Karlskoga Automatsvarvning AB är en kvalificerad underleverantör av maskinbearbetade komponenter med höga krav på kvalitet och leveranssäkerhet. Kunderna finns i gruv-, transport och försvarsindustrin inom Norden. Lokalerna har byggts ut i fyra omgångar till nuvarande 3 000 kvm och i dag så är man 36 medarbetare på Karlskoga Automatsvarvning varav 29 arbetar på verkstadsgolvet i två-skift. Företaget är certifierat enligt kvalitets säkringssystem ISO 9001 och miljöledningssystemet ISO 14001.
Maskinparken består idag av 27 TRAUB automatsvarvar och multifunktionsvarvar med allt från 3 till 15 axlar. De flesta svarvarna är utrustade med sub spindel för komplett tillverkning samt stångmagasin där största materialgenomgång är 65 mm.
Vi på tidningens redaktion åkte till Karlskoga och hälsade på av flera anledningar. Det faktum att man är Index -Traub Nordics största enskilda kund i Sverige och att ägare Mikael Nyström nu efter 30 år lämnar över företaget till en ny ägare. Vi är en tekniktidning så här skall mest ställas frågor om maskin- och produktionsteknik och hur detta har präglat företagets möjligheter att hävda sig på den tuffa marknaden inom legotillverkning. Göran Carlsson maskinsäljare hos leverantören Index-Traub Nordic bjuder dagen till ära på smörgåstårta. Allt för att fira goda relationer, nya maskininvesteringar och att fira det nya ägarskapet. Men som sagt vi vill höra historien om lilla Karlskoga Automatsvarvning som blev stor och som med nya ägare nu skall expandera och växa vidare.

På verkstadsgolvet arbetar även 20 kurvstyrda automatsvarvar med materialgenomgång upp till 60 mm. På bilden ser vi Jan -Olof Nygren som arbetat på företaget i 26 år.
Göran Carlsson visar upp en demodetalj från olika tekniska mässor runt om i världen som man faktiskt fick låsa in för att ”besökare” inte skulle ta med sig detaljen hem.
– Detaljen som ni ser på bilden är den största konstruktionssuccén som TRAUB har tagit fram för att visa upp på en mässa. Detaljen är ett bearbetningsmysterium om man inte får förklarat för sig hur man gör. Detaljen är en kula innesluten i en fyrkant där man utgått från en rund stång.
(något som man idag kanske kan 3D printa med ny teknik, här var man före sin tid, red. anmärkning).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael Nyström köpte den första TRAUB NC-maskinen 1987 och för ett tag sedan kom den 27:e maskinen som nu är installerad och i full produktion.

– Vi investerar kontinuerligt för att följa den tekniska utvecklingen inom maskinutrustning och vi håller en hög kompetensnivå på personalen genom intern och extern utbildning, Vi har alltid strävat efter att ligga i framkant när det gäller ny teknik. Bygga långsiktiga relationer med medarbetare och kunder och bli ännu bättre när det gäller svarvning för skall man hänga med i konkurrensen så behövs ständiga förbättringar och till vår hjälp att uppnå våra mål som arbetar vi efter produktionskonceptet och synsättet inom Lean, 5 S och vi har dagliga möten, förklarar Mikael Nyström på Karlskoga Automatsvarvning och med de nya ägarna så fortsätter vi investera i den senaste maskintekniken från den ledande svarvtillverkaren Index-Traub och min vän Göran Carlsson har fått sälja ytterligare en maskin till oss.
– Vad som främst gjorde att jag och en affärsvän ville köpa Karlskoga Automatsvarvning var hur effektivt och överskådligt man arbetade med en effektiv organisation. Ofta består ett familjeägt företag av en person som är vd, säljare, inköpare och personalchef och man är beroende av en enda person men här har vi en stor organisation med en bred kompetens utspridd på många medarbetare, säger Johan Stening.
– Vi var egentligen inte till salu men det ena gav det andra men efter långa diskussioner och familjeråd så står vi nu här idag och det känns mycket bra och efter att vi informerat vår personal om att allt skall fortsätta som vanligt dvs. full fart framåt och att jag kommer att arbeta kvar i två år för att se till att allt blir så bra som jag någonsin kan, så har nu Johan Stening axlat min roll och vi har nu på ett år tillsammans tagit beslut och investerat i nya maskiner och anställt tre personer.

