Företaget Tutaryds Mekaniska Verkstad AB grundades av VD Bengt Gustafsson 1980 och har sedan dess haft en stabil tillväxt och expansion. Verksamheten började i liten skala med tillverkning av maskinkomponenter till truckindustrin. 1992 flyttade verksamheten till större lokaler som var anpassade till ökad produktionsmöjlighet. I och med detta började konceptet att breddas för att idag vara specialiserat på all tillverkning av legodetaljer inom verkstadsindustrin.

I mitt arbete som reporter möter jag både de små och stora företagen, dels de med egna produkter men främst de som arbetar som underleverantörer och legoproducenter. Vad man ser som en klar trend är att de små verkstäderna tänker allt mer som de stora, oavsett vad man tillverkar. För att få upp produktiviteten behöver man förnya sin maskinpark i en ständig process. Att tillföra automationslösningar är snart ett måste för att få en högre lönsamhet men också en bättre och jämnare kvalitet.

Tutaryd är kyrkby i Ljungby kommun i Kronobergs län, belägen åtta kilometer öster om Ljungby. Man är 150 innevånare och en klassisk liten förort till Ljungby. Men här ligger också en mekanisk verkstad med expansiva planer. Man har en bra placering precis vid riksväg 25.

Vi hör flera tutande utifrån vägen när vi står och väntar på Bengt, han pratar med en kund i telefon och det är full fart och bråttom från order till leverans.
– Ja, det tutar utifrån vägen, när bilarna kör förbi Tutaryd, skrattar Bengt Gustafsson och menar att man hör det inne i verkstaden allt som ofta.

Vi sätter oss i lunchrummet och tar en kopp kaffe. Bengt bjuder på smörgåsar och kaffebröd. Samtalsämnet idag handlar om verktygsmaskiner, att de är utrustade med ny teknik och att spindlarna snurrar och gör spån.
– Men viktigaste maskinen som absolut inte får gå sönder är kaffemaskinen. Skulle den lägga av, ja då är det stor kris, skrattar Bengt.

Med på vårt möte är också Jimmy Kaukinen för det är nämligen han som levererar den senaste maskintekniken från koreanska DOOSAN via sitt försäljningsjobb hos leverantören Duroc Machine Tools som är generalagent för fabrikatet i Sverige. Och det har blivit flera leveranser av ny maskinteknik som vi skall titta lite närmare på bl.a. en 5-axlig DOOSAN DVF 5000 med integrerad automation från Lang.

Bengt Gustafsson visar upp vad man kan tillverka i en av de nya svarvarna DOOSAN PUMA 2600SY

Jimmy Kaukinen berättar att han haft en egen verkstad men att han sadlade om för 4 år sedan och nu arbetar som maskinsäljare.
– Det är en bakgrund som kunderna uppskattar för jag vet och förstår deras behov, lite vad de är ute efter. Kunna ge förslag på utrustning som passar och vad utmaningarna är med ny teknik.
– Det är en jättestor fördel och Jimmy kommer ofta med många värdefulla tips utifrån hans egna erfarenheter dels som f.d. verkstadsägare och som maskinsäljare. Och att han är införstådd med vad vi tillverkar och vad vi kommer att tillverka i framtiden. För som en verkstad utan egna produkter så vet man inte alldeles säkert vilka jobb som kommer in, för det är våra kunder som styr det. Så det finns alltid en risk med att man investerar i fel maskin både på kort och lång sikt och det kan få tråkiga konsekvenser, säger Bengt Gustafsson allvarligt.
– Vi har från första början satsat på en leverantör för våra verktygsmaskiner och det är Duroc Machine Tool (tidigare Vislanda Maskin AB) där vi funnit ett mycket bra samarbete och bra maskinfabrikat att välja mellan, säger Bengt Gustafsson ägare till Tutaryds Mekaniska Verkstad.

Första maskinerna var från Johnford som Tomas och Michael på Vislanda Maskin AB hade agenturen för. Dessa bytte Bengt sedermera ut till DOOSAN och de senaste maskininstallationerna har Jimmy Kaukinen varit inblandad i och det har handlat om 3st vertikala fleropar DOOSAN DNM500 II och DNM650 II och 2st svarvar DOOSAN Puma 2600.

Operatör Fikret Dzihic vid en DOOSAN DNM 650 II

Första DOOSAN svarven som installerades var en Puma 2600SY som har Sub-spindel och Y-axel, detta tillsammans med ett stångmagasin från LNS ger en mycket produktiv maskinlösning.

Året efter installerades nästa svarv en DOOSAN Puma 2600YB som har Y-axel, dubbdocka och en Big-Bore spindel med stångkapacitet på Ø 102 mm. Båda maskiner har styrsystem från FANUC.

Den senaste maskinen som Duroc och Jimmy Kaukinen fått äran med att leverera och installera och som vi skall fokusera på lite extra är en 5-axlig DOOSAN DVF 5000 med integrerad automation från Lang (därav rubriken på artikeln).

DVF 5000 är helt ny 5-axlig maskinmodell från Doosan med ett arbetsbord på Ø 500 mm. Jimmy berättar;
– Den här maskinen har en BT40 Big-Plus spindel och 12 000 varv/min som standard. Verktygsmagasinet med 60 platser tillsammans med mätprobe, laserinmätning/brottkontroll av verktygen och en automatisk sidodörr gör den väl anpassad för automation. Även här så är det Fanuc som styr maskinen fullt 5-axligt simultant, men även Heidenhain och Siemens styrsystem är valbart.

