Idag rör vi oss i värmepumptillverkarnas värld och vi befinner oss i Åstorp. Inte av en tillfällighet utan här har en grupp svenska investerare gått samman för att sätta sin svenska värmepump på export till Europa.
Bolaget Qvantum Energi AB har tagit in 900 miljoner i nytt kapital och produktionen vid den nya fabriken i skånska Åstorp har varit igång sedan början av 2023. Finansieringen innebär bland annat att företaget kommer att kunna färdigställa sin nya fabrik i Åstorp med kapacitet för 50 000 värmepumpar per år på en fabriksyta av 7 000 kvm.
Nu är man i gång och Tidningen Maskinoperatören är på besök i januari 2024 främst för att ur ett produktionstekniskt perspektiv spegla en ögonblicksbild över vad som händer i fabriken idag och framåt.
I många fall har det noterats på tidningens redaktion att de större industriella satsningarna har en bakgrund i politiska beslut och i detta fall har EU varit inblandade och satt som mål att den årliga försäljningen av värmepumpar ska fördubblas inom några år. Tanken är att det ska minska Europas beroende av olja och naturgas, då vi nu befinner oss i en situation med krav på en alltmer hållbar miljösituation där fossilfri uppvärmning av Europa.
Företaget i Åstorp har en expansionsstrategi för nästa generations modulära värmepumpar och kompletta energi nät för fossilfri uppvärmning av Europas städer.
Qvantum har producerat och utvecklat högkvalitativa värmepumpar och energisystem i en utvecklingsfas sedan 1993 och tillhandahåller numera värmepumpar med en unik mjukvara som gör det enklare minska koldioxidutsläppen från uppvärmning och kylning i stadsmiljöer.
Idag utvecklar företaget nästa generations modulära värmepumpar avsedda även för att kopplas till de energinät Qvantum utvecklar för tätbebyggda områden i Europas städer är 5:e generationens fjärrvärme. Qvantums teknologi gör att värmepumpen blir en del av en hållbar och skalbar lösning för områden med hög energidensitet.
Industrin styrs och går alltmer, hand i hand med politiska beslut.
EU-kommissionens ”Den Europeiska Gröna Given” har som mål att göra Europa helt klimatneutralt och ett skifte till värmepumpar kommer att spela en stor roll i detta arbete. Enligt IEA kan ett byte till värmepumpar minska utsläppen av växthusgaser med 500 miljoner ton redan till 2030.
Nyckelpersoner inom Qvantum Energi har en bred internationell erfarenhet av systemdesign, produktutveckling och driftsättning och är väl positionerade till att bli en drivande kraft för “net zero”-målen, och är redo att möta de ökande kraven på förnybar värme och kyla.
På plats i Åstorp och här bygger man fabrik för fullt
Tidningen Maskinoperatören är en reportagetidning och vi speglar gärna den produktionsutrustning som olika industriella satsningar är beroende av och här i Åstorpfabriken skall vi titta till en automatisering av två kantpressar som är intressant och helt klart ligger i tiden.
Tillverkning av värmepumpar är en komplex process men ändå inte. Vad menar vi med det, jo maskinparken är en grundförutsättning för att hitta en modern produktionsmetod och här ser vi inga problem. Svetsprocesser och olika metoder inom plåtformning är fundamentala metoder där maskinparken bygger på effektiva och vedertagna processer.
Produktionen – maskinparken
I förstudier letade företagsledningen efter en automatiserad lösning för kantpressning. Man kontaktade marknaden och fann flera intressanta alternativ. Fler kontakter gjordes och ett av alternativen stack ut.
– När vi kontaktade den italienska maskintillverkaren EUROMAC fann vi ett direkt engagemang för våra önskemål, ”man var snabba på bollen” och kunde erbjuda en helhetslösning med kantpress, verktyg, automation och mjukvara och vi kände direkt av att man tillsammans med den svenska leverantören SALUCO kunde erbjuda ett engagemang och en servicenivå som i kombination med smarta lösningar. Ett samarbete startades upp och vi började att utbyta idéer och en intressant maskinlösning presenterades som vi följde upp med en beställning, säger produktionsteknisk chef Jörgen Olsson.
