Runt omkring i Dalarna finns många verkstadsindustrier och i huvudorten Mora har man flera världsledande industrier som FM Mattsson, Mora Kniv och Wibe stegar för att nämna några. Här finner vi också mindre verkstadsföretag kända eller helt anonyma. Men tittar vi på den officiella bilden som kommunen vill framhålla så är det handeln som är Moras största bransch till antalet företag, tätt följt av tjänsteföretag. Den tredje största branschen är bygg och tillverkningsindustrin kommer först på en fjärde plats.
Det är stort fokus på de olika Vasaloppen, turismen runt omkring detta, dalahästar och kultur, dessutom är bygden hockeytokig vilket gör att industrin ibland inte får det fokus som de förtjänar. Den yngre generationen rekryteras till hotell, turistanläggningar och handel. Och med all rätt för dessa sektorer marknadsför sig bättre och här har industriföretagen mycket att lära (red.anm.).
Verkstadsindustrin kom att få ett avstamp i klocktillverkningen. Under senare delen av 1800-talet tog industrin verkligen fart. Mässing bearbetades på olika sätt och de första vattenkranarna tillverkades. I slutet av seklet började knivproduktionen och sedan var grunden lagd. I Dalarna finns det idag många expansiva företag med egna produkter som säljs på den globala marknaden.
I Mora finns idag ett tusental aktiva företag inom en mängd olika branscher. Näringslivet i Mora präglas av tillverkande industri, turism och handel. I många svenska hem finns någon produkt från Mora, en vattenkran, en kniv, en stege eller en dalahäst. Natur och kultur har skapat underlag för en omfattande turism som omsätter miljardbelopp med bl.a. Vasaloppet i olika former. Det ger i sin tur underlag för en handel som ligger långt högre än riksgenomsnittet. Flera stora evenemang genomförs årligen i Mora, även de bidrar till att sätta orten på kartan. I Mora finns en stark företagstradition, en speciell Moraanda som spiller allt mer över på handel och turism. Så här kunde allt vara bra.
Dock håller inte alla med om allt som sägs och hur det prioriteras i länet från kommunpolitikernas sida. Verkstadsägaren Ingemar Dahlström som är en ung entreprenör uti fingerspetsarna och med industri och verkstad varmt om hjärtat känner att kommunen skulle kunna göra mer för tillverkningsindustrin. Samtidigt är han självkritisk och menar att man behöver lyfta fram de moderna industrijobben mycket bättre och öka kännedomen ute i samhället hur ett verkstadsjobb egentligen ser ut idag.
Och det har skapats förutsättningar för detta nu när man flyttade hela verksamheten till nya ljusa lokaler med gott om utrymme, nya kontor och konferensrum, rent och snyggt ute på verkstadsgolvet och med en helt ny ventilationsanläggning från Plymovent som växlar 9 000 kubikmeter ren luft per timme i lokalerna. Dessutom filtrerar systemet bort 99,97 % av dammpartiklar, smuts, oljedimma och ånga ut från lokalerna.
– Vi har säkert renare luft här inne än utanför på gatan, säger en nöjd Ingemar Dahlström och tillägger, det kändes också bra att kunna ge våra medarbetare nya omklädningsrum och ett fint lunchrum.
På tre år har företaget dubblat personalstyrkan och man ökade omsättningen till närmare 27 miljoner (omsättningen 2016). Verkstadsföretaget som sysslar med avancerad legotillverkning ligger numera på Örjasvägen 18, dit man nyligen flyttat in i egna lokaler på 1 500 kvm.
– Det har varit mycket jobb innan vi kom hit där vi är idag. Kommunen har haft svårt att hitta lediga industritomter och lokala banker kan ibland vara lite kyligt inställda till att låna ut pengar för industriella satsningar. Nu löste det sig lite av en slump då den här lokalen blev ledig i samma industriområde fast lite längre upp på vägen och vi kunde sätta igång vårt projekt.
