– Bällsta Mekaniska har genom alla tider kopplats ihop med ledord som noggrannhet och kvalitet och det är ledord som vi kommer att fortsätta att förvalta och utveckla, säger Carl Björkman en av två nya ägare till Bällsta Mekaniska, den andra är Patrik Nilsson.
Bällsta Mekaniska AB startades 1984 av Nils Lindström, då som enskild firma i ett garage på 90 kvm i Vallentuna. Idag förfogar företaget över 1 500 kvm varav 1 000 är produktionsyta. Övriga utrymmen består av en packavdelning samt en välutrustad avdelning för detaljtvätt och trumling. Idag har man 21 styrda svarvar med magasin samt 2 fleroperations maskiner samt en nyinvestering i en cnc-styrd svarv från CMZ, den första i Norden och vi återkommer senare i reportaget med mer fakta kring maskinköpet.
Vi åker ut till Arninge industriområde tillsammans med Olov Karlsén som är maskinsäljare på Ehn & Land och som precis installerat en revolversvarv från den spanska maskintillverkaren CMZ som är ett nytt fabrikat i Sverige och vi vill veta lite om bakgrunden till investeringen. MEN vi besöker också Bällsta Mekaniska för att träffa de nya ägarna och höra om hur och varför man investerade i det anrika verkstadsföretaget norr om Stockholm.
– Tyvärr så dog företagets grundare och eldsjäl Nils Lindström mycket plötsligt för tre år sedan och familjen bestämde sig för att se om man kunde hitta en köpare till företaget, berättar Olov Karlsén som sålt många svarvar till Bällsta Mekaniska genom åren.
– I dagsläget så har Bällsta Mekaniska sju maskiner från Tornos, två större maskiner ur DECO familjen samt fem stycken GAMMA modeller. DECO är den mer avancerade ”premium” modellen från Tornos medan GAMMA maskinen är en enklare modell för medelkomplexa detaljer som numera har blivit ersatt av SWISS GT som är en prisvärd längdsvarv som finns i tre storlekar – 13, 26 och 32 mm, förklarar Olov Karlsén.
– När det gäller den senaste investeringen på Bällsta Mekaniska så är det en 66 mm styrd CNC-svarv med fast spindel från spanska CMZ. Det är en otrolig möjlighet vi har fått att kunna sälja CMZ exklusivt för den svenska marknaden till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Det är kul att kunna få möjligheten att introducera ett europeiskt svarvmärke år 2016 i Sverige som nytt fast företaget har funnits sedan 1948, berättar Olov.
Carl Björkman lägger till om företagets maskinpark;
– Vi har även fyra Tsugami-längdsvarvar, tre Star-längdsvarvar och två Maier längdsvarvar. Utöver den nya CMZ:an har Bällsta Mekaniska andra revolversvarvar som t.ex. en Nakamura NTJ100, en Doosan Puma och en Doosan Lynx.
– Vi ser i längdsvarvningsbranschen och trenden är att detaljerna går upp i diametrar och allt mer komplicerade, mer fräsning i svarvarna och det är en av anledningarna till att man nu investerar i en ny maskin här. Vi ser även trender att jobben som stannar i Sverige och som även kommer tillbaka till svensk produktion handlar om mindre serier, mer komplicerade och högre komplexitet i form där mindre diametrar och högvolymserier försvinner utomlands, generellt sett. Bällsta Mekaniska är först i Norden med en CMZ i produktion och maskinen installerades i mars /april 2016 och är nu igång i full produktion, säger Olov Karlsén och tillägger att man nu sålt maskin nr 2 från CMZ till ett företag i Uppsala.
– Vi utmanade Ehn & Land och CMZ med flera andra fabrikat men efter en resa ner till fabriken i Spanien tillsammans med vår kunnige operatör Micke. Helt nytt fabrikat i Sverige, ok visst men vi känner leverantören Ehn & Land sedan många år och litar på dem att detta är bra. Jag ringde även ett par referenskunder
i England och fick mycket goda vitsord om maskinfabrikatet från dem, så det blev affär, säger Carl Björkman.