– Till detta integrerades automationslösningen LANG Eco-Compact 20 som lämpar sig till automatisering av småserietillverkning. Dess kompakta mått på 2x2m innehåller 20 palettplatser som är väl anpassade till de mycket populära skruvstycken LANG Macro-Grip, vilka roboten som klarar vikter upp till 40kg med enkelhet plockar i och ur maskinen.
– En stor fördel med Lang automation är dess enkelhet, ingen robotprogrammering krävs då man endast med en M-kod styr när roboten ska hämta och lämna en palett
i maskinen, därav behöver man heller varken robotinterface eller luft/hydraulik genom maskinens arbetsbord.
– När roboten går fram och dockar mot dockningsstationen i maskinen så kopplas luft från roboten och paletten kan låsas upp för att sedan lämnas och sätta in nästa palett.

Bengt ger sin syn på varför han är trogen en maskinleverantör och vad vi förstår så handlar det ofta i sådana här fall om personliga relationer och förtroende.
– Första DOOSAN såg jag vid ett besök hos Vislanda Maskin (Duroc). Vi var där för att titta på eventuellt en ny maskin, då man hade fått agenturen för DOOSAN och jag hade maskinoperatören med mig. Det handlar som alltid att köpa ny teknik för vi letar efter maskiner som kan höja vår produktivitet så att vi kan behålla våra priser mot våra kunder.
– Det är viktigt att köpa senaste maskintekniken för att hänga med och då vill jag gärna att operatören är med och väljer det han vill ha och det blev utan tvivel DOOSAN.
– Ja, här kan kunden få stora produktivitetsförbättringar genom att kontinuerligt byta ut äldre maskiner mot det senaste, det handlar om spindelhastigheter, invändig spolning, bättre spåntransportörer och verktygsväxlingstider, säger Jimmy.

Jimmy Kaukinen och operatör Hampus Magnisson framför den senaste maskininvesteringen 5-axlig DOOSAN DVF 5000 med automation från LANG Technik.

Så hur uppkom behovet av att ge sin in i att implementera automatisering i produktionen?
– Vi har sett sedan många år tillbaka att vi har ett behov av att automatisera men för en liten verkstad så har tidigare lösningar varit alldeles för komplexa och framförallt dyra och automatisering har om man ser tillbaka i tiden inte varit motiverat, för lite mindre serier som vi tillverkar men nu finns det intressanta koncept som vi nu anammat från Lang, menar Bengt Gustafsson.

Hur länge har Lang haft denna typen av lösning på marknaden?
– Den har funnits sedan ett antal år tillbaka med laddning främst från framsidan av maskinen vad som nu är intressant och som Bengt tycker blir riktigt bra är laddning och automation kan placeras från sidan av maskinen. Och här har DOOSAN i sin nya modell DVF 5000, gjort en konstruktion på sin 5-axliga maskin, där man flyttat vaggan så att man kan ladda från sidan. Här har man alltså vänt på det för att det är en stor efterfrågan på automation till 5-axliga maskiner, säger Jimmy Kaukinen.
– Nu är det fritt framför maskinen och det underlättar för operatören att jobba vilket då också gör det tacksamt att automatisera med en lösning från sidan. Maskinen visades för första gången i Europa på EMO 2017. Jag hade även fått en förhandsvisning i Korea på våren 2017 så jag visste att detta var vad vi behövde, helt rätt lösning, konstaterar Bengt Gustafsson.

Det blev en trygg affär för Tutaryds Mekaniska då Duroc även har agenturen i Sverige för LANGs breda produktprogram.
– LANG är en av våra mest innovativa leverantörer med många kluriga lösningar med allt från enkla fem-axliga självcentrerande skruvstycken till prisvärd automatisering och effektivisering av våra kunders produktion. För skärande produktion har innovationerna från LANG alltid varit banbrytande och blivit branschstandard som t.ex. Makro-Grip® präglingsteknik, Quick-Point® nollpunktssystem och Clean-Tec rengörings fläkt, säger Jimmy Kaukinen.
– Investeringen i vår automationslösning har fallit väl ut och det finns eventuellt behov snart av en liknande lösning till. När man har tagit första steget in i automatisering så får man konkreta bevis i sin egen produktion vilka fördelar det ger om man köper ”rätt” automation. Men för oss handlar det om att trycka på investeringsknappen om vi behöver mer 5-axlig bearbetning då är vår optimala lösning från LANG/DOOSAN och Duroc perfekt för oss i framtiden, säger Bengt Gustafsson

En mycket intressant automationslösning från LANG som passar perfekt för den mindre verkstaden.
– Har man som Tutaryd Mekaniska lite kortare serier och varierade typer av artiklar blir det andra krav på automationen om det skall stämma överens på ett smidigt sätt. Här känner jag Bengt och grabbarna och jag vet vad de tillverkar, vilka seriestorlekar och vilka typer av detaljer. Och kostnaden för investeringen blir också vettig.
– Vi får en intressant produktivitetsförbättring med automationen där operatören laddar magasinet och sedan är produktionen självgående och operatören kan arbeta med annat som i Hampus fall så jobbar han med avancerad programmering och då kan han lägga mer tid på det istället för att ”byta bitar” var femte minut, så den höga flexibiliteten med vår automation är en av våra starka sidor numera. Vi kan snabbt ställa om mellan korta och långa serier. Vi kan producera hela konstruktioner, från ritning till ytbehandling, eller utföra enskilda moment i bearbetningskedja, säger en nöjd Bengt Gustafsson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here