– Produktionen fick inte stå still, våra kunder måste få sina leveranser så under ett års tid har vi arbetat för och kört produktion parallellt i två verkstadslokaler vilket kostat mycket pengar och framförallt arbete och slit. Men vi har klarat av detta med flera stora maskininvesteringar och fantastiska medarbetare. Jag vill även passa på att ge min fru Heidi en eloge för hennes arbete i att sköta allt runt vår flytt och planering av vårt nybygge där hon har hållit i alla trådar, (och hon kör maskin ibland), säger Ingemar Dahlström.
– Jag vill ändå råda alla verkstadsägare som vill satsa att inte ge sig. Envishet ger resultat och mycket handlar om att våga investera, tro på sig själv (här kommer fler klyschor), ha en tydlig affärsplan, inte göra som alla andra, vara utåtriktad och söka upp nya kunder.
Vad vill vi på redaktionen säga med detta, jo, det är inte alltid så lätt att få igenom sina idéer och expansiva planer. Många industriföretag möter på motstånd när det gäller att hitta lediga tomter hos sin kommun och få till ett bygglov. Statliga och kommunala industriskolor och utbildningar läggs ner över hela landet för det saknas pengar, lärare och elevunderlag.
I Mora lade man ner utbildningarna i CNC teknikprogrammet på gymnasiet inför hösten 2014 på grund av ekonomiska skäl, det fanns inte pengar trots att man gjort stora sparbeting.
Det är tur för samhället att det finns entreprenörer som Ingemar Dahlström och andra som orkar kämpa för sin sak och övertygelse om att det måste finnas en tillverkningsindustri i vårt land.
Så nu skriver vi om ämnet igen, om svårigheterna för industrin i olika delar av landet att få stöd för sina investeringar och att hitta kompetens hos den yngre generationen.
– Vi söker efter fler medarbetare hela tiden och tyvärr så är vi inom tillverkningsföretagen på orten och rycker i varandras personal. Det saknas konstant arbetskraft till och för att sköta komplexa och datorstyrda verktygsmaskiner och kunna hantera industrirobotar (som blir allt fler på verkstadsgolvet hos Mora CNC) i olika automationslösningar. Verkstadsindustri idag är ”high-tech” på den nivån som Mora CNC befinner sig.
En resa från en liten verkstad till ett industriföretag, med flera teknikkliv
Här tillverkas maskindelar till basindustrin. Här räknar vi upp några av kundföretagen, Husqvarna, ABB, LKAB, Volvo och Scania samt ett antal Dala företag med egna produkter.
Ingemar Dahlström är 39 år och föddes in i verkstadsbranschen. – Jag började jobba på verkstad när jag var 14 år. Utbildning, ja, jag är självlärd genom ”livets hårda skola”. Tog över familjeföretaget efter min far Bo Dahlström för fem år sedan. Då hette firman Fräsdornsspecialisten AB och hade fyra anställda, nu heter bolaget Mora CNC Production AB som bättre beskriver dagens verksamhet, säger Ingemar Dahlström.
– Sedan 2013 har vi haft en makalös expansion och teknikutveckling. Många, många miljoner har investerats i nytt produktionstänk, moderna maskiner och robotar med automation. Våra maskinleverantörer är främst Biglia på svarvsidan som redan under min fars tid fanns här. Här bytte vi nyligen ut den maskinen efter 18 år och köpte en ny från Ahlsell Maskin som har agenturen i Sverige för den mycket fina italienska maskintillverkaren. Vi har köpt flera maskiner från leverantören Maskin Fransson och då handlar det om den taiwanesiska maskintillverkaren Quaser. Och här måste jag berömma servicen som är fantastiskt bra. De senaste investeringarna som vi gjort är 5-axliga maskiner från DMG MORI kopplade till automation från MARAB. Ett koncept som passar oss som hand i handsken, berättar Ingemar och fortsätter;
– MARAB är ett lokalt automationsföretag här i Dalarna som har intressanta robot- och automationslösningar, där man sätter flexibilitet och finurliga lösningar i centrum, för alla robotcellerna är olika konstruerade.