 

Men vi tar allt från början och då pratar vi 1985

2k-automatsvarvning-052– Min far är nu 69 år och hans kompanjon är 65 år och de vill sälja företaget. Jag är 26 år och är utbildad verktygsmakare och arbetar på verkstaden. Jag blev uppfostrad med tanken att ” ingen vill dig så ont att de vill att du skall ta över det här”, men jag blev övertalad att gå och köpa företaget ” annars var jag dum”, skrattar Mikael Nyström.
Med ett radhus som var värderat till 330 000 kronor och en begagnad Volvo 140 på gården så går Mikael och Ann-Christine Nyström till banken och lånar 550 000 kronor. Då skall man veta att företaget omsatte 1,1 miljoner och hade 4 anställda. På verkstaden hade man inte investerat i ny maskinteknik på 13 år och det gjorde det inte lättare för den för den nyanställde maskinsäljaren på TRAUB, Göran Carlsson när han knackade på en dag.
– Jag vet att jag efter besöket skrev i min rapport, att här kommer jag antagligen aldrig att få sälja någon maskin för vi pratar trägolv, gammal maskinteknik och det verkade väldigt nedåt, säger Göran Carlsson.
– Men på något sätt som ihärdig och professionell säljare så fortsatte Göran att hälsa på oss då och då. Jag såg ganska snabbt efter ett tag att skulle jag klara av att driva verkstaden mot de mål som jag hade satt upp, ja då behövde vi nya maskiner. Så med en omsättning på strax över en miljon så ingår Göran och jag ett avtal och beställer en maskin, TRAUB TNS 60 för 1,3 miljoner. Tyvärr har jag inte den kvar för den brann upp 2013 när vi svarvade magnesium, berättar Mikael Nyström. Det blev starten på ett långt och unikt samarbete som fortsätter vidare och vidare.

Vi skall i detta reportage följa upp några av de maskininvesteringar som Karlskoga Automatsvarvning gjort genom åren och den första maskinen vi skall titta närmare på är en maskinmodell TNS 42.
– Maskinen visades för första gången på Stockholmsmässan 1986 och var då en världsnyhet på marknaden. Maskinen hade två revolvrar och en bakbearbetningsstation och maskinen var utrustad med roterande verktyg, det var en sensation och revolution i sin teknik. Maskinen 2k-automatsvarvning-055fick en enorm succé och lade grunden som modell för vårt företags alla framgångar fram till idag, säger Göran Carlsson på Index-Traub Nordic och fortsätter;
– Nästa modell som kom ut på marknaden var TRAUB TNC och man kan säga att då kom det ut nya innovationer som t.ex. y-axel osv. Den väckte givetvis en nyfikenhet hos industrin och Mikael Nyström var inte sen på att investera i den nya maskintekniken.
– Det blev en teknisk revolution när nya modeller som TNC och nu senaste TNX fick teknik så att man kunde svarva, fräsa och gänga en detalj komplett helt färdig i en maskin. Så en svarv idag är en multifunktionsmaskin där industrin nu kan tillverka mer och mer avancerade detaljer. Sen handlar det om att kunna tillverka rationellt och med rätt körsätt och det kan man på Karlskoga Automatsvarvning, säger Göran Carlsson.

Vad är det som driver den tyska maskintillverkaren TRAUB och hur går tekniktänket?

David Nyström

– Jag brukar säga så här att en av anledningarna till att jag varit kvar hos TRAUB så länge är att jag alltid har känt att våra maskiner är på den högsta tekniska nivån. Jag har alltid kunnat presentera och prata om innovationer som ingen annan har haft före oss. Vad vi är världsledande på idag är att kunna erbjuda maskiner inom stångbearbetning från tråd upp till diameter 65 mm. Och med våra fabrikat INDEX och TRAUB har vi modellprogram med ett stort antal varianter att erbjuda våra kunder från prototypkörning upp till massproduktion med seriestorlekar upp mot flera miljoner bitar.
Mikael Nyström inflikar;
– Vi har hela tiden varit tidiga och hängt med i produktutvecklingen på TRAUB och kontinuerligt utnyttjat den nya maskinteknik som TRAUB erbjudit och kunnat sticka ut hakan och säga till våra kunder att vi kan svarva det mest avancerade som man kan tillverka idag på marknaden i de dimensionsområden som vi täcker.
– Vi har fortfarande inte stött på den omöjliga detaljen utan det konstruktörerna har konstruerat i sina 3D filer har vi löst på det ena eller andra sättet.
2k-automatsvarvning-0582k-automatsvarvning-050

