– Att Dankab heter Dankab AB beror helt enkelt på att företaget grundades av Ronald Dank. En Berlinare som på något vis fastnade i Sverige och utbildade sig till Maskiningenjör. Jag träffade honom redan 1981 när vi var arbetskamrater på Lindholm & Stribo AB. Företaget låg då i Sundbyberg och vi hade mycket kul för oss på den tiden. Ronald sålde Lindenmaiers rundtakts- och specialmaskiner. Flera av maskinerna som han sålde är fortfarande i drift och mycket lönsamma. I mitten av åttiotalet slog sig Ronald lös och öppnade eget. Han körde ensam i tio år och det gick så bra att han ringde och frågade om inte jag kunde börja hos honom. Ronald var en mycket omtyckt kille som aldrig lämnade någon i sticket. Inte förrän han hastigt och alldeles för tidigt gick bort i cancer. Bara någon månad innan sin bortgång överlät han företaget till personalen. Med tiden ändrades ägarskapet och idag är det Jürgen och jag som är verkställande direktörer.

Johan Rydström, Jürgen Engelbrecht, Henrik Bohlin och Tommy Haataja. På bilden saknas Fredrik Eriksson.
Johan Rydström, Jürgen Engelbrecht, Henrik Bohlin och Tommy Haataja. På bilden saknas Fredrik Eriksson.

– Jag kom ju till Dankab för bara lite mer än ett år sedan men det har ju hunnit hända en hel del på den korta tiden. Vårt fokus är inställt på kontrollerad organisk tillväxt och det verkar ju gå rätt bra, säger Jürgen.

Företagets bakgrund har lett till att man sätter långsiktighet främst

Långsiktighet i såväl produkturval som i relationerna med kunder och leverantörer har alltid varit viktigt för Dankab. Roland Dank hade detta för ögonen när han startade företaget. Hans relationer med leverantörerna var genuina och kunderna var få men trogna. Nu har detta vidareutvecklats vilket betyder att det långsiktiga perspektivet i första hand gäller kundernas investeringar. Det är ju vettigare att köpa en utrustning med lång livslängd och låga underhållskostnader än att bara se till det billigaste alternativet. Inköpspriset är ju endast en obetydlig del av maskinens livslängdskostnad. Dessutom har stabila maskiner med hög noggrannhet en tendens att vara extremt långlivade och ger hög produktivitet i decennier.

Det här med relationer handlar egentligen om förtroende, förklarar Johan. När man genom gediget arbete skapat ett förtroendefullt förhållande mellan kund och säljare sänks garden på båda håll så att förutsättningarna för att komma fram till det mest lönsammaste alternativet öppnar sig.

Det kan resultera i en lösning som kanske spräcker budgeten men ändå går segrande därifrån och då menar jag att både grabbarna på golvet och säljaren är segrare. För visst är det väl så att alla maskinoperatörer vill jobba i moderna problemfria maskiner. Det betyder också att duktiga maskinoperatörer som dras till bra maskiner också dras till bra företag. Företag som kontinuerligt investerar
i kvalitetsmaskiner, ny teknik och bra lokaler. Dessa företag får också högre förtroende hos sina kunder när de visar upp en perfekt produktionsapparat.

Rätt leverantörer och produkter är viktigt

Att Dankabs leverantörer är valda med omsorg har nog medverkat till företagets långsiktiga tänkande. Sedan starten 1984 har Dankab fortfarande samarbete med Lindenmaier, eller som det numera heter, Licon, och säljer deras fler spindliga horisontella fleropar till krävande kunder. Fibro som tillverkar rundbord har också varit med i över tjugo år och Borries märkprodukter likaså. Nykomlingen SIC Marking kom med först 2003 – bara 12 år sedan… Var det någon som pratade om långsiktighet?

SIC Marking har betytt mycket för Dankabs framgångar. Vi hade länge sökt ett komplement till Borries när SIC dök upp, säger Johan, och nu vet vi att det var rätt satsning. Franska SIC Marking är idag en av världens allra största tillverkare av märkmaskiner för industrin. Det är visserligen en närvarokrävande verksamhet men det är ju bara roligt att komma ut och demonstrera maskinerna, säger Henrik som även ansvarar för hening, dragbrotschar och något så udda som skäggpressar. Det är grejer som man inte demonstrerar så lätt…

Johan sammanfattar med att Dankab endast jobbar med nischade produkter av hög kvalité från tillverkare med en ledande position eller avancerad produktutveckling.

– Och Fibro har ju odiskutabelt världens bredaste program av rundbord. Ändå är rundbord en ovanlig komponent, nischad som man säger. Märkning är också en udda nisch där vårt SIC Marking är i marknadsledande position. Det är inte heller många som slår Licon på fingrarna när det gäller stabilitet och noggrannhet i femaxlig och femsidig torr två spindelbearbetning med kompensation i alla axlar. Det finns nog inte många som klarar det, säger Johan, samma gäller Benzinger precisionssvarvar, deras hårdsvarvning av små precisionsdetaljer för dental och smyckesindustrin är mycket uppskattade. I en av maskinerna är det möjligt att svarva högglanspolerade ytor och nu kommer vi att lansera och presentera Benzinger för alla som jobbar med små precisionsdetaljer. Vi har förhoppningsvis också en Benzinger-maskin i montern på Elmiamässan i vår.

