Och det börjar med ett rör

Vi befinner oss på Mercado Produktion AB i Halmstad. Anledningen till det är att man investerat i två nya verktygsmaskiner från Doosan med stångmagasin som helt förändrat möjligheterna för tillverkningen på verkstaden.

– Våra holländska ägare har investerat närmare 30 miljoner
i nya maskiner och produktionsutrustning på våra två verkstäder, här i Halmstad och i vår enhet på Lidingö de senaste åren. Vi pratar ny kapmaskin, rörbockmaskin, svetsrobot, fem toppmoderna svarvar varav två går i full produktion i enheten på Lidingö, ytterligare en installeras nu, och utvecklat våra automationslösningar på båda enheterna, säger Matthias Arvidson platschef i Halmstad.

Vi tittar lite på vad som står på företagets hemsida om bakgrund och produktinformation;

1964 startade Söndrums Svets & Mekaniska som legotillverkare. Under 1970-talet inledde man ett samarbete med Mercado Medic AB, ett samarbete som under åren har utvecklats mer och mer. De båda företagen köptes sedermera upp av Bloemen Invest vilket ledde till namnbytet till Mercado Produktion AB. Idag är företaget ett syster bolag till Mercado Medic AB, med huvudkontor
i Stockholm. Bolagen har gemensam VD och delar ekonomi och personal administration.

Här är en bild på en så kallad ESD (Elektro statisk urladdning) stol från företagets 7000 serie som inriktar sig på industrin.
Här är en bild på en så kallad
ESD (Elektro statisk urladdning)
stol från företagets 7000 serie
som inriktar sig på industrin.

På Mercado Produktion arbetar 30 medarbetare varav 27 direkt i produktionen och man tillverkar i huvudsak komponenter till sina egna produkter, individuellt anpassade arbetsstolar och elrullstolar främst för personer med funktionsnedsättning.

Det rör sig om unika stolar med nästan oändliga utbyggnadsmöjligheter och man bygger allt själva. Produkterna tillverkas
i Sverige och kännetecknas av hög kvalitet. Här tillverkar man såväl stålkonstruktioner, ingående komponenter och stoppning till stolarna.

– Allt vi tillverkar är på order som sker genom offentliga upphandlingar där inköpare inom kommuner och landsting lägger ut ett anbudsförfarande. Vinner vi genom att presentera de bästa lösningarna och den bästa kvaliteten och som vi ofta gör så får vi två + två år att bevisa att vi kan leverera våra stolar i tid och till högsta kvalitet. Det går bra nu och vi expanderar vår verksamhet i flera länder utanför Sverige som är vår huvudmarknad, säger Matthias Arvidson, och därför behöver vi öka våra kapaciteter inom tillverkning och då behövs ny produktionsutrustning och maskiner för att hänga med i konkurrensen. Ledtiderna blir allt kortare och därför behövs ett stort lager av komponenter för att kunna leverera inom 5 – 7 veckor.

– Jag kom till Mercado Produktion för c:a 3 år sedan och med min breda bakgrund som verktygsmakare, produktionsansvarig och lärare på verkstadsskolor så såg jag ganska snart problemen som man brottades med. Gammal maskinpark och teknik och ibland kvalitetsproblem. Här krävdes stora åtgärder för att utveckla produktionen dels genom att på ett bättre sätt utnyttja dagens moderna automationslösningar och även ta nya teknikkliv inom den skärande bearbetningen, berättar Matthias Arvidson, här har verkligen skett många nya intressanta förbättringar som lyft vår verkstad till nya höjder.

Maskinoperatör Tim Nilsson och tekniker Peter Jonsson. – Vi arbetar nästan enbart i olika automatstål och bearbetar runt material från 45 – 65 mm i diameter från 3 meters stång.
Maskinoperatör Tim Nilsson och tekniker Peter Jonsson.
– Vi arbetar nästan enbart i olika automatstål och bearbetar runt
material från 45 – 65 mm i diameter från 3 meters stång.

