Under rubriken ”Tid är pengar” så anordnade Citizen Machinery UK (dotterbolag till Citizen Machinery Co. LTD Japan.) ett tredagars öppet hus för internationell industri. Bromi Gruppen som är generalagent i Sverige för den japanska maskintillverkaren Citizen och numera också införlivade Miyano (fabrikerna ligger bara några kilometer ifrån varandra i den japanska staden Kuruizawa), anordnade en resa för sina svenska kunder och under en hel och hektisk dag fick man valuta för den tid som man lade ner på att resa till Bushey som kan ses som en liten förstad till London, c: a 45 minuter norr om flygplatsen Heathrow vilket gjorde det lätt att nå på kort tid för alla kunder.

citizen-o%cc%88ppet-hus-090 citizen-o%cc%88ppet-hus-094citizen-o%cc%88ppet-hus-062

 

citizen-o%cc%88ppet-hus-070

 

 

 

 

 

 

– Detta event anordnar man regelbundet men det var första gången som vi bjöd in svenska tillverkningsföretag och vi blev överraskade över det stora intresset och vi blev en grupp på 15 kunder som av olika anledningar ville titta närmare på vad Citizen och Miyano kan erbjuda, säger Martin Paland vd på Bromi Gruppen.

Martin Paland berättar att Citizen Machinery består av två världsledande japanska tillverkare av CNC svarvar, Cincom längdsvarvar och Miyano CNC svarvar. Citizen är världens största tillverkare av längsvarvar. Miyano är en japansk ikon inom automatsvarvning och är en ledande tillverkare av CNC svarvar för stångdiametrar inom 25 – 80 mm. Företaget Miyano är idag en del av Citizen och maskinerna tillverkas i två olika fabriker i Kuruizawa och i Kitagami. Svarvarna kännetecknas av en optimal verktygskonfiguration för stångbearbetning, maskinbädd i ett stycke och axlar i huvudsak på plangejdrar som resulterar i måttnoggrannhet, stabilitet och produktivitet av högsta klass.

citizen-o%cc%88ppet-hus-046
Svenska gruppen på plats i demonstrationshallen på Citizen UK.

Vi får en pratstund med Martin Paland som samarbetat och varit leverantör av maskintillverkarna Citizen och Miyano i många år. Han berättar om hur marknaden ser ut idag och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

– Längdsvarvssegmentet växer i Sverige och vi har ett mycket intressant maskinprogram för att möta dessa behov. Man måste vara klar över vilka enorma fördelar en modern längdsvarv kan medföra säger Martin Paland. Fördelarna med en modern längdsvarv typ Citizen L32 menar han kan sammanfattas i att:

– Enda möjligheten att producera långa, slanka detaljer, kortare stycktider, lågt maskinpris i förhållande till prestanda, möjligheten att producera även i emulsion, korta, komplexa detaljer till lågt styckpris, snävare toleranser och högre varvtal = finare ytor.

Vi ser även en förbättrad verktygslivslängd, termisk stabilitet, enkel programmering, lättare att hitta motiverad personal och stabil produktion = obemannad produktion, sammantaget alltså en avsevärt bättre maskinekonomi.

citizen-o%cc%88ppet-hus-097– Till dessa fördelar skall vi nu addera den banbrytande LFV tekniken som vi visar här idag fortsätter Martin.

– Citizen och Miyano var från början två oberoende tillverkare av maskiner men för några år sedan, närmare bestämt 2009 så köpte Citizen sin kollega Miyano och idag har alla synergieffekter och tekniska lösningar fallit på plats och man har blivit en mycket stor aktör i världen inom svarvning. De senaste maskinmodellerna är
i huvudsak utvecklade av Citizen och design- och kvalitetsmässigt är man nu lika och maskinfabrikaten har en gemensam logga, säger Martin Paland.

citizen-o%cc%88ppet-hus-076– Så nu och en tid tillbaka så känns det naturligt att visa upp hela bandbredden av maskinmodeller med olika svarvteknik för svensk industri där vi nu kan erbjuda effektiva maskinlösningar för svarvning från 4 mm till 80 mm i materialtjocklekar. Här är vi nu heltäckande med Citizen – Miyano.

