Innovationer, nyheter och spännande teknik som tar tillverkningsindustrin framåt. Allt fanns samlat på Ravema Expo i december förra året. Mitt bland alla maskiner och verktyg var det samtidigt en sak som stack ut lite extra – nämligen Ravemas kommande satsning på mätteknik.
Mazak Integrex i250H S x 1000, fiberrörlasern Mazak FG-220 och en mängd kvalitetsverktyg från Hoffmann Group. Det var bara några av höjdpunkterna när Ravema Expo arrangerades precis före julhelgerna förra året. En annan höjdpunkt var Ravemas satsning på mätteknik som kommer att lanseras under 2023.
– Vi fortsätter att fokusera på mätteknik och under året satsa på ett riktigt tempererat mätrum där vi kan köra testningar under 100 procent rätt förutsättningar. Där kan vi hjälpa kunderna att kontrollmäta produkter som de själva kanske har svårt att hitta lösningar till och vi kan även ha utbildningar med exakt noggrannhet. Vi har även funderat på att anordna nätverksträffar för mättekniker, det finns ett stort behov av det samtidigt som vi har en stor mängd produkter att erbjuda. Så det kommer definitivt att bli mer fokus på mät från oss i framtiden, sade Jakob Thituson, försäljningschef för handverktyg och förnödenheter på Ravema.
Fokus både på maskiner och handmätdon
I dag står Ravemas erbjudande inom mätteknik på två ben, dels maskinsidan med exempelvis kordinatmätmaskiner och axelmätare, dels handhållna mätverktyg där Ravema jobbar med Hoffmann Group som är en av världens största återförsäljare av handmätdon.
– Det som gör dem unika är att de har samtliga varumärken. Du behöver inte vara låst till ett varumärke utan kan plocka russinen ur kakan. Tar vi en höjdmätare till exempel skulle jag kanske rekommendera Tesa, medan många väljer att jobba med Mitutoyo eftersom de är vana vid det. Här har kunden en möjlighet att välja, sade Jakob Thituson och fortsätter:
– Bara det faktum att vi har ett affärsområde som fokuserar på en så simpel sak som enkel handhållen mätteknik visar på styrka. Det är få som fokuserar på de produkterna, vilket gör att vi sticker ut och samtidigt vill fortsätta att utvecklas. Våra kunder vill kunna bibehålla en hög nivå, samtidigt som det kommer ut en ny generation medarbetare som måste lära sig vikten av att kontrollmäta – det blir bara viktigare och viktigare.
Norden-premiär för CT-maskin från Wenzel
Ravemas fokus på mätteknik tog dessutom ytterligare ett kliv under Ravema Expo genom premiärvisningen i Norden av Wenzel exaCT för industriell mätning utan förstörandeprov.
– Själva produkten och tekniken har funnits hos Wenzel sedan tidigare, men den har inte tidigare visats upp på marknaden i Norden. Det är helt enkelt en CT-teknik som skannar av detaljerna där du sedan får upp all information i mjukvaran, sade Jakob Thituson.
Wenzel är en intressant tillverkare av mätmaskiner och den granitbaserade kordinatmaskinen Wenzel LH1210 REVO II drog till sig stor uppmärksamhet bland besökarna på Ravema Expo. Samtidigt visades även andra, kanske mindre iögonfallande, mättekniker som bidrar till att effektivisera produktionen. Här kan till exempel Leitech och deras verktyg för mätning av gängning nämnas, samt den beröringsfria mätningen från Opticline som går att fullt ut integrera med en robotcell.
– Det har fokuserats väldigt mycket på noggrannhet under en lång tid och nu har tekniken kommit så pass långt att de flesta mätmaskiner har en hög noggrannhet. Nu tittar man i stället mycket mer på hastigheten av mätningen. Det är otroligt viktigt att kontrollmäta detaljerna i produktionsflödet, men det tar också tid vilken skapar flaskhalsar. Kan man då ha den här typen av produkt från Opticline är det helt klart fördelaktigt, sade Jakob Thituson.
Bredare sortiment för populära verktygsserier
Även på verktygssidan presenterade Ravema en del nyheter under de tre vintriga dagarna. Johan Petersson, försäljningschef för verktyg på Ravema, berättade om verktygsserierna Holex Pro och Garant Master som båda har fått ett bredare sortiment för universell bearbetning.
– De är våra storsäljare, två riktigt vassa varumärken med vassa produkter i sortimentet. Vi tittar mycket på dem när det gäller allmän bearbetning, när det sen kommer till specifik bearbetning i till exempel tuffare rostfria material, ja då vi tittar på andra verktyg som är mer specifika för det ändamålet.
Här nämnde Johan Petersson nyheten Garant Master Tap Steel, en stålgängtapp med upp till 50 HRC för tuffare verktygsstål. En mer eller mindre komplett serie som nyligen har lanserats.
– För de tuffare verktygsstålen har man ett litet mindre fönster att träffa rätt på och därför behövs det lite mer nischade verktyg. Där ser vi definitivt ett behov. Vi har haft ett antal liknande produkter tidigare, det som är nytt nu med Garant Master Tap Steel är att sortiment har renodlats och förfinats för att göra det enklare för kunden att hitta rätt verktyg, sade han.