Stockholm-nr-8-och-9-2015-103

Nya medarbetare ger Dankab en riktig energiinjektion

Vi ber Jürgen Engelbrecht, som är ny delägare i Dankab att berätta för oss om produktsortimentet idag och i framtiden. Jürgen Engelbrecht med sina 30 års erfarenhet på olika positioner inom verkstadsindustrin, ger Dankab ett helt nytt nätverk och nya möjligheter att utvecklas och expandera

– Dankab växer för varje dag och känslan hos oss alla är att vi är på rätt spår. Jag kom in i företaget i slutet på förra året och sedan dess har vi anställt Henrik Bohlin och flyttat in i nya lokaler här i Täby. Nu gäller det att driva Dankab som något nytt, något progressivt där marknaden förstår och ser att vi utvecklas och expanderar på ett moget och förståndigt sätt. Expandera vår verksamhet med fler duktiga medarbetare och knyta till oss nya intressanta produkter samtidigt som vi skall utveckla vårt grundkoncept av våra etablerade fabrikat och produkter, allt inom konceptet och företagets nyformulerade måtto: Nischade produkter- det är vår standard.

Henrik Bohlin är nyanställd säljare och tekniker med erfarenhet från industrin sedan många år tillbaka. Både som servicetekniker och som säljare av verktyg och andra utrustningar till mekanisk industri.

– Jag har ju bara jobbat här sedan i januari men det är kul att ha kommit in i den här expansiva miljön. Jag har rätt lätt att lära och har fått ansvar för maskinförsäljning och inte bara verktyg. Det är kanske därför som jag blev ombedd att börja på Dankab. Jürgen känner ju mig och min far Janne Bohlin sedan tidigare. Pappa var ju också maskinsäljare under många år. Det känns att det var ett riktigt beslut att börja här. Mina gamla kunder har varit en stor tillgång och intresserar sig för hela vårt maskinprogram men framför allt våra nyaste agenturer, Benzinger precisionssvarvar och Frömag dragbrotschmaskiner.

Vårt maskinprogram är nog bra men vi har ju även en omfattande försäljning av andra udda varor, säger Johan och pekar på Fredrik Eriksson. Det är Fredrik som i egenskap av innesäljare ansvarar för all försäljning av tillbehör och reservdelar men har också en viktig roll som telefonsupport.

– Tommy Haataja jobbar också med telefonsupport men är framför allt en duktig fältsäljare och problemlösare. Han är vår tekniska spjutspets, det han inte klara av finns inte. En oerhörd tillgång intygar alla runt bordet, säger Johan.

Produktsortimentet utökas med väl utvalda fabrikat

Framtidsplanerna är många, flera tekniska säljare skall anställas och en utökning av vårt produktsortiment är alltid intressant men det måste givetvis vara något som tillför och kompletterar Dankabs nuvarande sortiment.

Vi är ju ett litet företag med små resurser och vi måste fundera både en och två gånger så att agenturen passar in i vårt koncept, säger Jürgen.

Vi chansar inte utan skyndar långsamt och väljer våra samarbetspartner noggrant. Erfarenhet och magkänsla kommer i första hand. Det är så kärnan av våra agenturer och gamla etablerade samarbeten styr utvecklingen av vår verksamhet.

Det är ju trots allt så att det är bättre om våra befintliga agenturer utvecklas och vi hänger med än att vi hals över huvud hoppar in i okända verksamheter.

– Ska vi ha något nytt så måste det vara unika, nischade precisions- och kvalitetsprodukter annars platsar de inte hos Dankab, säger Jürgen.

Dankab tror på framtiden

Vad tror man då på Dankab om framtiden för den svenska verkstadsindustrin?

Johan svarar att verkstadsindustrin förvisso är en krympande verksamhet men eftersom det är en oreglerad och fri från klåfingrig politisk inblandning ska det nog gå bra. Fabrikörer och entreprenörer är ett segt släkte, de ser åtminstone positivt på framtiden. Se bara på alla mindre och medelstora underleverantörer till bilindustrin. När Saab försvinner och Volvo blir allt mer kinesiskt drar man sig inte för att levererera till Audi, Porsche, Fiat mm. Robotiseringen friställer visserligen en hel del arbetskraft men det skapas ju samtidigt en mängd nya arbeten som är både mer intressanta och mindre slitsamma. I det stora hela tycker jag att det för närvarande verkar gå rätt bra för svensk verkstadsindustri. Annat var det 2008 när proppen gick ur hela världsekonomin. Sådant kan naturligtvis hända igen men man kan ju inte som gallernas hövding Majestix låta sig bäras omkring på en sköld och ständigt vara rädd för att himlen ska falla ner i huvudet på en. Vi tar en dag i taget, gläds åt framgångar och glömmer bakslagen.

Samtidigt sker det snabba förändringar i branschen. Ny teknik ger nya möjligheter i produktionen samtidigt som vi har en omfattande generationsväxling i industrin gör att vi både känner tvekan och framtidstro på en gång. Våra nischade produkter är kanske inte lättsålda men där intresse finns känner vi att vi gör nytta.

Även i säljkåren ser man ju tydliga förändringar när de gamla uvarna en efter en går i pension. Det är minsann inte lätt att hitta unga kunniga säljare i vår bransch, säger Jürgen. Men tillägger att vi på Dankab som väl är har det bättre förspänt än många andra med våra tre unga förmågor. Henrik, Tommy och Fredrik gör Dankab intressantare som leverantör och nu ska vi bara få fatt i en skärpt tjej som kan komplettera vårt säljteam, avslutar han.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here