Men först;
Prima Power visade heta nyheter på EuroBlech
Automation, integration och digitalisering. Tre heta områden som stod i fokus hos Prima Power på EuroBlech i Hannover i oktober förra året. Särskilt stort utrymme i den 1 400 kvadratmeter stora montern fick den flexibla produktionslinan PSBB.
Prima Power storsatsade på EuroBlech i oktober med de senaste lösningarna inom automatiserad, integrerad och digitaliserad plåtbearbetning.
– En nyhet var ATC-lösningen på kantpressen eP 1030. Den har de visserligen haft med tidigare, men lyfte den ytterligare på EuroBlech. Därutöver lyftes det ökade kilowattalet på lasern samt PSBB-linjen med den nya SG-maskinen Shear Brilliance, säger Per Selskog, vd på Din Maskin som representerar Prima Power i Sverige.
Det var just den kompakta och flexibla produktionslinan PSBB med stansning, klippning, buffring och bockning i ett och samma system som fick mycket uppmärksamhet. I linan ingick bland annat den servoelektriska bockautomaten EBe2720 samt den nya vinkelsaxmaskinen Shear Brilliance som Per Selskog nämnde. Shear Brilliance är en kombinerad stans- och klippmaskin som inte bara bidrar till en mer flexibel tillverkning, utan dessutom rejält minskar råmaterialförbrukningen.
Kantpress med automatiskt verktygsbyte
Prima Power visade även den senaste 2D-lasermaskin Laser Genius Plus med en banhastighet på 180 m/min och 2,8 g acceleration, vilket gör att cykeltiderna avsevärt reduceras, samtidigt som produktiviteten och klippkvaliteten ökar. Laser Genius Plus är konstruerad för kontinuerlig produktion dygnet runt, och kan enkelt kopplas ihop med automatiseringslösningar. På EuroBlech var maskinen utrustad med sorteringsroboten PSR 2D som bland annat kan anslutas till lagringslösningen Night Train FMS.
På EuroBLECH presenterade Prima Power även kantpressen eP Genius 1030 som består av en integrerad servoelektrisk eP 1030 med ett automatiskt lager för verktygsbyte. Detta resulterar i en produktiv och flexibel bockningslösning, särskilt anpassad för mindre serier där maskinens inställningar går att automatisera.
Åter till julexpot;
Solceller, LED-belysning och inte minst energisnåla plåtbearbetningsmaskiner. Energieffektivitet var verkligen ordet på allas läppar när Din Maskin arrangerade sitt traditionsenliga Julexpo i mitten av december förra året.
De snöiga vintervägarna till Värnamo var ingenting som hindrade de drygt 300 besökarna att ta sig till Din Maskin strax före julhelgerna för att spana in de senaste nyheterna inom plåtbearbetning. Fokus under de två dagarna var energibesparing, vilket demonstrerades tydligt bland de sju varumärken som Din Maskin representerar.
– Både vi och våra leverantörer fokuserar på att erbjuda fler energieffektiva maskiner. Vi tänker också på att vara energieffektiva internt hos oss, även om vi har en liten energiförbrukning jämfört med våra kunder. Vi har bland annat precis installerat LED-belysning här i hallen vilket kommer att få ner vår förbrukning med nästan 20 procent, sade Per Selskog som är vd på Din Maskin.
Till sommaren planerar Din Maskin dessutom att installera solceller på taket vilket, tillsammans med en mängd andra energibesparande åtgärder, gör att företaget kommer att vara självförsörjande av el till 50 procent.
– Det är ett prioriterat område och genom att vi jobbar så i det lilla hos oss, ökar det vår förståelse och medvetenhet när vi pratar med våra kunder, sade Per Selskog.
Tydlig energibesparing med Punch Genius
Det är samtidigt tydligt hur pass mer energieffektiva de nya maskinerna från Din Maskin är jämfört med tidigare modeller. Under Julexpot var varje maskin försedd med en stor röd skylt som dels visade den nuvarande maskinens energiförbrukning, dels energiförbrukningen från föregående modell.
Johan Sjöö är produktansvarig för mjukvara på Din Maskin och han tog stansmaskinen Punch Genius 1530 som ett väldigt bra exempel. Den har en snittförbrukning på 5 kW/h vilket ger en årsförbrukning med 1-skift på 9 000 kilowattimmar. En rejäl sänkning jämfört med modellen C6 som har en årsförbrukning på 36 000 kilowattimmar.
– En nyhet är dessutom den nya gängutrustningen med bland annat övervakning av gängtappen. Den går ju i obemannad produktion med robotar och kan då kontrollera så att gängtappen inte går sönder, sade Johan Sjöö.