– I dag är vi 17 anställda och vilken resa vi har varit med om de senaste åren, otroligt mycket jobb, vad vi har slitit men också väldigt roligt, summerar Ingemar Dahlström.
Han fick pris som årets företagare i Mora kommun 2015, något som han först inte riktigt förstod hur det gick till men motiveringen löd i alla fall så här; ”Årets Företagare i Mora har målmedvetet byggt upp flera verksamhetsinriktningar där man med flexibel och modern maskinpark möter kundernas behov kring legotillverkning av så väl maskindelar som avancerade verktygskomponenter”.
– Ändå har jag inte visat mig eller kunnat engagera mig så mycket och jag har helt enkelt inte hunnit gå på mötena i Företagarföreningen. Jag har lagt all tid på dygnet till att utveckla verksamheten och planera och göra smarta investeringar som möter kundernas behov idag och in i framtiden. Generationsskiftet, i det egna företaget, hos kundföretagen, och investeringen i nya maskiner har gått före allt de senaste åren men det är klart att man är stolt som en tupp och utvecklingen har varit enorm, jag får tacka min personal som gjort och gör det så bra varje dag i veckan, konstaterar Ingemar Dahlström ödmjukt.
Här följer ett pressmeddelande från Mora CNC under det att vi skriver vår artikel;
”Flytten har nu börjat närma sig sitt slut. Vi firar med att beställa ytterligare en ny CMX 50U, vår tredje 5-axliga DMGMORI på kort tid. Maskinen är förberedd för automation. Ytterligare en robotcell anländer i april. Nu har vi ökat kapaciteten rejält på 5-axligt, och ser gärna nya förfrågningar och nya kvalificerade arbetssökande, nu kör vi!”
Ledorden för verksamheten är förändra, utveckla och expandera med automationslösningar i fokus. Ingemar Dahlström berättar att han alltid haft en tanke att så småningom äga en egen verkstad och under sina år som anställd så brann jag verkligen för att göra saker bättre imorgon jämfört med idag och vi förstår att han har fortsatt att brinna….
Mora CNC Produktion AB jobbar främst med återkommande legojobb av små till medelstora serier av maskindelar. De förser även sina kunder med verktygskomponenter till den egna tillverkning t.ex. olika typer av formverktyg, kärnor, dynor och dorn.
– Mycket handlar idag om att var en verkstad som är ledande på att effektivt automatisera små serier och vi skall återkomma till det, men först så vill jag framhålla att vi i vår affärsidé har kvar vårt DNA som verktygsmakeri. Det finns i generna här, hos mig och flera av mina medarbetare, säger Ingemar och utvecklar;
– Vi är idag sex produktionstekniker och sex maskinoperatörer ute i produktionen och alla är handplockade av mig personligen, självgående och superduktiga. Många har verktygsmakaryrket i blodet och det har vi kvar både på svarvning och fräsning idag. Vi tillverkar avancerade enstycksdetaljer i alla möjliga material med härdning och allt som hör till.
– Vårt andra ben är produktion där vi började 2014 med småskalig serieproduktion och då pratar vi om 50 till 100 – 200 bitar var en stor serie då. Nu när vi har flyttat till nya och större lokaler där vi satsar mycket på 5-axlig bearbetning med automation kopplad till processerna så har vi fått helt andra förutsättningar och resurser vilket inneburit helt andra möjligheter för oss att hjälpa fler och framförallt lite större kunder där man ofta jobbar under kontrakt och längre serier på avrop, berättar Ingemar Dahlström.
För att klara av alla order och kunna hålla leveranstider har företaget nu investerat i två nya produktionsceller med 5-axlig teknik och automation för mindre bemannad och obemannad produktion dygnet runt. Expansionen fortsätter vidare….
Pressmeddelande;
”Verkstaden installerar sin 4:e Biglia svarv. Mora CNC är ett tillverkande företag med huvudsaklig inriktning på komplex svarvning och fräsning. Deras specialområden är avancerade maskindelar och verktygskomponenter med hög precision i stål, härdat stål, aluminium och olika typer av smides- och gjutgods. Deras nya investering från Ahlsell Maskin är ytterligare en Biglia modell B 750 YS. CNC svarven är utrustad med Biglias nya 16-läges revolver, Y-axel och subspindel.”
