Stafsjö Valves AB utvecklar, tillverkar och säljer högpresterande avstängningsventiler för massalinjer i pappers- och massabruk, slurry- och vattenprocesser i gruvindustrin, avfall-/avloppsvatten-/slamhantering bland kommuner och industrier, askhantering vid kraftverk och många andra.
Stafsjö grundades 1666 och produktionen startade med kanoner. Det blev en nästan 200 år lång tradition. Tillverkning av ventiler började redan 1881 och den första skjutspjällsventilen lanserades 1928 till den närliggande pappers- och massaindustrin. Företagets långa erfarenhet av täta avstängningsventiler för fullflödesapplikationer utnyttjar man och fokuserar sitt utvecklingsteam på att driva denna teknik så långt det bara går.
Kärnvärden är flexibilitet, kompetens och pålitlighet genomsyrar hela företagets organisation till gagn för kunder och ägare. Man tror på personligt ansvar och litar på sina egna och partners personalsengagemang och professionalism.
Vd har ordet;
– Företaget mår mycket bra och expanderar. Målsättningen är att försöka komma upp i 200 miljoner kronor i omsättning inom fyra år, säger Thomas Carlson, vd för Stafsjö Valves.
Han förvaltar nu arvet från tysken Gerdt Störning som invandrade till Nyköping i början av 1600-talet från Lübeck och anlade den första masugnen i Stavsjö 1666. Han gjorde det för att förse den expanderande svenska krigsmakten med kanoner, något som kom att tillverkas på bruket ända fram till den senare delen av 1800-talet.
– Därefter blev Stafsjö en allmän maskinverkstad, med tillverkningen av allt från tåg till skördetröskor. Och 1928 uppfanns den så kallade skjutspjällsventil här.
En uppfinning som blev navet i produktionen, och är så än i dag. Sedan 2005 ägs Stafsjö av tyska Bröer Holding och närmare 85 procent av produktionen går på export, framförallt till Tyskland och Sydostasien. Ventilerna används bland annat inom gruvnäring och vattenrening.

Tre av de fyra operatörer som jobbar med Unisign maskinerna. Nu är det full fart med utbildning som blandas med produktion. Den utökade kapaciteten gör att man nu på ett bättre sätt kan ta hand om stora projekt där det ofta skall tillverkas mellanstora ventiler i svåra material. Här kommer den nya maskinen till full rätt och ger tillsammans med den andra äldre maskinen där man kör större ventiler en komplett tillverkningskedja. På bilden ser vi Christer Malmqvist, Lars Ovinder och Martin Lind

Vi träffar produktionschef Fredrik Kajermark angående den pågående investeringsvågen som nu ”sköljer över ” företagets maskinverkstad och en av dessa maskininvesteringar blir vårt fokus MEN först lite om Fredriks produktionsfilosofi som bottnar i olika Lean program och mjuka värden.
– Jag har 25 års erfarenhet inom främst tillverkningsprocesser, produktionsteknik och ren produktionsplanering. Jag har arbetat som produktionschef här på Stafsjö Valves AB i tre år och försöker med mina erfarenheter att implementera organisationsutveckling inom produktion, motivera medarbetare att arbeta med verksamhetsfokus främst i grupp och se sin egen personliga roll i helheten, vad kan jag tillföra, säger Fredrik Kajermark och betonar att här finns många utmaningar inom svensk industri. Fredrik tycker att man i Sverige har mycket bra förutsättningar att arbeta mer med olika produktionssystem, organisationsmodeller och metoder för att förbättra produktiviteten ute i industrin. Målet är att uppnå ett inre driv i arbetslagen utan att förlora flexibilitet mellan lagen.
– Här finns mycket att göra och det är lätt att få med sig medarbetare i ”tänket”, det passar det svenska lynnet och i hur vi har uppfostrats i generationer. Här på Stavsjö Valves arbetar vi mycket med ”jag, vi och företaget”, lyckas man här kan man skapa en mycket bra och effektiv arbetsplats där alla trivs, säger Fredrik Kajermark.

