När Niklas Lindberg, ägare av Linto, skulle investera i en vattenskärmaskin 2008 var det viktigt för honom och företaget att hitta en långsiktig lösning för den konventionella vattenskärningen som ger ett vinkelfel i snittet.

Operatören Erik Hultén har arbetat med precisionsvattenskärning ända sedan företaget köpte maskinerna 2008.

– Snittet blir inte vinkelriktigt med detaljen, vilket gör att det uppstår olika konstiga vinklar och snitt beroende på om det är mjukt eller hårt material som körs i maskinen. För Linto, som arbetar med fina detaljer, var det otänkbart att köpa en maskin som saknade en bra lösning till problemet.
Linto investerade därför i två precisionsvattenskärmaskiner från amerikanska Omax med femaxliga skärhuvuden. Till skillnad från andra maskinfabrikat, som använder extern programvara för att komma till rätta med vinkelfelet, har Omax utvecklat en egen mjukvara som styr skärmunstycket och kompenserar vinkeln för att få bra noggrannhet.
– Det ger bästa möjliga precision. Finessen med att ha en noggrann maskin är att det eliminerar eller minskar efterföljande bearbetningsprocesser. Du behöver alltså inte köra detaljen i en fleroperationsmaskin eller svarv för att göra färdigt den, vilket ger ett högt värde för oss och för slutkund som vill ha detaljen så snabbt som möjligt. Med sådan precisionsvattenskärning kan vi vara konkurrenskraftiga även mot utländska företag, berättar Niklas som bara var 23 år gammal när han 1989 startade sin första verksamhet.
På den tiden arbetade han för företaget Swedform Metall i Vaggeryd där han utmärkte sig som en självgående och kreativ operatör. Efter att ha höjt produktiviteten på sin maskin placerades han på verktygsavdelningen där han fortsatte att utvecklas och bistå med kreativa lösningar.
– Jag frågade företagets ägare om vi inte kunde investera i lite nyare maskiner och fick då som svar att om jag startade eget och investerade själv i en maskin skulle de anlita mig för jobb. Det här var precis innan den stora finanskrisen på 1990-talet, men tack vare att jag var ung och hade låga kostnader överlevde min nystartade firma.

Verksamheten växte och Niklas hade snart sex anställda. Genom samarbetet med Swedform fick företaget tillverka verktyg till kabinetter, kretskortsgavlar och magasin som satt i de elskåp som Ericsson hade börjat installera i GSM-system. Swedform köpte verksamheten av Niklas och gjorde det till en egen verksamhet inom företaget där han blev platschef.
– Swedform blev sedan Flextronics, och jag fick vara med och starta upp en fabrik i Kina. Det var en spännande upplevelse som jag har haft nytta av senare i min yrkeskarriär. När Flextronics skulle flytta delar av den svenska verksamheten till Polen fick jag möjlighet att köpa loss den verksamhet som jag jobbade med.

Precisionsvattenskärning ger bästa möjliga precision. Maskinerna eliminerar eller minskar efterföljande bearbetningsprocesser, vilket gör att Linto kan konkurrera med utländska företag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Han flyttade verksamheten, som fick namnet Linto, till dess nuvarande lokaler i orten Hok, drygt tre mil söder om Jönköping, som är mest känt för Hooks Herrgård. Förutom en låg hyra i fastigheten som företaget äger finns det, tack vare närheten till E4:an, järnväg och stora industriområden, bra logistiklösningar.

– Drar man en cirkel runt Hok har vi dessutom extremt många företag som vi kan sälja till. Vi har tre till fyra mil till Vetlanda med omnejd, hela Gnosjöregionen, hela Jönköpingsregionen, delar av Västergötland som Tranemo samt Växjö.
Under sin tid på Swedform och Flextronics byggde Niklas upp ett stort kontaktnät av kunder och duktiga operatörer. I samband med flytten tog han med sig kompetent folk som fortfarande jobbar kvar inom företaget. Idag har Linto cirka 14 anställda, bland annat Niklas son och bror.
– Jag har inga problem att delegera. Personalen har hög kompetens och är väldigt självgående och tar ansvar för att produkterna ska bli så bra som möjligt. De gånger som vi har behövt rekrytera har det aldrig varit problem att hitta bra folk då jag har ett stort kontaktnät.