– Konjunkturen är mycket god ute bland våra kunder, därav ett ökat intresse från industrin att öka investeringarna i sin maskinpark, dels med ny teknik men också för att öka sin kapacitet för ökade volymer.

 

Martin Paland vd på Bromi Gruppen, Peter Jansson Hallberg-Sekrom, Per Svensson maskinsäljare Bromi Gruppen och Johny Hoff Hallberg-Sekrom.
Martin Paland vd på Bromi Gruppen, Peter Jansson Hallberg-Sekrom, Per Svensson maskinsäljare Bromi Gruppen och Johny Hoff Hallberg-Sekrom.

Tittar vi lite på de maskiner man ställde ut så var givetvis nyheten som tagit Citizen tre år att utveckla och som man nu fått patent förnämligen ”Low Frequency Vibration Cutting”, alltså låg frekvens bearbetning. Maskinen som är först ut med denna funktion är L20 LFV. Fördelarna kan sammanfattas, bättre spånbrytning, längre verktygslivslängd, mindre värmeutveckling och lägre energiåtgång. Det fanns dock ännu fler banbrytande nyheter nämligen en längdsvarv med inbyggd laserskärare. Även denna maskin var baserad på storsäljaren L20 och fördelarna med lasern är främst vid bearbetning av rörämnen som kräver svåra geometrier och extremt små hål eller små radier. Bearbetningen är beröringsfri och därmed lämplig för tunnväggigt gods. På plats fanns även flaggskeppet hos Citizen längdsvarven M32 VIII . Maskinen är inom området 32 mm och med en fullt styrd B-axel på den vertikala sliden och med ett extra verktygsbärarpaket i Y3-axeln med upp till 40 verktygplatser totalt.

Martin Paland och Geoffrey Bryant vd Citizen Machinery UK LTD.
Martin Paland och Geoffrey Bryant vd Citizen Machinery UK LTD.

– Vi pratar 12 axlar med en mycket avancerad teknik. Maskinen har en revolver för ökadstabilitet vid fräsning, berättar Martin Paland. Vidare så nämner vi lite om Miyano BNA som finns i många olika modeller och påminner mycket om Citizen både storleks- och färgmässigt. BNA är en intressant modellserie som klarar upp till 42 mm och därmed parkerar strax ovanför längdsvarvarna i storlek. Med traditionell spänncylinder och hydraulisk chuck klarar den dimensionerna 30 – 42 mm bättre en längdsvarv. Tyngre stänger kräver fortfarande en fast chuck och där blir en lika stor längdsvarv betydligt långsammare. Även restbiten blir ju lång i en längdsvarv och därmed väldigt dyr med tanke på massan i den större dimensionen.

– Diskussionerna på marknaden handlar ju mycket om, principen med den flytande hylsan – längdsvarvsprincipen – alltså där du flyttar stången mot verktyget. Fördelarna med de höga spindelvarvtalen, kanske upp emot 12 000 varv, snabba förflyttningar och därmed korta cykeltider kan förbytas i problem om man försöker med för stora dimensioner. Därför har Citizen köpt Miyano och har utvecklat BNA serien för att möta dessa fysikaliska utmaningar på bästa sätt.

Nästa maskin vi tittade lite extra på i demonstrationshallen var fleroperationssvarven från Miyano modell BNE-51MSY med 2 spindlar och 2 revolvrar och med möjlighet att bearbeta med tre verktyg samtidigt och simultant.

– Perfekt för komplex och komplett bearbetning (se bild över sid 116). Det som är lite intressant med denna maskinen är hur den är uppbyggd med en sub-spindel i x rörelsen. Det man då kan åstadkomma med 2 revolvrar p.g.a. rörelsen i x i sub-spindeln är att kunna jobba med dubbelverktyg i revolvern och i kombination med den andra revolvern så kan man ha tre verktyg i ingrepp samtidigt trots att det bara finns två revolvrar. Då får kunden mycket konkurrenskraftiga cykeltider, säger Martin Paland och tillägger;

– Vi tror inte att det finns så många snabbare maskiner på marknaden idag än Miyano BNE-51MSY. Miyanos ”Super Imposed Funktion” tillsammans med senaste Mitsubishi styrsystem och optimal layout av verktygsbärarna ger bästa förutsättningar för snabba cykeltider.

