Delägarna Stefan Edlund och Kimmo Frondelius leder Blomberg & Stenson in i framtiden.

Det legotillverkande verkstadsföretaget består idag av en sammanslagning med Engströms Verkstäder, Gustafsson & Hjorth, Williamsons Metallbearbetning samt Blomberg & Stensson, alla anrika Katrineholmsföretag varav det äldsta härrör från 1927. De fyra företagen har var för sig fört in sin kompetens i sammanslagningen av företagen. Och det har också betytt att man har vuxit ”raskt” så idag är man 100 anställda och omsätter 200 miljoner.

Man är det kompletta verkstadsföretaget i Katrineholm som specialiserat sig på plåtbearbetning, skärande bearbetning och rörbearbetning på en produktionsyta av 11 000 kvm. Produktionen är flexibel från prototyper till serieproduktion i små och medelstora serier. Företaget tillverkar alltifrån enkla detaljer till komplexa och kompletta produkter och kan även erbjuda konstruktion, pulverlackering och montering och allt inom leveranskonceptet ”Just-in Time”.

– Vår affärsidé som underleverantör är att finnas nära våra kunder för problemlösning och teknikutveckling
i syfte att stärka vår gemensamma framtid. Våra viktigaste branschsegment är den svenska fordons-, energi-, gruv-, jordbruks- och byggindustrin.

Vi erbjuder våra kunder helhetsansvar från ämne till färdig och funktionellt riktig produkt i moderna och miljöanpassade utrustningar, säger Stefan Edlund vd och delägare på Blomberg & Stensson.

Vi får en liten bakgrundshistoria av Stefan Edlund över en kopp kaffe, som berättar;

– Om man vinner på triss eller lotteri överhuvudtaget i dagens tider så köper folk, bilar, resor och hus beroende på hur mycket man vinner. År 1947, två år efter att andra världskriget går vännerna Blomberg och Stensson och köper en lott. Man vinner 50 000 kronor, vilket var väldigt mycket pengar då och omvandlat till dagens penningkurs kanske någon miljon, eller mer? I alla fall så köper herrarna Blomberg och Stensson verkstadsmaskiner som pressar och trycksvarvar m.m, startar en verkstad och börjar tillverka kakformar. Det blev starten för det Blomberg & Stensson här i Katrineholm som vi ser idag och mycket har hänt sedan dess, kan man lugnt säga.

Idag befinner vi oss i den före detta chassi- och bussfabriken i Katrineholm ( som sedan fem år tillbaka ägs av Blomberg & Stensson) där Scania hade tillverkning med över 800 anställda innan bestämde sig för att stänga ner fabriken i Katrineholm och flytta tillverkningen till Polen och Södertälje 2001. På längre sikt visade det sig att man behöll samarbetet med sina svenska underleverantörer och idag är man tillbaka med en mängd olika artiklar som tillverkas på Blomberg & Stensson.

Det händer saker i en stad eller på en ort när många arbetstillfällen försvinner över en natt. Så Katrineholm har varit nere på knä men kamplusten har varit stark. Och idag är företagarna rekordnöjda med klimatet i Katrineholm och man har en stark framtidstro.

Stadens företagare i allmänhet tror att Katrineholms geografiska läge med närheten till Stockholm kommer att bli ett allt starkare argument för företagsetableringar. Idag är man en del av den mycket expansiva Stockholmsregionen. Infrastrukturen är väl utbyggd och tågen går frekvent mellan storstadsregioner som expansiva Mälardalen – Storstockholm och Göteborg.

– Vi är duktiga i den svenska industrin på att anpassa oss och utveckla våra processer så att våra kunder väljer oss före många andra tillverkare ute i Europa. Att vi nu med en pandemi bakom oss har vuxit oss starkare, breddat oss genom att kunna erbjuda allt från olika bearbetningsmetoder och montering till att vi nu kan kalla oss kompletta som underleverantör som sorterar oss under begreppet ”One Stop Shop”. Pandemin har framtvingat mer regional tillverkning för våra kunders försörjningskedjor och hållbarhets- och miljötänk, med att få ner och korta transportvägarna, har gjort att vi nu växer inom flera olika segment hos våra globala exportföretag, säger Stefan Edlund.