Punch Genius har även en roterande stanshammare som ger kortare verktygsväxlingstid och fler vridbara verktyg i revolvern för exempelvis försänkning eller gängning.
– Det handlar alltid om att göra en detalj så färdig som möjligt i en maskin eller att koppla på flera maskiner. Så fort du tar i detaljerna kostar det pengar och du tappar kvalitet, sade Per Selskog.
Utbildning för optimerad produktion
Det handlar helt enkelt om att effektivisera produktionen och Din Maskin jobbar mycket med att utbilda sina kunder för att korta ledtiderna och öka nyttjandegraden på maskinerna.
– Kunden har ju oftast en detalj som är anpassad efter den nuvarande produktionen. Ska du då gå över till att köra allt helautomatiserat kanske du måste göra vissa förändringar och då kan vi bistå kunden med de bitarna. Antingen genom att göra jobbet åt kunden eller att utbilda kunden så de kan göra det själva. För ibland kan det innebära ett litet nytt tänk för kunderna, sade Per Selskog.
Här kan till exempel Prima Powers PSBB-linje nämnas, ett flexibelt tillverkningssystem med stansning, klippning, buffring och bockning där allt styrs med ett och samma styrsystem och automatiskt bearbetar tomma plåtar till färdigbearbetade detaljer. Under Julexport visade Din Maskin för första gången alla maskiner i PSBB-linjen.
– Vi är inte säljare utan produktionskonsulter och för oss handlar det om att hjälpa kunderna att effektivisera sin produktion. Antingen genom att köpa en ny effektiv maskin från oss eller att vi hjälper dem med att effektivisera den maskin som de redan har köpt. Det är nämligen inte bra för en kund att köpa en maskin och sedan köra den i fyra år utan att vidareutveckla sig. Där kan vi gå in och hjälpa till, sade Per Selskog.
Effektiv fiberlaser med ny resonator
Prima Power fick stort utrymme i maskinhallen med allt från den servoelektriska bockautomaten EBe2720 till fiberlasern Laser Genius Plus 1530 IPG4000. Fiberlasern är utrustad med en ny resonator från tyska IPG som gör att energiförbrukningen per år drastiskt minskar jämfört med den tidigare modellen L6 PRC4000 – från 102 600 till 39 600 kilowattimmar.
– Allt har blivit bättre och mer effektivt, hastigheten på axlarna, noggrannheten och så vidare. Dessutom är det lättviktsmaterial i bommarna vilket drar mindre energi, sade Johan Sjöö.
Små, men viktiga, detaljer som gör det betydligt enklare för kunderna att snabbt kunna räkna hem en investering.
– Det finns kunder som väljer att ställa sina gamla maskiner när elkostnaden blir för hög och de samtidigt har lite mindre beläggning. Så energieffektivitet är en jätteviktig parameter när du gör din ROI-kalkyl. Jag skulle säga att det bara blir viktigare och viktigare, sade Per Selskog och tog just fiberlasern som ett tydligt exempel:
– Här sparar du 63 000 kilowattimmar per år – på ett skift. Kör du tre skift är det 180 000 kilowattimmar och betalar du då två spänn för elen är det 360 000 kronor på ett år. Sedan ska maskinen kanske leva i sju år och då är energikostnaden helt plötsligt uppe i halva investeringskostnaden. Där är kunderna medvetna och otroligt duktiga på att räkna, men det är klart att vi gärna highlightar det.
Ökad omsättning med minskad energiförbrukning
För GLS Industries och vd Jens Petersson har energieffektivitet länge varit ett fokusområde och flera av maskinerna som visades under Julexpot är redan en del av produktionslinjerna i Gnosjö och Ljungby.
– När vi köpte deras första Prima Power SG, som lanserades på mässan i Tyskland 2010, var det just för energiförbrukningen och den var extremt snål redan på den tiden. Vi har märkt av effektiviteten på så sätt att vi har kunnat tredubbla vår omsättning och samtidigt sänka energiförbrukningen med 20 procent. Där står maskinerna‚ plus en del andra tekniska bitar som LED-belysning, för den stora delen, sade han.
Jens Petersson och GLS Industries var dessutom medutställare under Julexpot genom den bottentömmande containern Binge som visades i teknikcentret.
– En traditionell tippcontainer måste vara vinklad för att kunna tippa och då tappar den i volym. En bottentömmande container går att ställa på samma yta och samtidigt få mer volym, vilket ger färre trucktömningar och större säkerhet. Vi tillverkar den och äger varumärket Binge Container, sade han.
