan nyckeln till vårt framgångskoncept är att vi upptäcker talangerna tidigt och ger dem chansen att vara med i projekt där våra medarbetare integrerar dem som en i gänget och låter dem hjälpa till med hela kedjan från verktygskonstruktion till att pressen formar en ny detalj.

– Helheten är viktig och vi ser att vårt engagemang i ungdomarna redan gett resultat då flera har fått anställning direkt efter studenten. Ryktet går nu på skolan att det är ”häftigt” att arbeta i industrin och vi räknar med att få fler unga medarbetare från utbildningen på Njudungsgymnasiet för många år framöver, säger Brian Gustafsson.

Vi kan summera vårt samtal med Brian och Ingemar och konstatera att gårdagens industri inte har varit tillräckligt utåtriktade mot skolorna. Vi kan också konstatera att många vill engagera sig i problemen med att nå den yngre generationen. Här har vi sett en nedåtgående spiral där många utbildningar lagts ner. Dåligt engagemang från kommunen där dialogen med industrin kanske inte fungerat alla gånger. Nu har vi en gymnasieskola som gör en jättesatsning och då finns det eldsjälar ute i industrin som satsar det de kan för att få unga medarbetare att se en framtid inom olika produktionstekniska jobb. Och vi har precis samtalet med en av eldsjälarna.
Beslag & Metall är ett familjeföretag i Ekenässjön som tillverkar och levererar komponenter främst till fordonsindustrin. Produktionen är uppbyggd på avdelningar som pressning, svetsning, ytbehandling och montering.

Beslag & Metall erbjuder och stödjer kunderna med att industrialisera deras produkter samt utför samtliga delar i produktionskedjan.

Företaget grundades år 1938 och med 80 års erfarenhet har vi byggt upp en stor kompetens inom plåtsegmentet. Denna grund tillsammans med engagerad personal och småländsk finurlighet har bidragit till företagets investeringar och tillväxt.

Marknad och efterfrågan är det som styr oss, idag producerar vi komplexa artiklar i höga volymer i material som stål, aluminium, rostfritt och mässing.

Vad gör ni i Pfronten frågar vi grabbarna?

– Vi är här och letar ny maskinteknik och nya idéer och här ser vi att DMG MORI satsar mycket på att hjälpa till att forma framtidens industri. Det är en pågående ”teknisk revolution” som inte bara handlar om häftiga digitala möjligheter utan också om klimatfrågan och kanske det viktigaste – att göra arbetsplatserna mer attraktiva. Utan människor som vill jobba i industrin spelar det ingen roll hur modern den är, säger Brian och hans kollega Ingemar Johansson håller med.

Service och support en prioritet genom hela produktionsprocessen

Den tysk/japanska maskintillverkaren DMG MORI erbjuder produktions- och automationslösningar för skärande bearbetning, laserbearbetning, additiv tillverkning samt digitala lösningar för verkstadsproduktion.

Det svenska huvudkontoret hittar du i Västra Frölunda utanför Göteborg och här arbetar sedan några veckor Jan Olsson som är ny servicechef för den svenska marknaden. Idag är vi däremot nere i Pfronten på DMG MORI OPEN -HOUSE och träffar honom för första gången.

På fotot från Pfronten, ser vi Martin Svärdh VD DMG MORI Nordic och Jan Olsson servicechef DMG MORI Sweden. Mellan herrarna ser vi nya styrsystemet och maskinkontrollen CELOS X som erbjuder en helhetslösning för digital omvandling av tillverkningen och vertikal integrering inom ett företag.
På fotot från Pfronten, ser vi Martin Svärdh VD DMG MORI Nordic och Jan Olsson servicechef DMG MORI Sweden. Mellan herrarna ser vi nya styrsystemet och maskinkontrollen CELOS X som erbjuder en helhetslösning för digital omvandling av tillverkningen och vertikal integrering inom ett företag.