Entreprenörerna

En av alla duktiga entreprenörer som byggt och utvecklat sina affärsidéer i Katrineholm är Kimmo Frondelius. Han startade sitt första företag 1991 och har under många år byggt sitt entreprenörskap och skapat många arbetstillfällen genom ett klokt affärssinne.

– Jag älskar att se människor växa med sina arbetsuppgifter och det finns inget bättre än att se och följa hur man tillverkar produkter som används av nöjda slutkunder. Eftersom vi fokuserar och uppmärksammar Blomberg & Stensson i denna artikel så förvärvade jag företaget år 2007. Då var man ett företag som vuxit upp ur spillrorna efter Scanias uttåg från Katrineholm, förklarar Kimmo.

Idag är man ett välmående verkstadsföretag med olika ben av tillverkningsprocesser där man siktar högt för att kunna klara av framtidens krävande kunder. Kund segmenten (kundernas huvudkontor) finns inom 20 mils radie runt Katrineholm men då handlar det ofta om kunder som har globala verksamheter och många av de produkter som lämnar fabriksgolvet på Blomberg & Stensson hamnar på monteringslinjer över hela världen.

– Vi ser långsiktigt på våra förbindelser och uppdrag från globala marknadsledande företag och tillsammans med dem utvecklas vi i rätt riktning, säger Stefan Edlund.

Personalen ligger ägarna varmt om hjärtat
– ” utan dem är vi ingenting ”.

– Vi arbetar systematiskt med mycket hjärta, mjuka värden och en hög tekniknivå i våra produktionsprocesser för att varje dag leverera önskade produkter till våra kunder. Genom att bidra med kompetens och entreprenörsanda hjälper vi våra kunder att utveckla sin verksamhet och sin affär, säger Kimmo Frondelius.

Erik Arden maskinsäljare Salvagnini Scandinavia, laseroperatör Kenneth Petersson, vd Stefan Edlund och Dan Gustavson projektledare och koordinator på Salvagnini Scandinavia.

En stor och viktig maskininvestering

Maskinen med automationssystemet som man bör uttrycka det och som Blomberg & Stensson valt att investera i är en Salvagnini L3-30 6kW fiberlaser tillsammans med Salvagninis egenutvecklade dubbla lagertorn LTWS/BTW med plats för drygt 110 ton råmaterial detta på en mycket kompakt yta endast på 11×11 meter.

– Flexibilitet är nyckelordet till investeringen för att hantera korta serier, detta med hjälp av Salvagninis OPS (Order Process Software) som hanterar planering och helautomatisk nesting direkt från MPS systemet i detta fall Monitor. Fiberlaserskärmaskinen L3-30 som är fullt utrustad bland annat SVS & AVS vision system samt APC2(Adaptive Process Control) samt automatiskt nozzlebyte. Detta gör att maskinen kan producera obemannat under kvälls- och nattskift, allt med full övervakning och återrapportering med hjälp av LINKS & OPS, säger Erik Arden maskinsäljare Salvagnini Scandinavia.

Hur gick historien kring maskinaffären, frågar vi maskinsäljare Erik Arden?

– Salvagnini Scandinavia befinner sig i en positiv tillväxt och vi växer så det knakar. Omsättningsökning på närmare 60 % de senaste åren och vårt koncept, med dels stand-alone maskiner men där huvuddelen av våra maskininstallationer handlar om helautomatiska tillverkningssystem och linjer där mycket av vårt DNA handlar om smarta fabrikslösning med inslag av även robotisering av något slag.

– Som regionsäljare så håller jag en ständig och uppdaterad kontakt med verkstadsföretag som befinner sig i någon form av investeringsplan. Jag ringde till Stefan Edlund och presenterade en ny maskinlösning inom laserskärning och det visade sig att ”tajmingen” var den rätta, säger Erik Arden Salvagnini Scandinavia.