Färre hydraulfunktioner drar ner energiförbrukningen
Förutom att tydliggöra energiförbrukningen visade Din Maskin även extremt effektiva och innovativa plåtbearbetningsmaskiner. Ett tydligt exempel är den tidigare nämnda servoelektriska bockautomaten Prima Power EBe2720 som går att ställa om mellan olika program på mindre än 30 sekunder.
– Det behövs inga specialverktyg för att göra plattningar och heller inga specialverktyg för att göra radier, vilket behövs i en kantpress. Det är den stora förtjänsten med den här tekniken. Vi körde 200 detaljer i morse som tog 40 sekunder per detalj, om vi hade haft två erfarna kantpressare så kanske de hade lyckats köra en detalj på 60 sekunder, men definitivt inte kunna snitta den tiden på 200 detaljer, sade Tobias Dagsberg på Din Maskin.
Prima Power EBe2720 är inte bara tidseffektiv, den är även extremt energieffektiv med en snittförbrukning på 6,5 kW/h. Något som kan jämföras med den tidigare modellen EB5, med i princip bara hydrauliska axlar, som ligger på 35 kW/h.
– De hydrauliska funktionerna jobbas bort alltmer och på EBe2720 är det bara fyra–fem kvar, medan alla funktioner var hydrauliska för 15 år sedan. Då hade maskinen 24 hydraulstyrda axlar vilket är en stor skillnad jämfört med i dag, sade Tobias Dagsberg.
Visade maskinerna i full drift
Det var första gången på två år som Din Maskin kunde arrangera sitt Julexpo och antalet besökare som kom under de två dagarna visade tydligt att det var en populär återkomst.
– Vi är tillbaka, och faktiskt förbi, där vi var före pandemin. Vi har jobbat stenhårt med att förbereda vårt Julexpo och alla maskiner är i gång och kör detaljer till kunder. För oss handlar det om proof of content, det vill säga att visa vad maskinerna kan göra och hur enkla de är att programmera, sade Per Selskog.
Gas är inte bara gas
Det är inte bara börja köra en lasermaskinen med vilken gas som helst. Detaljen, skärsnittet och tjockleken är också viktiga parametrar. Rätt gas till rätt produktion, helt enkelt, vilket gasleverantören Strandmöllen lyfte under Din Maskins Julexpo.
Gas är som vatten i kranen, den ska bara finnas där och helst ska man behöva bry sig så lite som möjligt om den. Men gas är inte bara gas. Det må vara enkelt att veta att det ska vara olika gaser till CO2-laser och fiberlaser, och kanske även att skärgasen på fiberlasern skiljer beroende på om det är svart material eller rostfritt. Men det är faktiskt betydligt fler saker än så att ta hänsyn när man ska välja gas till sin lasermaskin.
– Det är inte bara att trycka in en gas och sedan börja köra lasermaskinen. Först måste man titta på vad det är för typ av produktion, vad det handlar om för produkt och vad det ska vara för skärsnitt. Det kanske ska vara jättefina skärsnitt, och då behövs en typ av gas, eller en produkt med lite raster, och då ska en annan gas användas, sade Niclas Sjöstedt, Senior Key Account Manager, på Strandmöllen.
Hjälper till att optimera produktionen
Strandmöllen, som är en del av den danska koncernen Strandmøllen, etablerade sig i Sverige 2009 och har i dag cirka 1 000 kunder på den svenska marknaden. En stor del av arbetet, förutom att leverera gas, handlar om att hjälpa kunderna med att optimera produktionen
– Vi erbjuder vår expertis kring allt som kunden behöver tänka på och sedan kan vi även ta hand om installation och rördragning. Här har vi en teknisk avdelning med både rådgivning och konkret hjälp till kunderna – om kunden vill kan vi gör hela jobbet runtomkring själva gasen, sade Niclas Sjöstedt.
Rätt gas till rätt produktion
Vad är det då allt det där runtomkring? Jo, det handlar främst om att hantera gasen korrekt utefter gällande säkerhetskrav. Gasbehållaren till en fiberlasermaskin har till exempel ett tryck på 300 bar och det säger sig lite självt att det då finns krav på hur man ska agera om någonting skulle hända. – Vi är rådgivande säljare och är med tidigt i processen. Tillsammans med kunden går vi igenom hela produktionsflödet och diskuterar vad som ska skäras, på vilket sätt och hur tjocka detaljerna är. Allt för att kunden ska få en så effektiv produktion som möjligt både vad gäller tid och kostnader. Vi tittar på olika parametrar och anpassar oss efter varje kunds unika produktion och förutsättningar. Så för oss handlar det verkligen inte bara om att sälja gas, sade Simon Rosenqvist, regionsäljare i Skåne på Strandmöllen.