Det var några år sedan vi var på Falks Metall i Gnosjö, närmare bestämt 2010 och mycket har hänt sedan dess. Vi skall idag koncentrera vårt besök på en intervju med familjeföretagets ägare Per och Anna Falk, se på de nya maskininvesteringarna, samtala om Gnosjöandan och digitalisering.

Frågorna får vänta för först tar vi en rundvandring i de 7 500 kvm stora lokalerna. Fabriksgolvet är skinande rent, allt är nästintill pedantskött kan jag säga som sett många hundra verkstäder genom åren, närmare över 500 och det finns gott om plats för expansion. För att sitta nöjd och inte fortsätta att investera i maskiner, robotar och teknik, det finns inte på schemat hos Falks, utan här pratar man om tillväxt och att möta efterfrågan från sina kunder, framförallt handlar det om fordonsindustrin och den marina sektorn.
– Orderläget är fortsatt stark, vi taktar nu mot en årsomsättning på över 100 miljoner för 2019 och vi tillverkar så fort och så mycket vi hinner med, säger Anna Falk som arbetar med försäljningen till Falks Metalls nyckelkunder.

Per Falk fyller i att man nu ligger nära taket för den produktionskapacitet som fabriken klarar av och det både kittlar och oroar, ”vi behöver hitta nya lösningar för att öka vår kapacitet och tankar finns där, vi lär återkomma”.

Här är fördelen med familjeföretag med få ägare. Ett investeringsbeslut kan fattas på 10 minuter efter en noggrann analys, så här på Falks är det snabba puckar, om det behövs.

Medarbetarna är nyckelspelare i produktionen på Falks Metall. Vid vårt besök fick vi vara med om ett skiftbyte där man samlas vid en informationstavla där allt som behöver åtgärdas skrivs upp plus att man också har ett direktmöte mellan de som jobbat klart sitt skift och de som går på.

Produktionen är världsklass i en högautomatiserad fabrik fylld av teknik och kompetens

– Du hittar inte något liknande som vår lösning hos ett mindre familjeföretag någonstans i Europa och det är vi mycket stolta över och unika. När vi funderade och planerade för vår FMS anläggning och frågade vår maskinleverantör om vi kunde åka på ett referensbesök, så fick vi till svar att det fanns inget liknande att visa utifrån våra idéer i det europeiska underleverantörsledet när det handlar om högautomatiserad svarvning, säger Per Falk, intressant eller hur.
– Vi har lärt oss att jobba smart, flexibelt och det är livsviktigt för oss som leverantör av komponenter till fordonsindustrin och
i den branschen är det snabba ryck och när våra kunder ökar farten, ja då växer det fort, säger Per Falk och menar att man valt linje att vara med på tåget när fordonstillverkarna lämnar stationen.

Smarta fabriken och flexibilitet

Tekniskt ansvarig för anläggningen som är en fabrik i fabriken är Johan Larsson som pratar om ”kaosartad” (ordnat kaos) produktion, när han berättar hur flera ämnen kan komma i en pall som systemet sedan hanterar med hjälp av datachip i ett eget paletthanteringssystem.
– Den här produkten skulle inte fungera i en vanlig stångsvarv, säger han och visar hur en antenn i nosen på roboten känner av rätt palett genom det chip som finns i paletten, matar rätt svarv i systemet och hur den färdiga produkten sedan plockas utan slagmärken eller manuell hantering men med full spårbarhet. Det här öppnar upp för att vi i en helt integrerad robotcell kan producera komponenter både från kapade ämne/ kuts, gjutgods, sintrade och kallformade ämnen och allt hanteras ovan huvudhöjd (portalrobot), alla verktyg är centralt placerade och det finns inga grindar eller maskin skydd som måste passeras innan operatören når maskinen.

Men vi tar det från början;
1946 startade Pers farfar Folke Falk verksamhet i ett uthus i nuvarande Gnosjö centrum. Efter kriget fanns behov av kopplingar för oljeeldning så på sin fritid svarvade Folke och hans bror Helge sådana produkter. Detta var grunden till det som 1955 blev Falks Metall och som drevs av Folke och hans söner Uno och Björn. Den huvudsakliga affärsverksamheten bestod av s.k. revolversvarvning. 1969 byggde man en ny fabrikslokal på Västergatan i Gnosjö där man höll till, tills 2005 då en ny större fastighet köptes på Marieströmsvägen. I början på 80-talet blev Uno ensam ägare till Falks Metall och ett par årtionden senare övertog Per familjeföretaget. Utvecklingen har gått framåt. Från några revolversvarvar och 5 anställda, till över 40 CNC maskiner med tillhörande robotar och ungefär lika många medarbetare.