– Vårt mål och där är vi redan, är att ha regionens största automationsnivå som legotillverkare. Vi var först och vi var störst och vi vill bli ännu bättre. Så allt vi tjänar nu återinvesteras i företaget med mer maskiner, verktyg och mer personal. Återigen att vi har verktygsmakeri med skickliga medarbetare som behöver dagliga utmaningar och som har kunskaper utöver det vanliga i kombination med 5-axlig produktion av mindre serier med automationslösningar gör oss som verkstadsföretag riktigt konkurrenskraftiga. Och vi mäter mer och mer så nu tittar vi på var vi skall bygga ett mät rum här i lokalen för vi investerar snart i en mätmaskin.
– Grabbarna tycker att vi bygger ett mät rum här i matsalen som ändå är lite för stort, skrattar Ingemar och jag är beredd att hålla med.
Automation i fokus
– När vi investerar och köper fler och fler robotar så undrar folk i allmänhet, jaha skall du dra ner på folk nu och effektivisera. Jag brukar då svara dem att för varje robot jag köpt så har jag anställt tre personer. Hur går det ihop säger de, Jo företaget växer ju med automation. Det är stor skillnad på hur man använder automation idag jämfört med på 80-talet. Då hade man tio personer som satt och gjorde för enkla och monotona arbetsuppgifter för att effektivisera och som kostade mycket pengar i lön. Då ersatte man hälften av dem med robotar för att få lönsamhet.
– Nu på 2000-talet köper iallafall vi robotar för att öka kapaciteten. Och när vi ökar kapaciteten så sätts en kedja av produktivitet igång som när vi ökar kapaciteten behöver vi sälja mer, kapa mer, köra mera truck, rigga mer och vi behöver köra fler timmar på dygnet, vi behöver fylla på mer, plocka mer, grada, härda, efterbearbeta och vi behöver mäta mer kontrollera och packa. Det gör att vi behöver anställa fler och det är därför vi idag är sjutton som jobbar här och inte fyra som vi var för 5 år sedan, konstaterar Ingemar Dahlström.
En bättre förklaring till varför man skall automatisera för att expandera och växa som företag med både hårda och mjuka värden.
Ingemar tar även upp hur viktigt det är med moderna CAD/CAM- system för att klara uppgifterna att tillverka snabbt och effektivt. Snabba på processen genom att programmera i förväg så när produktionen är igång så är det bara att trycka på start och då vet man rean från start att allt blir rätt, mycket tack vare att man kan simulera körningen i förväg.
– Det går en historia att jag sagt att för varje CAM licens jag köper från vår mjukvaruleverantör som i det här fallet är Mastercam så dubblar jag omsättningen. Det ligger en viss sanning i detta men jämförelsen med hur vi gjorde innan där vi körde dialogprogrammering, handknackade program ibland, simpla system där vi fick rita upp biten först. Idag har vi många olika licenser för alla behov vi behöver ha. Detta har givit oss ett enormt uppsving, att som nu få en STEP fil från kunden direkt in i maskinsystemen och köra. Det har öppnat en helt ny värld givetvis och CAM systemen utvecklas konstant och blir bättre och snabbare i digitaliseringens tid där tekniken snurrar allt snabbare, förklarar Ingemar Dahlström.
– Min far Bo är här ibland och han är mycket imponerad och tycker att det är hur roligt som helst att vi satsar som vi gör och att allt går så bra. Han tycker dock att man skall hålla lite mer i handbromsen och inte gasa för mycket. Och det är klart att det är hemskt nyttigt att höra ibland, så det lyssnar jag på förstås.
Gühring en av flera viktiga verktygsleverantörer
Initiativtagare till besöket hos Mora CNC Produktion är Rolf Olofsson som är verktygssäljare för Gühring Sweden på region norr.