Enklare administration med verktygsautomat
Just enkelheten var lite av en röd tråd på bland verktygen på Ravema Expo. Johan Petersson tryckte lite extra på fördelen med universalverktyg eftersom de förenklar produktionsprocessen tack vare färre verktygsbyten, och han visade även vinsterna med verktygsautomaten TOOL24 som automatiskt håller koll på att rätt verktyg finns på plats.
– De som inte tror att de behöver en verktygsautomat, de behöver en. Så är det faktiskt. Jag brukar jämföra det med ett affärssystem som ju är en självklarhet, samtidigt som företaget lägger ner enormt mycket tid på att administrera verktyg. Du ska inte behöva lägga ner den tiden och dessutom är det ofta de som är duktiga på att köra maskiner som tvingas sköta administrationen, något som stjäl kompetens från maskinerna, sade han.
Maskiner med fokus på done-in-one
Höjdpunkterna som nämndes i början då? Jodå, även på maskinsidan fanns det en hel del spännande produkter från Mazak som Ravema har sålt sedan 1971. I verktygshallen visades allt från flaggskeppet Integrex i250H via den nya rörfiberlasern FG-220 till svarvserien Quickturn. Just Quickturn är en otroligt populär serie, berättar försäljningschef Klas Ellbin, som kunderna ofta återkommer till.
– Quickturn-serien är faktiskt en av världens mest tillverkade maskinmodeller. De tog fram den 1981 ihop med det nya styrsystemet Mazatrol. Nu är vi inne på sjunde generationens styrsystem, så maskinen har utvecklats en hel del under åren. Det är en premiumsvarv med barnsjukdomarna långt bakom sig, en högkvalitativ produkt jämfört med många andra maskiner både vad gäller prestanda och noggrannhet.
Det som särskiljer Mazak från många andra varumärken, sade Klas Ellbin, är framför allt det enkla styrsystemet som gör att både programmeringstiden och ställtiden avsevärt kan förkortas. Samtidigt som allt utgår från devisen ”done-in one”, det vill säga från råmaterial till slutprodukt i en och samma maskin.
– Den stora skillnaden mellan Mazak och många andra fina märken, är att Mazak är mer inriktade på relativt korta serier. Fördelen är då att vi kan automatisera och på så sätt ändå få ut många timmar. Tittar vi på vår kundbas är 80 procent underleverantörer till tillverkningsindustrin och de vet någon månad framåt vad de har att göra, men inte nästa år. Därför vill de ha en flexibel maskin.
”Vi expanderar och planerar för nästa steg”
Familjeföretaget Vinbergs Mekaniska i Falkenberg köpte sin första Mazak för tio år sedan. I dag har företaget sex maskiner som i princip kör dygnet runt – och kanske är fler på väg in.
Simon Lydemar, produktionsledare, och Sebastian Josefsson, teamleader, på Vinbergs Mekaniska tittade bland annat på den femaxlade fleroperationsmaskinen Mazak CV5-500 under Ravema Expo
– Vi expanderar och planerar för nästa steg. Dessutom har vi precis förvärvat ett annat företag som tillverkat transportrullar, så där kan det också finnas behov av en svarv. Här hos Ravema tittar vi på möjliga nya maskiner, så att det är bestämt när det sedan är dags att investera, sade Simon Lydemar.
Vinbergs Mekaniska är ett familjeägt företag med en historia som sträcker sig 110 år tillbaka i tiden. Under de första 100 åren låg fokus på svets och smide, under de senaste tio åren har det alltmer gått över till maskinbearbetning.
– Det känns väldigt bra för företaget just nu och vi försöker att ha många ben att stå på med kunder från flera olika branscher, sade Simon Lydemar.
Autonoma robotar effektiviserar produktionen
Danska MiR har utvecklat en intelligent och flexibel autonom robot som kan öka effektiviteten i företaget. Ravema är återförsäljare i Sverige och visade roboten på Ravema Expo i december.
De autonoma robotarna från MiR är en ny generation mobila robotlösningar som navigerar helt och hållet utifrån inbyggda skannrar och kameror.
– Den är väldigt bra på repetitiva uppgifter som att exempelvis transportera material mellan maskiner. Fördelen för kunden är att operatörerna inte behöver lämna maskinerna och dessutom slipper de tunga och konstiga lyft, även det sköter roboten, sade Andreas Bergvall, produktägare för MiR på Ravema.
Den stora skillnaden mellan mobila (AGV) och autonoma (AMR) robotar är att de autonoma robotarna inte är låsta vid en förutbestämd rutt utan skannar i stället av miljön som de verkar i och i princip rör sig fritt. Intresset är stort, sade Andreas Bergvall, även om många kunder vill lära sig mer om tekniken innan de tar steget fullt ut och gör en investering.
– Det första steget för den som är intresserad är att hitta en process som görs varje dag, om och om igen. Därefter kan kunden till exempel testa MiR genom ett pilotprojekt hos oss i fyra veckor. Det är ett bra sätt för att se hur roboten fungerar och hur mycket tid som går att vinna genom att ersätta de repetitiva uppgifterna med en robot.