I norra Spanien, nära Bilbao har CMZ tillverkat maskiner sedan 1948. De har varit representerade med sina dotterbolag i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och självklart i Spanien, där de har haft stora säljframgångar inom bl.a fordons- och underleverantörsindustrin i många år med sina svarvar. 2015 utökade CMZ sin kapacitet med ytterligare en fabrik och kan nu stoltsera med sammanlagt fyra fabriker! Detta har givit dem möjligheten att utöka sin försäljning utanför sina dotterbolag och påbörja samarbeten med agenter för att kunna erbjuda sina produkter i övriga världen.
Vi ber Olov Karlsén berätta lite tekniska fakta om maskinen och om företaget CMZ :s filosofi.
– Maskinen är konstruerad enligt plangejdsteknik, (på engelska ”box way”) som ger en stabil maskin där även alla glidytor är manuellt skavda vilket gör att även dem tuffaste materialen men även härdat material kan köras. CMZ har en filosofi att ha en egen kontroll på ingående komponenter till sina maskiner och därför tillverkar de i princip allt till sina maskiner såsom spindlar, revolvrar, hållare, spåntransportörer mm i sina fabriker strax utanför Bilbao i norra Spanien. Styrsystem och dess servomotorer är från FANUC vilket borgar för hög kvalité och en igenkänningsfaktor från svenska operatörer vad gäller programmering och handhavande av maskinen och dessutom så är kulskruvar och lager från NSK vilket ger en trygghet och en maskin som står sig länge utan några problem.
Olov Karlsén beskriver Bällsta Mekaniska som en finmekanisk verkstad som genom åren investerat i en ny maskin i princip varje år för att hänga med. Verkstadsföretaget har genom grundaren Nils Lindström byggt upp ett mycket gott rykte i branschen och de nya ägarna kommer att utveckla produktionen utifrån sina erfarenheter och kunskaper.
– Ehn & Land är idag en av marknadsledarna som leverantör av verktygsmaskiner, verktyg och tillbehör till företag som tillverkar små precisionsdetaljer i varierande kvantitet. Vår erfarenhet säger att det krävs en specifik kunskap och ett brett produktprogram för att klara av att leverera konkurrenskraftiga produkter till detta kundsegment. Detta ställer höga krav på oss som leverantör och för att klara dagens allt tuffare krav, har vi byggt upp ett team med stor kunskap i kombination med leverantörer som idag är marknadsledande och har en lång erfarenhet inom produktion av små, komplexa och högkvalitativa produkter. Vi kallar detta affärsområde SPP (Small Precision Parts).
– Ehn & Land kan erbjuda maskiner med hög precision för bearbetning av små precisionsdetaljer. För oss är huvudfokus på ”Cost Per Part”, dvs med hjälp av oss, våra leverantörers avancerade och noggranna maskiner och inte minst deras långa erfarenhet och stora kunskap inom detta område, så skall vi kunna erbjuda en optimal lösning för våra kunder, därför är det enligt min mening naturligt att ett företag som Bällsta Mekaniska som är specialister på längdsvarvning investerar i ett av de marknadsledande maskinfabrikaten.
Carl Björkman och Patrik Nilsson nya ägare till Bällsta Mekaniska
Givet den tragiska händelsen när Bällsta Mekaniskas grundare gick bort så plötsligt, tycker vi att man under omständigheterna ändå förvaltade bolaget väl men för två år sedan kom det ut på marknaden att Bällsta Mekaniska var till salu, säger Carl Björkman.