Detta reportage har fokus på de två nya maskinerna i produktionen från Doosan som har gett stora kvalitets- och produktivitetsförbättringar.

Peter Jonsson som arbetar med teknik och produktionsutveckling ger sin syn på de nya investeringarna.

– Jag har arbetat här sedan 1994 med ett längre avbrott men är numera tillbaka på Mercado i Halmstad och är givetvis glad att de nya ägarna nu tagit stora investeringar för att modernisera och effektivisera vår produktion. Äldre maskiner måste bytas ut i tid till ny teknik för att vi skall hänga med i konkurrensen på marknaden och även för att kunna rekrytera ungdomar till vår produktion och också att kunna behålla våra operatörer och tekniker.

Så vad är det då man investerat i frågar vi maskinsäljaren Jimmy Kaukinen som arbetar på Duroc Machine Tool som är generalagent för den koreanska maskintillverkaren Doosan ibland annat Sverige.

– Det handlar om dels en Doosan Lynx 220 LSY med stångmagasin. Den här maskinen är uppbyggd på rullstyrningar och har en stångkapacitet på Ø51mm (finns även med Ø65mm), den har en BMT revolver med drivna verktyg, Y-axel och Sub-spindel vilket gör det möjligt att tillverka komplexa detaljer helt färdiga i en relativt liten maskin.

Styrsystemet är Fanuc OiM med Manual Guide men går också att få med Siemens S828D Shop-Turn.

Och en Doosan Puma 2100 LSY utrustad med stångmagasin.

– Puma svarvarna är kända för sin stabila uppbyggnad med rejäla plangejder vilket är A och O när det krävs hög precision, hög spånavverkning och krav på hög ytfinhet på detaljerna.Puma 2100 är den minsta svarven i Puma serien och har en stångkapacitet på Ø65mm,revolver av typ BMT med drivna verktyg på upp till 7,5kW och Y-axel. Detta ihop med sub-spindeln skapar goda förutsättningar till hög produktivitet. Även här är styrsystemet från Fanuc men det går även att välja Siemens.

– Skillnaden mot förr är att man inte kunde tillverka detaljen helt klar utan det var avstickning och olika efter tempon som gjorde att det tog tid och ibland så blev inte kvaliteten 100 procent. Nu kan man använda maskintekniken och borra hålen ( se foto nederst till höger sid 14) och gänga från sidan, fräsa och vad som nu behöver göras, berättar Jimmy Kaukinen på Duroc Machine Tools.

mercado-produktion-brogren-021Vad var era kundkrav rent tekniskt, frågar vi Matthias och Peter på Mercado Produktion.

– Som sagts vi behövde byta ut äldre maskiner mot nya och med den senaste utvecklade maskintekniken. Vi har haft ett samarbete med Duroc tidigare via vår enhet i Stockholm men vi utmanade flera maskinleverantörer i vårt sökande efter ny maskinteknik inom svarvning och ett krav var att vi behövde maskin med sub-spindel för att kunna göra klart detaljen i en uppspänning, vilket vi inte kunnat innan för att slippa all typ av efterbearbetning, säger Matthias och Peter fortsätter;

– Kraven ökar och då går det inte att producera hög kvalitet och effektiv bearbetning i äldre maskinteknik. Senaste köpet av Doosan Puma 2100 LSY gick väldigt snabbt och det som påskyndade projektet var att man mercado-produktion-brogren-007investerade i verkstaden på Lidingö och vi passade då på att byta ut en av våra trotjänare
i verkstaden då vi fick ett bra inbytespris som underlättade maskinköpet, säger Peter och Matthias förklarar;

– Vi hade som sagt en maskin med sub spindel och har du en gång börjat med sub spindel så ser du alla fördelar och vi körde en del större detaljer som vi behövde köra mer effektivt i en ”smäll” så vi såg ”ljuset i tunneln” och förstod att vi snabbt behövde investera i en maskin till med sub spindel men för då lite grövre dimensioner.

