– Trots en upp- och nervänd omvärld har utvecklingen på EBV Plåt i Emmaboda fortsatt uppåt, så vi tidvis inte ens hunnit med.  

Jag träffar många företagare i mitt yrke som tidningsmakare och lika många företag som jag besöker, lika många olikheter har deras historier.  

Som när vi träffar paret Pia Gustavsson och Stefan Elmstrand som blev ägare till EBV Plåt mitt i pandemin och det handlade om att bestämma sig fort. 

– Jag arbetade sedan ett år tillbaka som produktionschef på EBV och efter ett strategimöte fick jag en fråga av den dåvarande ägaren om jag ville köpa företaget. Familjen som ägde bolaget hade drabbats av sjukdom och det krävde så mycket kraft och tid, att det var omöjligt att driva och sköta en verkstad där man också kände ett ansvar till de anställda på företaget, förklarar Stefan. 

– En spännande utmaning men också en stor risk men jag pratade med min sambo Pia och vi bestämde oss för att försöka efter att vi kontaktat ALMI i Kalmar och fått många goda råd och hjälp från dem. Vi känner även ett stort stöd från vår personal som verkligen ställer upp. Så att vi vågade känns riktigt bra idag och vi möter utmaningarna tillsammans jag och Pia, säger Stefan. 

Stefan Elmstrand är van vid att leda produktion. Han har lång erfarenhet inom olika branscher och sedan den 1 april 2021 har man anställt några personer så idag är man 19 anställda. EBV Plåt AB jobbar med tunnplåtsarbeten på en produktionsyta av 3 500 kvm och omsatte i fjol 50 miljoner kronor. EBV har några riktigt stora kunder och många mindre, och under det senaste året har det tillkommit några. Branscher där företagets kunder verkar är maskinbyggare, styr- och elskåp, bygginredning och belysning. 

– Vi har många kunder som är spridda över hela landet. Och idag har vi en god kontakt men att ta över ett företag under pågående pandemi hade sina sidor.  

– Det gick inte att ha personliga möten med kunder och leverantörer. Det var mycket speciella omständigheter då men idag känns det riktigt bra och vi har gjort flera viktiga investeringar i maskiner och vi har gott om jobb, säger Stefan Elmstrand. 

Vi ber Pia och Stefan att beskriva företaget.  

– EBV Plåt AB startade 1948 och är en komplett partner inom legoproduktion av komplexa plåtdetaljer. Idag är vi en väletablerad legotillverkare som konkurrenskraftigt och långsiktigt tillgodoser våra kunders behov. I den moderna produktionslinan utför vi bland annat laserskärning, stansning, kantpressning, svetsning, montering och ombesörjer yt-/efterbearbetning.  Vårt mål är att alltid leverera de bästa detaljerna inom satta tidsramar och vi ser investeringen som en del i att nå detta mål och vi brinner för långa relationer. Vi arbetar med att ständigt förbättra och optimera vår kapacitet, vår organisation och våra kundkontakter. På så sätt säkerställer vi leveranssäkerhet, kvalitet och tillströmning av återkommande uppdrag. 

– Och nu tar vi steget in i panelbockningstekniken och där valet föll på Salvagnini och P2Lean 2120. 

Panelbockning = noll ställtid  

– P2Lean 2120 som i grunden är samma maskin som P4Lean där Guido Salvagnini uppfann panelbockningstekniken redan 1977, med tiden har P2Lean blivit till en fullutrustad panelbock precis som P4Lean. 

Maskinen som levererades i höst till EBV Plåt är den första P2Lean 2120 i Sverige med patenterade ”Option Cut” som tidigare endast fanns till P4Lean. Option Cut är en industriell gradsax som gör det möjligt att bocka och klippa mycket smala detaljer ner till 5 x plåttjockleken. 