Vad tyckte kunderna?

Kent Keijser och Andreas Axelsson, Atlas Copco Tierp.
Kent Keijser och Andreas Axelsson, Atlas Copco Tierp.

Vi träffade grabbarna från Atlas Copco i Tierp och man var förväntansfulla inför besöket och här fick man se något av gräddan inom maskintekniken för automat och längdsvarvning.

– Vi är ute mycket och reser hos olika leverantörer och mässor för att vara uppdaterade och även att träffa experter på plats och inte minst träffa kollegor. Vi är alltid på tå när det gäller att spetsa vår produktion med den senaste tekniken och här finns intressanta maskinlösningar för både mindre och större diametrar i materialtjocklekar, sa Kent Keijser och Andreas Axelsson

Martin Bogg från Boggs Mekaniska berättade att man på företaget numera enbart har koncentrerat sig på svarvning och ”kastade” ut fleroppar och fräsmaskiner för två år sedan för att renodla sin verksamhet. Man satsar allt mer på automation och nu är det ny maskinteknik som man är ute efter. Och man ökade omsättningen 2015 med 40 % så man är på rätt spår.

Per Svensson Bromi Gruppen, Roland Mellin och Bengt Holmgren Holmgrens Metall.
Per Svensson Bromi Gruppen, Roland Mellin och Bengt Holmgren Holmgrens Metall.
Martin Bogg, Gert Matsson Boggs Mekaniska i Mora och Lennie Gustafsson applikationstekniker Bromi Gruppen.
Martin Bogg, Gert Matsson Boggs Mekaniska i Mora och Lennie Gustafsson applikationstekniker Bromi Gruppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Försäljningschef Geoffrey Bryant på Citizen Machinery UK visade upp en detalj tillverkad på en imponerande kort tid.
Försäljningschef Geoffrey Bryant på Citizen Machinery UK visade upp en detalj tillverkad på en imponerande kort tid.

 

– Alltid intressant att komma ut och se ny teknik men mycket med anledningen till att jag följde med på resan är att träffa kollegor i branschen, det är viktigt för mig, sa Martin Bogg.

Martin blev verkstadsägare då hans far hastigt gick bort för 2 ½ år sedan, endast 25 år gammal och det blev en tuff tid men med då 7 års erfarenhet av att jobba i produktionen på Boggs Mekaniska, så har han med sina medarbetares hjälp klarat av den tuffa tiden efter sin fars bortgång.

Vi träffar Roland Mellin som tillsammans med Bengt Holmgren på Holmgrens Metall i Gnosjö besöker Citizen öppna hus.

Vad för er hit?

– Vi har tillverkning av gängade rördelar i mässing som är vår passion. I vår bransch måste man hela tiden uppdatera sin maskinpark för att behålla sin konkurrenskraft. Mycket arbete med rationaliseringar och förbättringar. Vi har maskiner från Miyano idag och vi vill se på citizen-o%cc%88ppet-hus-007nyheter för vad är det som händer med ny teknik. Vi räknar på nya jobb hela tiden och då ser vi här om det kan finnas något som passar, säger Roger Mellin och fortsätter;

– Sen handlar det mycket om att upprätthålla kontakterna med maskinleverantören och träffa experter på plats. Och sedan är det så här att det kanske inte alltid är aktuellt den dagen man åker på en mässa men den dagen man får en förfrågan på ett jobb som kräver en maskininvestering, ja då vet man vart man skall ringa.

I Fokus

Citizen Machinery lanserar Low Frequency Vibration cutting technology

Citizen L20-VIII LFV
Citizen L20-VIII LFV

Citizen lanserar en helt ny teknik för bearbetning som förbättrar prestanda, ytfinhet och bryter spånor så att inte spånproblem uppstår lika lätt. Tekniken benämns LFV som står får Low Frequency Vibration. LFV tekniken kan användas i de flesta processer såsom svarvning, ändbearbetning, borrning, djuphålsborrning och gängskärning.