– Vi på SALUCO är en uppstickare på den svenska marknaden och med som i detta fall en välkänd och kompetent tillverkare som EUROMAC, som är mycket välkända i Europa och har ett grundmurat rykte, att sedan 30 år tillbaka leverera högkvalitativa maskiner och utrustning för global plåtindustri så ser vi en ljus framtid för maskinfabrikatet, säger Peter Persson säljare SALUCO AB.
– Allt fler av våra kunder strävar efter och kräver smarta lösningar som effektiviserar olika tillverkningsprocesser och seriestorlekar. Allas strävan efter energieffektivitet och flexibilitet, har drivit fram en snabb produktutveckling inom automatisering och robotik för att få lägre kostnader och minskad materialförbrukning. Vi får idag allt fler förfrågningar från industrin, när det handlar om robotceller och med den lösning vi kom fram till med Qvantum Energi här i Åstorp har vi tillsammans med EUROMAC hittat en intressant helhetslösning som innefattar förkortad tillverkningstid genom effektiv mjukvara för produktionsoptimering, säger Peter Persson.
Vi ber Peter Persson om lite tekniska fakta kring robotcellen när vi sitter vid kaffebordet, innan vi går ut i produktionen tillsammans med Jörgen Olsson och träffar produktionstekniker Erik Simonsen som skall berätta om sina erfarenheter när det främst handlar om off-lineprogrammeringen och användarvänlighet osv.
– Cellerna består av två elektriska kantpressar modell EUROMAC FX Bend 2550 – 50 med 50 tons presskraft var. Bockbredd 2550mm 6-Axlig med Wila pneumatiskt verktygsfäste. Robot KUKA KR 70 Kg 7-axlig som går på räls i båda cellerna. Dessa två spegelvända celler jobbar var för sig med att bocka Qvantums panelsystem.
– EUROMAC bygger hel- och halvautomatiska kantpressar med hög driftsäkerhet vilket ger lägre produktionskostnader. Maskintekniken ger exakta bockningsvinklar över hela plåten, säger Peter.
– Systemet styrs av ett program som heter Obelix för cellernas rörelse, för bockningen ett program som heter EasyBend. Dessa jobbar tillsammans enligt förklaring nedan;
– Obelix är en enkel, snabb och pålitlig programvara som kan påskynda programmeringen av maskincellen. Den är helt integrerad med EasyBend-programvara och tar emot alla data som rör den detalj som ska tillverkas och föreslår den mest optimerade sekvensen av rörelser enligt din robot och dina krav. Detta gör att du kan gå från ritning till färdig detalj i bara några få steg, förklarar Peter Persson på SALUCO.
OBELIX plus EasyBend, bygger digitala processer.
– Vi har nu kontroll över våra processer på vår plåtverkstad och den maskinparken som är optimal för oss. Då pratar jag om laserskärning, stansmaskin och förstås vår kantpressning med robot eller manuell formning av våra kabinett. Idag har vi 1 400 kvm verkstad för vår plåtbearbetning, där vi också räknar in svets manuell och robot samt en helautomatisk rörbockning från coil, säger Jörgen Olsson.
Vi går tillsammans med rundtur i fabriken och här arbetar man med effektiva flöden från material in till kvalitetskontrollen i renrum.
Vi stannar till i plåtverkstaden och här pågår produktionen för fullt. Produktionstekniker Erik Simonsen berättar att han kom in i produktionen på företaget under hösten 2023.
– Att arbeta med datastyrd produktion och i det den helautomatiska processen gör mitt jobb intressant och utvecklande. Cellen för vår kantpressning är användarvänlig och har man rätt parametrar i maskinerna. så sköter cellen sig själv. Här kommer vi in på mjukvara och den styr inte bara individuella processer i cellen utan robot och maskin interagerar tillsammans med en mjukvara, säger Erik.
– Vi är relativt oerfarna när det handlar om automatiserad kantpressning och då var ett av kraven som EUROMAC kunde leverera till en helhetslösning. Väldigt viktigt för oss är en integrerad mjukvara som styr robot och kantpress. Vi ökar nu tillverkningstakten i fabriken under 2024 och det betyder hårt arbete för alla våra medarbetare när vi nu tar nästa steg i vår framtid som värmepumpstillverkare, avslutar Jörgen Olsson.