Det stora kontaktnätet syns inte minst på sociala medier där Niklas är aktiv på Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin där han visar upp företagets verksamhet och tillverkning. På Linkedin har han 28 500 följare.
– Det är inte omöjligt att jag har flest följare av alla Linkedin-konton i hela Sverige. Syftet är att nå ut till teknikkonsulter och produktutvecklare som sitter med projekt som ska realiseras. Det har givit bra effekt. Vi får förfrågningar hela tiden. Våra ledord är prototyp, verktyg och automation.
Han beskriver Linto som ett serviceföretag till andra industrier. Verktygstillverkning, till exempel pressverktyg som de gör till ett flertal kända företag, utgör fortfarande hjärtat i produktionen. Företaget gör tekniskt avancerade verktyg till bilindustrin som kräver hög noggrannhet. För att klara av olika jobb har Linto de senaste åren investerat i trådgnistmaskiner, 3D-printer, programvaror och mätmaskin samt laserscanner.

I produktionsanläggningen finns även laserskärning och CNC-stansning.
En av Lintos alla viktiga leverantörer är Hooks Herrgård.

 

 

 

 

 

 

 

 

Företaget har nyligen investerat i tre nya FANUC trådgnist-maskiner som operatören Gustav Blommesköld ansvarar för.
3D-scanner används till kontroll och verifiering av produkter ur verktyg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Den viktigaste investeringen är dock vattenskärmaskinerna som reducerar kostnader i verktygstillverkningen och har en central roll i mycket av det vi gör. Vi kan arbeta i så många olika material, mest stål och aluminium men även plast och sten. Allt du kan göra i en laserskärmaskin kan du göra med vattenskärning fast inte tvärtom. Laserskärning är dock snabbare och billigare och vi har en kombimaskin med laser och stans som vi använder till vissa jobb. För att klara av svängningar i branschen som uppstår vid finanskriser och när företag flyttar tillverkning utomlands har Linto valt att bredda sina tjänster och arbetar idag med 600 kunder inom olika branscher och nischer över hela Sverige och Europa. En viktig del i verksamheten är att utveckla prototyper till kunder.

Niklas visar upp ettNiklas visar upp ett större följdverktyg till en Scania-komponent. större följdverktyg till en Scania-komponent.

– När vi tar fram en prototyp får kunderna kontinuerlig feedback, bland annat vilken tillverkningsteknik som är realistisk i en produktion. Det går att ta fram prototyper på alla möjliga sätt, men det måste vara ekonomiskt realistiskt för kunden i längden. Vi har mycket olika tillverkningstekniker i huset.

De senaste åren har företaget haft en stark tillväxt när det gäller jobb till automationsanläggningar. Linto arbetar med automationsföretag som behöver hjälp med tillverkning av detaljer och komponenter till små och stora automationsanläggningar.
– Det kan vara allt från robotgripfingrar och fixturer till plastdetaljer och andra precisionskomponenter. I och med att vi har en plåtverkstad kan kunden få hjälp med det mesta hos oss. Istället för att köpa tre bitar här och två hos en annan leverantör kan vi stå för helhetslösningar. Det enda som vi inte har inhouse är ytbehandling, men vi ska investera
i ett enklare måleri framöver.
När Linto har tid och möjlighet tar de även in jobb från privatpersoner och andra branscher. De har bland annat gjort interiör till McDonaldsrestauranger, utsmyckning till det nya länsmuseet
i Jönköping och skurit material till golvläggare.
– Vi ser många utvecklingsmöjligheter med vattenskärning. Något som blivit uppmärksammat är våra customprodukter till lastbilar, säger Niklas.
På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor som pågår 8 till 11 november har Linto en monter vid Smålandsmontern i D-hallen.

 

Björn Lindberg, bror till Niklas, kör portalfräsmaskinen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here