– Här pågår det ständiga funderingar och tankar på och kring, hur och vad kan vi göra vår maskinpark och våra processer så effektiva som möjligt för att kunna vara konkurrenskraftiga ute på marknaden som vi verkar. Och Erik ringde i precis rätt tidpunkt för vi var i startgroparna för att göra en investering för att rationalisera vår laserskärning men också hitta en automationslösning som ger oss fler produktionstimmar där vi kan utnyttja obemannad körning.

– Vi fick en allt starkare känsla att vi behövde byta ut äldre och kostsam maskinutrustning mot ny teknik och fiberlaserteknik är väldigt intressant för oss som tillverkande företag ur flera aspekter, säger Stefan Edlund.

– Vi tog upp en diskussion med Erik Arden på Salvagnini och gillade hans tankar i vad han kunde erbjuda som helhetslösning. A och O var service och här har Salvagnini verkligen ökat närvaron av servicetekniker och med ett väl utarbetat serviceavtal kände vi oss säkra på den punkten.

Idag investeras det i fiberlasertekniken på väldigt många tillverkningsindustrier, vad lockar frågar vi Kimmo Frondelius, delägare på Blomberg & Stensson.

– Dels har vi minskade underhålls- och driftskostnader och så har fiberlasertekniken blivit den helt dominerande skärtekniken om du skall skära snabbt och effektivt i olika material och plåttjocklekar. Vi behöver som alla andra företag rationalisera och effektivisera så mycket som det bara går, säger Kimmo.

Hur ser utvecklingen ut på marknaden, vilka nyckelord är i fokus när det gäller maskiner, system och effektiv skärning?

Det obligatoriska och traditionella handslaget som symboliserar maskinaffären mellan Salvagnini Scandinavia och Blomberg & Stensson.

– Nyckelorden är automation och service. Alla aktörer på marknaden idag har bra produkter så det handlar om mjuka värden – bra relationer och att kunna erbjuda effektiva och olika automationslösningar för en alltmer konkurrensutsatt marknad för våra kunder. På Salvagnini är vi också aktiva och ledande när det handlar om den allt mer framträdande digitaliseringen och vårt koncept med ”den smarta fabriken”. Här får våra kunder i stort många fördelar med våra olika mjukvarulösningar inom t.ex produktionsstyrning och som gör dem redo för framtiden redan idag, säger Erik Arden och fortsätter;

– Här tar nu Blomberg & Stensson med sin investering från Salvagnini Scandinavia det första steget till att styra processerna på operatörsnivå, vilket förenklar och effektiviserar arbetet. Allt styrs digitalt genom Salvagninis egna programvara för produktionsstyrning OPS (Order Processing System) som kan spela en viktig strategisk roll i den nya industriella revolutionen av den flexibla, digitala fabriken där informationsflödet mellan arbetsstationerna är kontinuerlig och ”just in time”. OPS övervakar produktionsordrar, förvandlar dem till program, skickar dem till maskiner, justerar och optimerar produktionsflödet och hanterar Visual Management på varje maskin.

Så slutligen kan vi konstatera att maskincellen kom på plats under sommaren 2021 och att laseroperatörerna arbetar med att lära sig maskinen, mjukvarorna och den nya tekniken.

– Alla är entusiastiska och vi finns ständigt tillgängliga för support. Inom några månader vi har gemensamt med kunden satt upp som ett mål när man efter det skall köra papperslöst med OPS direkt kopplat mot kundens affärssystem.

Men som i all produktion så uppstår det oförutsedda ting som att en detalj bockas fel eller på nått sätt måste vi få fram en akutdetalj, då har vi SVS vision systemet där kunden lätt kan ta en överbliven del av en plåt och med hjälp av scanning systemet SVS skapas en DFX-fil direkt ute vi maskinen och inom ett par minuter kan man skära fram den akuta detaljen, avslutar Erik Arden maskinsäljare på Salvagnini Scandinavia.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here