– Nu fick verkstaden här ett ytterligare tekniksprång med en maskin med sub spindel och y-axel. Återigen tekniken gör att man får detaljen helt klar och slipper eftertempon och det höjer och jämnar ut kvaliteten sett över tid. mercado-produktion-brogren-011Detta är om vi skall bli lite djupare något som svensk industri behöver för att kunna konkurrera på marknaden, menar Jimmy Kaukinen.

– En av våra styrkor är att köra många timmar obemannat, våra operatörer är mycket duktiga på att planera och optimera så att vi får ut så många maskintimmar som möjligt. Rekordet är 156 timmars körtid i en av maskinerna, på en vecka !, vilket är ett otroligt bra maskinutnyttjande, betonar Matthias och menar att det givetvis är den vägen man bör gå för att öka på lönsamheten. Tjänar vi pengar kan vi utveckla produktionen ytterligare och växa med ny teknik.

Duroc levererade en helt färdig lösning med maskin, verktyg och programmering

Vi får höra att investeringarna i Doosan beror givetvis på att man har goda erfarenheter av fabrikatet men Peter och Matthias menar också att den personliga kontakten är mycket viktig.

Jimmy Kaukinen maskinsäljare Duroc Machine Tools och Peter Jonsson tekniker produktion.
Jimmy Kaukinen maskinsäljare Duroc Machine Tools och Peter Jonsson tekniker produktion.

– Det är viktigt att maskinsäljaren förstår vår produktion och förstår vad vi vill tillverka och hur. En del maskinsäljare har inte den kompetensen och det ser vi som en nackdel för dem, så all heder till Jimmy Kaukinen som hjälp oss med mycket när det gäller maskinen och hans kollega Stefan Thuresson som gett oss bästa hjälp när det gäller fastspänning och verktyg.

– Vi på Duroc tackar för de orden och förklaringen i mycket ligger i att jag själv har varit verkstadsägare i över 20 år och skaffat med erfarenhet i att driva eget. När det gäller maskininstallationerna här på Mercado i Halmstad så hjälpte vi dem med programmering av några nyckeldetaljer för att de skulle komma igång snabbt, riktigt snabbt. Dels blir det ofta ett längre avbrott i produktionen rent generellt näs man skall starta upp med ny maskin och ny teknik om man inte har backup
i maskinparken. Och sedan innan installationen så körde vi produktion hos oss på Duroc i vår maskinhall i Vislanda för att se så allt var perfekt, berättar Jimmy Kaukinen.

Vi går ut i verkstaden och maskinerna är i full produktion och här träffar vi maskinoperatören Tim Nilsson som står och programmerar i ISO -kod, den nya Doosan Puma 2100 LSY för nästa jobb.

– Jag har arbetat här i snart 5 år och jag kom direkt från industritekniska programmet. För övrigt så har jag tagit blått certifikat inom CNC på Skärteknikcentrum i Värnamo. Nu pluggar jag till produktionstekniker för att lära mig mer och utvecklas, allt detta ”besväret” för jag gillar verkligen att arbeta med cnc-teknik.

– Jag ser mig som lite som en nörd i positiv bemärkelse och vill verkligen skaffa mig mer utbildning och mer erfarenhet för att bli så bra som möjligt och förstå hur allt hänger ihop produktionstekniskt. Det är självklart bra att ägarna har investerat i nya maskiner och det betyder, menar jag att med nya maskiner så växer ett nytt intresse fram och man blir mer motiverad, säger Tim Nilsson.

Här ser vi drivna verktyg med borr som kan borra snett och den andra bilden visar bl.a. Sub spindeln.
Här ser vi drivna verktyg med borr som kan borra snett och den andra bilden visar bl.a. Sub spindeln.

mercado-produktion-brogren-022

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here