Maskinen till EBV Plåt är fullt utrustad med patenterade CLA-SIM, RSU, DPM mm. I senare steg kan även P2Lean utrustas med robotisering med Salvagninis helintegrerade P-Robot, denna robotisering kan göras på baksidan av maskinen så man har fortfarande full frihet att producera med manuell hantering. 

– Att P2Lean blivit så uppskattad av underleverantörerna är framför allt den kompakta layouten på 5×4,5m där den i praktiken tar samma golvyta som en standardkantpress men med en 4-5 x ggr ökad produktionskapacitet, säger maskinsäljare Erik Arden på Salvagnini Scandinavia. 

P2 är den ultimata panelbockningsmaskinen med en förmåga att effektivt producera detaljer med stora variationer och olika plåt kvalitéer. Helt automatisk, garanterar att den första detaljen är en bra detalj.

Maskinoperatör Fredrik Andersson visar en detalj.

Tidningens läsare älskar teknik, så ge oss mer input ber vi Erik Arden. 

– Vi pratar bockning utan omställningstider.  

Och flexibilitet är ett annat nyckelord. Alla tillverkande industrier brottas idag med minskade seriestorlekar och ökad ordervolym med krav på snabba omställningstider. 

– Med våra panelbockningsmaskiner har kunderna ingen omställningstid över huvud taget. Man kan arbeta automatiskt och med olika produktionsstrategier, från Lean Manufacturing till sats, kit-produktion eller enkelstyck, säger Erik. 

”Ökad flexibilitet i maskinerna utan ställtider, samt högre automatiseringsgrad, det är nyckeln för framgång i framtiden”. Skandinaviska kunder ställer ofta höga krav. Tendensen de senaste åren för många företag är att seriestorlekarna minskat volym, samtidigt som antalet order har ökat. Detta medför ökade ställkostnader och man har svårt att kunna få ekonomi i tillverkningen, samtidigt som konkurrensen har hårdnat. De företag som lyckats bäst är de företag som är/varit i fas med sina investeringar för att möta framtiden och för att mer kunna tillverka med en högre nivå av automatisering i respektive maskin, korta serier utan ställtider i maskinerna, samt även kunna tillverka mer i ”kit-produktion”, vilket i sin tur medför minskade lager. 

Stort och smått. Stefan Elmstrand visar ett brett spektrum över vad man kan tillverka i panelbockmaskinen P2Lean 2120 från den italienska maskinbyggaren Salvagnini.

Vi hör från Stefan att det är som Erik säger, att panelbocken ersätter 3-4 kantpressar med sina snabba rörelser, ökar kvaliteten på bockarna/produkterna samt har en extremt låg energikostnad per detalj. Man ser mer och mer på företag panelbockningsmaskiner att då när maskinen bockar en detalj, där operatören är ledig under bockningen, för ett eftertempo/packning eller att man har en kantpress bredvid, där man då kan göra en kompletteringsbock. Vi kallar detta för ett ”Job-shop”, då man får en hög utnyttjandegrad på maskinerna.   

Vi konstaterar att en panelbockningsmaskin är ett måste idag när ett företag ser att det blir ökade volymer inom bockning. Några kantpressar behövs allt men man får bort de monotona och tråkiga arbetsmomenten som det trots allt finns i långa dagar vid kantpressen. Vi hör och förstår också att det finns stora fördelar för en panelbockmaskin jämfört med robotbetjänade kantpressar då ställtider kan bli långa vid en varierad produktion. En kombination av alla maskinteknikerna och produktionssätten är det optimala nu när vi ser en allt ökande orderstock hos våra svenska underleverantörer. Så leve ny teknik! 

Jag måste också nämna att jag slås av vilken ordning och reda det runt alla maskiner och på produktionsytorna. Rent och snyggt är det och inget material på golvet, utan allt ligger prydligt på hyllor. 

– Vi har verkligen fått ordning och reda och det har vi vår personal att tacka för också. Sedan har vi underlättat för logistiken, genom att köpa en stor mängd pallställ, skrattar Pia Gustavsson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here