– Jag och Patrik Nilsson känner varandra sedan många år tillbaka då vi båda arbetat på Scania i Södertälje i många år. Vi har båda en lång erfarenhet inom fordonsindustrin inom framförallt inköp och kvalitet där vi hade ett stort kontaktnät och arbetsfält mot underleverantörsledet. Det har alltid funnits ett intresse och en ådra någonstans att äga en egen verkstad och Patrik kände väl likadant och när denna möjlighet dök upp så bestämde vi oss för att bli ”fabrikörer”, säger Carl Björkman och Patrik säger;
– Någonstans i och med att vi satsar på det här så tror vi att det finns en framtid för svensk tillverkningsindustri utifrån våra långa erfarenheter i branschen för annars hade vi aldrig gått in och satsat som vi nu gör. Vi ser en stor potential i verksamheten och vår ambition är nu att expandera och utveckla företaget och bygga vidare på det fina som Nils Lindström och hans medarbetare på Bällsta Mekaniska skapat genom åren.
– Och vi från den nya ägarsidan ser den höga tekniknivån som präglar företaget och vi ser också att man har driftsatt företaget på rätt sätt genom åren med en stark ekonomi. Och vad som är viktigt är också att se hur man jobbat med automatisering och att varje operatör kör ett antal maskiner samtidigt, menar Patrik Nilsson.
– Nu arbetar vi sedan en tid med att genomföra och organisera förbättringsarbeten, utveckla olika system för produktionsplanering och produktionsuppföljning i produktionen, både genom att visuellt visa på dataskärmar ute i produktionen och här inne på kontoret i MPS. Här kommer lite av våra erfarenheter inom fordonsindustrin in där man planerar, mäter och dokumenterar hela processer för att hitta och kunna påverka hela tillverkningskedjan från råmaterial till färdigpackad produkt. Det betyder
i förlängningen att vi sover bättre på nätterna när vi har en bättre kontroll på vad som händer nästa dag och nästa och nästa, säger Carl Björkman och tillägger;
– Vi som kommer från fordonsindustrins olika produktionstänk menar givetvis att en automatisering är livsviktig för att få en sådan här verksamhet att vara lönsam och här har tidigare ägare utvecklat obemannad körning på ett mycket bra sätt och det är något som vi också fokuserar på. Maskinerna skall gå obemannat på natten och lite överdrivet kan man säga att ”det är när vi inte är här på verkstaden som vi är riktigt konkurrenskraftiga” och speciellt för att vi är etablerade i Stockholmsområdet med sitt höga kostnadsläge. Därför arbetar vi mer och mer med att planera så att vi kör så mycket obemannat som möjligt på kvällar/nätter och helger.
– Nu har vi sedan vi tillträdde satsat och lagt mycket pengar på att helrenovera två äldre längdsvarvar där Ehn & Land hjälp oss. Vi har även köpt en begagnad maskin och nu som sagt investerat i en helt ny CMZ som ersatt en gammal maskin. Allt detta och med framtida maskininvesteringar är för att få en tillförlitlig produktion. Vi skall veta att vi kan hålla våra leveranstider och då måste vår maskinpark vara i topptrim. Regelbunden service och serviceavtal är basen i en väl fungerande produktionsapparat där vi arbetar förebyggande med underhåll av våra maskiner, lite mer än kanske tidigare här på Bällsta och det är med våra fordonsindustri ögon som gör att vi applicerar tänket i vår nya verksamhet, förklarar Patrik och Carl.
– Vi trivs bäst när vi får riktiga utmaningar och här finns en modern maskinpark att arbeta med. CNC-längdsvarvar automatiserade med magasin, fleroperationsmaskin med palett och ett antal manuella maskiner. Bällsta Mekaniska satsar på långsiktiga relationer och nu skall vi utveckla vår kundbas med fler kunder utanför 08-området där vi har en mycket stor del av våra kunder. Det ställer höga krav på oss, vi vet hur viktigt det är att snabbt och effektivt tillfredsställa våra kunders behov. Vi vill gärna vara med och lösa praktiska problem gällande svarvning, avslutar Carl och Patrik och vi önskar dem lycka till i framtiden.
Mer information: