Och här är det återigen Stenbergs/OKUMA som nu levererar ny maskinteknik på 132 kvm produktionsyta.

Förra året investerade Ödeshög Mekaniska i två OKUMA GENOS fleroperationsmaskiner varav den ena, GENOS M660, var då den första i Sverige. Sedan tidigare har de en OKUMA MA 600HII (se foto) och nu har den expansiva leverantören gjort sin nästa investering, denna gång i den största maskinen i MA-serien, OKUMA MA 12500-H som installerades under september 2022.

Att få alla de möjligheter som erbjuds när det handlar om att besöka svenska verkstäder som satsar framåt med stor framtidstro, så är vi återigen ute i en kreativ produktionsteknisk miljö. Denna gång är vi som sagt i Ödeshög och hälsar på hos Jan Dacksjö och hans medarbetare. Och under samtalets gång framkommer det hur Ödeshög Mekaniska positionerar sig på marknaden.

– Vi har nu investerat i en stor maskin som klarar tung bearbetning med tuffa toleranser, säger Jan Dacksjö vd på Ödeshög Mekaniska.

Ödeshög Mekaniska är en komplett mekanisk verkstad med skärande bearbetning, svetsavdelning och plåtbearbetning. Med sina lokaler i Ödeshög på mer än 6000 m2 hjälper de sina kunder inom verkstadsindustrin. Verkstadsföretaget är inriktade på den svenska marknaden arbetar främst med lego- och prototyptillverkning.

– Med investeringen i en ny horisontell fleroperationsmaskin från OKUMA kommer vi kunna ta produktionen till en ny nivå. Maskinen kommer i huvudsak bearbeta gjutgodsämnen från Storebrogjuteriet. Detta ger oss möjlighet att processäkra kvalitet, leverans och att stå rustade för framtiden.

–Vi är väldigt nöjda med hur våra tre tidigare OKUMA-maskiner har presterat och Stenbergs har varit en stabil partner från första mötet med maskinsäljaren Jimmy Jensen, till installation och igångkörning. Vi ser fram emot att kunna tillfredsställa våra kunders höga krav och behov. Vi är nu i en uppstartsfas för att kunna starta serieproduktionen i vår nya OKUMA och ett fortsatt samarbete med Stenbergs, berättar Jan Dacksjö.

Vi ställer en tidig fråga till Jan i vårt samtal;

Hur positionerar ni er på marknaden för att man måste väl sticka ut i mängden på något sätt?

– Intressant fråga och fullt berättigad. Vi har ett mantra som säger ” från ax till limpa med en enda leverantör”. Vi ser att trenden bland våra kunder handlar om att man vill inte längre i lika stor utsträckning som förut ha en detalj enbart bearbetad. Förutom ett brett kunnande har vi en flexibel produktion. Vi gör såväl enstycksproduktion som långa serier samt erbjuder vår kompetens inom tillverkningsteknik och rationell produktion.

– Kunderna vill numera ha en komplett detalj bearbetad och förädlad och ”Just in-time”, direkt in i monteringen och/eller är klar för kundens utleverans. Vi vill i allt högre grad vara en leverantör som är med hela vägen fram till att komponenten är klar, vilket ger kunden en intressant prisbild på totalen. Ett exempel på detta är att vi tillverkar färdiga moduler målade och klara, direkt till produktionslinjer hos våra största kunder, säger Jan Dacksjö.

Ut i verkstaden och där träffar vi maskinoperatör Jonas Bohman som har huvudansvaret för den nya OKUMA MA 12500-H med 2-palettsystem och ett verktygsmagasin på 160 platser. Bordet klarar av max 5 000 kg.
– Vi siktar högt här kan man säga, både när det gäller produktionsteknik och kapacitet. Här pratar vi produktivitet i högsta klassen av maskin och en stabilitet ner mot mycket snäva toleranser, säger Jonas.
På bilderna ser vi pinolen som verktygsbärare och maskinen är selekterad för att bearbeta vevhus, ofta med en komponentvikt på 1 500 kg. Arborrning är en bearbetningsmetod för att göra hål med stor diameter i ett arbetsstycke, eller komma in långt i snäva hål med bibehållen stabilitet. Vid arborrning bearbetas arbetsstycket horisontellt med roterande verktyg. En linjär axel kan positionera sig 500 mm in i detaljen för extra stabilitet.
– Här pratar vi tung bearbetning och kombinationen av den inbyggda tekniken med spindeln som växlar mellan arborrning och fleroperation, ger full effekt i produktivitet, säger Jonas.

Operatören är alltid i centrum och tillsammans med produktionstekniker Johnny Hjelm kommunicerar man tydlighet

Det har varit en stökig period för industrin under Corona pandemin men efter en tid (lite olika för olika företag och branscher) så vände det uppåt rejält och idag ser Jan och hans medarbetare på Ödeshög Mekaniska att trenden med utflyttning av produktion till låglöneländer har vänt och idag kommunicerar framförallt de stora exportföretagen att man vill ha nära till sina underleverantörer med starka parametrar som hållbarhet, logistik och leveranssäkerhet.

Svensk tillverkningsindustri gynnas av läget på världsmarknaden som är oroligt ur många aspekter och allt fler industriländer inser att man bör ha en större del av tillverkning i egenkontrollerad produktion.

– Vår produktionsapparat tillåter allt från högt automatiserad serietillverkning, till en hantverksmässig framtagning av enstaka komponenter. Tittar vi på vår maskinpark så är vi allround och sticker ut med att vi också har stor kapacitet inom plåtbearbetning. Med rotationsmöjligheter och stor dynamik i organisationen arbetar 50 välutbildade medarbetare tillsammans och i två-skift. Vi arbetar i en platt organisation där vi endast är sex tjänstemän. Sedan en tid tillbaka så är flera av våra mångåriga medarbetare delägare och ägarkonstellationen består av mig personligen, Johnny Hjelm, Daniel Andersson och Bo Ekholm.

Unik maskin

– En dag i april i år kom det under en dag in 46 laster med betong genom dörren och man fyllde en grop som var 130 kvm
i storlek och 2,5 meter djup.

Johnny Hjelm, Pierre Huss, Jan Dacksjö och Daniel Andersson.

Efter några månaders diskussioner följt av upphandling och därefter sex månaders leveranstid rullade fyra långtradare med maskindelar fram till fabriksporten, in i verkstaden och installationen kunde påbörjas. I september 2022 var det dags för ”första spånan”, säger Johnny Hjelm produktionstekniker.

Vi på redaktionen kan konstatera att det krävs mycket mod för en satsning av detta slag. Men som Jan Dacksjö betonar, så finns här mycket kunskap och mångårig kompetens från olika verkstadsföretag som nu vuxit samman i ett företag – Ödeshög Mekaniska.

– Det betyder att igångsättning av produktion i maskinen har skett genom ett stort samarbete med experter från OKUMA och Stenbergs samtidigt som vi utmanar oss själva varje dag i att ”tänka utanför boxen” och det har internt genererat en ström av förbättringsförslag, förklarar Jan Dacksjö.

Foto: OKUMA/Stenbergs

Vi får lite tekniska fakta av Pierre Huss som är försäljningschef på Stenbergs. Han förklarar;

– OKUMA MA 12500-H är konstruerad för kraftig avverkning med bibehållen stabilitet, för arbetsstycken upp till 5 000 kg. Med den japanska maskinbyggarens unika Thermo-Friendly Concept uppnås närmast oöverträffad termisk stabilitet och noggrannhet, vilket leder till hög precision och noggrannhet under långa bearbetningstider. Maskinen är utrustad med en BT50 spindel Big Plus, 40Kw spindel, den finns också med antingen en 12 000 varv/min, eller 4500 varv/min, spindel med växellåda. Maskinen är i övrigt utrustad med pinol på 500 mm, för att möta varierande komplicerade detaljer, säger Pierre.

 Produktionskapaciteten för stora arbetsstycken har ökats avsevärt och produktiviteten förbättrats tack vare utökade automationsmöjligheter. Utöver det kan energiförbrukningen drastiskt minskas genom att använda de nya förbättrade funktionerna i ECO Suite Plus som ingår i alla maskinmodeller från OKUMA.

Vad vi förstår, så menar man från maskinköparna på Ödeshög Mekaniska att man i ett spännande teknikperspektiv
i maskinkonstruktionen fått ett ”arborrverk” i en fleroperationsmaskin, då maskinen är utrustad med pinol (se foto sid 6-7 där operatören Jonas Bohman visar den teknikdelikata optionen).

Vi får förklarat hur en pinol fungerar;

Och det handlar om att en pinol möjliggör att man kan bearbeta långt in i en detalj, i och med att man har en linjär rörelse på 500 mm och en diameter på 130 mm på pinolen. Det gör att man erhåller en god stabilitet på bearbetningen. Med vårt besök hos Ödeshög Mekaniska, har vi fått ytterligare ett besked på att svensk industri kraftsamlar för att möta framtidens utmaningar, för de är krävande.

Ödeshög Mekaniska har ett stort samarbete med Stenbergs/OKUMA och år 2020 investerade man i Sveriges första OKUMA GENOS M660.
   Verkstadsföretaget har numera investerat i två maskiner ur OKUMA`s populära GENOS M serie av vertikala fleroperationsmaskiner. Den andra maskinen de utökat maskinparken med är en GENOS M560. Investeringen görs för att öka kapaciteten och ta tekniken till en högre nivå i maskinparken. De har varit mycket nöjda med OKUMA maskiner tidigare, då de bl.a. har en Okuma MA-600HII (se foto).
   Maskincellen på fotot är utrustad med ett palettsystem på 10 paletter (APC) och man har ett verktygsmagasin med 171 (ATC) verktygsplatser.
Text; Stenbergs

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here