– Jag tycker det har en stor betydelse att vi uppmärksammar den nya generationen verkstadsägare som verkligen satsar i en bransch som vårt hela samhälle är beroende av, ja industrin och tillverkningsföretag är viktiga för vår välfärd.
– Själv kommer jag från produktionen, har jobbat inom järnhandeln i 10 år och nu sedan 2010 har jag arbetat med att sälja verktyg och teknik till verkstäder på Gühring.
– Verktygstillverkaren Gühring har sedan många år tillbaka befäst och tillhört en av världens ledande leverantörer av solida skärande verktyg (round tools) Och här är det givetvis vårt produktsortiment på borr som är Gührings hjärta. Produktsortiment består av över 4 000 olika typer av verktyg för borrning, fräsning, gängning, försänkning, spår/avstickning och brotschning i mer än 90 000 dimensioner/artiklar. Dessutom har vi ett stort sortiment av ”smarta” verktygslagersystem/skåp. I sortimentet finns även krymputrustningar och hållande verktyg. Gühring producerar utöver detta också applikationsoptimerade specialverktyg enligt specifika kundkrav.
– Tid är pengar och våra kunder måste spara tid i sina processer speciellt om det handlar om lite större serier och/eller i en automation. Här kan ett specialverktyg där man tillverkar ett verktyg som klara tre operationer så har kunden sparat två verktygsplatser. Många kunder som vi har arbetar ständigt med att få ner antalet verktyg
i sina tillverkningsprocesser. Här är vi duktiga på Gühring eftersom vi ”äger” hela kedjan för att tillverka ett specialverktyg, utifrån kundens önskemål, en 3D fil till att vi här i Lidköping kan tillverka egentligen vad man vill ha från ax till limpa. Vi är även uppkopplade mot expertis nere på fabriken i Tyskland för ytterligare kompetens när den behövs, säger Rolf Olofsson Gühring Sweden.
Tittar vi på relationen och samarbetet mellan Mora CNC och Gühring så har det sedan man första gången fick sälja verktyg som då handlade om utvalda standardverktyg ur serien Super line, så har inköpen ökat så att man idag är den största leverantören av skärande verktyg till Mora CNC.
– Det som jag tycker är bra med Gühring är att när vi först började göra affärer med dem så var läget detta i produktionen, säger Ingemar Dahlström och fortsätter;
– Rolf Olofsson presenterade Gührings ”lågpriskatalog” för oss då vi på den tiden köpte det mesta ur standard och lågprissortiment från olika verktygsleverantörer. För oss handlade det nämligen om att vi körde enbart små serier och vi ville inte köpa ”dyra” verktyg, köra 10 bitar och sedan lägga verktygen i en låda.
– Då hade Gühring ett sortiment/katalog av utvalda standardverktyg till mycket bra pris som heter SL. Det visade sig snabbt att ”lågprisverktygen” från Gühring var mer än dubbelt så bra som andra fabrikat och deras lågprisverktyg. Jag hade tidigare själv skött inköp av verktyg men nu lade jag över verktygsinköpen på mina operatörer för här hade vi nu hittat vad vi behövde och då kunde likväl operatörerna sköta inköpen. Så vi fasade ut andra fabrikat och fokuserade på S line verktygen för det var bra pris och prestanda. Bland annat tillverkade vi isborr på den tiden. Svarvade artiklar med frästa kurvor på och det visade sig att med Gührings verktyg så kunde vi tillverka dubbelt så många artiklar och vem kan säga nej till verktyg som innebär 100 % förbättring om jag räknar rätt, ler Ingemar Dahlström.
– Vi fokuserar på solid hårdmetall och här säljer vi nu idag det mesta till Mora CNC när det gäller borr, fräsverktyg, gängning och brotschning, säger Rolf Olofsson.