– Jag har varit anställd i några veckor och håller på att lära mig allt, träffa alla maskinsäljare på den svenska marknaden och träffa många av experterna här på fabriken. Och framför allt lära känna våra kunder som är med på resan och sätta mig in i varje kunds behov och förväntningar på oss som serviceorganisation. Bråda och intensiva dagar, roliga dagar och mycket intressant och lärorikt för mig som nyanställd och i min roll börja upparbeta relationer till våra kunder och medarbetare.

– Min mentor under den första tiden är Martin Svärdh, idag VD på DMG MORI Nordic och som mellan 2015 och 2019 var servicechef och med hans ovärderliga kunskaper och erfarenhet så tar jag ett steg i taget och förstår redan nu att industrin är inne i ett teknikskifte där det krävs alltmer av oss på företaget för att få nöjda kunder, vilket är prio nummer ett för oss, säger Jan Olsson.

Allt fler kunder inser behovet av att optimera sina automationssystem. Produktutbudet blir allt bredare och ny mjukvara förbättrar tillförlitligheten och här erbjuder DMG MORI sina maskinköpare prioriterade resurser som möjliggör optimal drift där målet för service- och supportavdelningarna är att snabbt identifiera potentiella säkerhets- och prestandaproblem vilket i sin tur förbättrar driftsäkerheten och den operationella effektiviteten.

– Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. I min roll har jag det övergripande ansvaret för vårt nät av servicetekniker från norr till söder. Vår serviceorganisation omfattar 25 personer, där merparten är resande servicetekniker som via vår HotLine var snabb hjälp. Ute på fältet har vi tekniker som har hög kompetens och där vi kontinuerligt uppdaterar deras kunskaper.

Verktygsmakarna Ingemar Johansson och Brian Gustafsson från Beslag & Metall i Vetlanda.
Verktygsmakarna Ingemar Johansson och Brian Gustafsson från Beslag & Metall i Vetlanda.

– Vid ett driftstopp finns vi snabbt på plats för att hjälpa kunderna och vi har som mål att vara på plats dagen efter. Och som DMG MORI-kund erbjuder vi dig en allsidig service för din maskin: en online serviceplattform tillgänglig 24/7, för maximal tillförlitlighet vid produktion, underhåll och reparation eller översyn. Hos DMG MORI får du allt från en källa.

– Med rätt service och underhåll ökar värdet av din maskininvestering. Genom att utnyttja vår kompetens och erfarenhet säkerställer du att rätt åtgärder utförs. Vi har tekniska experter inom områden som styrsystem, mekanik, el-, mät- och säkerhetsteknik.

– Ofta när främst automatiserade robotceller står still, stannar produktionen. Genom att identifiera företagets nyckelmaskiner och ge de bästa tänkbara underhåll slipper man kostsamma stopp.

– Ett råd och en rekommendation och ett enkelt sätt att öka produktiviteten och undvika överraskningar, är att gå igenom maskinparken och identifiera nyckelmaskinerna och lägga upp handlingsplaner och underhållsavtal. Underhållet är A och O, både vardagsunderhållet som utförs av operatören och det förebyggande underhållet som utförs av oss. Genom att etablera fasta rutiner undviker man att köra stopp i maskinen och kan förhoppningsvis begränsa antal akuta servicetillfällen. Underhållet ger också möjlighet för dig att planera renovering och nyinvestering, säger servicechef Jan Olsson.

Så slutligen, hur uppnår man en bra service?

– Genom att lära känna kunderna, förstå deras verksamheter och de utmaningar som de möter varje dag. Från den lilla verkstaden till det stora, alla har samma mål, en tillförlitlig och säker process. Vi står för den övergripande kompetensen och som jag ser mitt uppdrag, att med fokus på dialog och kommunikation så står vi starka i vårt mål att vara bäst i Sverige på service, avslutar Jan Olsson och säger att när han kommer tillbaka till Sverige, ser många mil i bil framåt, för att lära känna DMG MORI alla duktiga kunder tillsammans med alla servicetekniker ute i vårt avlånga land.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here