Industrins verkstäder lever alla i en konkurrensutsatt position och därför måste man inom tillverkningsindustrin se till att ha en fortsatt stark utveckling av sin produktivitet. Många kämpar mot låglöneländer och det gäller att kunna konkurrera med pris, kvalitet och leveranstider. Generellt så är många jobb på väg tillbaka i svensk produktion och många menar att korta leveranstider många gånger är viktigare än pris, framförallt nu i högkonjunktur.
Under min resa i Dalarna i november 2014, så besökte jag flera industrier och verkstäder däribland Boggs Mekaniska
i Mora. Idag är vi här igen och skall se vad som har hänt sedan dess. Vi träffar Martin Bogg som är 2: a generationens ägare
i familjeföretaget, ung, orädd och fokuserad. Vi ser framför oss ett företag som sedan några år tillbaka är under transformering dels genom att nischa sig hårt mot svarvning och dels att man sjösatt en vision att dubbla sin omsättning på tre år.
– Jag har arbetat här i 10 år och nu sedan snart 4 år tillbaka så är jag nu ansvarig ägare efter min far som hastigt gick bort. Vår nya strategi är att expandera och efter en grundlig omvärldsanalys och ett lyckat utvecklingsprojekt 2015 tillsammans med konsulter så har vi hittat vår nya väg in i framtiden.
Verkstadsföretaget har sedan starten 2003 enbart inriktat sig på legotillverkning och har under senare år växt och satsat hårt på automatisering och har siktet inställt på att bli ett ledande företag inom svarvning.
Maskinparken består idag av högpresterande längsvarvar inom CNC svarvning och med olika typer av automatisering (stångmagasin och robot). De flesta material bearbetas, stål
i olika kvaliteter, mässing och aluminium. Företaget använder moderna MPS och CAD/CAM-program.
– Vi har när året 2017 går mot sitt slut investerat i tre nya svarvar från Citizen-Miyano, en längdsvarv typ Citizen och två kraftigare modeller med revolver från Miyano. Även en robot från MARAB har investerats som betjänar en befintlig svarv. För vi har fullt fokus på att nischa in oss på svarvning de kommande fem åren. Vi hade flera fleroperationsmaskiner här men de har vi sålt. Istället har vi samarbetspartners här i Mora och i det samarbetet innebär även att vi hjälper varandra lite grann på olika sätt. Ensam är inte stark utan det är bra att hjälpas åt.
– Det här är helt och hållet mina idéer och initiativ men det är klart att jag och mina medarbetare har pratat igenom detta mycket noga.

Några av medarbetarna på ”nya” Boggs. Gert Matsson, Anders Matsson och Jonas Andersson.

 

Mitsubishi svarvskär – Svarvskären från Mitsubishi fungerar alldeles utmärkt, säger maskinoperatör Johan Hinders och tillägger att spånbrytningen är riktigt bra och med så mycket obemannad körning som vi har så måste vi kunna lita på verktygen. Det får inte vara så att man möts av spåntrassel när det är dags att gå hem inför det obemannade nattskiftet, det måste fungera helt enkelt. – I våra nya längdsvarvar skall vi nu ge oss på helt nya artiklar och som många ska gå 2-skift + natt och då har vi svarvskär med lång livslängd, menar Johan.

 

 

 

Martin berättar att man står inför ett namnbyte som sker nu i höst då man byter namn till Boggs Automation AB.
– Vi skickar ut signaler internt och till branschen att vi är ett företag som ”lämnar” det gamla bakom oss och ser framåt med fokus och expansion inom automatiserad längdsvarvning. Vi är nu på väg mot toppen som leverantör av svarvade detaljer med leveranstider i fokus. För att klara leveranstider av höga volymer måste vi automatisera på alla fronter och även utöka vår obemannade produktion för att utnyttja våra maskiner mer än tidigare. Maskinspindlarna måste snurra mer genom en högre maskinutnyttjandegrad per dygn.
– Vi har nu också sedan en tid tillbaka ett större fokus på försäljning där vi är mer aktiva än tidigare och lägger ner mycket arbete på att hitta nya kunder där vi nu presenterar vår satsning och vårt fokus på svarvning. Jag är ute mycket mer på fältet nu förtiden och nu när vi satsar på olika projekt för tillväxt så måste vi marknadsföra oss mer och bättre, konstaterar Martin Bogg.
Produktionsledare Gert Matsson har varit med hela vägen på resan in i framtiden för Boggs Mekaniska. Vad tycker han om företagets framtidsutsikter.
– Jag är entusiastisk och tror stenhårt på det Martin håller på att skapa på vår väg mot nya mål. Potentialen är stor att expandera vår verksamhet rejält men det gäller att hitta kunniga tekniker och operatörer. Vi har samma problem som övriga industrier här i dalarna och ja, i hela landet.
Men jag kan kanske tycka att det går lite för fort ibland men skall vi lyckas så måste vi satsa hårt och framförallt vara snabbfotade och lyhörda för våra kunder, så Martin gör helt rätt och alla på företaget har gjort ett bra jobb.
Så jag konstaterar att Martin gasar och Gert bromsar och så möts man på mitten.

Full fart i verkstaden – Nu är det bra tryck och vi hade vår bästa månad någonsin under augusti, säger Martin Bogg.
– Här utnyttjar vi Colly Verkstadstekniks Slipservice fullt ut och det innebär att samtliga borr, borrkronor och försänkare går till verkstaden i Huddinge för omslipning, säger Gert Matsson och Patrick Soodla som är ansvarig på Colly Slipservice.

Verktygsleverantören

– Så länge jag har varit säljare av verktygen som man använder här på Boggs så har man givit mig förtroendet att leverera varierande verktyg för olika applikationer och då handlar det i huvudsak om svarvskär, borr och vår verktygsomslipning samt specialtillverkning på

Samarbete och kompetens är nyckelorden för Anders Kock, Johan Hinders och Niklas Mattsson.

Colly slipservice.
Boggs och Colly Verkstadsteknik började samarbeta redan 2004 och idag har man ett mycket tätt samarbete och växer tillsammans.
– Här har vi en ”riktig” verkstad som blickar framåt, utvecklas och inte är rädd för nya utmaningar. Jag ser det här nästan som mitt andra hem här i Mora och vi har ett stort förtroende för varandra som handlar om att vi är något av en problemlösare i verktyg för ökad livslängd och funktion, säger Anders Kock.
– Colly Verkstadsteknik är en av våra tre största verktygsleverantörer. Ett långt samarbete som går lång tid tillbaka. Anders Kock och hans medarbetare på Colly Verkstadsteknik är duktiga och Anders är ofta här och hälsar på och ser till att verktygen fungerar i svarvarna. Ibland testar vi olika verktygsval och nyheter som kommer ut på marknaden, säger Gert Matsson.
– Vår verksamhet är speciell, beroende på alla olika artiklar och material och varierande förutsättningar i olika maskiner men Colly hittar ofta en lösning för oss. För att man skall kunna växa som verktygsleverantör så måste det vara en bra säljare som kan teknik så vi får hjälp. Har vi inte den hjälpen ja då händer det inte så mycket för den verktygsleverantören men Anders Kock gör ett bra jobb här, det vill jag poängtera, säger både Martin Bogg och Gert Matsson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here