LFV är ett patent som Citizen utvecklat och det har tagit tre år att ta fram.

Bearbetningsprover har visat klart förbättrad skärdata i flera material inte bara exotiska sådana utan även vanliga stålkvaliteter som är svåra att bryta spån på. I flera fall har man genom bearbetningsmetoden kunnat eliminera behovet av högtrycksspolning liksom behovet av brandsläckningsutrusning. Dyra investeringar
i dylik utrustning liksom onödig strömförbrukning kan på detta vis undvikas.

Servad med hjälp av LFV teknik. Bilden visar jämförelsen med ett 0,5mm tjockt blyertsstift.
Servad med hjälp av LFV teknik. Bilden visar jämförelsen med ett 0,5mm tjockt blyertsstift.

LFV tekniken är revolutionerande vid bearbetning av plast och koppar. Spånproblematiken är ett minne blott.

Med LFV uppnås bättre avverkning och en förbättring av ytfinheten även vid riktigt små diametrar och tunnväggigt material. Livslängden på skärverktygen har också markant kunnat ökas i flera fall.

LFV bearbetningen aktiveras via en G-kod i CNC programmet och kan aktiveras var som helst i programmet. Maskinens servodrivna axlar ”vibrerar” i matningens riktning och är synkroniserade med spindels rotation. Resultatet blir små dynamiska rörelser som bryter spånorna i små bitar, minskar värmen och förhindrar spånnystan att bildas.

Svarvning med LFV tekniken, perfekt spånkontroll och ytfrihet.
Svarvning med LFV tekniken, perfekt spånkontroll och ytfrihet.
Exempel på användning av LFV tekniken och dess rörelsemönster i en Citizen L20-VIII LFV. LFV är fullt programmerbar och kan aktiveras eller avaktiveras vid önskad bearbetningscykel.
Exempel på användning av LFV tekniken och dess rörelsemönster i en Citizen L20-VIII LFV. LFV är fullt programmerbar och kan aktiveras eller avaktiveras vid önskad bearbetningscykel.

 

 

 

 

 

 

 

Vill man inte använda sig av denna bearbetningsmetod kan man använda maskinen som vanligt. LFV processen är fullt programmerbar. Avslutningsvis kan vi informera om att eventet blev mycket lyckat och det kom över 400 besökare från England, Irland, Skottland, Finland, Danmark och Sverige. Man sålde maskiner för mer än 22 miljoner kronor på eventet då många tog chansen att göra en bra affär på demomaskiner. 18 maskiner demonstrerades under de tre dagarna och många specialister och experter från Citizen fanns på plats för att svara på frågor.

Mer information:

www.bromigruppen.se

I Fokus

Citizen lanserar Productivity Plus med integrerad laser

Citizen lanserar troligen den första fullintegrerade fleroperations längdsvarven med laserskärning. I princip ändlöst antal geometriska former kan bearbetas i rörmaterial. Hålstorlekar ned till 0,2 mm i diameter kan bearbetas utan att det uppstår problem med grader. Radiestorlekar ned till 0,1 mm, slitsar ned till 0,025 mm utan risk för verktygsbrott är några av möjligheterna. Hastigheten är dessutom hög vilket gör att det går betydligt snabbare än om man exempelvis skulle trådgnistat ut geometrin i röret.

Citizens genombrott på området öppnar upp för helt nya möjligheter för applikationer inom medicin-, elektronik- och mikroprecisions industrin. Laserskärning i en längdsvarv erbjuder spånfri bearbetning utan beröring och risk för deformation samt högprecis produktion av svåra former och ytor.

Laserutrustningen på 1500W är monterad på maskinens gang tool slid och styrs från Citizens Cincom control via laserns styrbox och servo. Prestandan i detta lilla laseraggregat blir imponerande. Exempelvis uppnås arbetsmatningar på 300-400mm/min i rostfritt material med 1 mm i väggtjocklek.

Mer information:

www.bromigruppen.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here