 

 

 

 

 

 

 

 

Göran Carlsson fortsätter;
– När ett industriföretag lägger fokus på produktivitet då är vi väldigt svårslagna på marknaden, framförallt inom stångbearbetning. Med produktivitet menar vi styck- och cykeltider, vi pratar korta ställtider, flexibilitet i maskinen där operatören får de bästa förutsättningar at efter sin förmåga skapa en effektiv tillverkningsprocess. Plus sist men inte minst tillgängligheten i maskinen, hur många procent av 100 går maskinen per år, detta är mycket viktigt och här anser vi oss som en av de bästa på marknaden att ge våra kunder de rätta förutsättningarna med rätt teknik.
– Andra incitament för helhetsbilden är vad maskinköparen vill satsa för att få det bästa på marknaden. Och här är jag glad och tacksam att Mikael Nyström har förstått och haft det tekniska intresset så att han har kunnat se alla fördelar med våra maskinkoncept. Jag tror inte jag har sålt någon maskin hittills under min tid som säljare utan att jag är dyrast. Så jag säljer aldrig en maskin på priset utan det handlar om en samsyn med kunden om vad som är bäst ur en produktivitet och utnyttjande kalkyl, säger Göran Carlsson och tillägger;
– Ju komplexare detalj desto bättre lönsamhet och ofta är investering betald inom ett par år som sedan ger användaren ökad lönsamhet år efter år jämfört med andra alternativ. Andrahandsvärdet på våra maskiner är också mycket bra, vilket betyder att Karlskoga Automatsvarvning utan problem kan byta ut och sälja sina maskiner vidare på marknaden när det handlar om att köpa nytt.
– Vi har handlat nytt ofta men köper även begagnande maskiner när tillfälle ges och nu senast köpte vi ett antal längdsvarvar Traub TNL 26, TNL 12 och TNK 36 från Hanza i Årjäng när det dök upp ett bra tillfälle, säger Mikael Nyström som betonar att man är mycket noggranna i sina kalkyler när det gäller att investera i nytt eller begagnat.
– Ibland har säkert många undrat hur det kommer att gå när vi köper så mycket maskiner i både låg och hög konjunktur men vi behöver en stor maskinpark med kapacitet för att klara kundernas krav på snabba leveranser. Sedan är det så här att jag har lagt ner min själ i det här och ingen kan i alla fall påstå att jag inte har jobbat och slitit, säger Mikael Nyström.

Mycket av arbetet i hur man skall köra en komplex detalj handlar om att kunna se tekniskt hur man skall köra och det ögat har Mikael Nyström. Det är väl också det som gjort att två tekniker som Göran Carlsson och Mikael funnit varandra och tillsammans utvecklat ett optimalt samarbete genom åren där Göran inspirerat Mikael att utmana ny maskinteknik, se de teknologiska möjligheterna och litat på organisationen hos maskinleverantören Index-TRAUB när det handlat om service, utbildning och support.
– Här ställer man upp helhjärtat och bistår med allt vi kan tänkas behöva. Nu har vi beställt en utbildning på 4 ½ dagar för alla operatörer för att de skall förkovra sig i teknik och programmering av svarvarna. Inget står still utan vi får hela tiden nya förfrågningar på komplexa detaljer som skall tillverkas på bästa rationella och effektiva sätt och då måste vi ha kompetensen att tillverka på bästa sätt. Maskinparken har vi men vi måste kunna utnyttja all teknik som finns att tillgå på våra svarvar från TRAUB, säger Mikael Nyström.
Nästa tekniksteg kan komma ur en som Göran kallar det ”en tre stegs raket” där han och Mikael tittar på ett nytt segment och då blir det att ta fram en ritning som man tillsammans med experter i Tyskland och utifrån en analys hitta den optimala maskinen för de nya jobb som Karlskoga Automatsvarvning står inför. Man tar i många fall tillsammans fram en cykeltid på detaljen.