– Inköpen accelererade och variationen på verktygen växte då vi skaffade vår första 5-axliga maskin. Nu behövde vi andra typer av verktyg, beläggningar m.m inom framförallt borrning och fräsning. Jag kommer ihåg att vi ibland har haft bråttom och behövt verktyg igår som man säger och då har Rolf svarat i telefon t.om på semestern, ja en gång ringde han tilbaka från Thailand och hjälpte oss. Det är ingenting vi kräver men vi känner att det blir lite extra då, säger Ingemar Dahlström och tillägger;
– Vi känner oss trygga med Gühring och det gör också att de är den verktygsleverantör hos oss som växer mest i vår expansion.
– Nästa beställning på nya verktygslösningar var att vi behövde kavitetsverktyg/stegborrar nästan som brotschar för att kunna göra fina ytor i steg för vår tillverkning av hydraulblock. Och då var Rolf snabb att offerera det och ta fram rätt verktyg för oss. Och sedan började vi med omslipning av våra verktyg som man gör i Lidköping.
– Idag är vi en komplett leverantör från vårt sortiment till Mora CNC. Vi levererar standardverktyg, specialverktyg och omskärpning av verktyg både på både standard och special, säger Rolf Olofsson.
Några operatörskommentarer;
– Jag tycker att Gührings verktyg fungerar riktigt bra. Här använder vi nästan bara verktyg som Rolf rekommenderat, grovfräs, finfräs och borrar och rullgängtappar olika dimensioner. Just nu kör vi hydraul block med riktigt snäva toleranser och fina ytor. Det gäller att lita på verktygen för vi kör mycket obemannad körning och det får inte hända något, bearbetningstiderna måste följas efter kalkylerna
i en säker process, det skall tuffa och gå, säger Roger Hedh.
– Här tillverkar vi komponenter med en hel del ”hål i hål”, säger Erik Berglund när vi träffar honom vid en produktionscell (robot + svarv). Här behövs 27 verktyg av olika slag för att få färdig detalj. Det handlar om både standard och specialverktyg från Gühring.
– Jag vill även ta tillfället att visa ett borr för en bearbetning där vi behöver borra ett långt och smalt hål och vi trodde att vi skulle stöta på problem. Men med Gührings standardborr hårdmetall, 12 x diameter, 3,5 mm fungerar det perfekt, inga problem.
– Nu skall det också bli ordning och reda på våra verktyg, så därför investerar vi nu i ett datoriserat verktygsskåp. Här kan vi ser förbrukningen på olika maskiner och olika skift gör att vi behöver styra upp vår verktygsförbrukning, säger Ingemar Dahlström.
Programvarubaserad verktygshantering, ansluts till produktionen
Den klassiska produktionen genomgår nu en djupgående förändring. Datorstyrd produktion är avsedd att tillämpa och kombinera industriproduktion med kommunikation och informationsteknik, vilket bidrar till ökad produktivitet, flexibilitet och kontroll över verktygskostnader. Inom verktygshantering tillhandahåller Gühring sitt Tool Management mjukvara (GTMS) integrerat i verktygsskåpen i användarvänlig design.
Här säkerställs produktionen med tillgängligheten av rätt verktyg vid rätt tidpunkt, på rätt plats och presenterat i realtid. Här beställs även nya verktyg efter behov helt automatiskt.
Avslutningsvis innan Ingemar och hans fru Heidi skall på ett möte och träffa en ny kund så säger Ingemar;
– Att sluta och investera är nog det allvarligaste felet man kan göra. Man kan inte titta bakåt och tänka, ja men det har gått så det kommer säkert att fungera i framtiden också men för att få de bästa medarbetarna måste du skaffa den senaste maskintekniken. Sedan handlar det mycket om att anpassa sig till dagens situation och hur kunderna vill och tänker. När du går ut i produktionen så kommer du att märka att de detaljer du ser är endast de som finns på bandet eller i maskinerna eller i pallen med färdiga för leverans till kund. Vi har inget lager, råmaterial är färdig kapat och ligger på kö. Inget material i lager, inga färdiga komponenter i lager, allt ligger på lastbil idag eller finns hos kunden för montering. Det går så fort idag att vi levererar dagligen till våra kunder efter kundens behov.
Mer information: www.moracnc.se