– All tillverkning sker i fabriken i Arentorp, här lämnas ingenting åt slumpen. Den moderna produktionsanläggningen består av högautomatiserade tillverkningslinjer för stansning och kantpressning samt montering och sammanfogning och det handlar om galvaniserad plåt upp till 4 mm som formas. För att alltid ligga i framkant ser vi till att alltid ha det senaste inom teknologi och vår datorstyrda produktion med robotar och maskiner är av absolut toppklass. Hög prestanda och kapacitet ger hög produktionshastighet men inte bara det.
I vår fabrik håller vi systematiskt ordning och reda, vilket i sin tur skapar effektivitet. Detta i kombination med noggranna kvalitetskontroller gör att vi kan vara konkurrenskraftiga utan att kompromissa med kvalitet, berättar Jonas Larsson delägare och produktionschef.
Nya kantpressar ger förkortade ställtider och logistik
Flexibilitet, produktivitet och användarvänlighet är tre bärande punkter för Amada och grundfaktorer för nya HG-ATC. Enligt Peter Book, försäljningschef på AMADA Sweden äger maskinen egenskaper som är unika inom kantpressning. Den här modellen gör hela ställarbetet automatiskt.
Den japanska maskintillverkaren AMADA var tidigt ute med verktygsväxlingssystem. Man är en pionjär inom området. Redan 2002 fanns verktygsväxling med robot som Skandia Elevator investerade i redan 2006. Så principen med verktygsväxling till kantpress har funnits en tid och först såg man det på robotlösningar för industrin då man hade medelstora och stora volymer men förändringen man nu sett på marknaden under några år är att volymerna och seriestorlekarna har blivit så korta som ibland 1 till 20 bitar och det går inte att robotisera. Därför behöver man manuell kantpressning i högre grad idag för att hantera de låga volymer som nu är vanliga på marknaden. Men man behöver
i och med detta minska ställtiderna på de korta serierna och då blir det intressant att med mjukvara som off-lineprogrammering och i detta fall nu helautomatisk verktygsväxling som nu är medicinen för att få ner ställtider.
– På så vis underlättas möjligheten till just in-time respektive kit-produktion. Något som i sin tur leder till ett förbättrat flöde genom hela fabriken, betonar han.
Just in-time produktion är signifikativ för den flexibilitet AMADA har som norm. I och med den automatiska verktygsväxlingen är det enkelt att sticka emellan med akutkörningar. Många kan säkert intyga att den typen av snabba order är vanliga och att det kvickt måste köras fram ett antal detaljer som komplettering eller en order med kort ledtid.
– Flexibiliteten ligger i att maskinen ställer om sig själv. Vi har i dag fler korta serier än tidigare, det blir omställningar hela tiden. En omställning som vi tidigare behövt 30 minuter kan vi få ner till under 10 minuter, och vi har i annan kantpressteknik ibland omställningar på ett par timmar. Effektiviseringen skapar utrymme för större produktivitet. Halveras ställtiden kan man producera dubbelt så mycket, det är enkel matematik, säger produktionschefen Jonas Larsson.
– Ja, med snabb verktygsriggning, automatisk vinkeljustering och off-line programmering reduceras ställtiden dramatiskt. Tar man exempelvis en kit-produkt, som innehåller fem olika produkter, ställs den 80 procent snabbare med HG-ATC jämfört med en traditionell kantpress, hävdar Peter Book.
HG-ATC är andra generationens maskin med verktygsväxling från AMADA. Förbättringar och förfiningar sker kontinuerligt inte så mycket mekaniskt utan främst inom mjukvara och nya styrsystem. Utvecklingen stannar aldrig av.
– Det är kundernas behov och krav som driver vår utveckling. AMADA har 125 000 kunder över hela världen. Det är lika med vår utvecklingsbank, förklarar Peter Book och konstaterar:
– AMADA är måna om att ta till sig åsikter från olika marknader. Och Skandinavien är en viktig marknad för den plåtformande industrin, framförallt svenska företag är kända för att ligga i framkant när det gäller teknologi. Det är inte längre nödvändigt att förlita sig på manuellt arbete i en värld där det är möjligt med integrerade totallösningar, framtidens bockning är automatisk.
Fördelar med automatisk bockning
Den senaste investeringen på Skandia Elevator är båda kantpressar från AMADA modell HG 1003 ATC, tre meters bocklängd, presskraft 100 ton och HG 1303 tre meters bocklängd och presskraft 130 ton. Bägge maskinerna är utrustande med automatisk vinkelmätning samt att all programmering sker off-line. HG kantpressarna är baserade på hybrid-teknik och ger snabba balkrörelser som leder till hög tillverkningstakt. Den unika aktiva bomberingen i maskinen medför hög detalj kvalité oavsett längd. HG 1303 har även utrustats med plåtföljare för enkel hantering av större detaljer samt lyfthjälpmedlet Quicklift för ergonomisk lyftning av detaljer till och från maskinen.
– Och i detta finns en design och ett tänk där ställtider skall minimeras. Ställtid kostar bara pengar och är onödigt arbete, förklarar Peter Book.
– Man kan se det som så här, precis som Peter säger att med automatisering och reducerade ställtider så frigör vi tid för våra operatörer att förbereda jobben på ett mycket mer effektivt sätt och efter bockning kunna snabbt leverera detaljerna till montering, vi höjer effektiviteten i våra flöden, säger Jonas Larsson.
Maskinerna installerades och igångkördes under våren och är nu i full produktion.
– AMADA är vår huvudleverantör av maskiner och utrustning och alla beredare, tekniker och operatörer är väl insatta
i AMADA´s styrsystem och programvaror. Lite nyheter är det varje gång men det går snabbt att lära sig då användarvänligheten är mycket bra så våra operatörer är igång snabbt och utbildningstiderna är korta. AMADA har nu tagit fram ny mjukvara för bockningslösningar, där vi kan se den fulla effekten av detta med användarvänlighet. Inom bockningsområdet så har kopplingen mellan robot och mjukvara nått en aldrig tidigare nivå när det kommer till effektivitet, säger arbetsledaren Torbjörn Karlsson.
Här menar Peter, Jonas och Torbjörn att man ser ställtidsuppföljning som mycket viktigt och därför gör man här på Skandia Elevator ordentliga analyser i sitt MPS-system, där man får fram exakt vad man har för ställtider i de olika maskinsystemen.
– Många företag skulle behöva analysera sina ställtider precis som Skandia Elevator gör, på ett mer standardiserat sätt och skulle på detta sätt få ett bättre och mer exakt mätetal i hur produktionen presterar, avslutar Peter Book AMADA Sweden.