Göran Carlsson visar upp en demodetalj från olika tekniska mässor runt om i världen som man faktiskt fick låsa in för att ”besökare” inte skulle ta med sig detaljen hem.
– Detaljen som ni ser på bilden är den största konstruktionssuccén som TRAUB har tagit fram för att visa upp på en mässa. Detaljen är ett bearbetningsmysterium om man inte får förklarat för sig hur man gör. Detaljen är en kula innesluten i en fyrkant där man utgått från en rund stång.
(något som man idag kanske kan 3D printa med ny teknik, här var man före sin tid, red. anmärkning).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Min roll är att hela tiden dra in projekt och utifrån vilket företag och vilken bransch vi skall jobba för så tar jag hjälp av vårt team på Index-TRAUB med skärteknisk expertis och produktionsteknik. Ofta gör vi tillsammans med kunden ett referensbesök hos en kund som har en sådan maskin som man tänker investera i, det kan vara någonstans i Europa och sedan är det en process där man tillsammans försöker att hitta den bästa lösningen vilket jag och Mikael har lyckats med många gånger under över 30 år och ett 25 tal maskininstallationer och resan fortsätter. Det ger en tillit och en relation där vi litar på varandra och som sagt det blir en speciell relation, säger Göran Carlsson.

Återigen till nästa tekniksteg handlar om TRAUB svarvmodell TNX där maskintillverkaren i sin konstruktion kunde erbjuda flera revolvrar, roterande verktyg och även göra bearbetning på baksidan.
– Detta passade för de nya förfrågningar som vi fick för konstruktörerna ritar nästan vad de vill och sedan är det upp till oss att se om det går att genomföra i maskinerna, säger Mikael Nyström och det betyder att vad som nu kommer ur en svarv ibland kan se ut som det är tillverkat i en fräsmaskin. Fräsningen ökar i takt med nya maskinkonstruktioner och fördelen med fräsning i en svarv är att du kommer åt biten från alla håll och du kan även docka/flytta biten och ändå hålla kvar positioneringen och kommer åt från alla håll, menar Mikael Nyström.

Vad handlar det om för material±
– Vi kör mycket automatstål även legerat 2541 och även mycket verktygsstål, aluminium, mässing, koppar och plast m.m. Jag visade Johan i vårt MPS system om vi slår in runt 20 mm i diameter i vårt system, det kom upp 60 olika sorter, berättar Mikael Nyström och återvänder till maskininköpen där han pekar på en viktig parameter.
– Hade vi inte från början fått den tillgängligheten och den supporten som vi har från Index-TRAUB så hade vårt samarbete tagit slut för länge sedan.
Vi avslutar med att prata lite om den senaste investeringen i en TRAUB TNX 65/42 som installerades under september.
– Maskinen har 3 revolvrar med 12 axlar, varav 3 y-axlar. Maskinen kan arbeta med tre revolvrar mot huvudspindeln och/eller ÄVEN mot motspindeln. Maskinen kan bestyckas för stångkörning upp till 65 mm runt och/eller bestyckas med trebacks chuckar runt 175 mm för kutstillverkning. Styrsystem Traub
TX8i-s.
– Maskinmodellen kan utrustas med 2, 3 eller 4 revolvrar samt med frässpindel plus två revolvrar, berättar Göran Carlsson
– Just nu arbetar vi med layouten i verkstaden och vi lägger mycket pengar på arbetsmiljö för det måste vi om vi skall kunna locka ungdomar till vår bransch. Sedan får vi inte glömma att det är en mekanisk verkstad med allt var det innebär men vi satsar nu på framtidens verkstad, säger Mikael Nyström när vi skiljs åt och vi önskar komma tillbaka om några år och se hur den nye vd:n Johan Stening har lagt sina idéer på plats på Karlskoga Automatsvarvning, framtiden ser ljus ut.

Karlskoga Automatsvarvning arbetar med flödesorienterad kultur (ordning och reda). Affärssystem och produktionen är sammankopplade och med hjälp av informationstavlor kan alla informera och informeras av vad som händer i produktionen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here