Vad är ditt första minne från verkstaden, blir första frågan till Per Falk?
– Jag var kanske 10 år och sprang omkring som en s.k. pallunge och hjälpte till lite överallt. Första minnet några år senare, tyvärr så gjorde jag något som man inte får göra, jag satt vid en pelarborrmaskin och satte en borr rätt igenom min nagel. Det minnet kan man säga har präglat min syn på arbetssäkerhet än idag, som vi ser är viktigare än någonting annat. Nästa starka minne är från 1993 och det var att vi inte hade några order utan fabriken stod nästan still och det vill man inte uppleva igen, så det har också fått mig att på allvar se till att vi jobbar med utåtriktad försäljning.

Maskinoperatören Michael Bermhed visar kuts och färdig detalj.

Har ni någon gång blivit uppvaktade att sälja bolaget?
– Svar ja, flera gånger men varje gång tackar vi nej och det största anledningen är att vad skall vi göra då, jag och Anna, så nej tack. Och vi tycker att detta är roligt så då kör vi på.

Vad gör ni på fritiden när ni inte jobbar?
– Vi spelar golf och möjliggör våra tre barns deltagande i olika aktiviteter.

Vilket är det bästa du gjort?
– Man gör många bra småsaker hela tiden men när vi köpte vår fastighet och flyttade från 2 500 kvm till 7 500 kvm det var ett jättebra beslut. Och att vi vågade satsa och tro på vår FMS robotcell (30 robotar), det är bland det bästa jag gjort. Och att vi stått pall olika kriser och konjunktursvängningar mycket tack vare en osentimental inställning till att ständigt arbeta med att förbättra produktiviteten.

Vad är det sämsta beslutet eller misstaget du gjort?
– När det handlar om pengar så är det felaktiga maskininvesteringar genom åren men det får man ta och inte älta utan släppa det så fort som möjligt. Sen handlar det nog mer om besvikelser vid några rekryteringar men det måste man också släppa och blicka framåt. Sen kanske man har det största misstaget kvar men vem kan tänka så, skrattar Per.

Hur ser du på Industri 4.0 och digitaliseringen?
– Hela vår produktion bygger på att vi har maskiner och utrustningar som pratar med varandra. Annars hade inte vår robotcell fungerat alls. Så vi har här skapat det som alla kallar den smarta fabriken, den finns här på plats i Gnosjö sedan många år tillbaka. Alla våra tillverkade produkter har informationsbärare och är spårbara i våra IT system. Jag kan när som helst i realtid gå in och se vad som produceras. Den senaste nyheten i verkstaden är att alla våra drivna verktyg kommer att rapportera status till ett centralt system, temperatur, varvtal, förslitningsgrad osv. Så vi är digitaliserade idag och vi fortsätter vår digitala resa allt efter vad vi behöver, säger Per Falk.

Gnosjöregionen har på allvar tagit upp kampen med globala konkurrenter för företagen måste investera om man i förlängningen skall överleva. Man ser även förändringar i produktsortimentet på det man tillverkade förr och idag på Falks Metall och den enträgna satsningen på kvalitet går via ett allt större fokus på automatisering.
– Vi tillverkar helt andra detaljer idag, än när min far Uno drev företaget. För det är en helt annan konkurrens på smådetaljer idag, för de är så lätta att skicka, så transportkostnaderna är försumbara vilket öppnar för internationell konkurrens. Och vi har bytt ut hela maskinparken, vi har inte en enda maskin kvar från förr. Nu tillverkar vi helt andra (större) artiklar. Och vi vill gärna jobba med större serier och då är du hänvisad till fordonsindustrin, helt enkelt.

Mätning är en självklar del i arbetet. Kvalitetskontrollen är viktig och på Falks Metall har man tre olika mätrum.

Lever Gnosjöandan idag och framförallt kvar i nästa generation?
Myten säger att man måste bo och arbeta i Gnosjö för att förstå Gnosjöandan, den säger också att nästan ingen har någon utbildning i Gnosjö. Har man alla fingrar i behåll så har man inte jobbat och lyser det inte i fabrikerna på kvällen så är det lågkonjunktur.
– Hahaha, ja det är ju underbara citat men så klart så lever Gnosjöandan kvar, absolut. Vi hjälper varandra och det handlar om samarbete, helt enkelt. Vi lånar utrustning av varandra, vi har hjälpt ett företag att tvätta komponenter som de hade problem med. Vi säljer material till varandra, jag sålde lite mässing till en kollega som han behövde mer än mig, det är liksom inga problem, så här är det hela tiden, man får hjälp, avslutar Per Falk och tillägger;
– Marknaden för skärande bearbetning inom legotillverkning är väldigt stor och vi är väldigt små men kan vi kapa åt oss en liten del av allt som skall tillverkas så är vi nöjda.

Och slutligen, skulle du vilja ge något råd till ett ungt och oerfaret verkstadsföretag?
– Fatta beslut genom noggrann analys och välj de människor till din organisation som kan realisera dina drömmar.

Mer om produktionsteknik och operatörsarbetet kommer i nästa artikel som vi kommer att publicera i september, då med ett nära möte med tjejerna i produktionen hos Falks Metall.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here