Fredrik Kajermark visar upp några av de skjutspjällsventiler som Stafsjö Valves tillverkar

Maskininvesteringar ger större flexibilitet och reducerar leveranstider för kunderna, vilket ger en mycket bra möjlighet att expandera med fler order

Vi är på besök tillsammans med Martin Karlsson på TL Maskinpartner som är ansvarig maskinsäljare i regionen och här kom en dag en signal om att man på Stafsjö Valves behövde investera i en ny portalfräsmaskin. Man hade sedan tidigare erfarenhet från Unisign som är en holländsk maskintillverkare som bygger relativt litet antal maskiner per år MEN som alla är helt anpassade efter kundens önskemål.
– Unisign B.V. är ett ungt och dynamiskt ingenjörsföretag i Holland som tillverkar fleroperationsmaskiner och karusellsvarvar och kombinationer av dessa, allt efter marknadens och kundens behov. Deras erfarenhet sträcker sig från tillverkning av standardmaskiner till komplexa produktionssystem. Fleroperationsmaskiner och vertikala svarvar kombineras för bearbetning enligt kundspecifika önskemål inklusive konstruktion och tillverkning av fixturer, säger Martin Karlsson och betonar;
– Uniport serien består av portalfräsmaskiner för bearbetning av större detaljer. Uniport kan också kombineras med vertikalsvarvning.

Här kommer lite fakta runt maskinen som sedan augusti 2016 finns installerad på fabriken hos Stafsjö Valves.

Tekniska fakta:
Unisign Uniport 6000, arbetsområde X 4 000 mm, Y 2 000 mm och Z 800 mm. Styrsystem Siemens 840D Kona HSK 100, magasin med 61 verktygsplatser, 50 bar högtrycksspolning genom spindeln, mätprobe och vinkelhuvud HSK 100, 4 000 rpm, 5 grader indexering.
Anledning till investeringen:
Ökad efterfrågan på specifika artiklar. Utbyte av gammal Uniport 5. Maskinen är kompatibel med deras tidigare Uniport 6000. Kan använda samma vinkelhuvud / verktyg /program osv. Utökat servicesamarbete mellan Unisign & TLMP där servicetekniker som jobbar på TLMP kommer från Unisign vilket är nödvändigt för att kunna hantera Stafsjös behov och krav på snabb inställelsetid, meddelar Martin Karlsson maskinsäljare på produktansvarig för Unisign på TL Maskinpartner AB i Värnamo.

Martin Karlsson och Fredrik Kajermark tackar varandra för ett bra samarbete som nu fortsätter med utbildning och support.

Vi ställer frågan till produktionschef Fredrik Kajermark om varför man investerade i en ny portalfräsmaskin och varför valet föll på ytterligare en Unisign i verkstaden.

– Med egna produkter och allt kortare leveranstider i branschen så behövde vi byta ut den äldsta av våra två tidigare portalfräsmaskiner från Unisign. Vi utmanade TL Maskinpartner och Unisign med flera andra fabrikat. Båda företagen lyssnade på våra krav om framför allt flexibilitet och snabbhet men också krav på bra åtkomst för våra operatörer och tillgängligheten i den nya maskinen. Och våra krav uppfylldes på ett tillfredsställande sätt och valet blev inte heller så svårt då vi hade maskiner från fabrikatet sedan tidigare och att all vår kringutrustning som t.ex. fixturer är kompatibla med den nya maskinen. Att även våra operatörer är vana vid maskinfabrikatet och programmering var givetvis ett stort plus.
– Vi har haft lite växtvärk och har nyss anställt samt investerar nu i vår maskinpark för 20 miljoner i flera etapper. I dagsläget är vi 72 anställda och det är inte omöjligt att vi kommer att behöva anställa fler framöver. Men det är för tidigt att säga mer just nu, säger Thomas
Carlson, som förklarar framgångarna de senaste 350 åren så här:
– Vartefter världen har förändrats så har Stafsjö följt med i utvecklingen. All vår tid går åt till att utveckla skjutspjällsventilerna.

Mer information:
www.stafsjo.com
www.tl-maskinpartner.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here